VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Η τέχνη των γεύσεων στην Αναρράχη

Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα «βράζει» ο τόπος, λέει ο λαός μας. Έτσι, η Κοινότητα Νέων Αναρράχης σε συνεργασία με τις γυναίκες του χωρίου σας προσκαλεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 στην κεντρική πλατεία Αναρράχης και ώρα 15:00 για να εντρυφήσετε στα μυστικά της παραδοσιακής απόσταξης του τσίπουρου. γευτείτε τοπικό τσίπουρο και πλούσια παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού με την συνοδεία τοπικής ορχήστρας

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της κοινότητας

Περισσότερα »

Κεντρική εκδήλωση του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο ανοιχτό για όλους»

Ο Συνδυασμός ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ με επικεφαλής τον Κώστα Κυριακίδη, σας προσκαλεί στην κεντρική του εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 στο ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ στις 18.00.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν το Νέο Μοντέλο Διοίκησης και Δράσης και οι υποψήφιοι του νέου ανεξάρτητου συνδυασμού.

Περισσότερα »

Συνάντηση της Καλλιστώ με εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με θέμα την περίφραξη του αυτοκινητόδρομου

Με πρωτοβουλία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 στα κεντρικά γραφεία της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε., στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση μεταξύ (α) αντιπροσωπείας της Καλλιστώς και της Διαχειριστικής Ομάδας του έργου LIFE/KASTORIA από τη μία πλευρά και (β) του Προέδρου και στελεχών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. από την άλλη. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και εκπρόσωπος της Εξωτερικής Ομάδας Παρακολούθησης των έργων LIFE στη Ν.Α. Ευρώπη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από πλευράς ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει σε ότι αφορά στην εγκατάσταση ενισχυμένης περίφραξης στο υφιστάμενο τμήμα του Κάθετου ¢ξονα 45 (τμήμα Σιάτιστας-Καστοριάς) και την ολοκλήρωση της αντίστοιχης εγκατάστασης σε τμήματα της Εγνατίας Οδού (Παναγία-Γρεβενά και Μέτσοβο-Παναγία). Οι εκπρόσωποι της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. διαβεβαίωσαν πως έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες εξεύρεσης χρηματοδότησης, μέσω σχετικών προγραμμάτων.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και τα οποία απειλούν τόσο τον πληθυσμό του είδους, όσο και τους ίδιους τους οδηγούς. Μεταφέρθηκε επίσης η ανησυχία της Ε.Ε. για την καθυστέρηση στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, στο οποίο εμπλέκεται και η ίδια, λόγω προφανούς σύγκρουσης μεταξύ ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων (από τη μια χρηματοδοτείται η προστασία της αρκούδας μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE και από την άλλη οδικά έργα που απειλούν τον πληθυσμό της).

Αποφασίστηκε λοιπόν να υπάρξει από κοινού παρέμβαση στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, για την εξεύρεση χρηματικών πόρων για την άμεση τοποθέτηση της ενισχυμένης περίφραξης. Αποφασίστηκε ακόμα να ζητηθεί και από τις δύο πλευρές η επίσπευση των ενεργειών δέσμευσης πόρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στον Προϋπολογισμό της για το 2012, προκειμένου να εξασφαλιστεί εγκαίρως η συγχρηματοδότηση του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, στο οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί ειδική σήμανση αλλά και να ληφθούν συγκεκριμένα τεχνικά μέτρα μέχρι την επόμενη άνοιξη (2012), με σκοπό να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να περιορίσουν

www.xronos-kozanis.gr

Περισσότερα »

35 χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία στο Mεταξά ...

23 Νοεμβρίου 1976...

Του Σωκράτη Μουτίδη

Tο δικινητήριο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας τύπου YS-11A με στοιχεία νηολογίου SX-BBR και όνομα «Νήσος Μήλος» απογειώνεται στις 08:35, ώρα τοπική, από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τελικός του προορισμός είναι το αεροδρόμιο Φίλιππος της Κοζάνης με ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα.

Στο πιλοτήριο του καινούργιου αεροσκάφους (παραλήφθηκε το 1971 από την Ολυμπιακή) ο έμπειρος κυβερνήτης και πρώην ιπτάμενος της πολεμικής αεροπορίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και συγκυβερνήτης ο Νικόλαος Τάρναρης. Μαζί τους στην καμπίνα επιβατών πετούν οι ιπτάμενοι συνοδοί Σταματία Σταθοπούλου και Γεωργία Τσουκαντά, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν το πρωινό, μόλις το αεροσκάφος οριζοντίωσε στα 10.000 πόδια.

Οι χειριστές είχαν ενημερωθεί από την επιμελητεία των πτήσεων της Ολυμπιακής κατά την πρωινή ενημέρωση ότι στη Λάρισα και στην Κοζάνη οι νεφώσεις εκείνο το πρωινό είχαν την «τιμητική» τους και πως η θερμοκρασία στην Κοζάνη ήταν κοντά στους 50C, δηλαδή «σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα». Δύο λεπτά πριν τις 9 το πρωί, το πλήρωμα επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου της Λάρισας και ζητά πλήρες μετεωρολογικό δελτίο τόσο για τη Λάρισα όσο και για την Κοζάνη: «Λάρισα καλημέρα, η Ολυμπιακή 830, επίπεδο πτήσεως 100, αναφέρατε καιρικές συνθήκες ...Ολυμπιακή 830 καλημέρα, καιρός νεφελώδης, νέφη στα 4/8, ορατότητα 150 μέτρα, άπνοια, βαρομετρική πίεση 29,63, η θερμοκρασία στο έδαφος στους 80C, αναμείνατε για το μετεωρολογικό της Κοζάνης ...Ελήφθη η Ολυμπιακή 830 κατερχόμενοι για τα 8000 και εν συνεχεία για τα 6000, η βάση των νεφών άνω των 10.000 ποδών». Το έμπειρο πλήρωμα καταλαβαίνει γρήγορα ότι έτσι όπως ήταν τα πράγματα, η προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρισας θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη, αλλά παρ όλα αυτά συνεχίζει την προσέγγιση εξ όψεως λόγω καιρού και αν τα πράγματα ήταν καλύτερα σε περίπου 25 λεπτά που θα έφτανε εκεί, θα επιχειρούσε προσγείωση.

Στις 09:07 η Λάρισα μεταβιβάζει το δελτίο καιρού του αεροδρομίου της Κοζάνης: «Ολυμπιακή 830 ο καιρός στην Κοζάνη νεφοσκεπής 8/8 AC8000 πόδια, 6-8 SCU 3500 πόδια, 2/8 ST 1500 πόδια, θερμοκρασία εδάφους 60C, βαρομετρική 29,62 ορατότητα 8 – 10 χιλιόμετρα, άνεμος 10 κόμβοι ...Ευχαριστούμε Λάρισα, ελήφθη ο καιρός από Ολυμπιακή 830, να διαβιβασθεί στην Κοζάνη ότι συνεχίζουμε για εκεί» απαντά το πλήρωμα από το YS-11A, το οποίο εκείνη την ώρα βρισκόταν πάνω από τον ραδιοφάρο της Αγχιάλου και σε 15 λεπτά θα έφθανε στην Λάρισα. Στις 09:18 το αεροσκάφος περνά κοντά από το αεροδρόμιο της Λάρισας και δυο λεπτά αργότερα, αναφέρει πως βρίσκεται 10 μίλια βόρεια της Λάρισας και πως γυρίζει στη συχνότητα της Κοζάνης: «Φίλιππε καλημέρα η Ολυμπιακή 830. Διαβιβάστε το μετεωρολογικό ...Ολυμπιακή 830 καλημέρα σας, 2/8 ST 1500 πόδια, 7/8 SCU 3500 πόδια, 8/8 AST 8000 πόδια, θερμοκρασία εδάφους 60C, άνεμος 10 κόμβοι». Το πλήρωμα ζητά να επαναλάβει η Κοζάνη το μετεωρολογικό δελτίο κάτι που ο «Φίλιππος» κάνει ένα λεπτό αργότερα. Το μετεωρολογικό δεν τους λέει πολλά πράγματα, το πλήρωμα του BBR ασφυκτιά μέσα στη «σούπα», πνίγεται στα 6.000 πόδια... θεωρούν ότι η μόνη διέξοδος είναι στα χαμηλότερα... αρχίζουν κάθοδο για τα 3.500 πόδια, κάπου για να βρουν ένα σημάδι...

