VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Το Μουσικό σχήμα TaKsiMi Live στα Σέρβια το Σάββατο 04/02/2012.

Το Μουσικό σχήμα TaKsiMi Live στα Σέρβια το Σάββατο 04/02/2012.

Το μουσικό σχήμα TaKsiMi θα κάνει την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση στα Σέρβια Κοζάνης, το Σάββατο 4-02-2012 στο R-revolution Barclub.
Περισσότερα »

Αιολικό πάρκο στα όρια Κοζάνης - Καστοριάς

Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την κατασκευή αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 38 MW, στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, εξέφρασε η ιδιωτική εταιρία Venergia Ενεργειακή Α.Ε., με φορέα υλοποίησης την Αιολικά Πάρκα Ε. Τζαβάρας & Σία Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», το αιολικό πάρκο συνολικής ισχύος 38 MWκαι κόστους 50-55 εκατ. ευρώ, θα καλύπτει το 75%-80% των ενεργειακών αναγκών του νομού Καστοριάς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Venergia Ερρίκος Τζαβάρας δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να τοποθετήσεις συνολικά 19 ανεμογεννήτριες, από τις οποίες, οι 10 θα τοποθετηθούν μεταξύ Επταχωρίου και Κυψέλης και οι 9 στον Δήμο Βοΐου.
πηγή: econews.gr
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η επένδυση αναμένεται να ξεκινήσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται να έχουν τελειώσει όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δήλωσε ότι «εάν κατασκευαστεί το έργο θα έχει πολύ μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή και τον δήμο μας». Ο κ. Γκοσλιόπουλος εξήγησε ότι ο νόμος σε περιπτώσεις κατασκευής τέτοιων μονάδων, προβλέπει το 3% του τζίρου της εταιρίας που παράγει ενέργεια να πηγαίνει στο δήμο, ο οποίος «επιβαρύνεται» με την κατασκευή της μονάδας. «Αυτό για εμάς σημαίνει ότι θα αποδίδεται ένα ποσό της τάξεως των 120.000 έως 140.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την ισχύ των ανέμων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο ίδιος. Ο δήμαρχος Νεστορίου πρόσθεσε ότι από τα χρήματα αυτά, βάσει νόμου το 1/3 (δηλ. περίπου 45.000 ευρώ) αποδίδεται στους οικισμούς Επταχωρίου και Κυψέλης, προκειμένου να μειώνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ όλων των νοικοκυριών. Επίσης, σημαντική θεωρείται η δέσμευση της εταιρείας ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, θα χρησιμοποιήσει συνεργεία και προμηθευτές από την περιοχή και πως θα βοηθήσει στην κατασκευή των δασικών δρόμων.
Περισσότερα »

«Γάντια της Εσθονίας» στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Μια ξεχωριστή έκθεση φιλοξενεί από σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης με θέμα τα "Γάντια της Εσθονίας". Τα εκθέματα που θα φιλοξενηθούν, είναι αντίγραφα των αυθεντικών γαντιών και είναι πλεγμένα από φοιτητές ή και αποφοίτους της λαϊκής χειροτεχνίας της Ακαδημίας Πολιτισμού του Vilyandi του Πανεπιστημίου του Tartu.

Τα γάντια σύμφωνα με την ιστορία έφερναν τύχη στους Εσθονούς και έτσι είχαν ιδιαίτερη σημασία για το λαό τους, αποτελούσαν ένα μαγικό, όπως το αποκαλούσαν, μήνυμα ανά τους αιώνες. Τα γάντια έφθασαν στην Εσθονία την εποχή των Σταυροφοριών (13ος αιώνας). Κομμάτια από παλιά γάντια που βρέθηκαν στην Εσθονία, είναι κατά τη γνώμη των ειδικών, τα παλαιότερα στην Ευρώπη με διαφορετικά σχέδια και χρώματα διηγούνται μύθους και ιστορίες και αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής της χώρας. Οι Εσθονοί πίστευαν ότι τα πλεγμένα στολίδια θα τους έφερναν ευτυχία, θα τους προστάτευαν από το κακό.

Πολλά θέματα, σταυρός, τρίγωνο, γραμμές, ζιγκ-ζαγκ ή γραμμές φιδιού, αστέρια με οκτώ ακτίνες κυκλοφορούσαν ένα μαγικό μήνυμα ανά τους αιώνες.

Οι άνδρες που ξενιτεύονταν έπαιρναν ένα ζευγάρι γάντια στη μέση τους για να τους προστατεύουν από το κακό.

Όταν άρχιζαν μια οικοδομή, φορούσαν τα γάντια για να τους πάει καλά το έργο.

Η νύφη και ο γαμπρός φορούσαν γάντια κατά τη διάρκεια της τελετής, αλλά και μετά στο γεύμα για να διώχνουν το κακό, 50 έως 100 ζευγάρια έπλεκε η νύφη για τον γάμο της.

Τα χρώματα φυσικά στην αρχή από φύλλα σημίδας το κίτρινο, από άνθος αραβοσίτου το μπλε, από ρίζες το κόκκινο. Οι Εσθονοί του 21ου αιώνα συνεχίζουν να αγαπούν και να φορούν γάντια, στολισμένα με γεωμετρικά μοτίφ και χρώματα χημικής βαφής.

Περισσότερα »

Η «Κατσαρίδα» έρχεται στην Κοζάνη

Στην «Αίθουσα Τέχνης» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και για τρεις παραστάσεις θα βρεθεί η «Κατσαρίδα», το εξωφρενικό ντανταϊστικό μιούζικαλ (δρόμου) του Βασίλη Μαυρογεωργίου που ξεκίνησε από το Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις αρχές του 2005, για να παιχτεί πρώτα εκεί κι έπειτα στον Κάτω Χώρο επί δυόμισι χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Έπειτα δουλεύτηκε ξανά, με νέους ηθοποιούς, και παρουσιάστηκε σε μεγάλα θέατρα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κύπρο, αλλά και στην Αθήνα στο Θέατρο Βρετάνια. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ. και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ. και στις 9 μ.μ.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις απίθανες περιπέτειες της μικρής κόκκινης κατσαρίδας, που αγωνίζεται να κατακτήσει ένα στόχο ζωής, να ανέβει στο φεγγάρι. Η κατσαρίδα περιπλανιέται στα τρίσβαθα των υπονόμων αλλά και σε αφιλόξενους δρόμους, διασχίζει ωκεανούς, χορεύει και τραγουδά μέσα σε δαιδαλώδεις αεραγωγούς, γνωρίζει άλλα έντομα, τρωκτικά και ανθρώπους (απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη) και ταυτόχρονα διατηρεί ακλόνητη την πίστη της στο μεγάλο όνειρο. Αυτή άλλωστε είναι και το μόνο μέσο που διαθέτει για να το πραγματοποιήσει…

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μαυρογεωργίου, η μουσική του Κώστα Γάκη, τα κοστούμια της Γεωργίας Μπαμπαλού και ο σχεδιασμός των φωτισμών του Γιώργου Φακούρα. Οι ηθοποιοί που παίζουν είναι ο Θοδωρής Πετρόπουλος και ο Σεραφείμ Ράδης.

Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης» στον ημιώροφο και πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 24610-24062 εσωτ. 1.

Πώς γεννήθηκε η "Κατσαρίδα"

2003. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, σπουδαστής ακόμα στη δραματική σχολή, δουλεύει σε περίπτερο, για να βγάζει τα έξοδά του. Ανάμεσα σε τσίχλες, γαριδάκια, σοκολάτες, εφημερίδες και τσιγάρα γράφει διάφορα ποιήματα, κυρίως ντανταϊστικά. Συχνά παίρνει τηλέφωνο τον κολλητό του, Κώστα Γάκη, επίσης σπουδαστή δραματικής σχολής αλλά και μουσικό, και του διαβάζει τους στίχους του. Ο Κώστας απαντά με τραγούδια.

Έρχεται το καλοκαίρι και οι διακοπές στην Ικαρία, από όπου κατάγονται και οι δύο. Ο Κώστας μελοποιεί διάφορους στίχους, δικούς του που όμως ταιριάζουν σε ύφος με τα ποιήματα του Βασίλη: Άλλο τραγούδι μιλά για μια κατσαρίδα σ’ ένα πλοίο, που φορούσε μπικίνι κι ένιωθε ναυτία, άλλο για μια γάτα με φτερά, άλλο για την προδοσία…

Τον επόμενο Σεπτέμβρη, ο Βασίλης ανακοινώνει στον Κώστα ότι ένας καθηγητής του στη σχολή ζήτησε από τους σπουδαστές να γράψουν και να στήσουν θεατρικά ένα παραμύθι και εκείνος έχει σκαρώσει κάτι με αφορμή την «Σταχτοπούτα». Ο Κώστας το ακούει και του φαίνεται πολύ βαρετό. «Τόση φαντασία έχεις, γράψε κάτι άλλο», του λέει. Κι αρχίζει να του παίζει τα τραγούδια που έχει γράψει το περασμένο καλοκαίρι… Αυτό ήταν! Μέσα σε λίγη ώρα, παίρνοντας έμπνευση από τα τραγούδια, ο Βασίλης έχει φτιάξει την ιστορία της Ιωάννας, της μικρής κόκκινης κατσαρίδας χωρίς φτερά, που καταφέρνει να ανέβει στο φεγγάρι.

Σε λίγες μέρες ήταν έτοιμο και το κείμενο. Άρχισαν να το δουλεύουν. Η συνέχεια είναι γνωστή: Η Κατσαρίδα πρωτοπαρουσιάστηκε στον Άδειο Χώρο του Εθνικού Θεάτρου τον Ιούνιο του 2004. Εκεί την είδε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και πρότεινε στους δύο φίλους να φέρουν την παράσταση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ήταν Γενάρης του 2005 όταν η Κατσαρίδα «έκανε τη φωλιά της» για λίγες μέρες την εβδομάδα στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Η επιτυχία της ήταν τόση, ώστε την επόμενη χρονιά ξαναπαίχτηκε, για περισσότερες μέρες την εβδομάδα και για ολόκληρη τη σαιζόν. Κι ύστερα μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο του θεάτρου, με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Κι ύστερα δουλεύτηκε για μεγάλα θέατρα και βγήκε εκτός Θεάτρου του Νέου Κόσμου, εκτός Αττικής…

Αυτή η Κατσαρίδα γεννήθηκε για να ταξιδεύει. Το νου σας! Σύντομα θα βρεθεί και κάπου κοντά σας!

Περισσότερα »

Καταργήθηκε ο όρος «Μητέρα»!

Για χάρη των ομοφυλόφιλων η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάργησε την λέξη «Μητέρα», αφού θεωρήθηκε σεξιστική στερεοτυπία! Μάλιστα, συνέστησε ο όρος να παρακάμπτεται καθώς η έννοια της είναι ανασταλτική για την ισότητα των φίλων… Και έχει κι άλλο… Ακούστε!

«Ο ρόλος της μητέρας αξιολογείται πλέον σαν παθητική λειτουργία», με την απόφαση 12267. Ειδικότερα στην Ελβετία που θεωρείται περισσότερο «προοδευμένη» χώρα δεν αναγνωρίζονται οι λέξεις «μητέρα» και «πατέρας», καθώς ανήκουν στην κατηγορία των καλουμένων «εννοιών διακρίσεων»! Έτσι, οι δύο έννοιες περιγράφονται από τη φράση «γονεϊκά μέρη» και χωρίζονται σε «α’» και «β’», αφού οι γονείς μπορούν στο εξής να είναι είτε «γυναίκα-άντρας», είτε «άντρα-άντρας», είτε «γυναίκα-γυναίκα»!

Μάλιστα, η Isabel Kamber υποδιευθύντρια του Γερμανικού τομέα της Κεντρικής Γλωσσικής Υπηρεσίας της ομοσπονδιακής καγκελαρίας της Ελβετίας τόνισε: «Η οδηγία είναι υποχρεωτική προκειμένου περί υπηρεσιακών δημοσιευμάτων και εγγράφων»!

Όπως φαίνεται το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ μιας έκθεσης που στόχο έχει να υποχρεώσει όλα τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν ως έγκυρα τα «πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης» που προέρχονται από κράτη μέλη της ΕΕ που επιτρέπει του gay γάμους ή ακόμα και τους πολυγαμικούς.

newsday.gr

Περισσότερα »

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση Υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Μέχρι πέρυσι οι Αιτήσεις- Δηλώσεις συμμετοχής στις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλονταν από 1 έως 20 Φεβρουαρίου ενώ των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) κατά το μήνα Μάρτιο μαζί με το μηχανογραφικό δελτίο. Φέτος η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων- Δηλώσεων Υποψηφιότητας θα είναι ενιαία και η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Σε κοινή προθεσμία θα υποβληθούν και τα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΕΣ Α και Β).

