VIDEO:LIVE-AVLES.TV
Τέλος εποχής για το Μέγαρο της ΖΕΠ (του Μιχάλη Αγραφιώτη)
Μετά από πολλά χρόνια η ηγεσία της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης φεύγει από την Κοζάνη και η έδρα της θα βρίσκεται στην πόλη των Ιωαννίνων. Τι σημαίνει αυτό για την Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη; Πως μεταφράζεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων της περιοχής από τον κέντρο εξουσίας που θα βρίσκεται στα Ιωάννινα; Αποτελεί μία ήττα για την περιοχή μας; Μήπως αποτελεί μειονέκτημα που δεν ανήκουμε στη Θεσσαλονίκη ή είναι πλεονέκτημα η «συμπόρευση» Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας;
Ο Γιώργος Κίρκος είναι ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η σύντομη παραμονή του στη θέση υπήρξε ουσιαστικά μεταβατική, αφού το διάστημα ενός έτους δεν ήταν αρκετό για ουσιαστική χάραξη πολιτικής, αφού πολύ σύντομα θα ερχόταν ο νέος Αιρετός Περιφερειάρχης. Αν και οι αρμοδιότητες που είχε θα είναι διαφορετικές από αυτές που θα έχει ο διάδοχος του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τον Γιώργο Κίρκο για ολιγωρία τον τελευταίο χρόνο σε θέματα προώθησης επενδύσεων, κάτι το οποίο υποστήριξε και ο προκάτοχός του Ανδρέας Λεούδης. Ο τελευταίος, ήταν το μακροβιότερο στέλεχος που παρέμεινε σ’ αυτή τη θέση. Έμεινε 5,5 χρόνια, ενώ προσωπικά ξεπέρασε τις αρμοδιότητες που του έδινε η μετακλητή θέση και είχε και πολιτικές αρμοδιότητες, αφού πολλά από τα στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τον θεωρούσαν ως «κομματάρχη» της περιοχής. Άλλωστε, ο ίδιος πριν αναλάβει αυτή τη θέση ήταν Περιφερειάρχης του κόμματος στην περιοχή και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα στη Δυτική Μακεδονία. Μέχρι στιγμής, οι Γενικοί Γραμματείς με μπροστάρη τον Ανδρέα Λεούδη, μη καταγόμενοι από την περιοχή, ασκούσαν ρόλο «τοποτηρητή» του κόμματος το οποίο τους είχε διορίσει στην περιοχή. Αυτό το ρόλο πλέον αναλαμβάνει ο Γενικός Διοικητής της αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα εδρεύει στα Γιάννενα και θα πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί όλη η περιοχή. Το γεγονός της μεταφοράς της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης από την Κοζάνη στα Γιάννενα σε ένα κοινό κέντρο με την Ήπειρο, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη Δυτική Μακεδονία (πλην ίσως των Γρεβενών που βρίσκονται κοντά) και την Κοζάνη. Μπορεί η Εγνατία Οδός να έχει περιορίσει τις αποστάσεις, όμως το γεγονός ότι η επίλυση πολλών υποθέσεων με την δημόσια διοίκηση θα χρίζει ανάγκης μεταφοράς στα Γιάννενα, κάτι που σημαίνει ότι η ταλαιπωρία ενδέχεται να ενταθεί. Παράλληλα, η διασπορά αρμοδιοτήτων θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για κάθε δραστηριότητα αφού το ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, η Γενική αποκεντρωμένη διοίκηση στα Γιάννενα, το αρμόδιο διοικητικό εφετείο για ακύρωση διοικητικών αποφάσεων στη Θεσσαλονίκη και πάει λέγοντας...
Περισσότερα »

O μειωμένος συντελεστής που προβλέπεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2011, από 11% σε 13%. Παράλληλα, διευρύνεται από 1.1.2011 η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή,

ο οποίος διαμορφώνεται στο 6,5%, στα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες.

  • Ø Τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002.
  • Ø Τα βιβλία με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903.
  • Ø Τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Συνεπώς από 01.01.2011 ο «κανονικός» συντελεστής Φ.Π.Α. παραμένει 23%, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 11% σε 13% και ο υπερμειωμένος κατά 50% συντελεστής αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%. Ακολούθως, οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Μετά τις ανωτέρω μεταβολές και προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής μετά την 01.01.2011, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Τα φάρμακα για τα οποία ισχύουν Δελτία Τιμών, θα διατίθενται από 01.01.2011 σε τιμές που εμπεριέχουν το νέο συντελεστή Φ.Π.Α. και οι οποίες κοινοποιήθηκαν με το με αρ.πρωτ. Α3-3121/28.12.2010 Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Τιμών Βιομηχανικών Προϊόντων και Φαρμάκων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Οι τιμές αυτές προέκυψαν από τον επαναϋπολογισμό των ισχυουσών λιανικών τιμών, έτσι ώστε να εμπεριέχουν Φ.Π.Α. υπολογισμένο με συντελεστή 6,5% (αντί του 11%). Διευκρινίζεται ότι στο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% υπάγονται μόνο τα φάρμακα και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου και όχι φάρμακα και εμβόλια που χορηγούνται για άλλες χρήσεις εκτός της ιατρικής του ανθρώπου.

2. Η εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%) στις υπηρεσίες διαμονής, αφορά μόνο την τιμή που καταβάλλεται για τη διανυκτέρευση, ενώ άλλες υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία και τα λοιπά καταλύματα υπάγονται στους ανάλογους συντελεστές (π.χ. εστίαση 13%, κατανάλωση αλκοολούχων ποτών 23%, άλλες υπηρεσίες, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, ενοικίαση ομπρελών, διάφορες αθλητικές υπηρεσίες, κλπ. στο 23%). Αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση δυσχερειών στον επιμερισμό κατά συντελεστή των τιμών που εμπεριέχουν περισσότερες της μιας υπηρεσίες (διανυκτέρευση με ημιδιατροφή κ.λπ.), περιλαμβάνονται στη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο.

3. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση υπηρεσιών που παρέχονται με συνεχόμενο τρόπο, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταξί, κλπ., ο συντελεστής του φόρου μεταβάλλεται με την αλλαγή της ημερομηνίας, δηλαδή για στοιχεία που εκδίδονται μετά τις 12μ.μ. και φέρουν ημερομηνία 01.01.2011, ο Φ.Π.Α. υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές. Κατά συνέπεια, όσον αφορά τη διαμονή σε ξενοδοχείο, για τη διανυκτέρευση της 31ης Δεκεμβρίου 2010, για την οποία το φορολογικό στοιχείο εκδίδεται την 1η Ιανουαρίου 2011 – κατά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας – οφείλεται φόρος με το συντελεστή 6,5%. Αντίστοιχα όσον αφορά εστιατόρια, ταξί, κλπ, ο φόρος οφείλεται με το συντελεστή που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης του «Ζ» από την ταμειακή μηχανή. Κατά συνέπεια εάν το «Ζ» εκδοθεί την 1η Ιανουαρίου 2011 οφείλεται φόρος με το συντελεστή 13%. Είναι όμως δυνατόν να εκδοθούν δύο «Ζ» για το βράδυ της αλλαγής συντελεστών, οπότε για το «Ζ» που θα εκδοθεί μέχρι την 24η ώρα της 31ης Δεκεμβρίου 2010, οφείλεται φόρος με το συντελεστή 11%.

4. Όσον αφορά στην προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και των φορολογικών ταμειακών μηχανών στους νέους συντελεστές, μπορεί να γίνει απευθείας από τους χρήστες. Έχουν δοθεί οδηγίες για την εφαρμογή των μεταβολών αυτών με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1018/06.03.2010.

Περισσότερα »

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν να καταβληθούν στις Δ.Ο.Υ., μέχρι και την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011, χωρίς την καταβολή προσαυξήσεων και προστίμων. Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έχουν επίσης την δυνατότητα να το πράξουν ως την ίδια ημερομηνία.

Περισσότερα »
Από 1/1/....αρχίζουν τα δύσκολα για το Γ. Δακή (του Μιχάλη Αγραφιώτη)
Το 2011 ξημερώνει σε λίγες ώρες. Ο Γιώργος Δακής αναλαμβάνει και επίσημα την πρώτη αιρετή περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Μια περιφέρεια με τρομερά προβλήματα, ελλείψεις, κοινωνικές αντιθέσεις και δυσοίωνο μέλλον σε πολλά επίπεδα. Εκτός από την αλλαγή του γραφείου του, σε επίπεδο αρμοδιοτήτων αλλά και παρεμβάσεων δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει και πολλά πράγματα. Η διαδικασία μετάβασης στη Νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ίσως πάρει και το διάστημα του ενός χρόνου για να πραγματοποιηθεί πλήρως και να ομαλοποιηθεί.
Σήμερα το μεσημέρι ο Γιώργος Δακής παρέλαβε το γραφείο του στην Περιφέρεια και τους χώρους που έχουν οριστεί να ανήκουν στην Περιφερειακή αυτοδιοίκηση στο μέγαρο της ΖΕΠ. Μέχρι όμως να μπει σε σειρά και να ασκήσει επαρκώς πολιτική για τη Δυτική Μακεδονία πρέπει να περάσουν μήνες, ίσως και χρόνια. Εντωμεταξύ, τα προβλήματα της περιοχής «τρέχουν» καθημερινά. Πολιτικές για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής είναι στάσιμες, ενώ η περιφερειακή συνείδηση, που πλέον επιβάλλεται ανύπαρκτη. Η χρονιά που φεύγει ήταν μία δύσκολη χρονιά για το Γιώργο Δακή. Τον Ιανουάριο δημιουργήθηκε έντονη αντιπαράθεση στο Νομαρχιακό συμβούλιο, η οποία άνοιξε μεγάλες συζητήσεις για την διαχείριση του τοπικού πόρου. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση αντίθετη μαζί του, δεν θεωρήθηκε τόσο συνεργάσιμο όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές του Νοεμβρίου ήταν μία δύσκολη υπόθεση, αφού η μάχη τελικά δεν ήταν και τόσο σίγουρη ως προς την νικηφόρο έκβασή της και μπορούσαν τα δεδομένα να ανατραπούν. Από αύριο ο Γιώργος Δακής, εκτός από τα γενικότερα προβλήματα πρέπει να φροντίσει να διατηρηθούν οι ισορροπίες αλλά και η συνοχή εντός του συνδυασμού, πρέπει να αντιμετωπίσει σκληρή αντιπολίτευση από το Γιάννη Παπαϊορδανίδη, ο οποίος φαίνεται έτοιμος «να σπάσει αυγά», ενώ η κατάσταση στη τοπική Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι θα ανατραπεί τους επόμενους μήνες, αφού ήδη αρχίζουν να μαζεύονται τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών που έχουν θέσεις και αυτών που δεν έχουν, και διεκδικούν μία θέση στον «Ήλιο» ή μάλλον μία θέση υπό τον... «Πυρσό» της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν είναι λίγα τα μέτωπα αυτά, όμως πλέον ο Γιώργος Δακής πρέπει να παίξει το ρόλο του πολιτικού πυροσβέστη στη Νέα Δημοκρατία της περιοχής, γιατί είναι ο μόνος έχοντας εξουσία και πολιτική επιρροή, λόγω της θέσης του, που θα μπορούσε να κρατήσει τις ισορροπίες και να επιβάλλει τον πολιτικό του λόγο. Από τη στιγμή που θα τελειώσουν οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και τοποθέτησης αντιπεριφερειαρχών, ο Γιώργος Δακής θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν απολογισμό της Νομαρχιακής θητείας του και έπειτα να προχωρήσει σε ένα είδος «προγραμματικών δηλώσεων» που θα αναλύει ποιά πολιτική θα ακολουθήσει στην περιφέρεια σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και βέβαια να θέσει σε τροχιά εφαρμογής το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Περισσότερα »