Δυστυχώς, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε όλη την περιοχή του όρους Μεταξά δεν βοηθούν. Η πυκνή νέφωση που έχει σκεπάσει την περιοχή του Σαρανταπόρου, δεν αφήνει να φανούν οι παγίδες που κρύβονται στα υψώματα που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το YS-11A της Ολυμπιακής. Το έμπειρο πλήρωμα κρίνει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει για Κοζάνη. Αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, στρίβει δεξιά 180 μοίρες και συνεχίζει για δύο λεπτά μια πορεία μεταξύ 214 και 233 μοιρών με ταυτόχρονη άνοδο στο ύψος των 4.500 ποδών. Το βαρύ πέπλο της νέφωσης, δεν λέει να σχιστεί. Αδιέξοδο παντού... Αποφασίζουν ταχεία κάθοδο με βαθμό 1.100 ποδών και οριζοντιώνουν στα 3.880 πόδια. Μένουν εκεί για μόλις 45 δευτερόλεπτα, το πλήρωμα βλέπει από ένα τυχαίο σκίσιμο της ομίχλης ένα διαφορετικό χρώμα από αυτό των νεφών. Η εικόνα στα μάτια του έμπειρου κυβερνήτη δεν είναι άγνωστη, είναι όμως η τελευταία. «Τράβα Νίκο, τράβα να βγούμε...», ίσως ήταν τα τελευταία λόγια προς τον συνάδελφό του. Ενστικτωδώς κολλούν και οι δυο το χειριστήριο στην κοιλιά τους, τραβούν με όση δύναμη έχουν και το «Romeo» σηκώνει μούρη απότομα. Η στάση του αυτή κρατά μόλις 12 δευτερόλεπτα και συνοδεύεται από έντονες ταλαντεύσεις και κραδασμούς. Απώλεια στήριξης; Έτσι φαίνεται μα συνεχίζει να ανεβαίνει παράλληλα με την πλαγιά. Στις 09.37 δεν μπορεί πια. Η κοιλιά του «Νήσος Μήλος» γλύφει την πλαγιά του Μεταξά, το αεροπλάνο γλιστρά, αναπηδά και σχεδόν εφαπτόμενο με το έδαφος συντρίβεται φλεγόμενο σε απόσταση 250 μέτρων από το σημείο της πρώτης επαφής και σε υψόμετρο 4190 ποδών.

Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά λίγα λεπτά αργότερα, όταν η Κοζάνη και η Λάρισα αδυνατούν να επικοινωνήσουν πλέον με το SX-BBR. Μόλις δίδεται το σήμα ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε και πιθανότατα να έχει καταπέσει σε μια από τις ορεινές περιοχές του Σαρανταπόρου και του Μεταξά, σημαίνει συναγερμός. Η αστυνομία ειδοποιεί την κοινότητα του χωριού Μεταξά ότι χάθηκε το αεροπλάνο της Ολυμπιακής. Την ώρα εκείνη το χωριό ήταν καλυμμένο από την πυκνή ομίχλη, το ψιλόβροχο σε συνδυασμό με την υγρασία τρυπούσαν το κόκαλο και η θερμοκρασία βρισκόταν σταθερά κάτω από 5 βαθμούς με το βοριά να φυσά. Ο γραμματέας του χωριού βγαίνει τρέχοντας από το κοινοτικό κατάστημα στην πλατεία και ενημερώνει όλους όσοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο καφενείο. Μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Γκουζιώτης, 78 χρονών σήμερα, και ο δόκιμος τότε ιερέας Κωνσταντίνος Παπαγιάννης.

Ο κ. Γκουζιώτης εργαζόταν τότε σε ένα λατομείο, το οποίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, έμεινε κλειστό. «Ήμασταν στο καφενείο στην πλατεία και μόλις μας ενημέρωσε ο γραμματέας μαζευτήκαμε 11 νομίζω άτομα και με ένα αγροτικό ξεκινήσαμε να βρούμε που έπεσε το αεροπλάνο. Την περιοχή εγώ την ήξερα καλά γιατί τέσσερα χρόνια έκανα φύλακας στη βάση του ΟΤΕ που βρίσκεται στην κορυφή και ξέραμε καλά που πηγαίναμε» μας λέει μετά από 35 χρόνια ο κ. Γκουζιώτης. Έχει χρόνια να μιλήσει για το αεροπορικό δυστύχημα και να επαναφέρει στη μνήμη του τις δραματικές εικόνες που αντίκρισε. Είχε περάσει μισή ώρα από την πτώση του αεροσκάφους και το αγροτικό με τους έντεκα κατοίκους του χωριού Μεταξά κινούνταν μέσα στην πυκνή ομίχλη επάνω στον κακοτράχαλο ορεινό δρόμο, που οδηγούσε στην τηλεπικοινωνιακή βάση του ΟΤΕ. Ξαφνικά, μέσα στη μονοτονία του γκρίζου, είδαν λευκά χαρτιά να ανεμίζουν δεξιά και αριστερά. «Εδώ είναι, εδώ είναι» φώναξε ο Γιάννης Γκουζιώτης και χτύπησε την οροφή του αγροτικού για να σταματήσει ο οδηγός. «Είσαι σίγουρος;» τον ρώτησε ο εδώ και πολλά χρόνια πλέον ιερέας του Μεταξά Κωνσταντίνος Παπαγιάννης. «Εδώ έπεσε, δεν βλέπετε τα χαρτιά;» συνέχισε ο Γιάννης Γκουζιώτης και οι άνδρες κατέβηκαν από το αγροτικό και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες για να συνεχίσουν την έρευνα. Ο κ. Γκουζιώτης με κάποιους κατοίκους ακολούθησε τα χαρτιά και ο παπα-Κώστας προχώρησε πιο δεξιά με τους υπόλοιπους.

«Καθώς περπατήσαμε όχι πολλά μέτρα από το δρόμο, άρχισε να γίνεται αντιληπτή μυρωδιά από καύσιμο και καταλάβαμε ότι πλησιάζουμε. Μετά είδαμε το έδαφος να καίγεται, μια ευθεία γραμμή, λες και έβαλε κάποιος φωτιά επίτηδες» εξιστορεί ο κ. Γκουζιώτης, «μετά είδαμε βαλίτσες ανοιγμένες, μια από εδώ και μια από εκεί και μόλις φτάσαμε επάνω από τη μικρή χαράδρα, είδαμε το αεροπλάνο σπασμένο στη μέση να καίγεται, το ίδιο και οι άνθρωποι». Οι φωνές των κατοίκων του χωριού για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες δυστυχώς αντιλαλούσαν μάταια στις πλαγιές του βουνού. Όλοι ήταν νεκροί, 46 επιβάτες και το τετραμελές πλήρωμα. Όπως θυμάται ο κ. Γκουζιώτης, προσπάθησαν να τραβήξουν μερικούς επιβάτες από τη φωτιά, αλλά δεν κατάφεραν και πολλά. Όλοι ήταν συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο, ο ένας επάνω στον άλλον, μια στοίβα ανθρώπων, έτσι όπως πετάχτηκαν από το YS-11A, μετά το σύρσιμο του στη χαράδρα.