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία 10-25 Φεβρουαρίου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση. Υπόχρεοι για την υποβολή της Αίτησης – Δήλωσης κατά περίπτωση είναι:

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)

Β) οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ

Γ) οι απόφοιτοι – κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.

Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ- ΟΜΑΔΑ Β΄)

Ε) οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄)

Η Αίτηση – Δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Λύκειο. Ο υποψήφιος τις προσεχείς ημέρες, μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του, είτε από το διαδίκτυο, όπου θα αναρτηθούν τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr/exams, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει την Αίτηση – Δήλωση σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του.

Ειδικότερα:

Α) οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να εξεταστούν σε αυτό πανελλαδικά.

Β) οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της Χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της Χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Γ) οι απόφοιτοι – κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης των ετών 2009 ή 2010 ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

Δ) οι μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν ΜΟΝΟ την Αίτηση – Δήλωση, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους.

Ε) οι απόφοιτοι- κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Β΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση, στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυποβάλλουν:

i) επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους

ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση

ΣΤ) Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄), ισχύουν τα εξής:

-οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά.

- οι απόφοιτοι – κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτηρίου τους.

- οι κάτοχοι πτυχίου Β΄ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων που από φέτος συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ(ΟΜΑΔΑ Α΄) υποβάλλουν την Αίτηση – Δήλωση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ΕΠΑΛ. Μαζί με την Αίτηση – Δήλωση συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου τους.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ως άνω υποψήφιοι πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (μαθητές και απόφοιτοι) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, πρέπει ως τις 25 Φεβρουαρίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Λύκειό τους.

newsbeast.gr

Περισσότερα »

Ψήφισμα του Δ.Σ. Σερβίων-Βελβεντού για τη Δ.Ο.Υ. Σερβίων

Με έκδηλη ανησυχία πληροφορούμαστε αρχικά ανεπίσημα από τα ΜΜΕ αλλά πρόσφατα από δηλώσεις του βουλευτή του νομού Κοζάνης κ. Αθανασιάδη Αλέξανδρο για διάφορα σενάρια που αφορούν την κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και συγκεκριμένα των Δ.Ο.Υ. σε περιφερειακούς δήμους και τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στις πρωτεύουσες των νομών. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη λογική τέτοιων εξελίξεων για τους εξής προφανείς λόγους. 1. Η πολιτεία πρόσφατα προχώρησε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με τη νέα αρχιτεκτονική στον χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα Καλλικράτης). Η μεταρρύθμιση αυτή είχε και έχει στο επίκεντρό της την συγκρότηση βιώσιμων αυτοδιοικητικών μονάδων με λειτουργία υπηρεσιών που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Ο νέος δήμος Σερβίων – Βελβεντού είναι ένας βιώσιμος δήμος σύμφωνα με τα κριτήρια που θέσπισε η ίδια η πολιτεία και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις πλέον απαραίτητες υπηρεσίες στους κατοίκους. 2. Ο δήμος μας εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και έχει πολλά ορεινά χωριά έτσι ώστε ενδεχόμενη κατάργηση υπηρεσιών θα προκαλεί μεγάλη οικονομική αλλά και σωματική ταλαιπωρία των κατοίκων λόγω της μεγάλης απόστασης από την Κοζάνη που αποτελεί την έδρα του νομού, αλλά και λόγω της ελλιπούς συγκοινωνίας. 3. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας θα επιβαρύνονται οικονομικά και θα σπαταλούν χρόνο για συνεχείς μετακινήσεις στην Κοζάνη. 4. Θα προκύψει πρόβλημα με την παραμονή ειδικευμένων επαγγελμάτων στην περιοχή μας όπως είναι λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κλπ. Σε οποιαδήποτε απόφαση του Υπουργείου στην κατεύθυνση κλεισίματος της Δ.Ο.Υ. Σερβίων, οι συνέπειες για την επαρχία μας θα είναι τραγικές, αφού: - Θα ενταθεί ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής μας. - Θα συνεχισθεί η πληθυσμιακή αποψίλωση με ερημοποίηση ολόκληρων χωριών αλλά και με αποδυνάμωση του δήμου συνολικά. - Αποδυναμώνεται στην πράξη πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του, ο νέος Καλλικρατικός Δήμος αφού θεωρούνταν από τους κατοίκους δεδομένη η ισχυροποίηση και όχι η αποδυνάμωση της έδρας του δήμου σύμφωνα με τις διακηρύξεις. - Αναιρείται στην πράξη η δέσμευση της πολιτείας για αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη με διασφάλιση υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη κοντά στον τόπο κατοικίας του. - Τι νόημα θα έχει η σύσταση νέων υπηρεσιών όπως Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία όταν η λειτουργία τους εξαρτάται από την παρουσία άλλων υπηρεσιών όπως η Δ.Ο.Υ. Τέλος πρέπει να σας επισημάνουμε ότι επειδή πιστεύουμε ότι η Δ.Ο.Υ. Σερβίων θα παραμείνει σαν μοναδική στο νέο δήμο θεωρούμε επιβεβλημένη την μεταφορά των φορολογικών φακέλων φυσικών και νομικών προσώπων των δημοτικών διαμερισμάτων Βαθυλάκκου, Μεσιανή, Ροδίτη, Λευκάρων, Νεράιδας που σήμερα υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Κοζάνης. Καλούνται οι βουλευτές του νομού Κοζάνης να συστρατευθούν στην προσπάθεια του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού να συνεχίσει να λειτουργεί η Δ.Ο.Υ. Σερβίων.
Περισσότερα »

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην κατανάλωση νερού

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην κατανάλωση νερού

Πρωταθλήτριες στην κατανάλωση νερού είναι κατά κανόνα οι αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη και κυρίως όσες έχουν αναπτύξει σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα. Τα περισσότερα από αυτά τα κράτη παρουσιάζουν συνάμα και τη μεγαλύτερη σπατάλη νερού αναλογικά με τον πληθυσμό. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη και συχνά αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων στον οικιακό τομέα, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες. Το πότισμα κήπων ή το πλύσιμο των αυτοκινήτων είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα υπερβολικής χρήσης του νερού. Σύμφωνα με μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Water Footprint Network, την περίοδο 1997-2001 η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση νερού είναι 74,52 τρισ. κυβικά μέτρα και η κατά κεφαλήν κατανάλωση σε συνολικό πληθυσμό 5.994.252 είναι κατά μέσο όρο 1.243 κυβικά μέτρα ανά έτος. Η έρευνα που δημοσιεύεται στη «Real Planet» αναφέρει ότι στην Ελλάδα καταναλώνονται κατά μέσο όρο 25,21 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με την ετήσια κατανάλωση ανά κάτοικο να φτάνει 2.389 κυβικά μέτρα. Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Κύπρος, με 2,208 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο. Τη μικρότερη κατανάλωση έχουν αναμενόμενα οι αφρικανικές χώρες.
Περισσότερα »

Ενημερώνονται οι δήμαρχοι για τον σχολικό «Καλλικράτη»

Επιστολή προς τους δημάρχους, με την οποία τους ενημερώνει για τις επερχόμενες συνενώσεις σχολικών μονάδων, απέστειλε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην επιστολή αποσαφηνίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις, αλλά και οι ιδρύσεις νέων σχολείων, όπως για παράδειγμα η απόσταση, το οδικό δίκτυο και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι από τον αποκαλούμενο σχολικό «Καλλικράτη» θα εξαιρεθούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

Περισσότερα »

Αθλητικος Μοτοσικλετιστικος Ομιλος Εορδαιας

Πλέον τα στρατόπεδα έπαψαν να είναι χώροι εκπαίδευσης για θέματα άμυνας. Τώρα αποκτούν και άλλη χρησιμότητα είναι και χώροι αθλητικής οδήγησης μοτοσυκλέτας. Έχουμε διαμορφώσει με τεχνητά εμπόδια ένα από αυτά και σας περιμένουμε για τις ειδικές δοκιμασίες που έχουμε οριοθετήσει. Ελάτε λοιπόν στις 13.02.2011 να βαρέσουμε μαζί το γερμανικό νούμερο 2-4 οδηγώντας όμως μοτοσυκλέτα στην απίστευτη ειδική του Scramble που έχουμε σχεδιάσει. Φέρτε και τους φίλους σας μαζί γιατί ακολουθεί αγγαρεία στο Κ.Ψ.Μ. με βραστά λουκάνικα και πολλές άλλες εκπλήξεις που ξεπερνούν το στρατιωτικό ενδιαφέρον. Επισκεπτήριο αυστηρά (φωνάζει ο αλυτάρχης) 11.00 π.μ Υ.Γ οι μη συμορφωθέντες με τας υποδείξεις των αρχών του φιλικού αγώνος θα έχουν 30 κάμψεις εις την αφετηρία πριν τον αγώνα και αυστηρά στέρηση εξόδου απ'την πίστα επί 4ώρου (θα γυρνούν συνέχεια για 4ώρες) Επίσης τονίζεται πως εκκίνηση θα λάβουν οι ικανοί Ι3 και πάνω (εννοούμε να έχουν περάσει από γιατρούς). Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι μάστορες στο πήδημα (εμποδίων εννοούμε). Το σύνθημά μας λοιπόν είναι : Stop the weapons and start the Engines. rantevou stratopedo ptolemaidas....
Περισσότερα »

Ενεργειακό πιστοποιητικό

Ενεργειακό πιστοποιητικό: απλοποίηση της διαδικασίας με παράκαμψη των πολεοδομιών

Την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού εξετάζει το ΥΠΕΚΑ, καθώς ο ρυθμός έκδοσής τους είναι περίπου 80 με 90 ημερησίως. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία ορισμένων πολεοδομιών να ελέγξουν αν οι νέες οικοδομικές άδειες πληρούν τις προϋποθέσεις έκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress εφεξής η μελέτη ενεργειακής απόδοσης που απαιτείται να συνοδεύει κάθε φάκελο νέας οικοδομικής άδειας θα«θεωρείται» μόνο με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού, χωρίς τη μεσολάβηση των πολεοδομιών. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 1600 πιστοποιητικά 1.243 εκ των οποίων αφορούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, 255 σε ενοικιάσεις, 61 σε ολοκλήρωση κατασκευής νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτηρίου και μόνο 25 αφορούν συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

econews.gr

Περισσότερα »

Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. :Διοργάνωση σεμιναρίων με θέμα Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. προτίθεται να διοργανώσει σεμινάριο για την Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην πόλη της Κοζάνης.
Θεματικές Ενότητες Σεμιναρίου: - Ανάλυση Νομοθεσίας Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) & Τεχνικών Οδηγιών - Παρουσίαση και Χρήση Πιστοποιημένου Λογισμικού Σκοπός του σεμιναρίου είναι η αναλυτική παρουσίαση και επεξήγηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) αλλά και των τεχνικών οδηγιών. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν πλήρως για τον τρόπο διενέργειας μίας ενεργειακής επιθεώρησης αλλά και της εκπόνησης μίας ενεργειακής μελέτης, ενώ ταυτόχρονα θα εκβαθύνουν στις επερχόμενες αλλαγές με την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, στο χώρο των κατασκευών αλλά και γενικότερα στην αγορά ακινήτων. Στους συμμετέχοντες θα διατίθεται προαιρετικά και σε προνομιακή τιμή τεχνικό βιβλίο με 530 ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τον ΚΕΝΑΚ και την εκπόνηση της ενεργειακής μελέτης. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ • Εξοικείωση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (ΚΕΝΑΚ). • Εξοικείωση με τις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. • Εξοικείωση με τις αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου στο χώρο της αγοράς ακινήτων αλλά και των κατασκευών. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής: 1η Ημέρα Ανάλυση του ΚΕΝΑΚ για το κέλυφος 5 ώρες 2η Ημέρα Ανάλυση ΚΕΝΑΚ για την Θέρμανση και την Ψύξη 5 ώρες 3η Ημέρα Παρουσίαση Πιστοποιημένου Λογισμικού. Εισαγωγή παραμέτρων και επεξεργασία Χρήση Λογισμικού 5 ώρες Εκπαιδευτής είναι ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ Δ. ΠΕΡΔΙΟΣ και οι Επιστημονική του ομάδα. Ο κ. Περδίος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Πολυτεχνείου Λωζάνης (E.P.F.L.) Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή με αίτηση τους στα γραφεία της Ε.Ε.Τ.ΕΜ. (Πλατεία Ελευθερίας 7 Κοζάνη) Τηλ. ΦΑΧ : 24610 – 34993. Στο τέλος του σεμιναρίου θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση παρακολούθησης.
Περισσότερα »

"Κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους"....