Φωταγωγήθηκε το πρώτο τμήμα της οδού Διοικητηρίου στην Πτολεμαϊδα

Με την φωταγώγηση του πρώτου τμήματος της οδού Διοικητηρίου άρχισε να φαίνεται το έργο της ανάπλασης ενός από τους μεγαλύτερους δρόμους της Πτολεμαϊδας και της Δυτικής Μακεδονίας που ξεκινά από την οδό Γράμμου και καταλήγει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οι κάτοικοι της περιοχής είδαν με ικανοποίηση την φωταγώγηση μέρους αυτής της προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς. Εκεί ήταν και ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του που στο τέλος της θητείας του, είδε ένα μέρος του έργου να ολοκληρώνεται, τονίζοντας ότι στο σύνολό του θα συμβάλλει στην αναβάθμιση όλης της πόλης. «Είναι ένα πρωτοχρονιάτικο δώρο στους κατοίκους της Πτολεμαϊδας» που θα αναβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής στην πόλη. Ο κ. Τσιούμαρης διευκρίνησε ότι οι εργασίες του έργου τόσο στην οδό Διοικητηρίου, όσο και στην οδό Ανανία Νικολαϊδη θα συνεχιστούν εφόσον τελειώσει και το άλλο μεγάλο δώρο της δημοτικής μας αρχής με την παροχή Τηλεθέρμανσης κι έτσι με την ολοκλήρωση θα παραδοθεί ο δρόμος της πόλης που φωταγωγημένος από την οδό Γράμμου έως και τον σιδηροδρομικό σταθμό θα αποτελεί ένα κόσμημα στη συνέχεια των οδών Γράμμου, Φούφα, Νοσοκομείου, Πτολεμαίων που αναπλάστηκαν.

Περισσότερα »

Αγιασμός της νέας στέγης του Α' Καπή Πτολεμαϊδας

Μια μακρόχρονη επιθυμία των μελών του Α΄ ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας και η υπόσχεση της Δημοτικής Αρχής για την ικανοποίησή της πραγματοποιήθηκαν χτες με τον αγιασμό από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εορδαίας αρχιμ. Νικηφόρο Μανάδη μέσα σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα στην νέα εστία στο Πολύκεντρο Πτολεμαΐδας. << Αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε στο κέντρο της πόλης θέλοντας συμβολικά, αλλά και ουσιαστικά να σας επιβεβαιώσουμε πώς για μας βρίσκεστε πάντοτε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας >> τόνισε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης απόλυτα ικανοποιημένος που υλοποιεί τη δέσμευση του στα άτομα της 3ης ηλικίας για την μετεγκατάσταση τους σε χώρο • Ασφαλή για την σωματική τους ακεραιότητα • Προσβάσιμο με πληθώρα πεζοδρόμων και χώρο στάθμευσης οχημάτων για την μετακίνησής τους και • Ενσωματωμένο στον κοινωνικό ιστό της πόλης «Ο χώρος που σήμερα σας παραδίδουμε είναι ο ακριβότερος ως αξίας ακινήτου και μισθώματος ολόκληρης της πόλης, αλλά ο σεβασμός και η αγάπη μας στο πρόσωπό σας δεν μπορεί να αποτιμηθεί με καμία αξία παρά μόνον της συναισθηματικής που υπάρχει ανάμεσά μας και της ευγνωμοσύνης που σας οφείλουμε για το ζην και το ευ ζην που μας προσφέρατε τόνισε ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας και Πρόεδρος του ΚΑΠΗ ενώ αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο χώρος και που μπορούν να << εκμεταλλευτούν>> οι ένοικοι είπε : Μπορείτε όλη την καλοκαιρινή περίοδο να απολαμβάνετε τον καφέ σας, το τάβλι σας, τις συζητήσεις σας στα τραπέζια του πεζόδρομου, όπως όλος κόσμος απολαμβάνει στα γύρω καφέ των πεζόδρομων, ενώ ο πεζόδρομος σας προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διοργανώσεις εκδηλώσεων όπως γιορτές με γλέντι, παραδοσιακούς χορούς αλλά και χοροεσπερίδες που θα ζωντανέψουν ακόμη περισσότερο, τις κατά καιρούς προσπάθειες των διαφόρων εκδηλώσεων από φορείς και συλλόγους. Όσον αφορά σε κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να καταγραφούν ως προς την λειτουργικότητα ή την συντήρηση του χώρου ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι όλοι μας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε για την καλύτερη και αναβαθμισμένη διαμονή σας. Συγκινητικός ήταν ο λόγος του πατρός Νικηφόρου που συνεχάρη το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για τον σεβασμό που έδειξαν στην Τρίτη ηλικία στα χρόνια της θητείας τους. Ενώ ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Λουκία Απαζίδου αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση της επιθυμίας τους αλλά και της μακροχρόνιας συνεργασίας τους είπε πώς ίσως μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα για τα μέλη των ΚΑΠΗ. Στην συνέντευξή του στους δημοσιογράφους ο κ. Τσιούμαρης υπογράμμισε πως ΄΄είναι λυπηρό που κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας σε πολιτικές, κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες και να υποβαθμίσουν τα σημαντικά και ωφέλιμα του συνόλου με ασήμαντες λεπτομέρειες εμποτισμένες με άρνηση και εμπάθεια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημοπράτηση του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ ποσού 18 εκ. ευρώ που απέβει άγονος όπου και σε σημαντικό χώρο στον Ά όροφο προβλέπεται η Δημιουργία χώρου ΚΑΠΗ. Ευχαριστημένοι οι χρήστες του ΚΑΠΗ δήλωναν περιχαρείς για την μετακόμιση τους στην νέα τους στέγη. Να σημειωθεί επίσης ότι με την λειτουργία της νέας στέγης των ΚΑΠΗ και της διπλανής καφετερίας αναβαθμίζεται ένας χώρος που γλιτώνει κυριολεκτικά από την ανελέητη ρύπανση των σπρέι, την παράνομη στάθμευση, την συγκέντρωση των ναρκομανών (ακάλυπτος) και της έλλειψης φωτισμού τις νυχτερινές ώρες

Περισσότερα »

Νικόλαος Δουμπάς ο Κοζανίτης δημιουργός του Musikverein της Βιέννης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 12:00 αύριο το μεσημέρι η ΕΤ1 θα μεταδώσει την πρωτοχρονιάτικη συναυλία απο την Musikverein της Βιέννης ένα πανέμορφο κτίριο που κατασκευάστηκε το 1870 απο τον ευεργέτη Νικόλαο Δούμπα που κατάγεται απο την Βλάστη Κοζάνης. Μάλιστα ο Στράους για να τον τιμήσει έγραψε & του αφιέρωσε την "Πόλκα των Ελλήνων". Στο βίντεο διευθύνει την συμφωνική ο Herbert von Karajan με καταγωγή απο την Κοζάνη. Ελλάδα παντού!! άθε Πρωτοχρονιά πολλοί τηλεθεατές στην Ελλάδα αλλά και εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, απολαμβάνουν την συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης στο περίφημο μέγαρο Musikverein. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν την σημαντική ελληνική συμβολή στην δημιουργία του Musikverein και στην καλλιέργεια της μουσικης - και όχι μόνον - στην Αυστρία; Το όνομά του είναι για τους Βιεννέζους (και όχι μόνον) συνώνυμο της προσφοράς στον πολιτισμό, χάρη στην τεράστιας σπουδαιότητας οικονομική συνδρομή του στην κατασκευή της χρυσοποίκιλτης αίθουσας Musikverein, μεταξύ πολλών άλλων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πραγματοποίησε αρκετές δωρεές με κυριότερη αυτή της ανέγερσης του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης. Γεννήθηκε στη Βιέννη και ήταν γιός του Στέργιου Δούμπα (1794 - 1870), εμπόρου και ευεργέτη, και της Μαρίας Κούρτη. Ο Στέργιος Δούμπας καταγόταν από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου και είχε γεννηθεί στο χωριό Βλάστη της Κοζάνης το 1794. Ο αρχικά πάμπτωχος αυτοδίδακτος μετανάστης και μετέπειτα επιτυχημένος έμπορος και εθνικός ευεργέτης Στέργιος Δούμπας (1794-1870), ακολουθώντας το μεταναστευτικό προς την Αυστρο-Ουγγαρία ρεύμα της εποχής του, διέφυγε περί το 1817 από την Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και κατέφυγε στην Αυστρία μαζί με τους αδελφούς του Θεόδωρο και Νικόλαο. Εκεί οι τρεις αδελφοί Δούμπα συνέστησαν την εμπορική εταιρεία «Αδελφών Δούμπα» και ασχολήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία με το εμπόριο και την υφαντουργία βάμβακος. Μετά τον θάνατο των αδελφών Θεόδωρου και Νικόλαου, την εταιρεία διηύθυνε ο Στέργιος Δούμπας, ο οποίος απέκτησε μεγάλη περιουσία και μεταξύ άλλων, όχι μόνο φαίνεται ότι στήριξε οικονομικά τη Φιλική Εταιρεία, αλλά προσέφερε υποτροφίες σε παιδιά της Αυστρίας και της Ελλάδας, προίκιζε σχολεία στην Αυστρία και Ελλάδα και υπήρξε εκ των μεγάλων δωρητών του Πανεπιστημίου των Αθηνών. Τα ονόματα των Στέργιου και Νικόλαου Δούμπα είναι χαραγμένα σε μαρμάρινη πλάκα των Ευεργετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαιά του.