Από τα δεξιά προσέγγισε και ο παπα-Κώστας με τους υπόλοιπους. «Ήταν τόσο πυκνή η ομίχλη που δε βλέπαμε ο ένας τον άλλο σε απόσταση δυο μέτρων και για να μη χαθούμε σφυρίζαμε» θυμάται. Μόλις πέρασε το σημείο του σπασμένου φτερού του αεροσκάφους, το θέαμα που αντίκρισε ήταν φρικτό «δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου αυτό που είδα. Όλοι στοιβαγμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, λες και το είχαν καταλάβει και είχαν αγκαλιαστεί. Μια κοπέλα ήταν μπρούμυτα πεσμένη και καιγόταν μέχρι την μέση και ένας φαντάρος, δεν φαινόταν χτυπημένος, αλλά ήταν ακίνητος πεσμένος στο έδαφος» εξιστορεί με μεγάλη ταραχή τόσα χρόνια μετά ο παπα-Κώστας. Στη συνέχεια μαζί με ένα ακόμη κάτοικο του χωριού περπάτησαν για το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ, το οποίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από το σημείο της πτώσης, στην κορυφή του βουνού. Λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν δεν υπήρχε κάποιος έξω και αναγκάστηκαν να πηδήξουν την περίφραξη, προκειμένου να ενημερώσουν τους τηλεπικοινωνιακούς ότι βρήκαν το αεροπλάνο. «Τότε οι τηλεφωνικές γραμμές ήταν ανοιχτές και μόλις τους είπαμε ότι το βρήκαμε, ακούστηκαν πολλές διαφορετικές φωνές που φώναζαν... που είναι, πες μας ποιο είναι το σημείο, είναι ζωντανοί; Δυστυχώς, όμως, η απάντηση για επιζώντες ήταν αρνητική. Μετά η ομίχλη διαλύθηκε, λες και περίμενε να γίνει πρώτα το κακό» περιγράφει με συγκίνηση τις στιγμές αυτές ο παπα-Κώστας.

Σε λίγο στο σημείο της πτώσης άρχισαν να καταφθάνουν άνδρες της ασφάλειας, αστυνομία, στρατός και άλλος κόσμος. Η περιοχή αποκλείστηκε και την επόμενη μέρα ξεκίνησε το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής εκείνης, ήταν πολύ δύσκολο λόγω της απανθράκωσης των θυμάτων.

Στο ξέφωτο που κατέπεσε το «Νήσος Μήλος» της Ολυμπιακής, 4 χιλιόμετρα από το Μεταξά, βρίσκεται μέχρι σήμερα μια σπασμένη πτέρυγά του με τη μπλε λωρίδα από τα χρώματα της εταιρείας, ξεφτισμένη σε κάποια σημεία, να υπενθυμίζει το γεγονός. Λίγο παραπέρα βρίσκεται ένας μαρμάρινος σταυρός με μια επιγραφή χαραγμένη στη μνήμη του υποσμηναγού Γιάννη Ζήκου, επιβάτη της μοιραίας πτήσης, που στήθηκε από τους γονείς του. Σε όλη τη γύρω περιοχή διάσπαρτα μικρά-μικρά κομμάτια του αεροσκάφους στέκονται σε πείσμα του χρόνου που πέρασε αδιάψευστοι μάρτυρες του γεγονότος.

Στο σημείο που βρέθηκαν οι επιβάτες και το πλήρωμα στέκεται σήμερα μια μικρή εκκλησία, την οποία έχτισαν στη μνήμη των νεκρών, οι συγγενείς τους, η Ολυμπιακή και η Μητρόπολη. Η εκκλησία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και σήμερα τα σημάδια της εγκατάλειψής της είναι εμφανή. «Έκανα μεγάλη προσπάθεια να φτιάξω αυτή την εκκλησία όπως πρέπει» λέει ο παπα-Κώστας και προσθέτει πως «ένας μηχανικός που έβαλα να μου υπολογίσει το ποσό που χρειάζεται για να φτιαχτεί, μου είπε πως είναι 25.000¬». Έκανα προσπάθειες και έστειλα επιστολές στην Ολυμπιακή για να χρηματοδοτήσει τις επισκευές, αλλά απάντηση δεν πήρα μέχρι σήμερα».

Κάπου-κάπου, 35 χρόνια μετά από εκείνη την συννεφιασμένη μέρα του Νοέμβρη, ο παπα-Κώστας πηγαίνει στο σημείο και κάνει ένα τρισάγιο στη μνήμη αυτών που χάθηκαν κοντά στο χωριό του.

Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθεια τους:

• Κώστα Γαβριλάκη (μηχανικό αεροσκαφών και κινητήρων - τεχνικό σύμβουλο της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων) • Βασίλη Σαριδάκη • Γιάννη Γκουζιώτη • Φίλιππο Εμμανουηλίδη • Aviation Safety Net • Werner Fischdick • Harro Ranter

Περισσότερα »

Εγκαίνια της έκθεσης «DARDASA»: Κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη Γιάννη Στρατή

ΜΕΤΑΞΥ ΑΣΠΡΟΥ & ΜΑΥΡΟΥ – ΚΑΛΟΥ & ΚΑΚΟΥ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΑΣΠΡΟ» – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΡΑΤΗ & ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «DARDASA»:

Χαιρετισμός της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου:

«Καλωσορίζω τους επίσημους προσκεκλημένους,

τους εκλεκτούς παρευρισκόμενους και

ιδιαίτερα βέβαια τον καλλιτέχνη Γιάννη Στρατή,

για την πραγματική τιμή που κάνει εδώ στο τόπο μας και στο Μουσείο της Πτολεμαΐδας

με την παρουσία του και με τα πολύ ιδιαίτερα και σημαντικά έργα του.

Δεν ξέρω πραγματικά ποια θετική συγκυρία εμπνέει τους ανθρώπους

και σκέφτονται και βρίσκουν λύσεις και συνηγορεί θετικά η φύση

για να μπορούμε να έχουμε τέτοια αποτελέσματα.

Σήμερα που βρισκόμαστε σε μεγάλα αδιέξοδα,

που έχουμε προβλήματα τεράστια,

αλλά πάντα κάτι γίνεται από εμπνευσμένους ανθρώπους,

για να μπορούμε να κρατάμε ζωντανή την ψυχή μας.

Έτσι λοιπόν η τύχη έχει βοηθήσει εδώ τον τόπο μας, όλο αυτό το διάστημα,

να μπορούμε να έχουμε πολλά θετικά τέτοια μηνύματα,

τα οποία μας κάνουν να νοιώθουμε αισιοδοξία,

να αντιλαμβανόμαστε ότι τελικά είναι σημαντικά στη ζωή κάποια πράγματα,

που φαίνεται σήμερα να χάνονται στη χώρα μας.