Με δελτίο τύπου που τιτλοφορείται "Κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους", ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού -αν και δεν την κατανομάζει - αφήνει σαφείς αιχμές για τις ευθύνες της μη Kερδοσκοπικής Εταιρίας "Κοινωνία των πολιτών Βελβεντού", με αφορμή το περιστατικό προκηλακισμού το βράσυ του Σαββάτο σε βάρος δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας του δήμου. Στο δελτίο τύπου σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Γεγονότα που πρέπει να μας προβληματίσουν συνέβησαν στο Βελβεντό τη νύχτα του Σαββάτου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας Κακαφίκας Αναστάσιος και η συντροφιά με την οποία διασκέδαζε δέχτηκαν, αναίτια, επίθεση και προπηλακίστηκαν σε κέντρο διασκέδασης στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελβεντού. Τα γεγονότα και όπως συνέβησαν είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Η συμπεριφορά του Τάσου ήταν άψογη, από κάθε άποψη. Λόγω της ψυχραιμίας που επέδειξε αυτός και η παρέα του αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Η στάση αυτή, αν και δεν χρειάζονταν επιβεβαίωση γιατί είναι ακέραιος χαρακτήρας, τιμά τον ίδιο αλλά και όλους όσους πορεύτηκαν μαζί του στις δημοτικές εκλογές. Τα άτομα τα οποία χειροδίκησαν πιστεύουμε ότι έχουν τις λιγότερες ευθύνες. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν εκπροσωπούν και δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας του Βελβεντού τέτοιες συμπεριφορές και είναι κρίμα και άδικο να αμαυρωθεί μια κοινωνία με τα προσωπικά αδιέξοδα ατόμων. Πιθανόν κάποιοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα όξυνσης και σύγκρουσης. Τους καλούμε να αναλογισθούν που οδηγούν, με τη στάση και τις συμπεριφορές τους, ολόκληρη την κοινωνία του Βελβεντού και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Περισσότερα »

Άκυρος ένας ακόμα όρος στα στεγαστικά δάνεια

Ο Άρειος Πάγος, με την υπ’ αριθμ. 7/2011 απόφασή του, ακύρωσε ως καταχρηστικό, όρο, ο οποίος περιλαμβάνεται στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν τμηματικά οι Τράπεζες, ανάλογα με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών και αφού μηχανικός ελέγξει την πρόοδο των εργασιών και δώσει τη σχετική θετική πιστοποίηση στην Τράπεζα για τις πραγματοποιηθείσες εργασίες. Με άλλα λόγια, ο όρος αυτός αφορά στις περιπτώσεις που έχει εγκριθεί μεν το στεγαστικό δάνειο, ο δανειολήπτης έχει λάβει (εκταμιεύσει) μέρος αυτού, αλλά λόγω μη προόδου των οικοδομικών εργασιών, δεν εκταμιεύεται άλλο τμήμα του δανείου, το οποίο παραμένει στην Τράπεζα και δεν δίνεται στο δανειστή, αλλά παρόλα αυτά τοκίζεται για δεύτερη φορά.

Όπως υπογραμμίζεται στην αρεοπαγίτικη απόφαση, με τον όρο αυτό οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλουν τόκο για υπηρεσία που δεν τους έχει παρασχεθεί, δηλαδή να καταβάλουν τόκους για ποσό των δανείων που δεν έχουν πάρει.

Ο όρος αυτός, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ορίζει πλασματική εκταμίευση του δανείου, απλά και μόνο για να ενεργοποιηθούν οι υποχρεώσεις του δανειολήπτη, δηλαδή η καταβολή τόκων, χωρίς μάλιστα να μεριμνά για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του δανειολήπτη με το συνυπολογισμό του οφέλους, που θα έχει η Τράπεζα από τη κατοχή του ποσού (τμήματος) του δανείου.

protothema.gr

Περισσότερα »

Για το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης …καὶ τ᾿ ἄγαλμα στὰ κύμβαλα…

«Ένας γκρεμισμένος φάρος είναι πιο επικίνδυνος από έναν σκόπελο», λέει μια αρχαία ρήση. Το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, ένα από τα κεντρικότερα σημεία αναφοράς για τον πολιτισμό καιτην ιστορία της περιοχής αλλά και για τον Μακεδονικό Ελληνισμό, βρίσκεται για έκτο συναπτό μήνα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Και το μόνο που ακούγεται είναι - πέρα των πολύ γενικών και ανησυχητικών καθησυχασμών - το μεταδοτικό «Τίς πταίει;». Ξεχνούμε όλοι πως σε μία κρίσιμη στιγμή αυτή είναι ίσως η πιο άκαιρη ερώτηση. Έστω, ας την απαντήσουμε εικάζοντας και γενικολογώντας, για να εκτονωθεί το έμφυτο ελληνοπρεπές αίσθημα της απόδοσης κάποιου δικαίου. Ίσως να φταίνε οι παλιμπαιδισμοί προς την κούνια του κρατισμού και του συγκεντρωτισμού από φορείς οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, εξαιρέτως δε όταν αυτές είναι τόσο κοινωφελείς όσο η δράση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών. Ίσως από την άλλη να φταίει η ενδεχόμενη σφετεριστική αδιαλλαξία της όποιας τεθωρακισμένης ιδιοκτησίας και κυνικής απαλλοτρίωσης της κοινής δωρεάς ἐν εἴδει «περιουσιακού στοιχείου». Ίσως να φταίει η φιλαρχία και η παρατρεχάμενή της απληστεία, οι οποίες συχνά κάνουν την παρασιτική τους παρουσία καταστροφικά αισθητή σε χώρους τόσο εύθραυστους όσο και πολύτιμους. Ίσως φταίει «το σύστημα», ίσως ο γιαλός, οι στραβά αρμενίζοντες, «ο Θεός που μας μισεί» και γενικά ίσως φταίει πάντα κάποιος άλλος. Ή μάλλον φταίμε όλοι και αντί της αυτομαστίγωσης ή του καταγγελτικού λόγου θα πρέπει να βγούμε από το Καθαρτήριο του νοερού μας πολιτικού καφεποτείου, γιατί αυτό που ενδιαφέρει και συμφέρει όλους είναι η καλύτερη δυνατή λειτουργία του Μουσείου και όχι η γκρίνια της απουσίας του. Και γιατί οι πεσμένοι φάροι φέρνουν ναυάγια τελικά. Με σκληρή, μαθηματική ακρίβεια. Εδώ λοιπόν αντί του «τίς πταίει;» θα θέσουμε δύο απλά ερωτήματα που αφορούν στο μέλλοντα χρόνο,χρήσιμα κι ελεύθερα ερωτήματα και ελπίζει κανείς να πάρει πληρωμένες απαντήσεις και μαζί τους την προοπτική ενός Μουσείου που αξίζει και στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον της περιοχής. Ερωτήματα όχι δύσκολα, όχι δυσάρεστα, όχι καυστικά, εκτός και αν οι απαντήσεις που αντιστοιχούν είναι δύσκολες, δυσάρεστες, καυστικές. Σε ποιον ανήκει το Μουσείο, τα κτίριά του, τα εκθέματά του, η λειτουργία και Ιστορία του; Στον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών; Στον Δήμο Κοζάνης; Στους δωρητές των εκθεμάτων; Σε όλους μας ανεξαιρέτως στο ανάλογο μέτρο; Ποιος οφείλει να συνδράμει στις αποφάσεις για το μέλλον του; Το Διοικητικό Συμβούλιο/η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών; Η Νομική Υπηρεσία/το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κοζάνης; Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας; Η Θεά Τύχη; Όλοι εκτός της Θεάς Τύχης; Τί είναι τελικά ένα Μουσείο; Εδώ, στην πιο δύσκολη ερώτηση ας παρατεθεί και μια υποτυπώδης απάντηση πέραν του ορισμού της ICOM – ακόμη δεν κατακτήθηκαν οι Μακεδονομάχοι μας από τους μνημονεύοντες Σταυροφόρους και τα τυπικά τους. Οι ορισμοί άλλωστε ποικίλλουν από τον ακαδημαϊκό και εγκυκλοπαιδικό μέχρι τον λαϊκό ή αδόκιμο. Ο καθένας μας προσδιορίζει τί σημαίνουν οι εκθέσεις ενός τέτοιου χώρου. Όταν ο ίδιος σε ηλικία εννέα χρόνων επισκέφτηκα τον χώρο με τον πατέρα μου, εκείνος μου είπε πως το Μουσείο είναι ένας μεγάλος καθρέφτης της ιστορίας, μια απολιθωμένη μνήμη. Οι στίχοι του Μιχάλη Γκανά περιγράφουν με ακρίβεια την πρώτη εκείνη συνείδηση της συμμετοχής σε μια τέτοια Ιστορία: «ν’ ακούμε τους μεγάλους, να βήχουν, να σωπαίνουνε, να βλαστημούν το χιόνι κι εμείς να τους λυπόμαστε που γίνανε μεγάλοι και να βιαζόμαστε πολύ να μοιάσουμε σ’ εκείνους, να δουν πως μεγαλώσαμε να παρηγορηθούνε.» Ένα Μουσείο, πράγματι, δεν είναι τίποτα άλλο, δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά ένας μεγάλος, βαθύς και μαγικός καθρέφτης. Ο βαρετός άνθρωπος βαριέται στους διαδρόμους του, ο ενδιαφέρων ενδιαφέρεται. Μια πόλη που απουσιάζει από τον εαυτό της δεν το επισκέπτεται, το κλείνει, το ερημώνει, ενώ μια άλλη πόλη που είναι παρούσα στην ζωή της το φροντίζει και το ζει. Η πόλη μας αν δεν πράξει όπως διδάσκει το περιεχόμενο του Λαογραφικού Μουσείου θα είναι μια πόλη που δεν το αξίζει τελικά. Και αυτό, ειρωνικά, στην επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της. Αυτόν τον μαγικό καθρέφτη σήμερα τον κοιτάζουμε όλοι, ο Δήμος Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών, η δική μας νέα κίνηση, οι πολίτες οι ίδιοι και τί μπορούμε να δούμε παρά το είδωλο ενός απλανούς βλέμματος, μια γυμνή ανικανότητα να υπερασπιστούμε το παρελθόν και το μέλλον μας; Τί άλλο παρά μια θλιβερή έλλειψη βούλησης που δεν αρμόζει ούτε σε εκείνους τους χαρισματικούς οραματιστές που έχτισαν το Μουσείο, πρωτοστατούντος του δασκάλου Σιαμπανόπουλου, μα ούτε και σε αυτούς που δεν το έχουν περπατήσει ακόμη. Λείπει η οικονομική στήριξη, θα πει κανείς. Αυτή έλειπε και όταν το Μουσείο δεν υπήρχε ακόμη, όμως κάποιοι φρόντισαν και βρέθηκε, πολλοί φρόντισαν και το Μουσείο χτίστηκε. Το κλίμα αυτοθυσίας που επικρατεί στους κόλπους του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών μας έγινε και ιδιαίτερως γνωστό σε μια πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρό του. Μα και η καλή θέληση όλων των αρμόδιων φορέων είναι δεδομένη – αν κάτι τέτοιο δεν ίσχυε το παρόν σημείωμα θα ήταν νομιμοποιημένα πιο δηκτικό. Η υπόθεση όμως που αγγίζει αυτό το κείμενο είναι πολύ μεγάλη για αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του και η σημερινή κατάσταση πρέπει να είναι απλά μια αφορμή για να γίνει μια μεγάλη και έντονη συζήτηση από όλους. Η καλή θέληση και η καλή πράξη απέχουν την απόσταση της αδράνειας, δυστυχώς. Τα κατάλληλα λόγια, λοιπόν, στην κατακλείδα δεν μπορούν παρά να ανήκουν σε μια μεγάλη εξ ίσου γραφή. Γράφει ο Πρωταγόρας πως όλα καθορίζονται από το απτό του ανθρώπου: «πάντων χρημάτων μέτρον ἐστὶν ἄνθρωπος, τῶν μὲν ὄντων ὡς ἔστιν, τῶν δὲ οὐκ ὄντων ὡς οὐκ ἔστιν». Προκύπτει από αυτά τα λόγια ένα σαφές τελευταίο ερώτημα που οφείλουμε να απαντήσουμε, όχι ανάμεσα στις κοσμικές και δημοσιογραφικές πιρουέτες της επαρχιώτικης τηλε-πολιτικής χορογραφίας αλλά επί της ουσίας ενός πολιτισμού που δεν υπήρξε ποτέ του επαρχιώτης: Τί, γιατί και πώς θα καθοριστεί το «ανθρώπινο μέτρο» του Μουσείου από αυτούς που άπτονται θεσμικά του επίσημου πολιτισμού μας; Ελπίζουμε πως τίποτα δεν θα συμβεί αυθαίρετα, πως η συζήτηση που αφορά όλους θα ενδιαφέρει και όλους και αναμένουμε πάντα - ένθεν και ένθεν - ειλικρινείς και αποστομωτικές απαντήσεις.
Π. Δημόπουλος, Κοζάνη, 28.01.2011 για την θεματική ομάδα πολιτισμού Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση «Τόπος να ζεις»
Περισσότερα »