Περισσότερα »

Τα πολιτικά πρόσωπα της χρονιάς

Πρόσωπα 2010

Φίλιππος Πετσάλνικος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καστοριάς- Πρόεδρος Βουλής)Φίλιππος Πετσάλνικος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καστοριάς- Πρόεδρος Βουλής) Ως ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά μπορεί να κριθεί το 2010 για το βουλευτή Καστοριάς του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Λέγεται ότι εξασφάλισε πάνω από 200 προγράμματα επιμόρφωσης και επανακατάρτισης ανέργων για το Νομό του, τα οποία αντιστοιχούν σε 100.000, περίπου, άτομα. Το γεγονός ότι ο παραπάνω αριθμός υπερβαίνει κατά πολύ τον πραγματικό πληθυσμό όλου του Νομού, μπορεί να εξηγηθεί απ΄ την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής να διασφαλίσει το μέλλον όχι μόνο των σημερινών πολιτών αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Αθανάσιος Χαντάβας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Γρεβενών)Αθανάσιος Χαντάβας (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Γρεβενών) Στην πρώτη Κυβέρνηση που είχε συγκροτήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά τη μεγάλη του νίκη το 1981 υπήρχε ένας Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Ασημάκης Φωτήλας, ο οποίος πέρασε στην ιστορία διότι ήταν το πρώτο μέλος της Κυβέρνησης που αποπέμφθηκε απ΄ τον αείμνηστο ηγέτη και μάλιστα εν πτήσει. Απολύθηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο αεροπλάνο. Έτσι τότε η σατιρική εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ, της πρώτης καλής εποχής του, του είχε αποδώσει τα εύσημα γράφοντας «Ασημάκης, ο πρωτοτσίγκελος», καθώς ήταν το πρώτο μέλος της Κυβέρνησης που βρέθηκε… κρεμασμένο στο τσιγκέλι. Ο βουλευτής Γρεβενών Αθανάσιος Χαντάβας δεν έτυχε βέβαια ανάλογης… τιμής, αλλά μιας διαφορετικής από έναν άλλο Παπανδρέου. Ήταν ο πρώτος που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Γιώργο, την ημέρα ακριβώς που οι εφημερίδες έγραφαν πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα άρχιζε να κάνει… μασάζ στους βουλευτές του, για να τους ηρεμήσει, εν όψει των δύσκολων αποφάσεων και των επώδυνων ψηφοφοριών που είχαν μπροστά τους. Το τι ακριβώς συνέβη στη συνάντηση τους δεν το γνωρίζουμε, ενώ δεν υπήρξαν και πληροφορίες που να λένε ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε με ανασηκωμένα μανίκια και λάδι μασάζ στα χέρια…

Γιώργος Λιάνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Φλώρινας) Γιώργος Λιάνης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Φλώρινας) Με το πού έγινε γνωστή η δήλωση του πρώην Υφυπουργού πως με τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής αποχωρεί και από την πολιτική, άσπονδοι φίλοι του έσπευσαν να διασπείρουν τις φήμες πως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται σοβαρά τις πρόωρες εκλογές. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, όχι ότι ο Πρωθυπουργός σκέφτεται, αλλά ότι σκέφτεται τις πρόωρες.

 Πάρις Κουκουλόπουλος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης)Πάρις Κουκουλόπουλος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης) Ιδιαίτερα εγκρατής αποδείχτηκε τη χρονιά που μας πέρασε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης. Πραγματοποίησε μόλις 480 ομιλίες, εκ των οποίων το 48% ήταν μικρής διάρκειας, από 60 έως 80 λεπτά, το 32% ήταν μέσης διάρκειας 80 έως 120 λεπτών και μόλις το 20% ήταν μεγάλης διάρκειας από 120 λεπτά και πάνω. Πάντως οι ψηφοφόροι και υποστηρικτές του επέδειξαν ιδιαίτερες αντοχές και σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένα στοιχεία, απ΄ όσους ξεκίνησαν να παρακολουθήσουν ομιλίες του ένα ποσοστό πάνω του 50% άντεξε μέχρι το τέλος. Σε ό,τι αφορά τις ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ο κ. Κουκουλόπουλος σημείωσε κάπως καλύτερες επιδόσεις καθώς ξεπέρασε τις 1.200.

Αλέκος Αθανασιάδης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης)Αλέκος Αθανασιάδης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης) Μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως ο άτυχος της χρονιάς. Τις ώρες που κυοφορούνταν ο πρώτος ανασχηματισμός της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ειδοποιήθηκε να βρίσκεται πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, και όχι σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων, μπας και σημειωθεί κάποια απουσία της τελευταίας στιγμής και πάρει τη θέση, αλλά τελικά όλοι προσήλθαν κανονικά.

Γιάννης Βλατής (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης)Γιάννης Βλατής (βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης) Απεδείχθη ο πιο παραγωγικός βουλευτής του Κοινοβουλίου καθώς επελέγη ως ψηφοσυλλέκτης σε πάνω από 15 ψηφοφορίες. Το γεγονός αυτό έχει δύο ερμηνείες. Είτε ατύχησε λόγω του πρώτου γράμματος του επιθέτου του, το οποίο τον φέρνει μπροστά, μπροστά στο σχετικό κατάλογο, είτε διαπίστωσαν πως κάνει καλά γράμματα, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που γράφουν χειρότερα και από γιατρούς.

Γιώργος Κασαπίδης (βουλευτής Ν.Δ. Ν. Κοζάνης)Γιώργος Κασαπίδης (βουλευτής Ν.Δ. Ν. Κοζάνης) Ο συγκεκριμένος βουλευτής πέρασε ήδη στην ιστορία ως ο πρώτος πολιτικός που κατάφερε να χαράξει εθνική στρατηγική για το τυρί φέτα. Όπως μαθαίνουμε, μέσα στο 2011 σχεδιάζει να χαράξει ανάλογη στρατηγική και για το τουλουμίσιο, το ξυνοτύρι, το λαδοτύρι και το κασέρι. Δυστυχώς η πρόταση που κατέθεσε να προσπαθήσουμε να αποσυντονίσουμε τους Γερμανούς που τόσα προβλήματα μας δημιουργούν στην οικονομία μας, προβάλλοντας διεκδικήσεις σε δικό τους τυρί, όπως το Limperger, δεν εισακούστηκε ούτε απ΄ το κόμμα του.

Μιχάλης Παπαδόπουλος (βουλευτής Ν.Δ. Ν. Κοζάνης)Μιχάλης Παπαδόπουλος (βουλευτής Ν.Δ. Ν. Κοζάνης) Πάνω από 4.500 συγχαρητήρια σε πολίτες του Νομού Κοζάνης απέστειλε το 2010 ο συγκεκριμένος βουλευτής. Συγχαρητήρια σε όσους κέρδισαν κάποιο μετάλλιο, ακόμα και σε αυτούς που κληρονόμησαν το πολεμικό μετάλλιο του παππού μαζί με άλλα οικογενειακά κειμήλια, αλλά ακόμα και σε αυτούς που εξελέγησαν διαχειριστές στην πολυκατοικία τους.

Περισσότερα »
Την 30-12-2010 και ώρα 09:00΄ από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πτολεμαΐδας και της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης της Α.Δ. Κοζάνης συνελήφθη στην Πτολεμαΐδα 25χρονος υπήκοος Αλβανίας για παράβαση Ν. περί όπλων, παράνομη κατακράτηση, παράνομη βία και παράβαση Ν. περί αλλοδαπών. Συγκεκριμένα, ο δράστης την 30-12-2010 και ώρα 06:30΄ με την απειλή μονόκαννου κυνηγετικού όπλου, εξανάγκασε τρεις (3) ημεδαπούς, ηλικίας 39,26 και 42 ετών, να επιβιβαστούν σε Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της 39χρονης, και να κινηθούν στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο δράστης πυροβόλησε μία (1) φορά στον ανεμοθώρακα του οχήματος προκαλώντας φθορές σ’ αυτό. Στην κατοχή του δράστη και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: α) τρία (3) μαχαίρια, β)τρία (3) φυσίγγια και Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω δράστης εισήλθε και παρέμενε παράνομα στη χώρα μας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούν δύο (2) καταδικαστικές αποφάσεις. Ο δράστης με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Κοζάνης.
Περισσότερα »

Τους όρους και τις προϋποθέσεις εκπαιδευτικού προγράμματος, εναλλακτικά αντί της προϋπηρεσίας, για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη αερίων καυσίμων (πεπιεσμένο φυσικό αέριο CNG και υγραέριο LPG) για την κίνηση αυτοκινήτων, ενέκρινε με σημερινή απόφασή του ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η εκπαίδευση μπορεί να γίνει από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης πιστοποιημένα από το ΕΚΕΠΙΣ ή από Ανώτατο Εκπαιδευτικό ίδρυμα και έχει διάρκεια 250 ωρών για CNG και LNG ή 200 ωρών μόνο για συσκευές LNG, εκ των οποίων ελάχιστος χρόνος πρακτικής εκπαίδευσης είναι 150 ώρες (ή 120 ώρες σε εκπαίδευση μόνο για συσκευές LNG), σε ομάδες εκπαιδευόμενων όχι μεγαλύτερες των τριών ατόμων. Η πρακτική και η θεωρητική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει θεματολογία κανόνων ασφαλείας, περιγραφή και πρόληψη πιθανών κινδύνων κατά την εγκατάσταση συσκευών αερίων καυσίμων σε διάφορους τύπους οχημάτων, εξοικείωση με τους κανονισμούς ασφαλείας και αντιμετώπιση των επικίνδυνων καταστάσεων στην πράξη.

Περισσότερα »

Χρόνια πολλά κι’ ευτυχισμένα και ο καινούριος χρόνος να μας χαρίσει… Τι να μας χαρίσει; Έλα ντε, τι έχει για να μας χαρίσει; Εδώ μας παίρνουν και τα ρέστα, είναι δυνατόν να μας επιφυλάσσει κάτι; Τι μπορούμε να περιμένουμε, όταν το χθες μας ήταν χάλια, το σήμερα χειρότερο και το αύριο καταδικασμένο. Πέστε μου φίλοι μου, τι νόημα έχουν οι ευχές σήμερα;

Τι μπορούν να δώσουν, τι μπορούν να φέρουν, σ’ ένα κόσμο που του σκεπάζουν τα όνειρα με εφιάλτες και τον αποκλείουν τιμωρημένο στο περιθώριο. Πόσο μπορούν να μας αλλάξουν τη διάθεση, πόσο μπορούν να μας «φτιάξουν», να μας δώσουν έστω τη ψευδαίσθηση, ότι τα χρόνια μας, θα είναι και πολλά και ευτυχισμένα. Ότι ο καινούριος χρόνος θα μας γεμίσει, με όσα δεν πρόλαβε, ή μας στέρησε, ο προηγούμενος.

Όταν ξέρουμε πολύ καλά πως ο σάκος που κουβαλάει ο χρόνος που έρχεται, έχει μέσα μόνο «μέτρα». Με μέτρα λιτότητας, για τους οικονομικά ασθενέστερους, ξεκινάει τα βήματά του. Με νέα διευρυμένη, προς τα χαμηλά εισοδήματα, φορολογική κλίμακα. Με νέες περικοπές στους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, του ιδιωτικού τομέα. Με νέους Φ.Π.Α. που αποτελούν την πιο άδικη και άνιση φορολογική μεταχείριση του έλληνα καταναλωτή. Με, με, «μετά πνευμάτων δικαίων τετελειωμένων», να τελειώσουμε, να μας φάει η αχόρταγη μετροπάθεια όλους τους μικρομεσαίους, συνταξιούχους και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Να κάμουμε το χατίρι στη πολιτική και οικονομική νομενκλατούρα του Τόπου μας, που αφού στράγγισε και την τελευταία σταγόνα του ιδρώτα μας, θέλει να μας περάσει και από την πρέσα της οικονομικής αφυδάτωσης. Θέλει να μας περιορίσει στα απαραίτητα για τη συντήρησή μας.