Αλλά η πραγματική πρόοδος, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός

δεν εξαρτώνται απόλυτα από όλα αυτά,

αλλά εξαρτώνται από την καλλιέργεια,

την ψυχή και το μυαλό των ανθρώπων

και κάποιων, ακόμη περισσότερο,

που μπόρεσαν να περπατήσουν βήματα μπροστά

για να μας παρέχουν εμάς όλη αυτή την ομορφιά.

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά τον Γιάννη Στρατή

και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή εδώ την διοργάνωση.

Ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλες,

γιατί τις έχουμε ανάγκη».

«Κατάθεση ψυχής» του Καλλιτέχνη Γιάννη Στρατή:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου,

για όλους ξεχωριστά τον καθένα και την καθεμία.

Πραγματικά έρχομαι από μια πόλη, γεννήθηκα στον Πειραιά,

είμαι γέννημα θρέμμα, από μια δύσκολη περιοχή, την Κοκκινιά.

Λατρεύω τα δύσκολα, θαυμάζω τα δύσκολα

και δύσκολα είναι αυτά που μας δίνουν ζωή!

Τίποτε δεν χαρίζεται, αν δεν το κερδίσεις!

Ζω σε μια χώρα που λατρεύω, που όμως με πληγώνει.

Δεν θέλω συμβιβασμούς,

δεν θέλω τέτοια πολιτική που ζούμε,

δεν θέλω τους πολιτευτές,

θέλω αμεσότητα, δεν θέλω διπλωματία.

Δεν δέχομαι η πόλη – η πατρίδα μου να αντιμετωπίζει οικονομική κρίση,

δεν ξέρω ποια πολιτικά καθάρματα οδηγήσανε τον τόπο εδώ,

που ακόμα ανέχεται, ο καθένας μας, όλη αυτή την εξέλιξη.

Η Ελλάδα είναι Φως, η Ελλάδα είναι Δύναμη!

Το Κολοκοτρωναίικο μας έδειξε, ότι δεν προσκυνάμε και δεν υποτασσόμαστε.

Αυτό το «dadarsa» θα καλύψει όλο τον κόσμο.

Γι αυτό το υποστηρίζω. Γιατί το πιστεύω και το αγαπάω.

Η Πτολεμαΐδα έχει δύναμη, έχει μεγάλη δύναμη σαν μέρος.

Είναι από τις πρώτες φορές , τόχω πάθει και στην Αμοργό,

που αισθάνθηκα πολύ έντονα και με δόνηση.

Έχει αντίθεση, έχει σκοτάδι – έχει Φως, και δεν μιλάω μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Φαντασθείτε το ηλεκτρικό ρεύμα να κοβόταν, τι θα συνέβενε, έρεβος!

Αυτή η αντίθεση είναι μαγευτική, είναι υπέροχη, είναι εμπνευστική για μένα.

Ό,τι υπάρχει μαύρο και άσπρο για μένα είναι έμπνευση.

Υπερισχύει πάντα το λευκό!

Ένας δημοσιογράφος με ρώτησε, αν τελικά το λευκό επικρατεί.

Μόνο το λευκό επικρατεί, μόνο το λευκό!

Πρέπει η Ελλάδα να φύγει από αυτή τη δύσκολη θέση.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται ανατροπές.

Χρειάζονται άνθρωποι ισχυροί, πραγματικά Έλληνες,

που μέσα στο DNA τους να κυκλοφορεί το γαλάζιο και το άσπρο,

τίποτε άλλο δεν χωράει εδώ, αλλά Έλληνες.

Και αγαπάω σημαίνει αυτοθυσιάζομαι.

Δεν κάνω πολιτικό λόγο, λέω τι έχω μέσα στην καρδιά μου,

αυτό που σας λέω, αυτό ζωγραφίζω, θα είδατε κάποιες εικόνες.

Πολλοί πολιτικοί έχουν προσβάλει το Έθνος,

συνεχίζουν να το κατακερματίζουν, κουραστήκαμε αυτό το γκρι, κουραστήκαμε.

Βλέπουμε, ακούμε ανθρώπους και πριν μιλήσουνε, ξέρουμε τελικά τι θα πουν.

Όλο αυτό το στημένο παιχνίδι της κρίσης των 20 χρόνων, είναι ένα φιάσκο.

Κανείς δεν μπορεί να ξεπουλάει την Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί την υποστηρίζει έτσι.

Η Ελλάδα είναι Δύναμη.

Κανείς δεν μπορεί να χτυπήσει ούτε τα παιδιά μας, ούτε το Φως το Ελληνικό!

Όποιος το χτυπήσει θα τυφλωθεί, όπως και να λέγεται αυτός.

Λοιπόν καλώ μέσα από την τέχνη, γιατί δεν έχω άλλο στοιχείο, μέσα από την τέχνη,

Όλοι οι καλλιτέχνες, όλοι να συμπαρασταθούμε με δύναμη και με αλήθεια.

Ο κόσμος θέλει αλήθεια, θέλει δύναμη. Γιατί η αλήθεια, από μόνη της, είναι Δύναμη!

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Συγχωρέστε τη συναισθηματική μου έκρηξη.

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου.

Χαίρομαι που η έκθεση θα μείνει εδώ, όλο αυτό το διάστημα.

Έχω την τύχη, αυτό λες και τόχαμε, λες και να το στήναμε με διαβήτη και χάρακα,

που λέμε, αλλιώς δεν θα συνέβαινε. Δηλαδή το χώρο, εδώ πέρα της έκθεσης.

Είναι πραγματικά πολύ τιμητικό για μένα και η τιμή για μένα είναι ευθύνη στην εξέλιξή μου.

Αισθάνομαι ότι θα τα καταφέρουμε και δεν μιλάω σαν καλλιτέχνης, μιλάω σαν Έλληνας,

Θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε η πιο ισχυρή ράτσα, να το πω και έτσι.

Όσο τη χτυπάνε, τόσο θα τυφλώνονται!

Σας ευχαριστώ πολύ».

Περισσότερα »

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 38η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει, όχι απλά και μόνο τον ηρωικό αγώνα, αλλά και την ενότητα όλων των δημοκρατών, ενισχύοντας έτσι την ίδια την έννοια της πραγματικής και υγιούς δημοκρατίας και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς ο όρκος των φοιτητών που πήραν μέρος στην κατάληψη του πολυτεχνείου το 1973, σήμερα 38 χρόνια μετά, επικαιροποιείται στην κάθε του λέξη.

«Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ορκιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας, να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του πανεπιστημιακού ασύλου, της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων. Ορκιζόμαστε αλληλεγγύη σ' όλο το φοιτητικό κόσμο της Ελλάδας που βασανίζεται. Η βία και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Ζήτω ο αδούλωτος φοιτητικός κόσμος της Ελλάδας».

Σήμερα λοιπόν όλοι οι πολίτες τούτης της χώρας, καλούμαστε καθημερινά να κάνουμε το ίδιο πράγμα σε κάθε έναν τομέα, σε κάθε μια έκφραση της ζωής, στην κοινωνία, στη δουλειά, στο σπίτι, στη διασκέδαση. Παντού αγώνας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιβάλλουν πια να υπάρχει μια μόνιμη ετοιμότητα για «εξέγερση».

Ο ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨, έχοντας στο πλευρό του τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία -όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα- θα συνεχίσει να «ξεσηκώνεται» χωρίς συμβιβασμούς και αναστολές, κάθε φορά που θα θίγονται συμφέροντα, δικαιώματα και κεκτημένα.