Nέες κινητοποιήσεις απο την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων Δ. Μακεδονίας & Ν. Ημαθίας ενάντια στα διόδια

Την Τετάρτη 02/02/2011 και ώρα 09:00 π.μ. εως και 11:00 π.μ. κατάληψη του ταμείου του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαίδας, για να κάνουν ελεύθερα τις εξετάσεις τους οι πολίτες χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των πέντε ευρώ, σε συνεργασία με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εορδαίας, το σύλλογο ΑΜΕΑ (ατόμων με ειδικές ανάγκες) Πτολεμαίδας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια ''Εργατική Αλληλεγγύη'' , τα Συνεργαζόμενα Σωματεία Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας χρήσης Δυτικής Μακεδονίας και την συμπαράσταση αρκετών ιατρών του νοσοκομείου.
Θα μοιράζεται έντυπο υλικό και θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις θέσεις της επιτροπής αγώνα. Την Κυριακή 06/02/2011 και ώρα 16:00 μ.μ εως 18:00 μ.μ κατάληψη και άνοιγμα των διοδίων Πολυμύλου Κοζάνης, για να διέρχονται ελεύθερα οι οδηγοί χωρίς να καταβάλουν το χαράτσι των διοδίων, σε συνεργασία με το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια ''Εργατική Αλληλεγγύη'' και τα Συνεργαζόμενα Σωματεία Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης Δυτικής Μακεδονίας θα μοιράζεται έντυπο υλικό και θα ενημερώνονται οι πολίτες για τις θέσεις της επιτροπής αγώνα. Το Σάββατο 12/02/2011 και ώρα 17:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί η 2η Ανοιχτή, Λαϊκή και Αμεσοδημοκρατική Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και μαζικών φορέων Δυτικής Μακεδονίας και Ν. Ημαθίας. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις όπως και στην συνέλευση της επιτροπής στην οποία θα καθοριστεί η παραπέρα δράση μας και το άνοιγμα σε άλλα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης. ΟΧΙ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΤΡΟΙΚΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΔΝΤ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
Περισσότερα »

"Η εργασία κατά τη θεολογική σκέψη των Τριών Ιεραρχών". από το ΜΟΣ

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων ο ΜΟΣ "Τα Κάστρα" διοργανωσε εκδήλωση προς τιμή των Τριών Ιεραρχών και των ελληνικών γραμμάτων , στην οποία μιλησε ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Τσελεγγίδης Δημήτρης με θέμα: "Η εργασία κατά τη θεολογική σκέψη των Τριών Ιεραρχών".
Περισσότερα »

Βελβεντό: Προπηλακισμός δημοτικού συμβούλου Σερβίων από νεαρούς

Με τις κατάθεσεις στο Αστυνομικό Τμήμα των Σερβίων ολοκληρώθηκε το χθεσινοβραδινό επεισόδιο (το θέμα έφερε στη δημοσιότητα το ai-vres.blogspot.com) που συνέβη στο Βελβεντό, όταν μικρή ομάδα (5-6) νεαρών επιτέθηκε φραστικά και προπηλάκισε τον δημοτικό σύμβουλο Σερβίων-Βελβεντού Αναστάσιο Κακαφίκα, από το Πλατανόρευμα. O τελευταίος διασκέδαζε σε μαγαζί της περιοχής με τη σύζυγό του και την παρέα του, μεταξύ της οποίας ήταν και ο υποδιοικητής του Α.Τ. Σερβίων, όταν ένας νεαρός (χωρίς να προκληθεί και πιθανότατα έχοντας πιεί και λίγο) άρπαξε το μικρόφωνο του καταστήματος και εκφράστηκε με απρεπή τρόπο κατά των Σερβίων.

Ακολούθως, υπήρξε φραστική επίθεση κατά του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης, ο οποίος αποχώρησε με την παρέα του. Έξω από το μαγαζί δέχθηκε προπηλακισμό (σπρωξίματα, όπως μάθαμε) από την παρέα του πρώτου νεαρού, με αποτέλεσμα, να σκιστεί και το παλτό που φορούσε. Το γεγονός έληξε εκεί, ενώ στη συνέχεια ο κ. Κακαφίκας, ο οποίος πηγαίνει συνεχώς για διασκέδαση με τους φίλου του στο Βελβεντό, κατέθεσε για το συμβάν στο Α.Τ. Σερβίων. Εκεί προσήλθε σήμερα το πρωί αυτοβούλως και ο κάτοικος του Βελβεντού, παραδεχόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός και ζητώντας συγγνώμη.

Το Kozanimedia επικοινώνησε με τον Αναστάσιο Κακαφίγκα, ο οποίος (εμφανώς στενοχωρημένος) επιβεβαίωσε το περιστατικό και τόνισε πως θα είναι καλύτερα να συνομιλήσουμε αύριο για περισσότερα. Επικοινωνήσαμε και με τον δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλο, ο οποίος μας επιβεβαιωσε τα όσα συνέβησαν (εξ όσω γνώριζε) και φέρεται έντονα προβληματισμένος, ενώ από την πλευρά του ο Μανώλης Στεργίου δεν είχε γνώση για το περιστατικό.

Να σημειωθεί πως χθες το βράδυ στο ίδιο μαγαζί υπήρχαν και άλλοι κάτοικοι του Πλατανορεύματος, αλλά και των Σερβίων, που διασκέδασαν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, ενώ η διεύθυνση του έκανε ό,τι μπορούσε για να μη δημιουργηθεί μεγαλύτερο θέμα. Το όλο περιστατικό θεωρείται ως μεμονωμένο και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να εκφράζει την κοινωνία του Βελβεντού, αλλά δημιουργεί προβληματισμό για τις συνέπειες που έχει δημιουργήσει στην περιοχή η ιστορία με την εφαρμογή του «Καλλικράτη»…

kozanimedia.gr
Περισσότερα »

Βελβεντό- ΤΙΤΑΝ Σερβίων 3-2!- VIDEO Live-Avles!

Μεγάλη νίκη με 3-2 πέτυχε σήμερα το Βελβεντό επί του Τιτάνα Σερβίων, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με πολλές εναλλαγές στο σκορ! Στο γήπεδο υπήρχε αρκετός κόσμος...

Περισσότερα »

Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στη Δ. Μακεδονία

xionia_se_dromoΑισθητό παραμένει το κρύο στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι χιονοπτώσεις σταμάτησαν. Λόγω του χιονού απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τα οχήματα που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου και των Τριών Πέντε Πηγαδιών, στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των Γρεβενών, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στους δρόμους Καστοριάς-Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου και Καστοριάς-Αμυνταίου, καθώς επίσης στον επαρχιακό δρόμο Πτολεμαΐδας – Βλάστης (στα 12 τελευταία χιλιόμετρα). infoblog.gr

Περισσότερα »

Ξανακλείνουν καφετέριες - εστιατορια στη Δ. Μακεδονία

kleista_magaziaΣε νέο 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων τους, καφέ μπαρ και εστιατορίων, προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες όλης της Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει λόγω και του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και των προστίμων που πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα συνάντηση για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Άργος Ορεστικό της Καστοριάς. Το παρών έδωσαν τα προεδρεία των συλλόγων όλης της Δυτικής Μακεδονίας Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας και Άργους Ορεστικού. Τη γενική συνέλευση απασχόλησαν ζητήματα και εκτός του αντικαπνιστικού νόμου. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων Δυτικής Μακεδονίας, ως πρώτο θέμα συζήτησαν τη ρύθμιση χρεών προς το κράτος (αλλά και τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες), ενώ ένα ακόμη θέμα που συζήτησαν ήταν οι άδειες μουσικής των νυχτερινών μαγαζιών λόγω των συνεχών κλήσεων που παίρνουν πολλά καταστήματα για τη μουσική. Συζητήθηκε επίσης το επίκαιρο θέμα του τσιγάρου. Οι σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας πήραν απόφαση να κάνουν μια απεργία σε περιφερειακό επίπεδο, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα παρθεί στην Αθήνα, στις 7 Φεβρουαρίου, όπου υπάρχει προγραμματισμένη πανελλαδική γενική συνέλευση όλων των διοικήσεων συλλόγων ιδιοκτητών καφετεριών όλης της Ελλάδος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών “Ερμής” Χρήστος Φτάκα: «Εμείς εκτός από την απόφαση που θα πάρουμε σε κεντρικό επίπεδο προτείνουμε ένα 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας, συντεταγμένα σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόβλημά μας πλέον είναι τεράστιο. Δεχόμαστε συνεχώς πρόστιμα και προσανατολιζόμαστε σε πανελλαδική απεργία». Την απόφαση για την ακριβή ημερομηνία θα την πάρουν μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι πρόεδροι των Διοικήσεων όλης της χώρας, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγω για κλείσιμο των καταστημάτων στις 8 Φεβρουαρίου. «Έχουμε καταλήξει σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία θα καταθέσουμε και εγγράφως στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όταν επιστρέψει, καθώς και στους κατά τόπους δημάρχους» σημειώνει ο κ. Φτάκας και προσθέτει πως υπάρχει στο προσκήνιο και μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων, με το σκεπτικό να εκφράσουν και εκείνοι τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Όπως σημειώνει ο κ. Φτάκας είναι πιθανόν να γίνει κάτι τέτοιο, στα πλαίσια συμπαράστασης των Εμπορικών Συλλόγων, ενώ και σε τοπικό επίπεδο η συμπαράσταση του εμπορικού συλλόγου στα αιτήματά μας είναι από την αρχή του αγώνα μας, δεδομένη. Πρωινός Λόγος

Περισσότερα »

Tο τελωνείο Πτολεμαΐδας

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με κοινοποίηση στο γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλο απέστειλε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου με θέμα τη Διατήρηση του Τελωνείου Πτολεμαϊδας. Η Δήμαρχος Εορδαίας στην επιστολή αναφέρει ότι η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Τελωνείου Πτολεμαϊδας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Μια τέτοια απόφαση θα καταδικάσει όπως υπογραμμίζει την εμπορευματική και επιχειρηματική δραστηριότητα που παρατηρείται στο Τελωνείο Πτολεμαϊδας, το οποίο παρά το μικρό αριθμό υπαλλήλων του και την από το 2002 υποβάθμισή του σε τελωνείο Β' τάξης, έχει αποδώσει έσοδα στο κράτος από το 2002 μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκ. €. Η κα Βρυζίδου υπογραμμίζει ακόμη ότι από την πλευρά του δήμου Εορδαίας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με τις μετατάξεις των υπαλλήλων του πρώην γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης, ώστε κάτι τέτοιο να μην επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τη λειτουργία του Τελωνείου Πτολεμαϊδας.

ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου
Περισσότερα »

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας τους τα ΔΗΠΕΘΕ - Oι προτάσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Γιάννη Καραχισαρίδη

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας τους βρίσκονται τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα όλης της χώρας, ύστερα από την εξάμηνη παράταση λειτουργίας τους με την υπάρχουσα μορφή που έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά και τη νέα μείωση του προϋπολογισμού την οποία υπέστησαν.
Τα ΔΗΠΕΘΕ καλούνται να διαχειριστούν λιγότερα από 60.000 ευρώ για ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2011, χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο για το τι μέλλει γενέσθαι. Ολα τείνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιστορικός αυτός θεσμός με εμπνεύστρια και δημιουργό τη Μελίνα Μερκούρη, ύστερα από 27 χρόνια, βρίσκεται πλέον μπροστά σε έναν κυκεώνα αλλαγών με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον και τη βιωσιμότητα κάποιων από αυτά. O καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Γιάννης Καραχισαρίδης πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο ΥΠΠΟΤ, το οποίο προβλέπει διατήρηση των ΔΗΠΕΘΕ, αλλά μείωση των καλλιτεχνικών διευθυντών τους. Για τον Γιάννη Καραχισαρίδη είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι οι μετακινήσεις ανάμεσα στα διάφορα ΔΗΠΕΘΕ είναι πλέον ευκολότερες, να συνενωθούν σε ανώνυμες εταιρίες αυτά που γειτνιάζουν, κάτω από τη διοίκηση και την εποπτεία ενός καλλιτεχνικού διευθυντή. Στην περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, τα ΔΗΠΕΘΕ αυτομάτως από δεκαέξι αυτόνομα θέατρα μειώνονται στα έξι. «Είναι λογικό να οδηγηθούμε σε συνενώσεις. Μιας και η επιχορήγηση είναι ήδη μειωμένη, το τελικό ποσό που δίνεται είναι καλύτερα να έχει έξι αποδέκτες αντί για δεκαέξι. Οι προτάσεις να μεγαλώσει η επιχορήγηση των ΔΗΠΕΘΕ, χωρίς να αλλάξει τίποτα στη δομή, είναι ανέφικτες. Σε μία περίοδο που γίνονται γενικές περικοπές παντού, πώς μπορεί κανείς να βγει και να πει ''τα λεφτά δε φτάνουν, αλλά παρ' όλα αυτά θέλουμε αύξηση'';», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, ο οποίος προβλέπει ότι το νέο σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Aπόσπασμα από ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου
Περισσότερα »

Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια!

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, διότι η διαφορά στις τιμές της ανάμεσά τους μπορεί να υποδηλώνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως γράφουν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», όταν η διαφορά ανάμεσα στα δύο χέρια είναι μεγάλη, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου και θανάτου.

Αν και οι ισχύουσες οδηγίες από τις διεθνείς καρδιολογικές εταιρείες είναι να μετριέται η αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια, αυτό σπανίως γίνεται στην καθημερινή πρακτική.

Ο δρ Κρίστοφερ Κλαρκ και οι συνεργάτες του, από το Κολέγιο Ιατρικής & Οδοντιατρικής Peninsula στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, αξιολόγησαν συνδυαστικά 28 προγενέστερες μελέτες επί του θέματος - έκαναν, δηλαδή, μία συνδυαστική μετα-ανάλυση, όπως λέγεται αυτού του είδους η έρευνα.

Οι περισσότεροι εθελοντές που συμμετείχαν στις 28 μελέτες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στο μέλλον υπέρταση, ενώ στον έναν στους τρεις ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν φυσιολογικός.

Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως όταν η συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) διαφέρει κατά 10 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ανάμεσα στα δύο χέρια, το άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πάσχει από ασυμπτωματική περιφερική αγγειοπάθεια.

Όταν, όμως, η διαφορά της συστολικής πίεσης φτάνει στα 15 mmHg, σημαίνει αυξημένο κίνδυνο να υπάρχει νόσος στα αγγεία του εγκεφάλου, καθώς και αυξημένο (κατά 70%) κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια και αυξημένο (κατά 60%) κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Πρακτικά, τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως ένας άνθρωπος με μεγάλη διαφορά στην πίεση ανάμεσα στα δύο χέρια, πιθανώς διατρέχει υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού, εμφράγματος και θανάτου από αυτά - και γι' αυτό πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και, αν διαπιστωθεί πως όντως έχει πρόβλημα, να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Περιφερική αγγειοπάθεια

Η περιφερική αγγειοπάθεια είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα όλο το σώμα, εκτός από την καρδιά και τον εγκέφαλο. Συνήθως χρησιμοποιείται ως όρος ταυτόσημος με την αγγειοπάθεια στα πόδια.

Η νόσος συχνά δεν έχει συμπτώματα, ενώ η ύπαρξή της συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η έγκαιρη διάγνωση της περιφερικής αγγειοπάθειας έχει ζωτική σημασία, διότι παρέχει τη δυνατότητα για λήψη μέτρων, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως ή η λήψη στατινών (είναι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη).

Να γίνει ρουτίνα

Ο δρ Κλαρκ δήλωσε πως τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη να γίνει πλέον ρουτίνα η μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως και στα δύο χέρια.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης σχολίασαν στην ίδια επιθεώρηση οι καθηγητές Ρίτσαρντ Τζ. ΜακΜάνους και Τζόναθαν Μαντ, από τις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ αντιστοίχως.

«Η μετα-ανάλυση αυτή υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες (για μέτρηση της πιέσεως και στα δύο χέρια)», έγραψαν. «Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να ξεκαθαριστεί εάν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των χεριών απαιτούν επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, «η αξιολόγηση των διαφορών πρέπει να αποτελέσει τμήμα της καθημερινής πρακτικής και να πάψουν να αγνοούνται οι ισχύουσες συστάσεις».

Πηγή : Web Only
Περισσότερα »

6ος Πανελλήνιος ποδηλατικός γύρος της λίμνης Πολυφύτου

Συνεχίζουμε την προσπάθεια , αναβαθμίζουμε τον αγώνα ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΘΗΜΑ : «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ,Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ» Ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών περιφέρειας Σερβίων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και ο Ποδηλατικός Εκδρομικός Όμιλος Σερβίων υπό την αιγίδα της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης θα διοργανώσουν φέτος τον «6Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ«

την Κυριακή 12 Ιουνίου 2011 και ώρα 10:15 με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου).

Στον αγώνα μπορούν να συμμετέχουν ποδηλάτες αθλητές συλλόγων αλλά και ερασιτέχνες
Οι ΕΓΓΡΑΦΕΣ θα πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία Σερβίων
Οι ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ που θα ακολουθηθούν είναι οι παρακάτω:
1. Παιδική διαδρομή μέσα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού
2. Σέρβια – Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Ίμερα 18 χιλιόμετρα
3. Σέρβια – Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Ίμερα – Φράγμα Πολυφύτου – Βελβεντός – Πλατανόρευμα – Δημαρχείο Σερβίων- Βελβεντού. 50 χιλιόμετρα ( μισός γύρος της λίμνης )
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : ΑΣΦΑΛΤΙΝΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία κάποιας κατηγορίας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμμετοχές σε διαφορετική περίπτωση οι ποδηλάτες θα ενταχθούν στην αμέσως μικρότερη κατηγορία

ΠΑΙΔΙΑ ΕΩΣ 12 ετών: στην πρώτη διαδρομή μέσα στα τοπικά διαμερίσματα
ΠΑΙΔΩΝ: 13 ΕΩΣ 15
ΕΦΗΒΩΝ: 16 ΕΩΣ 17
ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ : 18 – 30 ΕΤΩΝ / 31 – 40 / 41 – 50 / 51 – 60 / 61+
ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 15 ευρώ μόνο για τους ενηλίκους συμμετέχοντες
Στο τέλος του αγώνα θα προσφερθεί φαγητό σε όλους τους συμμετέχοντες ποδηλάτες καθώς και αναμνηστικό μπλουζάκι
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ υποβάλλονται: Στην γραμματεία του αγώνα μισή ώρα τουλάχιστον πριν την εκκίνηση Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: aimodotikosservion@yahoo.gr
Στο fax : 2464023045 αναφέροντας: ΕΠΙΘΕΤΟ – ΟΝΟΜΑ – ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ –
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗ - ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΣΤΑΘΕΡΟ Ή ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ Ή FAX Ή EMAIL
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με κράνος ποδηλάτη και είναι υπεύθυνοι για την σωματική τους υγεία. Οι δε ανήλικοι συμμετέχοντες θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για αυτούς
Πληροφορίες: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.dimos-servion.gr ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟ: www.servianet.gr/aimodotikos
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
· «ΑΘΗΝΑ« 30 ΕΥΡΩ ΤΟ ΔΙΚΛΙΝΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΙΝΟ 2464022069
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:
www.dimos-servion.gr
www.hellenic-cycling.gr

www.servianet.gr

Περισσότερα »

Σκηνές από…ταινία, με άγριο ξύλο

Σκηνές από…ταινία, με άγριο ξύλο, εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο στον πεζόδρομο της Κοζάνης, ακριβώς μπροστά από το «Prego» και το «Republic»! Περίπου 7-8 οπαδοί του ΠΑΟΚ που περνούσαν από το συγκεκριμένο σημείο, περί τις 3.15 το πρωί, φώναζαν συνθήματα ενόψει του αυριανού ντέρμπι με τον Άρη, όταν οπαδός των κιτρίνων που ήταν ακριβώς εκεί μαζί με φίλους του φαίνεται κάτι να τους είπε: Τότε, εντελώς ξαφνικά, ο χώρος μετατράπηκε σε….πεδίο μάχης, με τους (νέους σε ηλικία) οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Άρη να συμπλέκονται, με…μπουνιές, κλωτσιές, αλλά και…καρέκλες που πήραν από το παρακείμενο…»Lilium»! Και…εγένετο χαμός! Μετά από κάποια δευτερόλεπτα, μια…διαφημιστική πινακίδα (όπως σε…ταινίες) προσγειώθηκε στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα ένας νεαρός, οπαδός του ΠΑΟΚ, να ματώσει ολόκληρος και να πέσει κάτω στο έδαφος! Επίσης…» έφυγαν» και ποτήρια στον αέρα!!! Κόσμος βγήκε έξω και αμέσως, σε 2 λεπτά έφτασε και περιπολικό της Αστυνομίας (το περιστατικό συνέβη 25 μέτρα από το Τμήμα), με τους αστυνομικούς να προσαγάγουν έναν τουλάχιστον νεαρό στο Α.Τ. Κοζάνης.
Περισσότερα »

Αυξάνονται οι νεκροί...

Αυξάνονται οι νεκροί
Το βράδυ νεότερος απολογισμός ανεβάζει τους επισήμως καταγεγραμμένους νεκρούς, σε πέντε ημέρες ταραχών, στους 80.
Το πρώτο τριήμερο διαδηλώσεων, από την Τρίτη ως την Πέμπτη, έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα.
Την Παρασκευή, οπότε και κορυφώθηκαν οι ταραχές, καταγράφησαν από τα νοσοκομεία της χώρας 62 νεκροί, εκ των οποίων 35 στο Κάιρο.
Αυξάνονται οι νεκροί
Το Σάββατο ο αριθμός ήταν σημαντικά μικρότερος αλλά σε καμία περίπτωση αμελητέος, με 11 νεκρούς, τρεις στο Κάιρο, τρεις στη Ράφα και πέντε στην Ισμαιλίγια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 2.000 ήδη από το πρωί του Σαββάτου.
Αγνοούν την απαγόρευση κυκλοφορίας
Χιλιάδες πολίτες παραμένουν από το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι Αρχές ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 16:00 (η Αίγυπτος έχει ίδια ώρα με την Ελλάδα) και τόνισαν  ότι όποιος την παραβιάζει εκτίθεται σε κίνδυνο.
«Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου», δήλωσε αυτόπτης από την Αλεξάνδρεια στο Reuters.
Ανεβαίνουν στα τεθωρακισμένα
«Κάτω ο Μουμπάρακ» φωνάζουν από το πρωί του Σαββάτου εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταρίρ του Καϊρου όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ άλλοι 2.000 διαδήλωναν στην πλατεία Ραμλ της Αλεξάνδρειας, όπου σύμφωνα με το  Al Jazeera υπήρξαν 26 νεκροί.
Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπαθούν να εισέλθουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικο δίκτυο Al Jazeera, το οποίο προσθέτει ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους.
Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του Al Jazeera στην περιοχή, η αστυνομία σκότωσε τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές, ενώ οι Αρχές κάνουν λόγο για πέντε τραυματίες.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στο αέρα για να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας σε ένα προάστιο του Καΐρου, όπως δήλωσε αυτόπτης.
Ο κόσμος, μεταδίδει το  CNN, ανεβαίνει στα τεθωρακισμένα και σε πολλές περιπτώσεις «αιχμαλωτίζει» τους στρατιώτες. Ποζάρουν για φωτογραφίες, φωνάζουν «είμαστε όλοι Αιγύπτιοι», καταρρακώνοντας κάποιες ελάχιστες φορές τα όργανα της καταστολής. Ένας στρατιώτης εμφανίστηκε να κρατά στα χέρια του ένα μωρό και να ποζάρει χαμογελώντας με το πλήθος, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στον Μουμπάρακ και τη δυναστεία του» και «Λαός και στρατός θα αλλάξουν μαζί το καθεστώς».
Λεηλασίες ακόμη και σε μουσεία
Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι ο στρατός ζήτησε «από τον αιγυπτιακό λαό να προστατεύσει το κράτος, την Αίγυπτο, να προστατευθεί» από τις λεηλασίες.
Παρά ταύτα σεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας ήταν απούσες, όπως αναφέρει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. «Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων.
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς αποκάλυψε ότι λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.
«Αιγύπτιοι πολίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με τη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας, όμως κάποιοι κατάφεραν να μπουν από πάνω και κατέστρεψαν δύο μούμιες», δήλωσε ο Χαουάς.
Συγκρούσεις και στις φυλακές
Μάχες ξέσπασαν το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Αμππου Ζααμπάλ βορείως του Καΐρου.