Ένας λαός, που τον περιφράζουν με νομοσχέδια και διατάγματα και τον διανέμουν σε ταξικές «μερίδες» ταχυφαγάδικου! Μια κοινωνία που αυτοκαταστρέφεται ικανοποιώντας το λειρί της αλαζονείας της. Μια χώρα που περιφέρεται εκλιπαρώντας τους δανειστές, όχι για να σώσει τα παιδιά της, αλλά για να περισώσει τον ΛΟΓΟ της ΤΙΜΗΣ της. Κατά τα άλλα, ας απευθύνουμε ευχές, ευχόμενοι τα δέοντα και σε άλλα με υγεία. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε ότι μας πληγώνει, να ξεχαστούμε με ευχές, όμως η πραγματικότητα είναι πάντα εδώ και μας φωνάζει από το χτες. «Και συ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό, ο πατέρας…». Ο πατέρας δεν χρειάζεται πλέον να είναι στην εξορία, τον έχουν καταστήσει ακίνδυνο στην ανεργία. Η μάνα σε ανασφάλιστη και πρόχειρη απασχόληση, τα παιδιά στο ανύπαρκτο μέλλον και το σπίτι σε ενυπόθηκο δάνειο.

Έτσι δεν είναι; Εκεί που φτάσαμε τι έχουμε να χάσουμε, εκτός από την αφέλεια, που μας ταξιδεύει στους τηλεοπτικούς λαχανόκηπους και πριμοδοτεί τον πολιτικό μας αμοραλισμό. Τι μπορεί να χαλάσει τη μακαριότητά, που μας καθιστά «αδήλωτους» σε μια Πολιτεία που μας αγνοεί. Η μήπως έχουμε την εντύπωση, ότι οι κατευθυνόμενες διαμαρτυρίες σε πορείες και πλατείες, που υπερασπίζονται μονίμως τα ίδια συμφέροντα και εκπροσωπούνται παραδοσιακά από τα ίδια πρόσωπα, μπορούν να μας ξεγελούν συνέχεια. Δεν μπορεί, ή μας θεωρούν ανόητους ώστε να μας δουλεύουν, ή μας αρέσει να είμαστε το βιασμένο αποτέλεσμα, που αρκείται στο περίσσευμα που του πετούν! Ως πότε δηλαδή θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας προκειμένου να μην ενοχληθούν, να μην ταραχθούν τα λιμνάζοντα ύδατα, στους βαλτότοπους που μας πνίγουν. Αν είναι έτσι, καλύτερα να κόψουμε το δάχτυλο, γιατί αργότερα θα είναι δύσκολο να γλυτώσουμε το λαιμό μας. Δεν γίνεται μια ζωή να κρυβόμαστε στο κοινωνικό νεφέλωμα που μας τύλιξαν και να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε το στημένο παιγνίδι που μας παίζουν.

Έχουμε ευθύνη όταν βλέπουμε να διαιωνίζονται στη Δημοκρατία μας, θέσεις και απόψεις ενός δογματικού φαινομένου, που παραπέμπει σε παρωχημένες εφαρμογές του «υπαρκτού» σοσιαλισμού. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται, πως σε μια ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία, κυριαρχεί η στεγανότητα των ισχυρών επαγγελμάτων, οι κόκκινες γραμμές των συνδικαλιστικών αξιώσεων, οι συντεχνίες, οι κατηγοριοποιήσεις των πολιτών και ο ανοικονόμητος δημοσιοκρατισμός. Κάνω λάθος; Μπορεί κάποιος να μας ξεκαθαρίσει σε ποια οικονομία ανήκουν, όσοι το μεροκάματο είναι κατάκτησή τους και σε ποια, αυτοί που το έχουν «κεκτημένο» και δικαίωμα τους; Σε ποιο οικονομικό και κοινωνικό ΚΑΘΕΣΤΩΣ εξαντλούνται οι μεν και σε ποιο εκμαιεύουν την προνομιακή τους διασφάλιση οι δε;

Πως γίνεται οι μεν να υπόκεινται σε κριτήρια ελεύθερης οικονομίας και οι δε, να απολαμβάνουν τις παροχές υπαγορευόμενων διακρίσεων; Δεν πάει άλλο ρε πατριώτες, δεν θα πληρώνουμε μια ζωή αμαρτίες άλλων, όπως έλεγε η αξέχαστη Σακελλαρίου. Κάποτε πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει μια ετεροβαρής διαφορά που μας εξοντώνει. Μια διαφορά που δημιουργεί ένα ηθικό πλεόνασμα που πρέπει να μας αναγνωριστεί. Δεν φταίμε εμείς, δεν βγάλαμε εμείς την Πατρίδα μας στις αγορές, για να πάρουμε το παραπανίσιο από τον ιδρώτα μας. Δεν φέραμε εμείς τους οίκους αξιολόγησης, να καταγράψουν τις ανθρώπινες απώλειες σε κέρδη και ζημίες. Δεν είμαστε καν μέρος του προβλήματος, απλά το υπομένουμε σαν κτύπημα, σαν σημείο των καιρών που έμελλε να μας σημαδέψει. Τώρα τελευταία όλο και πιο συχνά έρχεται στη σκέψη μου, ο προβληματισμός του Μίλοβαν Τζίλας, στο «Χώρα δίχως δικαιοσύνη», που αναρωτιέται. «Είναι οι άνθρωποι καταδικασμένοι να γίνονται οι σκλάβοι των καιρών που ζούνε, ακόμα και όταν, ύστερα από μια ασταμάτητη και ακούραστη προσπάθεια, έχουν ανέβει τόσο ψηλά, ώστε να γίνουν κύριοι των καιρών;»

Μαγκλάρας Βασίλης

Περισσότερα »

Τιμητική διάκριση για τον Σιατιστινό καθηγητή πανεπιστημίου Θεόδωρο Τζώνο

Το βραβείο «Αλεξάνδρου Διομήδους», με χρηματικό έπαθλο 5.000€, απένειμε η Ακαδημία Αθηνών στον Σιατιστινό καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Θεόδωρο Τζώνο, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας τελετής απονομής βραβείων της χρονιάς, για την πρωτότυπη επιστημονική του μελέτη με θέμα : «Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές». Ο Δήμαρχος Σιάτιστας, κ. Κωνσταντίνος Κοσμίδης, παρευρέθηκε στην τελετή βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010 και συνεχάρη προσωπικά τον κ. Τζώνο για το βραβευθέν έργο του. Η Δημοτική Αρχή Σιάτιστας συγχαίρει θερμά τον Σιατιστινό καθηγητή κ. Θεόδωρο Τζώνο για αυτή την τιμητική διάκριση, που κάνει περήφανη τη γενέτειρά του, τη Σιάτιστα, πατρίδα σπουδαίων πνευματικών ανθρώπων που ξεχωρίζουν και διακρίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Περισσότερα »

Η νέα Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κοζάνη

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος υποδέχτηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κα. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα.Σε δηλώσεις του ο κ. Κίρκος καλωσόρισε την κα. Γεωργακοπούλου - Μπάστα λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι ένα από τα πολύ καλά και ικανότατα στελέχη της κυβέρνησης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιοχή, τις προοπτικές, αλλά και τα προβλήματά της. Τόνισε ιδιαίτερα δε, το αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό που κατάφερε στο μικρό διάστημα του ενός έτους που πέρασε, να δημιουργήσει και πάλι τους όρους για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κα. Γεωργακοπούλου – Μπάστα με τη σειρά της αφού ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για τα καλά του λόγια, μίλησε για τις δυνατότητες της Δυτικής Μακεδονίας, το έργο που επιτελέστηκε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και εκείνο που μένει να γίνει ώστε η χώρα να περάσει αυτή τη δύσκολη δημοσιονομικά και οικονομικά περίοδο. Κλείνοντας τις δηλώσεις της είπε χαρακτηριστικά: «θέλω να συνεχίσω το αποτελεσματικό έργο του κ. Κίρκου και δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ότι θα εργαστώ και θα αγωνιστώ μεθοδικά και αποτελεσματικά μαζί με όλους τους αιρετούς της περιοχής, τους Βουλευτές και τους φορείς, προκειμένου να παραχθεί αποτελεσματικό έργο με πολλαπλασιαστική ισχύ ανάπτυξης. Γνωρίζω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, γνωρίζω όμως επίσης ότι ο τόπος έχει προοπτικές ανάπτυξης όπως και η Ήπειρος. Αυτές οι δύο περιοχές μπορούν να πετύχουν πολλά». Τέλος, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους τους Δυτικομακεδόνες

Περισσότερα »

Ενα τεράστιο κοινωνικό έργο επιτελείται με την έναρξη του κυνοκομείου στο Δήμο Πτολεμαϊδας

Ένα έργο μεγάλης κοινωνικής σημασίας παίρνει σάρκα και οστά στο δήμο Πτολεμαϊδας, όπου ξεκίνησε η λειτουργία του κυνοκομείου, στο οποίο εφαρμόζεται το πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα του κυνοκομείου αφορά στην περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό-αποπαρασιτισμό, αποθεραπεία, υιοθεσία και επανένταξη των αδέσποτων σκύλων. Το κυνοκομείο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινάει μια νέα εποχή για το δήμο Εορδαίας. Παραδίδουμε σήμερα στην κοινωνία όχι μόνο της Πτολεμαϊδας, αλλά και της ευρύτερης, ένα έργο μεγίστης κοινωνικής σημασίας, καθώς γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή με τα αδέσποτα ζώα ήταν τεράστιο. Έτσι, λοιπόν, με τους 180 ειδικούς χώρους που μπορούν να φιλοξενούν τα ζώα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές και αφού λύσαμε τα νομικά ζητήματα, ξεκινά η περισυλλογή αδέσποτων της περιοχής». Ο κ. Τσιούμαρης αναφέρθηκε στις προσπάθειες των συνεργατών του, καθώς και στους εθελοντές που αγαπούν τα ζώα και προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στο μεγάλο αυτό έργο, υποστηρίζοντας με αγάπη τα αδέσποτα στην περιοχή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δημοτικό αστυνομικό Νικόλαο Μαλακόζη που από τον ελεύθερο χρόνο του διαθέτει στο σκοπό αυτό. «Σε λίγο καιρό θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο με τα αδέσποτα και θα μπορούν άφοβα οι δημότες και κυρίως τα παιδιά να περπατούν ανενόχλητα» τόνισε ο κ. Τσιούμαρης Από την πλευρά του ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Πέτρος Αλεξανδρίδης τόνισε ότι «η προσπάθεια λειτουργίας του κυνοκομείου με όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν έφτασε σε ικανοποιητικό σημείο, ώστε να ξεκινήσει σήμερα. Στο χώρο αυτό θα απολυμαίνονται και θα αποπαρασιτοποιούνται τα ζώα, ενώ θα στειρώνονται και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον». Η εθελόντρια φιλόζωη Χριστίνα Αθανασιάδου ανέφερε πως τα αδέσποτα είναι θέμα όλων και πρέπει οι πολίτες να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος, ενώ ο υπεύθυνος υπάλληλος για την περισυλλογή των αδέσποτων Δημήτρης Λιάμης τόνισε πως «πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, το οποίο γίνεται με μεγάλη αγάπη για τα ζώα».