Περισσότερα »

Ημέρες Πολυτεχνείου με τον φακό των ξένων και Ελλήνων οπερατέρ

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις επικίνδυνες συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς και την κακοποίησή τους, όπως στην περίπτωση του ΝΙΚΟΥ ΠΑΤΣΑΒΟΥ, συνεργάτη της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος ανεβασμένος στην κολώνα της πύλης του Πολυτεχνείου γκρεμίστηκε μαζί της με την είσοδο του τανκ.

Το κινηματογραφικό υλικό του ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, το συγκεντρωμένο πλήθος και τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Παρακολουθούμε το χρονικό των γεγονότων με εικόνες από το προαύλιο του Πολυτεχνείου και τους εσωτερικούς χώρους –αίθουσα του ραδιοφωνικού πομπού, αμφιθέατρα-συνεντεύξεις και δηλώσεις των φοιτητών σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, την πορεία των εργαζομένων και των σπουδαστών το πρωί της 16ης Νοεμβρίου αλλά και τη σκηνή την ίδια νύχτα της επέμβασης του στρατού και της εισβολής του τανκ, που κάλυψε ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο από το απέναντι ξενοδοχείο. Περιέχονται επίσης, σκηνές που γυρίστηκαν κατ’ εντολήν της στρατιωτικής δικτατορίας-φιλμ ΣΙΝΑΝΙΔΗ-από την έξοδο του τανκ από το Πολυτεχνείο λίγο μετά την εισβολή και από την επόμενη ημέρα της καταστολής της εξέγερσης και της κήρυξης του στρατιωτικού νόμου. Μιλούν και σχολιάζουν τα πλάνα τους οι ΣΙΝΑΝΗΣ ΣΙΝΑΝΙΔΗΣ, Β. ΜΑΛΛΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΒΟΣ, Κ. ΒΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑΣ, και ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΚΟΥΡΑΝΤ. Την εκπομπή προλογίζει ο δημοσιογράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ενώ στο τέλος βλέπουμε στιγμιότυπα από τον εορτασμό της 5ης επετείου του Πολυτεχνείου και τις καταθέσεις στεφάνων.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο

www.ert-archives.gr

Περισσότερα »

Παγκόσμια ανάσα μετά το «κλείδωμα» της συνεργασίας

Με συνεχή ροή πληροφοριών και έκτακτα δελτία ειδήσεων παρακολουθούσαν στενά το πολιτικό θρίλερ στην Αθήνα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ανακούφιση επικρατούσε μετά την επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Παγκόσμια ανάσα μετά το «κλείδωμα» της συνεργασίας

Παγκόσμια ανακούφιση μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών επικρατούσε χθες το βράδυ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία όλη την ημέρα παρακολουθούσαν στενά το πολιτικό θρίλερ στην Αθήνα με συνεχή ροή ειδήσεων και έκτακτα δελτία. Η "νέα κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τον Παπανδρέου" ήταν πρώτο θέμα στις ιστοσελίδες των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό αναλυτικό ρεπορτάζ.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, κάτι που φαίνεται και από την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων ξένων Μέσων χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και από τη ζωντανή μετάδοση της ψηφοφορίας της Παρασκευής στο ελληνικό Κοινοβούλιο από περισσότερα από 50 τηλεοπτικά δίκτυα. "Οι Ελληνες συμφωνούν σε κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς τον Παπανδρέου" ήταν ο τίτλος του πρώτου θέματος του BBC μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, σε μια συμφωνία για τη διάσωση του πακέτου σωτηρίας" ήταν ο τίτλος του CNN, που σχολίαζε ότι "η απόφαση αυτή φαίνεται ότι κλείνει ένα κεφάλαιο στην ταραχώδη πολιτική και οικονομική συγκυρία της Ελλάδας".

Μια φωτογραφία του κ. Γιώργου Παπανδρέου να εξέρχεται από το Προεδρικό Μέγαρο φιγουράριζε στην αρχική σελίδα του Spiegel, που μετέδιδε την είδηση της συμφωνίας με τον κ. Σαμαρά, ενώ η Bild έγραφε ότι "νέες εκλογές θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν" και σχολίαζε ότι "οι συνομιλίες στην Αθήνα διήρκεσαν μόνο 90 λεπτά!".

"Η συμφωνία έγινε σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να επιτευχθεί μια συμφωνία για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, την οποία ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας" ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ters. Σαν "το πόκερ πάνω στον Τιτανικό" χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Tageschau, ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde σχολίασε ότι η συνάντηση των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Παπούλια "έβαλε τέλος σε έναν πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει από την αρχή του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στους δύο άνδρες".

Περισσότερα »

Σε εξέλιξη η συνάντηση που θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ

Παπανδρέου-Σαμαράς υπό τον Παπούλια στην ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας -Τελεσίγραφο από την Ε.Ε.

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συνάντηση με επτά βασικά σημεία, τα οποία και χαρακτήρισε ως αναγκαία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Αυτά είναι: 1. Εκταμίευση της έκτης δόσης. 2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. 3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου. 4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου. 5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία, που προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου. 6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προύποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα 7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας, επιπλέον 20 δισ. ευρώ, πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.
Περισσότερα »

Την παρέμβαση του Κ.Καραμανλή ζητεί ο Γ.Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης
Την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή προς τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να συναινέσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ζήτησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Μία παρέμβαση στον διάδοχό του θα μπορούσε να είχε καταλυτικές συνέπειες. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο τέως πρωθυπουργός. «Εύχομαι να έχει γίνει, ή να γίνει εγκαίρως, καθόσον η φωνή του ακούγεται πολύ μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα »

Γ.Παπανδρέου: "Δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω"!

Image"Δεν πάω πουθενά-πουθενά, εδώ θα μείνω"! Το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Καρρά τραγουδάει πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου και ελάχιστες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης υπό τον όρο ότι θα αποχωρήσει λέει στην Κ.Ο. του κόμματός του «Αν δεν συμφωνήσει ο Σαμαράς, δεν υπάρχει λόγος να φύγω». Και οι προεδρικοί εν χορώ φωνάζουν: «Γιατί να φύγει; Μετά ότι και αν γίνει είναι θέμα ΠΑΣΟΚ και όχι Σαμαρά». Οι προεδρικοί, όπως ο υπουργός Υγείας Γ.Κουτρουμάνης λένε ότι "Θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια από τη πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικότερα με την Νέα Δημοκρατία, αλλά αν όχι, "Τότε ο πρωθυπουργός μένει στην θέση που τον τοποθέτηση ο ίδιος ο ελληνικός λαό". Μάλιστα ο Γ.Παπανδρέου φαίνεται ότι πλέον βάζει μπροστά τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να πείσει τον Α.Σαμαρά με την φράση "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να θωρακίσει τις διαδικασίες, επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες".

Αυτός ο άνθρωπος που δεσμεύεται δημοσίως πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι γενικά; Όταν αλλάζει γνώμη μεταξύ υπουργικού και ΚΟ, τι μπορεί αν γίνει;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Περισσότερα »

Αμεση παραίτηση Παπανδρέου ως όρο συνεργασίας έθεσε ο Σαμαράς

Την άμεση παραίτηση Παπανδρέου για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις με σκοπό την κυβέρνηση συνεργασίας έθεσε ως όρο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από την ολιγόλεπτη (μετα βίας ενός τετάρτου) συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια...