Κανείς από τους κρατούμενους δεν κατάφερε να δραπετεύσει αλλά οκτώ εξ αυτών σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Προς διάδοχη κατάσταση
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα ο αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο δορυφορικό  τηλεοπτικό δίκτυο France 24, την ώρα που στην Αίγυπτο συνεχίζονταν οι  αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
«Θα κατέβω σήμερα (Σάββατο) στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μου για να συμβάλλω στον ερχομό της αλλαγής (...) και για να δηλώσω στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», δήλωσε στο France 24 ο ΕλΜπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με  μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.
«Να γίνει ειρηνικά η μεταβίβαση»
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της «σε μία ειρηνική εξέγερση» και ζήτησε το διορισμό «μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».
Πάγωσε η οικονομία
Το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να έχει αποκατασταθεί το πρωί  του Σαββάτου καθώς και οι υπηρεσίες ίντερνετ.
Το Χρηματιστήριο του Καΐρου όμως θα παραμείνει κλειστό, όπως και οι τράπεζες (σ.σ. κλείνουν Παρασκευή και Σάββατο ενώ λειτουργούν κανονικά την Κυριακή).
Στις τελευταίες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης το χρηματιστήριο έκλεισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χάνοντας 6% και 10% αντίστοιχα.
Σύννεφα μέχρι και στην... Κίνα
Η ένταση που συνεχίζεται στην βόρεια ακτή της Αφρικής προβληματίζει τους ηγέτες πολλών καθεστώτων της περιοχής και όχι μόνο.
Η λέξη «Αίγυπτος» έφτασε να λογοκρίνεται σήμερα σε πολλά σάιτ και μπλογκ ακόμη και στην Κίνα.
Στην αναζήτηση με τη λέξη «Αίγυπτος» ακόλουθη η εξής απάντηση: «Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί».
Περισσότερα »

Από το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού

Συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιανουαρίου 2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού με εννέα (9) θέματα ημερήσιας διάταξης. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η φημολογούμενη κατάργηση ή συγχώνευση των Γυμνασίων Λιβαδερού και Καμβουνίων, καθώς επίσης και η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και της Εφορίας Σερβίων.
Στο σύνολό τους, ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν τόνισαν την αντίθεσή τους στην προοπτική αυτή. Τελικά αποφασίστηκε να εκδοθούν ανάλογα ψηφίσματα για κάθε περίπτωση και να συμπαρασταθούν με την παρουσία τους στους κατοίκους του Λιβαδερού, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το κλείσιμο του δρόμου Κοζάνης – Λάρισας στη διασταύρωση Λιβαδερού, που αποφάσισαν για την Τρίτη 1.2.2011 και από 12:00 έως 2:00μμ, προκειμένου να μην κλείσει το Γυμνάσιο Λιβαδερού.
Για το θέμα του καθορισμού τιμών των ανταποδοτικών τελών ύδρευσης-αποχέτευσης-φωτισμού για το έτος 2011, ψηφίστηκε η πρόταση να παραμείνουν οι τιμές ως έχουν. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή του θέματος ότι παρέμειναν ανείσπρακτες βεβαιωμένες καταναλώσεις-τέλη των τελευταίων ετών, ύψους 700.000 € στον πρώην δήμο Σερβίων, 300.000 € στο δήμο Καμβουνίων, ενώ στην κοινότητα Λιβαδερού τα τελευταία 5-5,5 έτη δεν βεβαιώθηκαν και φυσικά δεν εισπράχτηκαν τα ως άνω ανταποδοτικά τέλη από κανένα δημότη!
Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους απόρους ψηφίστηκε η μείωση των ανταποδοτικών τελών στο 50%.
Επίσης υπερψηφίστηκε η πρόταση υπογραφής προγραμματικής σύμβασης ετήσιας δαπάνης περίπου 68.000 € με την ΔΙΑΔΥΜΑ, για την περισυλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού www.mikrovalto.gr
Περισσότερα »

« Νέοι άνθρωποι…:Η προσπάθεια, το θάρρος της γνώμης οι σκοπιμότητες και ο κάλαθος των αχρήστων» (της Σούλας Μουταφίδου)

Με έκπληξη, απορία και ταυτόχρονα με θυμό παρακολουθώ την προσπάθεια πολιτικής σπέκουλας αναφορικά με το μέλλον του ΤΕΙ στην περιοχή μας. Όσο μπορεί να είναι γνωστό για έναν νέο Δημοτικό σύμβουλο, μου έχει ανατεθεί ο ρόλος της Εντεταλμένης Συμβούλου σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το Δήμο Κοζάνης.
Κάθε νοήμων άνθρωπος, για να τοποθετηθεί πρέπει να λάβει γνώση και αφού την λάβει, να μελετήσει και να προτείνει μια τεκμηριωμένη κατά το δυνατόν λύση για ένα τόσο σύνθετο και συνάμα ζωτικής σημασίας θέμα όπως αυτό της υπόστασης και της μελλοντικής πορείας των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Προσωπικά λοιπόν αδυνατώ να κατανοήσω το «προσχηματικό ενδιαφέρον» ορισμένων αγνοώντας προκλητικά και επιδεικτικά τη νέα γενιά ( αλήθεια όσοι κόπτονται για το μέλλον του ΤΕΙ το κάνουν για τη δικιά μας γενιά και για τις νεότερες ή για δικό τους όφελος, για την εικόνα τους και προς εκπλήρωση προσωπικών στρατηγικών; ). Είναι γεγονός και έχει αποδειχθεί ότι οι σοβαρές και τεκμηριωμένες φωνές στο όνομα των πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων εύκολα παραβλέπονται, συκοφαντούνται ή πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Όμως η εποχή που διανύουμε απαιτεί νέες και τολμηρές προσεγγίσεις αν θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τον τόπο μας. Για αυτό το λόγο και σας επισυνάπτω την εισήγηση μου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Για όποιον θεωρήσει χαμένο χρόνο την ανάγνωση της σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα… “Πρέπει να απαντήσουμε κοιτώντας στον καθρέφτη αν είμαστε σε θέση να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να κινηθούμε και να σκεφτούμε ορθολογικά ή αν θα κρυφτούμε για ακόμα μια φορά πίσω από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας στην καθημερινότητα του”.
Μουταφίδου Γ. Σούλα Δημοτική Σύμβουλος

Συζήτηση για την πορεία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων. Εισηγήτρια: Κα Μουταφίδου Σουλτάνα (Σούλα) δημοτική σύμβουλος. «ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας: Ώρα ευθύνης, συναίνεσης και πρωτοβουλιών»
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την επικείμενη κατάθεση σχεδίου Νόμου εντός του καλοκαιριού και σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων στα τριτοβάθμια ιδρύματα σηματοδοτούν σημαντικότατες εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον και την προοπτική τους. Μια πρόταση μεταρρύθμισης, όπως η εκπαιδευτική, για να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας στην εφαρμογή της πρέπει να υπερβαίνει τα όρια και την πίεση της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Αν όμως θέλει κάποιος να εκφέρει μια συνολική και τεκμηριωμένη άποψη για το μέλλον και την προοπτική του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας οφείλει να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα από τα πιο ιστορικά ιδρύματα της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1983 ως μετεξέλιξη των ΚΑΤΕΕ, ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα με 35ετή πορεία και σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ειδικής αναφοράς στην πορεία αυτή χρήζουν τα έτη 2006 και 2009 καθώς η θεσμοθέτηση της βάσης του 10 οδήγησε στο χαμηλότερο αριθμό εισακτέων από το 2000. Ενδεικτικά για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο αριθμός των επιτυχόντων περιορίστηκε στους 1596 έναντι των 5860 προσφερόμενων θέσεων. Σημαντικό επίσης χρονικό σημείο αναφοράς αποτελεί το ακαδημαϊκό έτος 10-11 στο οποίο οι επιτυχόντες ανήλθαν στους 4812 έναντι των 6537 προσφερόμενων θέσεων. Εξέλιξη που δημιούργησε όμως ταυτόχρονα και σοβαρές παρενέργειες θέτοντας σε κίνδυνο την φήμη και την υπόσταση του ιδρύματος. Σε όλη αυτή την πορεία αυτό που αποτυπώνεται ξεκάθαρα είναι ο υπερβολικός αριθμός των εισακτέων που έρχεται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τον αιτούμενο αριθμό από την πλευρά του Ιδρύματος. Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας έρχεται για ακόμη μια φορά σε αντίθεση με τις προτάσεις του Ιδρύματος με μόνη διαφοροποίηση το γεγονός ότι σήμερα επιχειρείται για πρώτη φορά μείωση στον αριθμό των εισακτέων και μάλιστα κατακόρυφη σε συγκεκριμένα τμήματα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά ερωτήματα και απορίες. Αναλύοντας τα δεδομένα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα: • η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών αριθμεί για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, 754 φοιτητές έναντι των 660 που αιτήθηκαν τα αντίστοιχα τμήματα του ΤΕΙ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 14%. • 3 τμήματα του ΤΕΙ δεν έχουν καθόλου εισακτέους ένα των Γρεβενών και 2 της Φλώρινας. • Το παράρτημα της Καστοριάς αριθμεί για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, 677 φοιτητές έναντι των 420 που αιτήθηκαν τα αντίστοιχα τμήματα του ΤΕΙ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 61%. • η Σχολή Διοίκησης Οικονομίας στην Κοζάνη αριθμεί για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, 386 φοιτητές έναντι των 750 που αιτήθηκαν τα αντίστοιχα τμήματα του ΤΕΙ παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 48%. Η σημαντικότατη απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ της απόφασης του υπουργείου και των προτάσεων των διοικήσεων των τμημάτων της ΣΔΟ που ελήφθησαν κατόπιν γενικών συνελεύσεων, αποτελεί ίσως το πιο τρωτό σημείο της απόφασης του Υπουργείου με σημαντικό αντίκτυπο για την έδρα του ΤΕΙ, την Κοζάνη. Αν αναλογιστούμε ότι στα συγκεκριμένα τμήματα της ΣΔΟ παρατηρείται μεγάλος βαθμός απορρόφησης αποφοίτων στην τοπική αγορά γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του πλήγματος για την τοπική κοινωνία, ειδικότερα σε μια περίοδο που οι δείκτες της ύφεσης και της ανεργίας σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τους. Η ανωτέρω αναφορά σε απόλυτους αριθμούς οι οποίοι μεταφράστηκαν σε ποσοστά διαμορφώνει μια άποψη για τα επιμέρους τμήματα του ΤΕΙ Δ.Μ. Επιχειρώντας να αναλύσουμε τα δεδομένα από μια άλλη οπτική γωνία, με βάση τα απόλυτα νούμερα για το σύνολο της επικράτειας παρατηρείται προνομιακή μεταχείριση των ΤΕΙ που βρίσκονται στο Κέντρο έναντι των περιφερειακών. Αν όμως γίνει αναγωγή των εισακτέων ανά ΤΕΙ και τμήμα διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα η οποία αποτυπώνει την προνομιακή μεταχείριση των περιφερειακών ΤΕΙ. Συγκεκριμένα σε πλεονεκτική θέση βρίσκεται το ΤΕΙ Χαλκίδας με το ΤΕΙ Μεσολογγίου και Σερρών να ακολουθούν. Δυστυχώς το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση, δε φαίνεται να τυγχάνει της εύνοιας του Υπουργείου. Μέσα στο δυσμενές αυτό περιβάλλον ο Δήμος Κοζάνης συναισθανόμενος το μέγεθος της ευθύνης και την κρισιμότητα της κατάστασης οφείλει και προτίθεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό και κυρίαρχο ρόλο, οδηγώντας τις εξελίξεις. Όπως όλα αυτά τα χρόνια που στάθηκε δίπλα στο ΤΕΙ διεκδικώντας, ασκώντας πίεση, πρωτοστατώντας σε πληθώρα πρωτοβουλιών. Ενδεικτικά αναφέρεται ο κυρίαρχος ρόλος του στις αντιδράσεις των περιφερειακών πόλεων το 2006 καθώς και το 2009 για τη θεσμοθέτηση της βάσης του 10 γιατί θεωρούσε και θεωρεί το εκπαιδευτικό και σπουδαστικό δυναμικό του ΤΕΙ αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ανάπτυξης του Δήμου μας. Χρήζουν επίσης αναφοράς πρωτοβουλίες ενίσχυσης των προσπαθειών διασύνδεσης και επικοινωνίας ανάμεσα στο ΤΕΙ, την παραγωγή και την οικονομία μέσω των γραφείων διασύνδεσης καθώς και η υλοποίηση soft ενεργειών για την προσέλκυση φοιτητών όπως η ιστοσελίδα σπουδάζω Κοζάνη. Επειδή όμως κάθε εποχή παρουσιάζει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, είναι ολοφάνερο πως σήμερα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται από όλους μας μεγαλύτερη προσπάθεια, ευθύνη και σοβαρότητα. Ζητούμενο είναι η διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης για το ρόλο του ΤΕΙ στην τοπική κοινωνία μιλώντας κυρίως για ποιοτικά και όχι τόσο για ποσοτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να απαντήσουμε κοιτώντας στον καθρέφτη αν είμαστε σε θέση να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να κινηθούμε και να σκεφτούμε ορθολογικά ή αν θα κρυφτούμε για ακόμα μια φορά πίσω από τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας στην καθημερινότητα του. Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε ένα ισχυρό τριτοβάθμιο ίδρυμα με υψηλό επίπεδο σπουδών με γνώμονα την άμεση διασύνδεση του με την τοπική αγορά εργασίας, ένα ίδρυμα ελκυστικό για τους φοιτητές. Ήρθε η ώρα ως κοινωνία να αλλάξουμε τρόπο σκέψης για να μπορέσουμε να δούμε στην πράξη τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την περιοχή μας από την ύπαρξη ενός αδιαμφισβήτητα ισχυρού ΤΕΙ και έχουν να κάνουν με τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, τη διάχυση της γνώσης, την ποιοτική ανάπτυξη και αναβάθμιση της κοινωνίας. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να προκύψει ως φυσικό επακόλουθο και η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και της οικονομίας. Προκύπτουν λοιπόν οι ακόλουθες ανάγκες και προτεραιότητες για το μέλλον του ΤΕΙ: 1. H σύνταξη αιτιολογικής εκθέσεως από τα τριτοβάθμια ιδρύματα αναφορικά με το μέλλον τους και η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για μία ισχυρή Σχολή, γιατί η διαφοροποίηση και η επιτυχία μιας διεκδίκησης μπορεί και πρέπει να βασίζεται κυρίως στην τεκμηρίωση των απόψεων μας. 2. Η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου στο ΤΕΙ ως μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης το οποίο θα καταγράφει τις τάσεις σχετικά με το επιστημονικό-διδακτικό και το φοιτητικό δυναμικό καθώς και τους δείκτες απασχόλησης και ενσωμάτωσης στην αγορά εργασίας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς τα επιμελητήρια και το γραφείο διασύνδεσης κάθε ιδρύματος. Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Δήμος με εχέγγυο τη μέχρι τώρα δράση του, θα σταθεί αρωγός και πρωταγωνιστής πιέζοντας, διεκδικώντας και βοηθώντας με κάθε τρόπο, γιατί θεωρεί ότι η Εκπαίδευση είναι αγαθό και ταυτόχρονα δείγμα προόδου και εξέλιξης για κάθε κοινωνία. Επίσης ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε από την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν ξεκαθαρίζοντας το τοπίο με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χωροταξικού σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κλείνοντας θα μιλήσω ως νέα επιστήμονας και όχι ως Δημοτική Σύμβουλος καθώς δεν απέχω παρά μόνο 2 έτη από την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών αντιμετωπίζοντας και η ίδια τη σκληρή επαγγελματική πραγματικότητα, καθώς και το πρόβλημα σχεδόν κάθε νέου ανθρώπου σχετικά με την συγκυριακή, ενίοτε αποσπασματική και κατά κανόνα μηδενική αξιοποίηση των εξειδικευμένων γνώσεων που αποκτά. Για κάθε φοιτητή ζητούμενο είναι η ενσωμάτωση του στην παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. Για κάθε πόλη για κάθε κοινωνία ζητούμενο θα πρέπει να είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση αποφοίτων στα σπλάχνα της. Μόνο έτσι θα υπάρξει αρμονική συνύπαρξη φοιτητή και τοπικής κοινωνίας με αμοιβαία οφέλη βασισμένα σε στέρεες και όχι σαθρές βάσεις. Μόνο έτσι η Κοζάνη μπορεί να αποτελέσει προορισμό επιλογής και όχι λύση ανάγκης.
Περισσότερα »