Περισσότερα »
Εκτροχιασμός τρένου στην Κοζάνη
Μια εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στις 11:25 σήμερα στο ύψος του τοπικού διαμερίσματος του Αγίου Δημητρίου έξω από την πόλη της Κοζάνης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εκτροχιασμός συνέβη, όταν άγνωστοι, με τη χρήση μηχανής οξυγονοκόλλησης, αφαίρεσαν από το συγκεκριμένο σημείο μεγάλο κομμάτι από τις σιδηροδρομικές ράγες. Στο τρένο επέβαινε μόνο το προσωπικό του Ο.Σ.Ε., ενώ σαν από θαύμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Περισσότερα »
Στον αγώνα με τον Άρη, 120 παιδιά από την Κοζάνη γνώρισαν από κοντά τους παίκτες του Παναθηναϊκού και φωτογραφήθηκαν μαζί τους
Ξεχωριστό έκαναν τον χθεσινό αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Άρη τα παιδιά από τις Ακαδημίες της ομάδας στα Ιωάννινα και την Κοζάνη. Τα 120 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, έζησαν και αυτά με τη σειρά τους ξεχωριστές στιγμές. Παρακολούθησαν τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, χειροκρότησαν την ομάδα, την οποία είδαν να επικρατεί με μεγάλη διαφορά χαρίζοντας θέαμα, αλλά ήταν και αυτά κερδισμένα. Πήραν δώρα από το PAO SHOP, αυτόγραφα από παίκτες της ομάδας, βγήκαν φωτογραφίες μαζί τους, τους μίλησαν και έζησαν μία μέρα, την οποία δύσκολα θα ξεχάσουν. Η Ακαδημία μπάσκετ του Παναθηναϊκού στα Ιωάννινα βρίσκεται στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, ενώ αυτή της Κοζάνης στον πρώτο. Και στις δύο μαθαίνουν τα μυστικά του μπάσκετ, αλλά και το να αγαπάνε το άθλημα 200 παιδιά.
Περισσότερα »
Eκλάπησαν δύο όπλα απο την οικία αστυνομικού στην Κοζάνη
χθες το μεσημέρι, άγνωστοι παραβίασαν την οικία αστυνομικού που υπηρετεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης. Δύο όπλα (ιδιωτικό και υπηρεσιακό) ήταν η λεία των δραστών, γεγονός που προβληματίζει ιδιαιτέρως το επιτελείο της Αστυνομίας, αφού σχεδόν όλο το σύνολο των κλοπών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, αφορούσε αποκλειστικά αντικείμενα χρηματικής αξίας. Η οικία του αστυνομικού βρίσκεται στην περιοχή της ΖΕΠ, στην οποία κατά το παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετές κλοπές, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων για καλύτερη αστυνόμευση και φύλαξη. Η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης διενεργεί έρευνα για το περιστατικό, προσπαθώντας να ανιχνεύσει τυχόν ίχνη των δραστών.
Περισσότερα »

Στο σκοτάδι βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά καθώς δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έφερε στο φως ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, το τελευταίο διάστημα οι εντολές διακοπής ρεύματος που έφτασαν στις αρμόδιες υπηρεσίες δικτύου έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και φτάνουν πλέον τις 900 χιλιάδες.

Εξ αυτών, σε 200 χιλιάδες καταναλωτές έγινε αποσύνδεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ.

Το κυριότερο όμως στοιχείο που έγινε γνωστό και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος είναι ότι σε 100 χιλιάδες καταναλωτές δεν έγινε επανασύνδεση, δηλαδή παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ο κ. Φωτόπουλος διέψευσε ότι πρόκειται μόνο για επιχειρήσεις ή εξοχικές κατοικίες: πρόκειται για κύριες κατοικίες ή μικρούς εμπορικούς πελάτες. "Οι διακοπές αυτές δεν αφορούν σε εξοχικά", λέει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τα Χριστούγεννα η ΔΕΗ προχώρησε σε ρυθμίσεις οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας που έχουν ήδη κοπεί μετά από εντολή του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μανιάτη, οι οποίες μπορούν να επανασυνδεθούν καταβάλοντας το 30 έως 50% της οφειλής και αποπληρώνοντας έντοκα το υπόλοιπο έως το τέλος του 2011. Η ρύθμιση αυτή ωστόσο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τιμολόγια Γ21, Γ23, Γ21Β Γ23Β) και όχι τους οικιακούς καταναλωτές του τιμολογίου Γ1.

Περισσότερα »
Στις 11:25 το πρωί εκτροχιάστηκε τρένο στο ύψος του δημοτικού διαμερίσματος του Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Ο εκτροχιασμός προκλήθηκε από δολιοφθορά, όταν άγνωστοι με χρήση οξυγόνου αφαίρεσαν κομμάτι από τις σιδηροδρομικές ράγες. Στο τρένο επέβαιναν ο μηχανοδηγός και ένας επιβάτης που δεν τραυματίστηκαν.
Περισσότερα »
H επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον εκτροχιασμό της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Την 30-12-2010 και ώρα 11.00΄στο 21ο χιλ. Εσωτερικού Σιδηροδρομικού Δικτύου ΟΣΕ εμπορική αμαξοστοιχία, ιδιοκτησίας ΟΣΕ, στην οποία επέβαιναν τέσσερις (4) ημεδαποί, δύο (2) μηχανοδηγοί και (2) κλειδούχοι, υπάλληλοι του ΟΣΕ και η οποία εκτελούσε τη διαδρομή Εσωτερικού Σιδηροδρομικού Δικτύου ΟΣΕ Κόμανος- ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, εκτροχιάστηκε της πορείας της προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα να προκληθούν μόνο υλικές ζημιές στην ανωτέρω αμαξοστοιχία. Στο σημείο, ανά τμήματα και σε απόσπαση (50) μέτρων, είχαν αποκοπεί και αφαιρεθεί τμήματα σιδηροδρομικών ραγών από άγνωστους δράστες, οι οποίοι για την αποκοπή και την κλοπή των ραγών χρησιμοποίησαν διάφορα σύνεργα, ήτοι συσκευή οξυγόνου, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία, τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κοζάνης, ενώ το Τμήμα Ασφαλείας Κοζάνης, διενεργεί προανάκριση για την ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.
Περισσότερα »
Μωμόγεροι στο Πρωτοχώρι Κοζάνης την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011.... ΟΙ Μωμοερ' εξέβανε και του πορτοράζι....
Στο Πρωτοχώρι Κοζάνης από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εγκατάστασης των προσφύγων το δρώμενο των Μωμογέρων άρχισε να αναβιώνεται και συγκεκριμένα το 1927 έχουμε τις πρώτες μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό.Το έθιμο λάμβανε χώρο την περίοδο του Δωδεκαημέρου δηλαδή από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα.
Οι Μωμόγεροι μαζευόντουσαν όλοι μαζί(θεατρική ομάδα και χορευτές)δύο μήνες πριν την ημέρα της παράστασης και έκαναν πρόβες ωστε να συντονιστούν ήταν 9-12 άτομα οι χορευτές(ο τελευταίος ήταν ο αλογάς που είχε υπο την επίβλεψή του τις 2 νύφες μην τυχόν και τις κλέψουν) και μετα η θεατρική ομάδα που αποτελούνταν από τον ταμία,το γέρο ,τη γριά.τον αστυνομικο,τον γιατρό,τις 2 νύφες,τον διαβολο,τον παλιάτσο.την αρκούδα και τον αρκουδίαρη. Ο πρώτος χορός γίνεται στον προάυλιο χώρο της εκκλησίας μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας,αφού χορέψουν παίρνουν την ευχή του παπά και ξεκινόυν από την πλατεία του χωριού για να φτάσουν και πάλι στο ίδιο σημείο αφού γυρίσουν όλο το χωριό από σπίτι σε σπίτι.Βέβαια,τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του χωριού έχει αυξηθεί κατα πολύ με αποτέλεσμα μία μέρα να μην αρκεί , έτσι άλλες φορές είτε χόρευαν δύο μέρες είτε από γειτονία σε γειτονιά. Οι νοικοκυρές τους υποδέχονταν με πλούσια εδέσματα (στείπα,σαρμαδάκια,χαψολάβασο,τρυγώνια,φούστρονκ.α),γλυκά και τσίπουρο.Οι νύφες πήγαιναν και έβαζαν στον ώμο του νοικοκύρη τα μαντήλια τους λέγοντάς τον <<Υίαν και ευλοίαν και Καληχρονίαν>>,αυτός με τη σειρά του ήταν υποχρεωμένος να βάλει μέσα στα μαντήλια τους χρήματα. Η υπόλοιπη θεατρική ομάδα με τα διάφορα αστεία της ψυχαγωγούσε το κοινό.Τραγουδώντας και χορεύοντας πάντα με τη συνοδεία της λύρας(κεμεντζέ),αγγείου(τουλούμ) και του νταουλιού γυρνόυσαν όλο το χωριό για να φτάσουν το βράδυ στην πλατεία όπου στήνονταν μεγάλο γλέντι με όλους τους κατοίκους. Μαρτυρίες μας κάνουν γνωστό πως σε παλιότερες εποχές μόλις τελείναν από το Πρωτοχώρι πήγαιναν να αναβιώσουν το έθιμα και σε γειτονικά χωριά,πράγμα που γινόταν και στην Ματσούκα.
Περισσότερα »
Aνακοίνωση ΔΕΗ: Στις 8-2-2011 η αποσφράγιση προσφορών για τη μονάδα Πτολεμαϊδα V
Πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε το Συμπλήρωμα Νο 3 τηςΔιακήρυξης ΔΜΚΘ - 11 09 5052 για το Έργο «ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ –ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ V ΜΙΚΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 550 - 660MWel, ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 140 MWth ΓΙΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ», τηςοποίας, η Προκήρυξη, η Ανακοίνωση του Συμπληρώματος Νο 1 και ηΑνακοίνωση του Συμπληρώματος Νο 2 έχουν αποσταλεί για δημοσίευση στηνΥπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 20.04.2010, 03.08.2010 και 05.11.2010, αντίστοιχα.2.
Το εν λόγω Συμπλήρωμα Νο 3 περιλαμβάνει μετάθεση της ημερομηνίαςπαραλαβής και αποσφράγισης των Προσφορών από τις 29.12.2010 στις08.02.2011.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα Τεύχη της Διακήρυξης και τωνΣυμπληρωμάτων Νο 1, Νο 2 και Νο 3 αυτής μέχρι και την 18.01.2011.Επίσης, το εν λόγω Συμπλήρωμα Νο 3 περιλαμβάνει τροποποιήσεις/συμπληρώσεις σε ορισμένα σημεία της Διακήρυξης.
Περισσότερα »
Aνακοίνωση ΔΕΗ: Στις 8-2-2011 η αποσφράγιση προσφορών για τη μονάδα Πτολεμαϊδα V
Πληροφορούμε τους ενδιαφερόμενους ότι εκδόθηκε το Συμπλήρωμα Νο 3 τηςΔιακήρυξης ΔΜΚΘ - 11 09 5052 για το Έργο «ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ –ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ V ΜΙΚΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 550 - 660MWel, ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΚΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΛΙΓΝΙΤΗ, ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΠΑΡΟΧΗΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 140 MWth ΓΙΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ», τηςοποίας, η Προκήρυξη, η Ανακοίνωση του Συμπληρώματος Νο 1 και ηΑνακοίνωση του Συμπληρώματος Νο 2 έχουν αποσταλεί για δημοσίευση στηνΥπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 20.04.2010, 03.08.2010 και 05.11.2010, αντίστοιχα.2.
Το εν λόγω Συμπλήρωμα Νο 3 περιλαμβάνει μετάθεση της ημερομηνίαςπαραλαβής και αποσφράγισης των Προσφορών από τις 29.12.2010 στις08.02.2011.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα Τεύχη της Διακήρυξης και τωνΣυμπληρωμάτων Νο 1, Νο 2 και Νο 3 αυτής μέχρι και την 18.01.2011.Επίσης, το εν λόγω Συμπλήρωμα Νο 3 περιλαμβάνει τροποποιήσεις/συμπληρώσεις σε ορισμένα σημεία της Διακήρυξης.
Περισσότερα »

Πρόσκληση για συνεδρίαση για την εκλογή Προεδρείου του Δ.Σ. του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

ΘΕΜΑ: "Πρόσκληση προς τα τακτικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής."
Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα της έδρας του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στις 02/01/2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 12:00, ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν.3852/2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Ο Προεδρεύων Σύμβουλος
Γεώργιος Μπάκανος
Περισσότερα »

Του Β. Π. Καραγιάννη

Α. «Μύρισαι το άριστον»

Κυριακή, δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων σκεφτήκαμε, όπως όλος ο καλός κόσμος, να ρίξουμε λίγο έξω το πλοιάριο της εορταστικής ανίας (ευτυχώς δηλαδή δε συμβαίνει τίποτε που να θραύει το φλοιό της ρουτίνας γιατί συνήθως αυτή όλο προς το δυσάρεστο αλληθωρίζει).