Αμεση παραίτηση Παπανδρέου ως όρο συνεργασίας έθεσε ο Σαμαράς

"Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει, εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια, όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται, μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί, όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους", ήταν η δήλωση του κ. Σαμαρά που αν δεν τις οδηγεί σε νέο ναυάγιο φαίνεται να δημιουργεί σοβαρή εμπλοκή στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους και στο σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των δημοσιογράφων, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσαν:

Αντώνης Σαμαράς: "Κύριε Πρόεδρε αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού. Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Και πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα"

Κάρολος Παπούλιας: "Σας καλωσορίζω. Είπατε αυτά που θα ήθελα και εγώ να πω. Η εκκρεμότητα βασανίζει τον ελληνικό λαό που αναρωτιέται που πάμε και τι κάνουμε. Πρέπει να δώσουμε μία λύση. Είναι απαίτηση του ελληνικού λαού".
Περισσότερα »

Ντόρα: «Να υπάρξει κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα»

Τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας μέσα στα επόμενα δύο 24ωρα ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ντόρα: «Να υπάρξει κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα»

Πηγές από το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη,τις οποίες επικαλείται το "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων", μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Ππανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά, τονίζουν ότι θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Περισσότερα »

Στην Ελλάδα η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ

Πάνω από πενήντα τηλεοπτικά συνεργεία ζήτησαν άδεια για να καλύψουν τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Ολα τα μεγάλα μέσα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο

Τοπρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν, στο οποίο κυριαρχούν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή κρίση. Πρώτο θέμα στα ειδησειογραφικά sites οι εξελίξεις στην Ελλάδα
Τοπρωτοσέλιδο της Λιμπερασιόν, στο οποίο κυριαρχούν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή κρίση. Πρώτο θέμα στα ειδησειογραφικά sites οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Στραμμένα στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν χθες τα βλέμματα όλων των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία μάλιστα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Πάνω από 50 τηλεοπτικά συνεργεία από ολόκληρο τον κόσμο ζήτησαν χθες άδεια για να καλύψουν τη διαδικασία και τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης έδιναν και έπαιρναν, με τα περισσότερα μέσα να κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια.

Εκτενέστατο ρεπορτάζ και ανάλυση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν χθες οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" σε άρθρο τους με τίτλο "Ανήσυχα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα για την ψήφο εμπιστοσύνης". Στη συνέχεια αναλύονται τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης και το κείμενο καταλήγει πως η πολιτική αστάθεια στη χώρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης, έρχεται σε κρίσιμο σημείο, αφού το διακύβευμα είναι η υπογραφή της νέας δανειακής συνθήκης, αλλά και η χορήγηση της 6ης δόσης, η οποία θα καλύψει τις βασικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.

Από την πλευρά του το πρακτορείο "Ρόιτερ" παρουσίασε τρία συγκεκριμένα σενάρια για την ψήφο εμπιστοσύνης, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και τονίζοντας παράλληλα πως το μόνο σίγουρο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, είναι ότι "η χώρα έχει βυθιστεί σε μια παρατεταμένη ακυβερνησία που δημιουργεί με τη σειρά της πελώρια ερωτηματικά όσον αφορά τη στάση των δανειστών της χώρας".

Περισσότερα »

Σρέντερ: Δεν θα έμπαινε στο Ευρώ η Ελλάδα εαν ξέραμε την αλήθεια για τα δημοσιονομικά της

«H Ελλάδα ίσως να μην είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη αν οι ηγέτες της ΕΕ γνώριζαν εκείνη την εποχή το βάθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων» δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, καγκελάριος της Γερμανίας την περίοδο 1998-2006. «Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική.
» Αλλά τότε υπήρξε μια γενική ομοφωνία, η Επιτροπή πρότεινε την ένταξη. Αυτοί που τώρα επικρίνουν την κυβέρνησή μας για αυτό που συνέβη, ξεχνούν ότι το CDU και το FDP ψήφισαν υπέρ της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ, αναφερόμενος στα δύο κόμματα που σήμερα είναι στην εξουσία: της Μέρκελ και τους Φιλελευθερου εταίρου της.
Μιλώντας στο Reuters επισήμανε ότι το «μεγάλο λάθος» που έγινε απέναντι στην Ελλάδα στην κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν ότι η χώρα δεν βοηθήθηκε αρκετά να παραμείνει όρθια, όταν αποκαλύφθηκε το πλήρες μέγεθος των δημοσιονομικών της προβλημάτων.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το ό,τι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει αυτά που του ζητήθηκαν. Οι συντηρητικοί σε όλη την Ευρώπη έκαναν πολύ λίγα πράγματα για να πείσουν την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να πάψει να φέρεται τόσο ανεύθυνα» κατέληξε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Σχολιάζοντας τις κινήσεις Μέρκελ είπε ότι άσκησε με καθυστέρηση την εξουσία της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Η καγκελάριος ανέλαβε με καθυστέρηση την ευρωπαϊκή ευθύνη. Τώρα υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση του κόμματός της και των ψηφοφόρων. Όμως, αυτό ήταν το σωστό: να κινδυνεύεις να χάσεις την εξουσία, επιδιώκοντας σημαντικές αποφάσεις.»
Περισσότερα »

Παπούλιας: Θα κάνω τα πάντα για να υπάρξει συναίνεση

Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε το ραντεβού Παπανδρέου-Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών.Ο κ. Παπούλιας αφού υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Νομίζω ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. Και αυτό πρέπει να το συναισθανθούμε όλοι μας. Και δεν βλέπω, παρά ένας και μοναδικός δρόμος να υπάρχει: ο δρόμος της συνεννόησης» καταλήγοντας «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».
Περισσότερα »

Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου έβαλε στο τραπέζι ο Σαμαράς

Συνεχίζει την τακτική του σκοτσέζικου ντους ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου πρότεινε και έβαλε στο τραπέζι ο Αντώνης Σαμαράς με τη σημερινή μαρκοσκελέστατη δήλωση του τονίζοντας ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να εξασφαλιστεί η ομαλότητα της χώρας. Παράλληλα, άφησε μια χαραμάδα για περαιτέρω συζητήσεις για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής λέγοντας ότι η αρχική πρόταση της Ν.Δ. για μεταβατική κυβέρνηση υπηρεσιακού τύπου παραμένει στο τραπέζι. Το κύριο χαρακτηριστικό πάντως της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά ήταν η διαβεβαίωση – το επανέλαβε δύο φορές – και προς το εξωτερικό ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει και θα στηρίξει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Όμως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζοντας την τακτική του σκοτσέζικου ντους επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχτεί να έρθει στη Βουλή η δανειακή σύμβαση μαζί με το πακέτο μέτρων, όπως δεν θα δεχτεί να έρθει και με τη διαδικασία ψήφισης με 180 καθώς αυτό θα σημάνει παραδοχή εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Και για να βάλει τέρμα ο πρόεδρος της Ν.Δ. στα σενάρια που ήθελαν τον αντιπρόεδρο του κόμματος του, Σταύρο Δήμα, επικεφαλής Μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, εμφανίστηκε έχοντας στο πλευρό του για πρώτη φορά και τους δύο αντιπροέδρους της Ν.Δ. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια εντονότατη φημολογία που κυκλοφορεί σήμερα από νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός έθεσε υπόψη του προέδρου της Δημοκρατίας μια πρόταση κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σταύρο Δήμα. newsbeast.gr
Περισσότερα »

Απέρριψε την πρόταση ο Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές

Απορριπτικός ήταν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για έναρξη διαβουλεύσεων με σκοπό το σχηματιοσμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Απέρριψε την πρόταση ο Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές

"Οι μάσκες έπεσαν. Ο Γιώργος Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασης μας. Οι ευθύνες του είναι τεράστιες. Μόνη λύση είναι οι εκλογές", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Περισσότερα »

Στον Παπούλια σήμερα ο Παπανδρέου

Tον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια επισκέπτεται στις 12:00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στον Παπούλια σήμερα ο Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ενημερώσει τον κ.Παπούλια για την πρόθεσή του να διερευνήσει, σε επαφές με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Περισσότερα »

Γιώργος Γελαράκης - Πάτροκλος Σαμαράς LIVE UNPLUGGED - 5/11 Kρόκος Κοζάνης

Ο Γιώργος Γελαράκης και Πάτροκλος Σαμαράς πραγματοποιούν μια μουσική συνεύρεση και πάλι μετά από 2 χρόνια....Σκοπός τους να πάρουν τις κιθάρες τους και να παίξουν τη μουσική τους σε οποιοδήποτε χώρο ,μαγαζί, φεστιβάλ κτλ. ανά την Ελλάδα και να μεταδώσουν μια μουσική ανάταση, που τις μέρες που διανύουμε είναι ίσως η μόνη όαση!! Πιο ώριμοι από ποτέ , διαθέτοντας τώρα πια και δικές τους μουσικές συνθέσεις - ηχογραφήσεις, με ανανεωμένο μουσικό πρόγραμμα για όλα τα γούστα και όλες κυριολεκτικά τις ηλικίες, θα ταξιδέψουνε όπου τους βγάλει ο δρόμος για να συναντήσουν νέα πρόσωπα , νέους ήχους και νέες περιπέτειες!!! Μαζί τους συνοδοιπόροι , εφόσον απαιτηθούν,, αξιόλογοι μουσικοί....για να πλαισιώσουν το μουσικό τους πρόγραμμα!! 03/10 ENAΛΛΑΞ 10/10 ΕΝΑΛΛΑΞ 15/10 Θεατρικο εργαστηρι ΑΝΑΖΗΤΗΤΩΝ (Αγίων Πάντων 69,3ος όροφος - Ξηροκρήνη) 17/10 EΝΑΛΛΑΞ 21/10 DEALS CAFE (Δελφών 204) 22/10 GARAGAN 'S BAR - ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (+DEEP GIA DEEP) 24/10 ΕΝΑΛΛΑΞ 27/10 MOSQUITO (Παπάφη 40) 31/10 ENAΛΛΑΞ 03/10 ΜΟSQUITO (Παπάφη 40) 05/11 ROCK BAR 101 - Κρόκος Κοζάνης 07/11 ENAΛΛΑΞ 11/11 PRAGUE BEER HOUSE , Άνω Ηλιούπολη

Περισσότερα »

«Γέφυρα Ζωής» 20η Αιμοδοσία του 2011

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής”, διοργανώνει την 20η Αιμοδοσία του 2011 με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν. Μαμάτσειου Νοσοκομείου την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, ώρες προσέλευσης από 15:00-19:30, στα γραφεία του Συλλόγου, (Κ.Η.Φ.Η.) ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.- ΝΙΚ. ΠΛΑΚΟΠΙΤΗ 11.
Στο κάλεσμα ελάτε να δώσετε Αίμα, ίσως αντιδράτε με το δε βαριέσαι τώρα, έχουμε τόσα άλλα να κάνουμε, έχουμε τα οικονομικά μέτρα, τη δουλειά, το σπίτι, την οικογένεια, ε! και λίγη ξεκούραση μας χρειάζεται, ας παν να δώσουν άλλοι.
Αλήθεια όταν θα χρειαστούν οι δικοί σας άνθρωποι Αίμα ή εσείς οι ίδιοι και σας απαντήσει κάποιος ¨ας παν να δώσουν άλλοι ¨ πως θα σας φανεί; Το σε εμένα θα τύχη; Ή εμείς είμαστε υγιείς και επομένως δεν χρειαζόμαστε αίμα, ισχύει μέχρι να χρειαστείτε και δυστυχώς σχεδόν ένας στους δύο κάποια στιγμή θα χρειαστεί Αίμα ή παράγωγα Αίματος. Και επειδή δεν υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής Αίματος και επειδή
ΜΟΝΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΙΜΑ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ας μεριμνήσουμε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο Αίμα στα Νοσοκομεία μας.
Η Αναβολή μπορεί να περιμένει. Η ανάγκη για αίμα των ανθρώπων που το χρειάζονται δεν περιμένει ποτέ.
Γι΄ αυτό σας περιμένουμε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2011 ΩΡΑ 15:00 – 19:30,
Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην αιμοδοσία του υποψήφιου Εθελοντή για προσφορά αίματος είναι:
-Να μην έχει κανένα πρόβλημα υγείας
-Να μην έχει πιει την προηγούμενη ημέρα.
-Να έχει κοιμηθεί 6-7 ώρες
-Να μην είναι κρυωμένος η αλλεργικός
-Παυσίπονα – Αντιπυρετικά, θα πρέπει να έχουν περάσει 5 ημέρες από την λήψη τους.
-Να μην έχει πάει στον οδοντίατρο την τελευταία εβδομάδα
-Να μην έχει κάνει εμβόλιο τον τελευταίο μήνα
-Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες
-Λιποθυμιές – ανεξήγητη Απώλεια βάρους θα πρέπει να αναφέρονται.
-Απορρίπτονται για έξι μήνες όσοι έκαναν PIERCING, τατουάζ, τρύπημα αυτιού, αντιλυσσικό εμβόλιο.
-Ελάχιστο βάρος αιμοδότη τα 50 κιλά και ηλικία από 18-65 ετών.
-Ο έρπις είναι ιός και θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί εντελώς, για να αιμοδοτήσει κάποιος.
-Ένας Αιμοδότης μπορεί να δώσεις Αίμα έως 4 φορές το χρόνο.
* Να υπενθυμίσουμε ότι τρώμε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
** (Ανακοινώσεις, πρόγραμμα των επόμενων Αιμοδοσιών – Ενημέρωση για δωρεά Αιμοπεταλίων, Μυελού των Οστών, Ιστών και Οργάνων αλλά και Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Βλαστοκυττάρων), στα γραφεία του συλλόγου μας Νικ. Πλακοπίτη 11, Φαξ-τηλ:.2461038177 κινητό: 6977337561).
ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ- ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ
Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Τσαουσίδης Θεόδωρος
Περισσότερα »

Το αίτημα απαλλαγής από την αρμοδιότητα του Βελβεντού του Αντιδήμαρχου κ. Νίκου Λαζαριώτη