Τα "γάντια της Εσθονίας" στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

Μια ξεχωριστή έκθεση θα φιλοξενήσει από την Τρίτη 01/02 (και για διάστημα μίας εβδομάδος) το Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, με θέμα τα "Γάντια της Εσθονίας". Τα εκθέματα αυτά που θα φιλοξενηθούν, είναι αντίγραφα των αυθεντικών γαντιών και είναι πλεγμένα από φοιτητές ή και αποφοίτους της λαϊκής χειροτεχνίας της Ακαδημίας Πολιτισμού του Vilyandi του Πανεπιστημίου του Tartu.
Τα γάντια σύμφωνα με την ιστορία έφερναν τύχη στους Εσθονούς και έτσι είχαν ιδιαίτερη σημασία για το λαό τους, αποτελούσαν ένα μαγικό όπως το αποκαλούσαν μήνυμα ανά τους αιώνες. Τα γάντια έφθασαν στην Εσθονία την εποχή των Σταυροφοριών (13ος αιώνας). Κομμάτια από παλιά γάντια που βρέθηκαν στην Εσθονία, είναι κατά τη γνώμη των ειδικών, τα παλαιότερα στην Ευρώπη , με διαφορετικά σχέδια και χρώματα διηγούνται μύθους και ιστορίες και αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής της χώρας. Οι Εσθονοί πίστευαν ότι τα πλεγμένα στολίδια θα τους έφερναν ευτυχία, θα τους προστάτευαν από το κακό. Πολλά θέματα, σταυρός, τρίγωνο, γραμμές, ζιγκ-ζαγκ ή γραμμές φιδιού, αστέρια με οκτώ ακτίνες κυκλοφορούσαν ένα μαγικό μήνυμα ανά τους αιώνες. Οι άνδρες που ξενιτεύονταν έπαιρναν ένα ζευγάρι γάντια στη μέση τους για να τους προστατεύουν από το κακό. Όταν άρχιζαν μια οικοδομή, φορούσαν τα γάντια για να τους πάει καλά το έργο. Η νύφη και ο γαμπρός φορούσαν γάντια κατά τη διάρκεια της τελετής αλλά και μετά στο γεύμα για να διώχνουν το κακό, 50 έως 100 ζευγάρια έπλεκε η νύφη για τον γάμο της. Τα χρώματα φυσικά στην αρχή από φύλλα σημόδας το κίτρινο, από άνθος αραβοσίτου το μπλε, από ρίζες το κόκκινο.Οι Εσθονοί του 21ου αιώνα συνεχίζουν να αγαπούν και να φορούν γάντια, στολισμένα με γεωμετρικά μοτίφ και χρώματα χημικής βαφής.
Περισσότερα »

Πήδηξε από τον 5ο για να γλυτώσει τη σύλληψη!

Πήδηξε από τον 5ο για να γλυτώσει τη σύλληψη!
Δραματική εξέλιξη είχε έρευνα της αστυνομίας για ναρκωτικά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Ερμού 86 στην Αθήνα. Υποπτος προσπάθησε να διαφύγει με αποτέλεσμα να πέσει από τον 5ο όροφο και να τραυματιστεί σοβαρά23:59 28/1
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Δραματική εξέλιξη είχε έρευνα της αστυνομίας για ναρκωτικά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Ερμού 86 στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί της διεύθυνσης αλλοδαπών, μετά από πληροφορίες, συνέλαβαν νωρίτερα δύο Έλληνες στο Πόρτο Ράφτη, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 2,5 κιλά κατεργασμένης κάνναβης. Μετά τη σύλληψη, οι αστυνομικοί μετέβησαν, παρουσία εισαγγελέα, στην οδό Ερμού για να κάνουν ερεύνα στο σπίτι που έμεναν οι συλληφθέντες, στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας. Κατά την είσοδό τους όμως, ένα τρίτο άτομο που ήταν μέσα στο διαμέρισμα, επίσης ελληνικής υπηκοότητας, προσπάθησε, σύμφωνα με την αστυνομία, να διαφύγει με αποτέλεσμα να πέσει από τον 5ο όροφο στον ακάλυπτο του κτιρίου και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Ο τραυματίας διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το διαμέρισμα χρησιμοποιείτο ως εργαστήριο ναρκωτικών και μέσα βρέθηκαν γλάστρες με χασίς και άλλα πειστήρια.

Περισσότερα »

Συνταγές από τον... τάφο

Συνταγές από τον... τάφο
Γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες συμμετέχουν στα κυκλώματα. Στο φως απάτες με συνταγογραφήσεις πανάκριβων σκευασμάτων, ακόμα και σε ασθενείς - «φαντάσματα». Εντοπίστηκαν φαρμακεία να πουλ άνε δύο φορές το ίδιο φάρμακο «E» 29/1
Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Στη λεηλασία των Ταμείων επιδίδονται κυκλώματα επιτηδείων, στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες που έφτασαν στο σημείο να συστήσουν ακόμα και εταιρείες. Η «προτίμηση» γιατρών σε ακριβά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, η εικονική πώληση φαρμάκων δύο φορές από ορισμένους φαρμακοποιούς αλλά και η κάλυψη από τα ταμεία «ασφαλισμένων-φαντάσματα» είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται. Και όχι μόνο αυτό.

Οπως αποκαλύπτει η έρευνα του «Εθνους», γιατροί «ανασταίνουν» συναδέλφους τους που έχουν αποβιώσει και τους εμφανίζουν να υπογράφουν συνταγές χιλιάδων ευρώ ανά μήνα. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη σπατάλη στους κλάδους Υγείας και να εξοικονομηθούν τη φετινή χρονιά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας, που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων (φωτογραφία αρχείου)
Η αξία της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα είναι περίπου ίδια με αυτήν της Ισπανίας, που έχει πενταπλάσιο αριθμό κατοίκων (φωτογραφία αρχείου)

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων:

  • Ο ένας στους πέντε γιατρούς που έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί από τα ταμεία δεν περνάει τις... εξετάσεις. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 γιατροί, που «συνεργάζονται» με τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει υπάρξει πρόβλημα με τους 200. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δείχνουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στα φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, που... συμπτωματικά είναι και τα ακριβότερα. Σημειώνεται πως από τους ελέγχους που έγιναν στα Ταμεία το 2010 προέκυψε πως 20 γιατροί του ΙΚΑ είχαν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.
  • Περισσότερα από 30 φαρμακεία διαπιστώθηκε πως πουλάνε δύο φορές τα φάρμακα! Συγκεκριμένα βγάζουν τις ταινίες γνησιότητας από τα φάρμακα και τις χρησιμοποιούν για να πληρωθούν από τα Ταμεία.
  • Στη συνέχεια πουλάνε τα φάρμακα αυτά -χωρίς τις ταινίες γνησιότητας- σε ασθενείς που δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα (π.χ. είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν χαρτί από γιατρό). Μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχε αποκαλυφθεί πως σε φαρμακείο (στην Πελοπόννησο) βρέθηκαν πάνω από 3.000 κουτιά φαρμάκων χωρίς τις ταινίες.
  • Ορισμένοι γιατροί... καταφέρνουν να γράψουν συνταγές σε ανύπαρκτους ασθενείας. Για παράδειγμα γιατρός του δημοσίου έγραψε μέσα σε ένα μήνα 180, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν «ασθενείς-φαντάσματα».