Ετσι επειδή δε μας έπαιρνε ν’ ανέβουμε στα επί ραγών αυτοκινητάκια και το καρουζέλ της πλατείας, τα οποία ο παλιο-νέος κυρ’ Δήμος – Δήμαρχος πρόσφερε ως δώρον –με το αζημίωτο φυσικά στους εκμεταλλευτές τους-στους μικρούς συμπολίτες και τους συνοδούς αυτών ηλικιωμένους ψηφοφόρους του και μη, οι οποίοι γογγύζοντας κατέβαλλαν το αντίτιμο για τις γύρες, είπαμε να πάμε στα μπουζούκια! Ναι ακριβώς εκεί όσο κι αν ακούγεται σουρεαλιστικό. Είχαμε να επιλέξαμε μεταξύ των προσφορών από ψαλιδομούστακους εγγράβατους καλλιτέχνες και καλλιτέχνισσες του είδους καλλίφω(ο)νες, καλλίπυγες, πολυ- ευρύστηθες κ.λπ.

Επιλέξαμε την πλατεία Παύλου Μελά και Γιολδάση καλούμενη, η οποία για λίγες μέρες είχε περάσει στην εξουσία κι αποτέλεσε την επικράτεια του κράτους της εκλογικής συνεταιρείας Οικολόγων και Συνασπισμο-Συριζολόγων («Κοζάνη τόπος να ζεις» ή και να μη ζεις;) και την έφεραν στα εορταστικά τους κάπως χαζο-χαρούμενα (με δράσεις κάτι μεταξύ χριστιανικών ομάδων, προσκόπων, ΚΑΠΗ κ.λπ.) μέτρα. Σε διασκεδαστήριο ισόγειο δινόταν παραστάσεις καραγκιόζη και κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους, όπως και μουσικές συναυλίες, ας πούμε.

Σ’ αυτό το στολισμένο ισόγειο, μόλις είχε λήξει η παράσταση του κουκλοθέατρου και σε λίγο, δηλαδή μια ώρα μετά, θα άρχιζε η μουσική παράσταση για τους μεγάλους. Αλλα τα μικρά παρέσυραν τους μεγάλους συνοδούς οίκοι κι ενώ αυτά οδηγήθηκαν στον ύπνο οι συνοδοί ευτυχείς ενώπιον της τηλεοράσεως το πάλευαν. Ετσι η προέλευση στο μουσικό ακρόαμα ήτο πενιχρά.

Εδώ ήρθαμε. Ηταν τα οιονεί μπουζούκια μας· γιατί όχι;

Στο πάλκο παλιάς εποχής αλλά εντελώς νεοτερικής κοπής το ωραίο καλλιτεχνικό τρίο, δύο κιθάρες (οι κ.κ. Κούρας Ν. και Ν. Τσάμπουρας - τραγουδούσαν κιόλας-) κι ένα φλάουτο (το οποίο φορές το διαδέχονταν το λεγόμενο τουμπερλέκι και το οποίο χειριζόταν γλυκόλαλα ο ελαφροδάχτυλος κ. Σάκης Κουκουμπέσης). Στα τραπέζια τα τραπεζομάνδηλα ήταν καρό, δύο οι καράφες με το κρασί (κόκκινο και λευκό) και κάτι πιατέλες μεγάλες με τα λιπαρά αλλά λίαν ερεθιστικά των ημερών (αυτά που οι τηλεοπτικοί δημοσιογραφοηλίθιοι ονομάζουν εδέσματα -το λέν με άφατον ηδονήν νομίζεις πως τρων, οι λιγούρηδες, τη λέξη και τα συνακόλουθα σημαίνοντά της. Ολα δωρέαν κι από που αυτή η γαλαντομία μήπως από τα περισσεύματα των εκλογών; Μυστήριον αλλά ενδιαφέρον και πρωτίστως ανοιχτόκαρδον εγχείρημα αυτών των χριστιανών.

Το θέμα και το θέαμα είχε μια αισθαντική χροιά

Στο κυρίως πρόγραμμα κυριαρχούσε έντεχνο ελληνικό τραγούδι· έτσι έπαιξαν Θ. Μικρούτσικο, «Ξέμπαρκους» σε ποίηση Ν. Καββαδία (λίαν αισθαντικά ακούστηκε «Η Θεσσαλονίκη ΙΙ»), Θανάση Παπακωνσταντίνου, Διονύσιο Σαββόπουλο, Χατζιδάκι, Θεοδωράκι, νέο κύμα κι άλλα άλλων όπως και δημοτικές διασκευές συν ρεμπέτικα του Τσιτσάνη, η προτροπή του οποίου για τις μέρες και τους καιρούς μας: «Μην απελπίζεσαι και δεν θ’ αργήσει κοντά σου να ‘ρθει μια χαραυγή» ήταν καταλυτική στη διάθεσή μας.

Μα τι ωραία που ήταν και τι λίγοι αυτοί που έζησαν τη βραδιά κι ως εκ του λιγοστού τους μοιράστηκαν παρά πολλά βαρυνθέντες όχι σώματι αλλά από ωραιότητα.

Εύγε στους συντελεστές, τους καλλιτέχνες, τους μαγείρους και τους λοιπούς συμπολίτες της πλατείας Π. Μελά της Κοζάνης τόπος να ζεις, έστω και λίγο.

Β. Μυρίσαι των άχρηστων

Ενώπιον του ελέω Θεού ποιμένος της, ορκίσθηκε η ποίμνη των λογικών προβάτων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης. Ο ελέω λαού Δήμαρχος (μεταξύ λαού και θεού επί γης υπερισχύει ο λαός, επουρανίως ο Θεός άρα οι κληρικοί οφείλουν να φιλούν τα χέρια των αιρετών) φίλησε τον φέροντα τα ιερά γένια για να ‘χει αυτός σώα τα ψηφοψοφολογικά του χτένια. Από τη ποίμνη του που συλλήβδην όμοσε όρκον θρησκευτικό, πήδηξε έξω της, ένα και μόνον άξιον παλικάρι, κι ορκίστηκε στη συνείδησή του. Είναι ο μόνος όρκος που πιάνει τόπο και τρόπο. Αλλωστε ου λείψει όνομα κυρίου του Θεού σου επί ματαίω. Είναι και ο μόνος που θα έχει και συνέπειες -ηθικές τουλάχιστον- ότι αν παραβεί αυτόν θα θεωρηθεί άτιμος κατά την αρχαίαν έννοια. Οι άλλοι –το κοπάδι που λέμε- δεν θα έχουν καμιά συνέπεια της τυχόν παραβάσεως των όρκων τους ούτε καν εκείνες των ψευδομαρτύρων στα δικαστήρια. Ολοι το ξέρουν αυτό κι έτσι αράζουν στη θαλπωρή της θρησκείας αφού αυτή τιμωρεί μόνον μετά θάνατον, οπότε ...έχουμε καιρόν. Οι της εξουσίας πάντα έχουν καιρό κι είναι φυσικά αιώνιοι στις χρυσοφόρες «μονιές» των θώκων τους και αναντικατάστατοι σωτήρες κι ας περί του αντιθέτου βεβαιώνουν τα κοιμητήρια όλου του ντουνιά.

Ο εκλεγμένος αρχηγός της Προσωρινής Δημοτικής Κυβέρνησης της πλατείας Παύλου Μέλα, από τον οποίον όλοι περίμεναν να κάνει τη διαφορά σ’ αυτή την εντελώς συμβολική αλλά με πολιτικό νόημα διαδικασία της ορκοδοσίας, κρυμμένος στο πουθενά του, γέμισε με θλίψη τους ιδεολογικά συγγενείς του, οι οποίοι είπαν ένδον έστω, το πρώτο ωχ! Ανηβος ως πολιτικός, αγνοεί φαίνεται πως ο πολιτικός όρκος δεν είναι εναντίωση σε αυτό που πιστεύει κάποιος, κι αυτό είναι εντελώς προσωπικό (εν σιωπή τη σιωπά και λάθρα τη βιώνει ανθρώπινα και μυσταγωγικά) χωρίς καμιά φανφάρα εξωτερίκευσης και διαβεβαίωσης, αλλά πολιτική πράξη που διαδηλώνει πως η εκκλησία δεν έχει κανένα λόγο στα ζητήματα πολιτικής εξουσίας. Εκτός κι αν απλά εδειλίασεν η ψυχή του μπροστά στο μεγαλείο (και το γελοίο) των λαμπρογενειοφόρων. Αλλά τότε πως θα ηγηθεί στη πράξη του ριζοσπαστικού κινήματος που εκπροσωπεί και η πολιτική αντιπαράθεση είναι κατά πολλά δυσκολότερη. Οι ρασοφόροι έχουν λόγον επί των κοινωνικών έργων και της ψυχής τις παραμυθίες (και τα παραμύθια) γι’ αυτά άλλωστε τους πληρώνει ο λαός. Το παράδειγμα του αρχιεπισκόπου, αγίου Αλβανίας Αναστασίου (καθόλου ελέω Θεού αλλά δια το έλεος και μόνον των πονεμένων και δυστυχισμένων συναθρώπων ταχθέντα) δεν καθιστά πλέον κανένα ιεράρχη της ελλαδικής συνορθοδοδοξίας, αθώον! Οφείλουν όλοι μαζί (οι χρυσοποίκιλτα στολισμένοι ως ταοί ) να πάνε να τον προσκυνήσουν (όπως τα δεμάτια στάρι στο όναρ του βιβλικού και λίγο αργότερα πάγκαλου Ιωσήφ) ζητώντας συγχώρεση για την έπαρσή τους, την κενοδοξία, την ληρολογία, να του φιλήσουν τα πόδια (κάπως) και να τον μιμηθούν ορισμένως. Και να γυρίσουν πίσω αφού θα έχουν μάθει πλέον τι εστί αρχιερατικό βερίκοκο σε χρόνους δύσκολους και σε τόπους ακόμα πιο δυσκολότερους.