Κύριε Δήμαρχε,
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας σαν δημοτική αρχή από 01/01/2011 έδειξες εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και με όρισες αντιδήμαρχο προγραμματισμού και ανάπτυξης με επι πλέον αρμοδιότητα την Δημοτική Ενότητα Βελβεντού αφού η μη συμμετοχή στις εκλογές άφηνε ένα κενό στην εκπροσώπηση του πρώην Δήμου Βελβεντού στο Δημοτικό Συμβούλιο του ενιαίου πλέον Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Στο διάστημα των δέκα μηνών της θητείας μου ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις συνολικά του Δήμου κάτω από «ειδικές» συνθήκες προσπάθησα σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο το προσωπικό που υπηρετεί στο Βελβεντό και λίγους κατοίκους, να ανταποκριθώ όσο καλύτερα ήταν δυνατό. Γνωρίζοντας τη στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε «δικούς» της ανθρώπους που προσέφεραν πολλά αλλά συμβαίνει να έχουν διαφορετική άποψη για τον Καλλικράτη δεν είχα ψευδαισθήσεις.
Παρά το άσχημο κλίμα είχα και έχω τη διάθεση να βοηθήσω στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας, όμως κάποια γεγονότα και συμπεριφορές με αναγκάζουν να αναθεωρήσω τη στάση μου συγκεκριμένα :
Την Παρασκευή 28/10/2011 ημέρα της Εθνικής επετείου του ΟΧΙ μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Ελευθερίου επισκεφθήκαμε το Βελβεντό για να συμμετάσχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις εκπροσωπώντας τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού στο Βελβεντό.
Μετά τη δοξολογία και την εκφώνηση του πανηγυρικού από την καθηγήτρια κ. Βλάχου Βαίτσα , στην αντίληψη της οποίας δεν έγινε ή δεν της επετράπη, να γίνει γνωστή η παρουσία μας, κατευθυνθήκαμε προς το ηρώο πεσόντων για την τελετή κατάθεσης στεφάνων.
Σε απόσταση περί τα 100 μέτρα απο το μνημείο και σε ένα στένωμα της οδού ΖΗΣΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ παρατάχθηκαν μπροστά μας περί τα 15 άτομα με σχηματισμό αλυσίδας και μας δήλωσαν ότι δεν θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε προς το μνημείο . Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν ό,τι υλοποιούν απόφαση της γενικής συνέλευσης του Βελβεντού που εκφράζει το 98% της τοπικής κοινωνίας, ο,τι αφού δεν ψηφιστήκαμε δεν δικαιούμαστε να καταθέσουμε στεφάνι, ο,τι δεν έχουμε καμιά αρμοδιότητα στο Βελβεντό, να μην ξαναπατήσουμε και άλλα πολλά .
Καθηλωθήκαμε στο συγκεκριμένο σημείο για πάνω απο 20 λεπτά της ώρας και προσπαθούσαμε να συνδιαλεγούμε αλλά μάταια. Στο διάστημα αυτό ακούγαμε διάφορα υβριστικά και απαξιωτικά ακόμη και απειλητικά για τη Δημοτική Αρχή. Σε προσπάθεια μας να διασπάσουμε τον κλοιό μας απώθησαν και μας δήλωσαν να μην τολμήσουμε να παραστούμε ούτε στη παρέλαση. Αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία ότι κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού μας πέρασε από διάδρομο που ανοίχτηκε επιδεικτικά ο πρώην Δήμαρχος Βελβεντού ο οποίος δεν είδε, δεν άκουσε και φυσικά δεν είπε τίποτα.
Στο χώρο του μνημείου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί κάτοικοι αλλά κανείς δεν έδειξε να ενδιαφέρεται για όσα συνέβαιναν σε απόσταση λίγων μέτρων. Ο τρόπος που αντιμετωπιστήκαμε δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την παθητική στάση της κοινωνίας παρά τα αντίθετα μηνύματα που εκπέμπουν πολλοί κάτοικοι.
Τελικά δώσαμε την άδεια στην τελετάρχη δημοτική αστυνόμο κ Καραδήμα να ξεκινήσει η τελετή χωρίς την παρουσία μας.
Κύριε Δήμαρχε,
Εάν η συγκεκριμένη ενέργεια γινόταν από κάποιους θερμοκέφαλους νεολαίους δεν θα υπήρχε πρόβλημα όμως επί κεφαλής της ομάδας κρούσης ήταν εκπρόσωποι μαζικών φορέων όπως :
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού κ. Ζορμπάς Ιωάννης.
Ο αποσπασμένος στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δάσκαλος κ. Νικόλαος Τσιουκαρδάνης.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Κοσμάς Δημήτριος
Ένας νεολαίος, γνωστός από παλαιότερα τελεσίγραφα, ο κ Βαρσαμόπουλος Δημήτριος.
Είναι προφανές ότι με τα συγκεκριμένα άτομα δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία για οποιοδήποτε θέμα του Βελβεντού. Επί πλέον έχω και ηθικό πρόβλημα με τη στάση και την ωφελιμιστική συμπεριφορά τους γιατί :
Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΔΗΜΗΤΡΑ όταν, μετά από ενέργειες του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού, προέκυψε συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας πρόθυμα συμμετείχε χωρίς να θέτει πρόβλημα Καλλικρατικού Δήμου ή αναγνώρισης του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής.
Ο πρόεδρος του Μορφωτικού, που καλά κάνει και διεκδικεί χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Ομίλου και του Πνευματικού Κέντρου, δεν ενοχλήθηκε από το νέο Δήμο όταν επισκέφθηκε εμένα προσωπικά αλλά και τον Δήμαρχο στο γραφείο του για να διεκδικήσει χρηματοδότηση. Το άκρον άωτο έσπευσε ασθμαίνοντας και παράταξε τα στήθη του στην είσοδο του πνευματικού κέντρου για να αποτρέψει την είσοδό μας για τη μικρή δεξίωση που γίνεται στο τέλος των εκδηλώσεων.
Ο κ Τσιουκαρδάνης είναι μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του ΚΠΕ, στη λειτουργία του οποίου παρεμπιπτόντως συμβάλλει και θα συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό ο Δήμος. Στη διαχειριστική επιτροπή συμμετέχουμε απο την πλευρά του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Ελευθερίου και εγώ σαν αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Όπως γίνεται κατανοητό οι επί κεφαλής εκφράζουν άμεσα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και έμμεσα μεγαλύτερο αν κρίνουμε από τη συνολική στάση.
Με αυτά τα δεδομένα κύριε Δήμαρχε έστω και καθυστερημένα και κάτω από αυτές τις συνθήκες αναγνωρίζοντας την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Βελβεντού και σεβόμενος την επιθυμία τους να μην «ξαναπατήσω» στο Βελβεντό παρακαλώ να με απαλλάξετε από τις επί πλέον αρμοδιότητες για το Βελβεντό.
Επιθυμώ να συνεχίσω να έχω την ευθύνη για τις Τοπικές Κοινότητες Παλαιογρατσάνου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής και Πολυφύτου με τους κατοίκους και εκπροσώπους των οποίων σαν δημοτική αρχή αλλά και προσωπικά έχω άριστη συνεργασία.
Πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου και του Βελβεντού δεν θα υπάρξει. Οι κάτοικοι για οποιοδήποτε αίτημα μπορούν να απευθύνονται στην πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας, στις υπηρεσίες του Δήμου και στους αντίστοιχους αντιδημάρχους.
Η απαλλαγή μου μακάρι να βοηθήσει στον αγώνα των κατοίκων του Βελβεντού για τον οποίο εύχομαι σύντομη ευόδωση. Πολύ φοβάμαι όμως ότι κάποιοι εξώθησαν και «ανέβασαν στα κεραμίδια» μια ιστορική κοινωνία και ταυτόχρονα φρόντισαν να πάρουν τη σκάλα κατάβασης.
Κύριε Δήμαρχε,
Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνεις στο πρόσωπό μου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η απαλλαγή από μια αρμοδιότητα, εκ των πραγμάτων, περιττή πλέον, θα απελευθερώσει πολύτιμο χρόνο για να ασχοληθώ δημιουργικά με όλο τον υπόλοιπο Δήμο και τους συνδημότες με τους οποίους έχουμε αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό.
Σέρβια 31/10/2011
ΛΑΖΑΡΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Περισσότερα »
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top