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παραβάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς θα διακόπτεται η σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς και θα ακολουθείται η δικαστική οδός. Παράλληλα για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της δαπάνης των Ταμείων για φάρμακα το υπουργείο Εργασίας καθιερώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μέχρι τον Απρίλιο το μέτρο θα εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό πως τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων η δαπάνη μειώθηκε κατά 46%. Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3.4 δισ. ευρώ αλλά το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια.

Εν αγνοία των ασφαλισμένων Χορηγούσαν 3-4 φορές το ίδιο μηχάνημα αξίας 5.000 ευρώ

Ηδη από ένα τυχαίο περιστατικό εντοπίστηκε και ταμίας που είχε... «ξεχάσει» ότι εισέπραξε, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, επιπλέον 6.000 ευρώ και όταν συνάδελφοί του εντόπισαν το έλλειμμα εξαφανίστηκαν τα παραστατικά είσπραξης(!), ενώ ο ταμίας δήλωσε και κλοπή από το γραφείο του, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης απουσίας του, ποσού 6.000 ευρώ! Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στον Εισαγγελέα. Αγνωστο παραμένει αν ήταν το μοναδικό περιστατικό, του «ταμία που ξεχνάει», γι΄ αυτό και ερευνάται περαιτέρω ο τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του.

Ακόμη, εντοπίσθηκαν δεκάδες ασφαλισμένοι, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που από τα παραστατικά προέκυψε ότι τους χορηγούνταν με συνταγή του Ταμείου, από συγκεκριμένους γιατρούς, 3 και 4 φορές μέσα σε μερικά χρόνια, το ίδιο μηχάνημα αξίας περίπου 5.000 ευρώ!

Σε μια περίπτωση, ο ασθενής Α.Γ. ενώ δήλωνε ότι για πρώτη φορά παίρνει συσκευή αναπνοής, επειδή πάσχει από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι εκκαθαριστές της υγειονομικής επιτροπής του Ταμείου, το... έψαξαν και εντόπισαν σχισμένες σελίδες στο βιβλιάριο.

Βρήκαν στο αρχείο ότι έχει αντικαταστήσει λόγω απώλειας 4 βιβλιάρια(!) και έχει πάρει ο συγκεκριμένος ασθενής, μέσα στην τριετία, 5 συσκευές! Ερευνώνται δεκάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις για να προσδιορισθεί το ύψος ζημιάς στο Ταμείο και να καταλογισθούν ευθύνες.

Απίστευτα περιστατικά Ανάγκη για λογοθεραπεία είχαν όλα τα παιδιά 700 (!) οικογενειών

Εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις, όπου ανάπηροι ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, δικαιολογούσαν στο Ταμείο τους 3 καροτσάκια τη διετία!

Ασθενείς που λόγω πάθησης χρειάζονται ειδική διατροφή για δίαιτα «ελεύθερη γλουτένης», έπαιρναν για κάθε μήνα ποσότητες που αντιστοιχούν σε... 150 ημέρες! Σε μια περίπτωση ασθενούς, συνταγογραφούνται συνέχεια 25 κιλά μακαρόνια(!) τον μήνα!

Επίσης βρέθηκαν περίπου 650 οικογένειες στην Αττική, που κατά σύμπτωση παραπέμπονταν για λογοθεραπεία σε ειδικά κέντρα, όχι μόνο το ένα παιδί από την οικογένεια, αλλά όλα! Δύο, τρία, υπήρξε περίπτωση που χρεώνονταν και τέσσερα! Οι θεραπείες αυτές δεν ολοκληρώνονται ποτέ και δεν έχει αναφερθεί κανένα αποτέλεσμα βελτίωσης...

Μάλιστα οι γιατροί συνταγογραφούσαν για έναν μήνα 76 συνεδρίες(!) που τις κατένειμαν σε 16 συνεδρίες λογοθεραπείας, 12 θεραπείες συμπεριφοράς, 16 ατομικές ψυχοθεραπείες, 16 συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης και 16 συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων.

Εντοπίστηκαν 45 κραυγαλέες περιπτώσεις, που οι χρεώσεις για λογοθεραπεία γεννούν πολλά ερωτηματικά...

Πολλές εκατοντάδες αιτήσεις για λουτροθεραπεία, ακόμα και 40άρηδων(!) εγκρίνονται με το ποσό των 1.600 ευρώ.

Σε διαβητικούς εγκρίνονται, για έναν μήνα, κατ΄άτομο... 700 ταινίες ζαχάρου!

Υπήρξαν και «παρατράγουδα», με δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, όταν οι έλεγχοι διαπίστωσαν τις παράνομες επανειλημένες χρεώσεις πανάκριβων συσκευών και οι υπάλληλοι του ΤΥΔΚΥ αρνούνταν να υπογράψουν.

Ορισμένοι ασφαλισμένοι με φορτικότητα και απειλές, σε μια περίπτωση και με... μαχαίρι(!) απαιτούσαν να πάρουν υπογραφές! Σε αρκετές περιπτώσεις, φυσικά και στο επεισόδιο με το μαχαίρι, κλήθηκε η αστυνομία.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το «φέσι» Πληρώνονταν από ασθενείς, τα έπαιρναν και από το Ταμείο

Απ΄όσα παραστατικά έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, ο μικροβιολόγος που «ανέστησε» τους... 7 «μακαρίτες» γιατρούς, δεν ήταν ο μόνος που «φέσωνε» το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλοι 12 συνάδελφοί του, που είχαν σύμβαση με το Ταμείο και παράλληλα είχαν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου και εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, βρέθηκαν αναμειγμένοι σε υποθέσεις ατασθαλιών.

Οι έλεγχοι εντόπισαν και πολλές περιπτώσεις που φυσιοθεραπευτές γιατροί απαιτούσαν αμοιβή από τους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη, ενώ πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες τους από το Ταμείο. Από τους πρόσφατους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας), σε μερικές μόνο εντολές προκύπτει συνολική ζημιά, για το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που ξεπερνά τα 12,5 εκ. ευρώ! Εκτιμάται ότι οι πραγματικές διαστάσεις της κλοπής φτάνουν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το «Σώμα ελεγκτών επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης» κατέγραψε σ΄έναν πίνακα τις πληρωμές των γιατρών, για τα έτη 2002 έως 2005, που προέκυπταν από τη συνεργασία τους με το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων.

Απ΄ τα εισοδήματα, όσα μόνο έχουν καταγραφεί, «χρυσή χρονιά» ήταν το 2004, όπου η ακτινολόγος Μ.Π. εμφανίζεται να έχει ετήσια αμοιβή από το ταμείο 256.000 ευρώ, ο μικροβιολόγος Β.Κ. 253.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Α.Π. 252.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Π.Α. 251.000, η ακτινολόγος Σ.Κ. 251.000, ο ακτινολόγος Ν.Κ. 237.000, ο μικροβιολόγος Ν.Π. 211.000 κ.ά.

Απ΄όσα παραστατικά έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, ο μικροβιολόγος που «ανέστησε» τους... 7 «μακαρίτες» γιατρούς, δεν ήταν ο μόνος που «φέσωνε» το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλοι 12 συνάδελφοί του, που είχαν σύμβαση με το Ταμείο και παράλληλα είχαν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου και εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, βρέθηκαν αναμειγμένοι σε υποθέσεις ατασθαλιών.

Οι έλεγχοι εντόπισαν και πολλές περιπτώσεις που φυσιοθεραπευτές γιατροί απαιτούσαν αμοιβή από τους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη, ενώ πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες τους από το Ταμείο. Από τους πρόσφατους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας), σε μερικές μόνο εντολές προκύπτει συνολική ζημιά, για το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που ξεπερνά τα 12,5 εκ. ευρώ! Εκτιμάται ότι οι πραγματικές διαστάσεις της κλοπής φτάνουν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το «Σώμα ελεγκτών επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης» κατέγραψε σ΄έναν πίνακα τις πληρωμές των γιατρών, για τα έτη 2002 έως 2005, που προέκυπταν από τη συνεργασία τους με το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων.

Απ΄ τα εισοδήματα, όσα μόνο έχουν καταγραφεί, «χρυσή χρονιά» ήταν το 2004, όπου η ακτινολόγος Μ.Π. εμφανίζεται να έχει ετήσια αμοιβή από το ταμείο 256.000 ευρώ, ο μικροβιολόγος Β.Κ. 253.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Α.Π. 252.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Π.Α. 251.000, η ακτινολόγος Σ.Κ. 251.000, ο ακτινολόγος Ν.Κ. 237.000, ο μικροβιολόγος Ν.Π. 211.000 κ.ά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Συνταγές από τον... τάφο με πλαστές σφραγίδες

Από τους 58 ασφαλισμένους που κλήθηκαν δειγματοληπτικά, μόνο οι 4 δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που αναγράφονταν πράγματι έγιναν

Τις υπογραφές και τις σφραγίδες 7 γιατρών που είχαν προ πολλού αποβιώσει (!) και 57 ακόμη ανυποψίαστων γιατρών της Αττικής, χρησιμοποιούσε για να πλαστογραφεί συνταγές μικροβιολόγος που κατάκλεβε για χρόνια το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι έλεγχοι στην ΥΠΑΔ (Υπηρεσία Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου) είχαν αρχίσει προ 4ετίας, αλλά πρόσφατα προέκυψαν πλήθος νέων στοιχείων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει εμπλακεί στην υπόθεση και το ΣΔΟΕ, που συσχετίζει δηλωθέντα εισοδήματα γιατρών και εισοδήματα που προκύπτουν από το υλικό ελέγχων.

Οι εκπλήξεις των ελεγκτών Υγείας δεν σταμάτησαν στους «γιατρούς» που εξακολουθούσαν να συνταγογραφούν και... μετά θάνατον(!), αλλά ανακάλυψαν ότι συνταγογραφούσαν και για ανύπαρκτους ασθενείς! Οταν κάλεσαν δειγματοληπτικά 58 από τους ασφαλισμένους, για τους οποίους εκδόθηκαν οι συνταγές, μόνο 4 δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που αναγράφονται πράγματι έγιναν, ενώ 54 ασθενείς δήλωσαν ότι την περίοδο που αναφέρεται στη συνταγή δεν είχαν ασθενήσει και ποτέ δεν είχαν κάνει τις εξετάσεις που αναγράφονται!

Το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), στο οποίο τώρα ενσωματώθηκε και το πρώην ΤΥΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, συναντά δυσκολίες να προσδιορίσει την έκταση των σκανδάλων, καθώς με τη συγχώνευση έχει εξαφανισθεί μεγάλο μέρος από τα αρχεία που πρέπει να ελεγχθούν.

Ειδικά στο πρώην Ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, πλήθος από παραστατικά της τελευταίας 5ετίας έχουν εξαφανισθεί, ενώ από τα βιβλιάρια αφαλισμένων έχουν σχισθεί δεκάδες σελίδες!

Από ένα τυχαίο περιστατικό εντοπίστηκε και ταμίας που είχε... «ξεχάσει» ότι εισέπραξε, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, μαζί με το νόμιμο ένταλμα επιπλέον 6.000 ευρώ και όταν συνάδελφοί του εντόπισαν το έλλειμμα, εξαφανίστηκαν τα παραστατικά είσπραξης(!), ενώ ο ταμίας δήλωσε και... κλοπή(!) από το γραφείο του, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης απουσίας του, ποσού 6.000 ευρώ! Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στον Εισαγγελέα, ενώ άγνωστο παραμένει αν ήταν το μοναδικό περιστατικό του «ταμία που ξεχνάει», γι΄ αυτό και ερευνάται περαιτέρω ο τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του.

Ακόμη, εντοπίσθηκαν δεκάδες ασφαλισμένοι, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που από τα παραστατικά προέκυψε ότι τους χορηγούνταν με συνταγή του Ταμείου από συγκεκριμένους γιατρούς 3 και 4 φορές, μέσα σε μερικά χρόνια, το ίδιο μηχάνημα αξίας περίπου 5.000 ευρώ!

Σε μια περίπτωση, ο ασθενής Α.Γ. ενώ δήλωνε ότι για πρώτη φορά παίρνει συσκευή αναπνοής επειδή πάσχει απο χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, ο έλεγχος εντόπισε σχισμένες σελίδες στο βιβλιάριο και βρέθηκε στο αρχείο ότι έχει αντικαταστήσει λόγω απώλειας... 4 βιβλιάρια(!) και έχει πάρει, ο συγκεκριμένος ασθενής, μέσα στην τριετία, 5 συσκευές! Ερευνώνται, ύστερα απ΄αυτό, δεκάδες άλλες παρόμοιες υποθέσεις της «φάμπρικας» που καταλήστευε το Ταμείο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Περισσότερα »
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top