- Αμήν.

Ο Λευκοπηγής και Κοζάνης

Β. Π. Καραγιάννης

Περισσότερα »

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Κοζάνης, το Τοπικό Συμβούλιο Λευκοπηγής, ο Σύλλογος «Ε.Μ.Α.Σ.» Μέγας Αλέξανδρος Λευκοπηγής, το Κ.Α.Π.Η. Λευκοπηγής και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Λευκοπηγής σας προσκαλούν στην «Ημέρα Αγάπης» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

και ώρα 15:00 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Τιμίου Προδρόμου Λευκοπηγής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

09:00 Εκκλησιασμός στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Λευκοπηγής

10:30 Επίσκεψη στους εορτάζοντες «Γιάννηδες – Γιαννούλες» του χωριού με τη συνοδεία οργάνων

15:00 Τραπέζι αγάπης και παραδοσιακό γλέντι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.

Περισσότερα »

Με την ανατολή του Νέου Έτους 2011 θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κοζάνης οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:

Α. Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011 1.Ώρα 07:00 π.μ .- 08:00 π.μ. Παιάνιση εωθινού από τη Στρατιωτική Μουσική και τη Φιλαρμονική Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ» στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

2. Ώρα 10:30 π.μ. Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.

3. Μετά το τέλος της Δοξολογίας, ο αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, θα δεχθεί στο Γραφείο του, στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης, τις ευχές των Αρχών.

4. Γενικός Σημαιοστολισμός από της ανατολής του ηλίου μέχρι της δύσης αυτού την 1η Ιανουαρίου και Φωταγώγηση των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και Τραπεζών τις βραδινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου 2010 και της 1ης Ιανουαρίου 2011.

5. Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν οι Αρχές και όλοι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Περισσότερα »

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κίρκος υπόγραψε την απόφαση ένταξης του έργου «Κτίριο βιβλιοθήκης και εκθεσιακού χώρου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης» στον άξονα 8 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» και στη Θεματική Προτεραιότητα 59 «Ανάπτυξη Πολιτιστικών Υποδομών», του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013» από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς. (Ε.Σ.Π.Α.), προϋπολογισμού €15.000.000,00.

Συγκεκριμένα σε οικόπεδο που σήμερα βρίσκονται οι αποθήκες του Γεωργικού Συνεταιρισμού Σερβίων & Κοζάνης, θα αναπτυχθεί ένα σύνθετο κτιριακό συγκρότημα στέγασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Εκθεσιακός χώρος. Οι δύο λειτουργικές ενότητες θα είναι αυτόνομες μεταξύ τους, ενώ ο εκθεσιακός χώρος θα είναι ανεξάρτητος στεγάζοντας και αναδεικνύοντας το σημαντικότατο υφιστάμενο αρχείο. Παράλληλα με μουσειολογική έρευνα που εκπονείται ήδη, πρόκειται να τεκμηριωθεί ο μοναδικός πολιτιστικός ρόλος που διαδραμάτισε η πόλη της Κοζάνης στην ευρύτερη περιοχή κατά το άμεσο και απώτερο παρελθόν. Το συνολικό εμβαδό για το νέο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης θα είναι 2,720 m2.

Περισσότερα »
Eυχές για την ονομαστική του εορτή θα δεχτεί ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος
Ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλειος Κωνσταντόπουλος θα δεχτεί ευχές για την ονομαστική του εορτή την Πρωτοχρονιά στο Καφέ «Ρόδον» στα Σέρβια επί της οδού 117 Εθνομαρτύρων από τις 6 μ.μ. έως και τις 11 μ.μ.
Περισσότερα »

Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες,

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας,

Κύριοι Εκπρόσωποι Των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

Κύριοι αιρετοί του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης,

Κύριοι Διατελέσαντες αιρετοί της αυτοδιοίκησης

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας,

Αγαπητοί συνάδελφοι στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο,

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία, με προκοπή,

αλλά και υπομονή να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που διέρχεται η Ελλάδα

και πριν από όλες η δική μας περιφέρεια.

Εύχομαι σε όλους τους εκλεγμένους συμβούλους,

καλή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα,

θεωρώντας ως δεδομένη την αγάπη που έχουμε όλοι για την Περιφέρειά μας,

την περιφέρεια όπου ζούμε και αναπνέουμε.

Με την ορκωμοσία του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου,

η αυτοδιοίκηση γυρίζει σελίδα

και με την αλλαγή της σελίδας,

πρέπει και οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπίες.

Η Ελλάδα διέρχεται βαθιά κρίση, όχι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια περιφέρεια σε κρίση, ορατή πλέον σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η γρηγορότερη έξοδος από την κρίση, επιβάλλει την υπεύθυνη και σοβαρή στάση όλων μας.

Δηλώνω με απόλυτη ειλικρίνεια ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,

ότι θα σταθούμε με ευθύνη στο ύψος των περιστάσεων

χωρίς στείρα κριτική,

  • με συναίνεση, σε όσα είναι για το καλό της Περιφέρειας και των συμπολιτών μας,
  • με σκληρή αντιπολίτευση σε όσα δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
  • με προτάσεις που θα καταθέσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο και τις επιτροπές

Για να το επιτύχουμε αυτό:

  • Αξιοποιούμε την εμπειρία Περιφερειών της Ευρώπης και καταθέτουμε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων,

για την οικονομική ανάταση της περιφέρειάς μας.

  • Αξιοποιούμε τον Νόμο του Καλλικράτη, για περισσότερη διαφάνεια στη διάθεση των πόρων και επιζητούμε την κοινωνική λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων.
  • Διεκδικούμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας και συντελούμε στην άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
  • Συμβάλλουμε στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και συνδιαμορφώνουμε το πέμπτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

Όλα αυτά εναρμονισμένα σε ένα πλαίσιο που προστατεύει τον αδύναμο πολίτη - που βάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά -

που διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αναγεννά την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όχι λοιπόν με φωνές,

αλλά με γνώση και σοβαρότητα,

θα σταθούμε στο ρόλο της ψήφου ευθύνης που λάβαμε στις εκλογές.

Με την υπενθύμιση βέβαια ότι θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ,

Δεν θα επιτρέψουμε πρακτικές που εξυπηρετούν τους λίγους, με εξυπηρετήσεις και διευθετήσεις, και όχι τους πολλούς

Και με την πίστη ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε

Αρχή Ζούμε Μαζί στο πρώτο περιφερειακό συμβούλιο

Καλή επιτυχία στο πραγματικά δύσκολο έργο σας, κύριε Περιφερειάρχη,

Για το καλό και το μέλλον της περιφέρειας μας,

Για το καλό και το μέλλον των παιδιών μας.

Με την ευχή να φροντίσουμε να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ.

Περισσότερα »
ΝΕΡΑΙΔΑ-Γρήγορο Ιντερνετ μέσα στον Ιανουάριο 2011.. Μας πληροφόρησαν σήμερα, πως εντός του μηνός Ιανουαρίου θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα μηχανήματα....
Εκ μέρους των συγχωριανών μου και των Ελευθέρων Επαγγελματιών Νεράϊδας, Ευχαριστούμε τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας ΟΤΕ Κοζάνης Κο Θεόδωρο Φίτσιο καθώς επίσης τους Τεχνικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας ΟΤΕ Σερβίων, για την ανταπόκριση στο αίτημα μας για γρήγορο ΙΝΤΕΡΝΕΤ .
Μας πληροφόρησαν σήμερα, πως εντός του μηνός Ιανουαρίου θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα μηχανήματα.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεράϊδας
Ξενοφώντας Βαϊζογλου
Περισσότερα »

Σε τροχιά προετοιμασίας για το μοναδικό καρναβάλι στην Ελλάδα, που δεν γίνεται τις Απόκριες βρίσκονται οι δήμοι Καστοριάς και 'Αργους Ορεστικού που αναβιώνουν και φέτος τα «ραγκουτσάρια». «Η προέλευση του εθίμου βρίσκεται στα αρχαία χρόνια.

Πρόκειται για κατάλοιπο των Διονυσιακών γιορτών ενώ η ημερομηνία του συμπίπτει και με τις ρωμαϊκές καλένδες» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο απερχόμενος δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης. Κάνει δε λόγο για το αρχαιότερο ελληνικό καρναβάλι που ζει μέχρι τις μέρες μας και τονίζει ότι σύμφωνα με όσα λένε οι παλιοί, δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με το παρελθόν.

«Το δικό μας καρναβάλι δεν έχει μεταλλαχθεί. Το γιορτάζουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το γιόρταζαν και πριν από πολλά χρόνια. Χρησιμοποιούμε απλές στολές, μασκαρευόμαστε με μπογιά και παλιά ρούχα, με οτιδήποτε βρίσκουμε στο σπίτι μας και όλο το έθιμο στηρίζεται στο στοιχείο του απρόοπτου» προσθέτει. Τον κύκλο των εκδηλώσεων θα ανοίξει το 'Αργος Ορεστικό στις 31 Δεκεμβρίου. Το απόγευμα της παραμονής Πρωτοχρονιάς τα «μπουλούκια» θα ξεχυθούν στους δρόμους, τραγουδώντας, χορεύοντας και παρακινώντας τον κόσμο να συμμετέχει στη γιορτή. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς θα γίνει η παρέλαση του καρναβαλιού ενώ την επομένη, οι γυναίκες μεταμφιεσμένες σε άνδρες θα βγουν στους δρόμους κρατώντας μπαστούνια, τις γνωστές «πατερίτσες» για να ξεφαντώσουν. Μετά από λίγες μέρες ξεκούρασης, το γλέντι θα «μεταφερθεί» στην Καστοριά. Την ημέρα των Θεοφανίων ο Αϊ-Βασίλης θα μοιράσει δώρα σε όλα τα παιδιά μετά από τον αγιασμό των υδάτων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ξεκινήσει το καρναβάλι ενώ τα «μπουλούκια» θα βγουν στους δρόμους συνοδεία πολλών μουσικών χάλκινων οργάνων. Στις κεντρικές πλατείες θα προσφέρονται εδέσματα και κρασί στον κόσμο και τους επισκέπτες ενώ στις 7 Ιανουαρίου θα συνεχιστεί το γλέντι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου με την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. «Αυτές τις μέρες η πληρότητα των ξενοδοχείων της Καστοριάς που υπερβαίνουν τις 3.500 κλίνες, φτάνει το 100%» σημειώνει ο κ. Τσαμίσης και καλεί όλο τον κόσμο να συμμετέχει στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Περισσότερα »

Bellair Bar Kozani Bistro: Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου " Οι μπαλλάντες που αγαπήσαμε

Συνεχίζονται οι εκδήλωσεις Live στα μονοπάτια του έντεχνου ελληνικού πενταγράμμου. Στο ρυθμό των Χριστουγέννων...Την τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, σας ταξιδεύουμε δεκαετίες πριν με πολύ μελωδικές μπαλλάντες της ελληνικής μουσικης.

ΠΙΝΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΥΡΑΤΣΟΥ ΓΩΝΙΑ ΤΗΛ-24610-40990 Και μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε σε αποκλειστικότητα την μπύρα tucher pillsner kai weisse huffe (TUCHER BEER THE LEGEND)
Tags:
Περισσότερα »
Δήμος Ελλησπόντου:Ποιος νοιάζεται για αυτόν το τόπο; 2007-2010 (Τοπικό Συμβούλιο Νέων Δήμου Ελλησπόντου)
Η τελευταία τετραετία στον Δήμο Ελλησπόντου με την τελευταία Δημοτική Αρχή, αναμφισβήτητα και χωρίς καμία αμφιβολία, σήμανε και το τέλος εποχής για τον μεγαλύτερο ενεργειακό Δήμο της Ελλάδας (ΔΕΗ – ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου). Ενός Δήμου με εννέα χιλιάδες κατοίκους περίπου. Ο Δήμος Ελλησπόντου τα τελευταία χρόνια είχε καταντήσει ένας βωμός αναπαραγωγής καταστάσεων ανυπαρξίας και αποτελεσμάτων ανικανότητας. Ένας σταθμός ανακύκλωσης ίδιων πρόσωπων με μοναδική τους «απασχόληση» την αδιαφορία και «διοικώντας» μόνο για το δικό τους όφελος και το δικό τους συμφέρον και για λίγους και πολύ δικούς τους. Θεωρώντας τον Δήμο τσιφλίκι τους και «πρόβατα» τους κατοίκους του συμπεριφέρονταν ως τσοπάνοι που έκοβαν και έραβαν μόνο για τα δικά τους μέτρα και δικά τους σταθμά χωρίς ενδοιασμούς και χωρίς ενοχές. Ένα γραφείο με συμβόλαια ανθρώπινης εκμετάλλευσης, δημιουργώντας ομήρους που αν δεν ελέγχουν και δεν κατευθύνουν τους απομακρύνουν και τους διαγράφουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. «Λειτουργώντας» με διαδικασίες που εκμεταλλεύονταν τις ανάγκες του κόσμου και τις οποίες θα έπρεπε να τις λαμβάνουν ως δικαιώματα του κόσμου και υποχρεώσεις δίκες τους απέναντι στον κόσμο, η Δημοτική Αρχή σε βαριά αναισθησία και με πλήρη ανοσία συνέχιζε απτόητοι το «έργο» της. Την ανικανότητα τους, την ανυπαρξία τους, την αδιαφορία τους, την ανευθυνότητα τους, την αναισθησία τους και την ανοσία τους, τις δικαιολογούν ρίχνοντας την ευθύνη σε άλλους, πρώην συνήθως, ενώ είναι τα ίδια πρόσωπα στις Διοικήσεις και με τον πρώην Δήμαρχο αλλά και με τον νυν «Δήμαρχο». Ο Δήμος Ελλησπόντου με την παρούσα Δημοτική Αρχή της τετραετής Θητείας, έχει φτάσει στο τελευταίο στάδιο της ύπαρξης του, χειρότερα ακόμα και πριν την ίδρυση του. Οποιαδήποτε πρόταση, συμβουλή η ενέργεια από άλλους αν δεν εκπληρώνει τα «θέλω» τους και τους σκοπούς τους, την χαρακτήριζαν αντιπολίτευση. Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ελλησπόντου αυτό το λέει διεκδίκηση για κάτι καλύτερο, για αυτό που πραγματικά αξίζει στον Ελλήσποντο ! Υ.Γ. : ο Δήμος Ελλησπόντου έπαψε να υπάρχει, οι Νέοι του Ελλησπόντου όμως θα συνεχίσουν …
Περισσότερα »
Πτολεμαίδα: Aγιασμός του Α’ ΚΑΠΗ Πτολεμαϊδας την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης σας προσκαλεί στον αγιασμό του Α’ ΚΑΠΗ Πτολεμαϊδας που θα γίνει την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 18.30 μ.μ. στο χώρο του Εμπορικού Πολύκεντρου (νέος χώρος εγκατάστασης).
Περισσότερα »
Άγονες οι δημοπρασίες του εμπορικού πολύκεντρου και του εμπορευματικού διαμετακομιστικού κέντρου Πτολεμαΐδας
Άγονες βγήκαν οι δημοπρασίες τόσο του Εμπορικού Πολύκεντρου Πτολεμαΐδας που έγινε στις 21 Δεκεμβρίου, όσο και του Εμπορευματικού Διαμετακομιστικού Κέντρου που έγινε σήμερα, αφού δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες και τους κατασκευαστές της ευρύτερης περιοχής.
Πρόκειται για δύο τεράστια και ανταποδοτικά αναπτυξιακά έργα που θα υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στα οποία ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, καταβάλλοντας μέχρι και την τελευταία στιγμή κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες των μελετών και της δημοπράτησης. Κύριο αντικείμενο του πρώτου έργου, προϋπολογισμού 18 εκ. είναι η επέκταση και ολοκλήρωση του Πολύκεντρου Πτολεμαϊδας, ώστε να λειτουργήσει ως χώρος συγκέντρωσης δραστηριοτήτων ευρέως φάσματος, φιλοξενώντας δύο μικρά αμφιθέατρα, πολιτιστικούς χώρους, γραφεία συλλόγων, χώρους εστίασης κλπ. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα επιτευχθεί η ανάδειξη του ακινήτου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο υψηλών προδιαγραφών χώρο για ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής και εστίασης, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν δράσεις αναψυχής και εστίασης, εκμεταλλευόμενοι τον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Ο δε χώρος στάθμευσης θα εξυπηρετεί δημότες και επισκέπτες, ενώ θα βελτιώσει περαιτέρω τη γενική εικόνα και τις κυκλοφοριακές συνθήκες του κέντρου της πόλης. Το δεύτερο έργο αφορά στην ανοιχτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου του έργου «Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και παραχώρηση της εκμετάλλευσης για 25 έτη του εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Πτολεμαϊδας» με προϋπολογισμό 71.000€. Η δημιουργία του διαμετακομιστικού κέντρου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, την επίτευξη οικονομιών συσπείρωσης και θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του νέου δήμου Εορδαίας και της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αναμένεται πλέον η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους επιχειρηματίες και τους κατασκευαστές της περιοχής, ώστε τα ανταποδοτικά αυτά έργα που θα προσφέρουν και πολλές θέσεις εργασίας να μπουν σε τροχιά υλοποίησης.
Περισσότερα »
Mείωση του κόστους του έργου της κατεδάφισης της περίφραξης του γηπέδου Πτολεμαϊδας μέσω της συνδρομής της ΔΕΗ στις εργασίες πέτυχε ο δήμαρχος Γρηγόρης Τσιούμαρης
Την πρόταση ακύρωσης της δημοπράτησης της κατεδάφισης της περίφραξης του παλιού γηπέδου της Πτολεμαϊδας εισηγήθηκε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης στη δημαρχιακή επιτροπή, πρόταση που έγινε τελικά αποδεκτή από τα μέλη.
Η ακύρωση ζητήθηκε με στόχο να επιτευχθεί μείωση του συνολικού κόστους του έργου που ανέρχεται στις 507.000€, καθώς ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης ζήτησε και πέτυχε τη βοήθεια της ΔΕΗ Α.Ε. που μέσω της διευθύντριας του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Όλγας Κουρίδου δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην κατεδάφιση και μεταφορά της περίφραξης (από τσιμεντόλιθους, καθώς και τμήματα οπλισμένου σκυροδέματος, μπάρες, κερκίδες, διαδρόμους, εξώστες κλπ.) και έτσι απαλλάσσεται ο δήμος από ένα επιπλέον κόστος το οποίο θα το βάρυνε. Μετά την καθαίρεση της περίφραξης θα υπάρξει αποκατάσταση των εδαφών και των πεζοδρομίων, τα οποία θα αντικατασταθούν, ενώ θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, η οποία θα τροποποιηθεί και θα κατατεθεί εκ νέου μετά τις εργασίες που αναλαμβάνει η ΔΕΗ Α.Ε. Το έργο αυτό αποτελεί ένα όνειρο της δημοτικής αρχής που θα αλλάξει την άσχημη εικόνα, η οποία χαρακτηρίζει την είσοδο της πόλης σε όποιον την αντικρίζει για πρώτη φορά, ενώ σε επικοινωνία που είχε για το θέμα ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας με τη νέα δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου την ενημέρωσε για την τελευταία εξέλιξη του θέματος επ’ ωφελεία του δήμου και με στόχο τη διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων.
Περισσότερα »
Αναβολή της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας για την υπόθεση της επίμαχης ΕΔΕ σε έργα του προγράμματος δημοσιότητας
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kozan.gr, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, το οποίο – βάσει της δημοσιοϋπαλληλικής «ανακριτικής» διαδικασίας – θα έπρεπε να λάβει «κρίση» (δηλ. απόφαση) για τους δημοσίους υπαλλήλους, που σύμφωνα με το πόρισμα της επίμαχης ΕΔΕ, εμπλέκονται σε μια σειρά παρατυπιών σε έργα πληροφόρησης και δημοσιότητας, που σχετίζονται με τη θητεία του πρώην Γ.Γ. Ανδρέα Λεούδη στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.
Αν και η τελική απόφαση αναβλήθηκε για την Πέμπτη 30/12, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονο παρασκήνιο μεταξύ των υπαλλήλων που κατηγορούνται και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων της περιοχής. Πληροφορίες από το ίδιο περιβάλλον, αναφέρουν ότι παρότι δεν προέκυψε κάτι μεμπτό από τη διαδικασία ή αλλιώς επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν παρατυπίες, τελικώς δεν υπήρξε απόφαση, κάνοντας για ακόμη μια φορά λόγο για διώξεις πολιτικού χαρακτήρα, πριν από την αλλαγή στην ηγεσία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Η εκ νέου συνεδρίαση της Πέμπτης 30/12 και η τελική απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι από τη μια διακυβεύεται η τιμή και υπόληψη των εν λόγω υπαλλήλων, από την άλλη δε, το κύρος όλων όσων διέταξαν τη διενέργεια των επίμαχων ΕΔΕ…
Περισσότερα »
Αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου
Αυξήσεις έως 14% στους λογαριασμούς ρεύματος 5 εκατ. νοικοκυριών φέρνουν από την Πρωτοχρονιά τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σήμερα αναμένεται να εγκριθούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και μέσα στην εβδομάδα από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας. Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η ΔΕΗ έδωσε παράταση έως το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο που παρέχει μειώσεις έως 30%. Τα νέα τιμολόγια είναι ωστόσο ευνοϊκά για τους εμπορικούς καταναλωτές.
πηγή:zougla.gr
Ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα φέρνει ο νέος χρόνος για περισσότερα από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά, που θα επιβαρυνθούν και με την αύξηση του ΦΠΑ από 11% στο 13%. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου δύο εκατ. καταναλωτές που καταναλώνουν από 801 μέχρι 1.600 κιλοβατώρες θα επιβαρυνθεί κατά 2,6% με 2,7%. Για όσους καταναλώνουν από 1601 μέχρι 2000 κιλοβατώρες η αύξηση αναμένεται να είναι 1,6%. Αντίθετα για όσους καταναλώνουν από 2001 έως 3000 κιλοβατώρες αναμένεται να γίνει μείωση 4,4% και από 3001 και πάνω, το τιμολόγιο θα μειωθεί κατά 13,8%
Περισσότερα »
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top