VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Πάνω από 20.000 το ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων... το 2009

Τα στοιχεία του 2009 αποκαλύπτουν μείωση κατά 1,2% από το 2008

Σε 20.830 ευρώ ανερχόταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα το 2009 και είχε σημειώσει μείωση κατά 1,2% σε σύγκριση με το 2008. Αυτό προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία για τους περιφερειακούς λογαριασμούς, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), και στα οποία, επίσης, εμφανίζεται ως η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας, αυτή του Νοτίου Αιγαίου, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 25.290 ευρώ.

Την πρώτη τριάδα των πλουσιότερων περιφερειών, συμπληρώνουν οι περιφέρειες Αττικής (24.884 ευρώ) και Στερεάς Ελλάδας (22.534 ευρώ). Στον αντίποδα, φτωχότερες περιφέρειες ήταν, η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 14.495 ευρώ), η Ήπειρος (16.232 ευρώ) και η Δυτική Ελλάδα (16.247 ευρώ). Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας δημιουργήθηκε, κυρίως, στις περιφέρειες Αττικής (συμμετοχή στο συνολικό ΑΕΠ κατά 43,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (συμμετοχή κατά 15%). Εξάλλου, το 2009, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε κατά 0,4% στο σύνολο της χώρας σε σχέση με το 2008. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και της Θεσσαλίας, ενώ μείωση σημειώθηκε στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Στον Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία), η ΑΠΑ αυξήθηκε στο σύνολο της χώρας κατά 0,7%. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, ενώ μικρή μείωση σημειώθηκε στην περιφέρεια της Αττικής. Η ΑΠΑ του Δευτερογενή Τομέα (βιομηχανία) παρουσίασε μείωση στο σύνολο της χώρας κατά 1,4%. Μικρή αύξηση παρουσίασε μόνον η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στις περιφέρειες των Ιονίων Νήσων και του Νοτίου Αιγαίου. Τέλος, στον Τριτογενή Τομέα (υπηρεσίες, τουρισμός), όπου η ΑΠΑ αυξήθηκε στο σύνολο της χώρας κατά 0,4%, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και της Θεσσαλίας. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι "χώρα υπηρεσιών", καθώς το 2009 ο τριτογενής τομέας είχε το 79,1% του συνόλου της ΑΠΑ (αύξηση σε σύγκριση με το 2008 κατά 0,9%). Ακολουθεί ο δευτερογενής τομέας με ποσοστό συμμετοχής 17,8% και μείωση 1,4% σε σχέση με το 2008. Ενώ, ο πρωτογενής τομέας κατέχει το 3,1% του συνόλου της ΑΠΑ, συμμετοχή που παρέμεινε σταθερή μεταξύ 2008 και 2009.

newsbeast.gr

Περισσότερα »

Προηγείται με 3,1% το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας

Μόλις το 43% συγκεντρώνουν τα δύο μεγάλα κόμματα

Σημαντική πτώση του δικομματισμού και προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν σύμφωνα με πληροφορίες οι τριμηνιαίες τάσεις της Metron Analysis.

Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 22,9%, η ΝΔ 19,8%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,3%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2% και η Δημοκρατική Αριστερά 1,1%. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνουν το 43% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 32,5%.

Περισσότερα »

Πρόταση για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου από τον πρωθυπουργό

Άνοιγμα στην Αριστερά από το Γιώργο Παπανδρέου

Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει μάλιστα και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας απόψε στο πρώτο συνέδριο του κόμματος, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων κομμάτων της αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Αυτό είναι: 1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. 2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. 3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών. 4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι. 5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. 6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος. 7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός. Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε μακρά και σφοδρή επίθεση στα άλλα κόμματα της αριστεράς, τα οποία όμως δεν κατονόμασε σε κανένα σημείο της ομιλίας του. Αφού πρώτα υπερασπίστηκε το δικαίωμα της κριτικής και του διαλόγου, ο πρωθυπουργός είπε ότι, πέραν της ΔΗΜΑΡ, οι άλλες εκφάνσεις της Αριστεράς , πολλές φορές πορεύθηκαν με την εύκολη καταγγελία, τον δογματισμό, απαξιώνοντας ακόμη και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμβάλλοντας έτσι και στην αδράνεια και στην συνωμοσιολογία. Επίσης κατηγόρησε την Αριστερά για ηθικολογία, λαϊκισμό και ισοπέδωση ενώ διερωτήθηκε ποιά σχέση μπορεί να έχει με την Αριστερά η παρότρυνση στην ανομία. Αποκρούοντας επίσης την κριτική που του γίνεται για επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το να μοιράζει κανείς πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης είναι συντηρητική αντίληψη που οδηγεί και σε εκτροπές , ενώ σημείωσε ότι δεν είναι προοδευτική αντίληψη να ρημάζει η δημόσια περιουσία ή να καταπατείται από το να αξιοποιηθεί με διαφάνεια. Εκτενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο πελατειακό κράτος, επιτιθέμενος στην ΝΔ και στην κατάσταση στην οποία περιήλθε ο δημόσιος τομέας. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του για αλλαγή στο κράτος ώστε να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και όχι στην εξυπηρέτηση των ισχυρών συμφερόντων.

newsbeast.gr

Περισσότερα »

Δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας ο προϋπολογισμός του 2011 κατά την ειδική συνεδρίαση του οργάνου.

Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν η πλειοψηφία και η παράταξη του κ. Γρήγορη Τσιουμαρη ενώ τον καταψήφισαν η παράταξη του κ. Λωτιδη και η παράταξη της κ. Στέργιου.

Η δήμαρχος Εορδαίας δήλωσε πως ο προϋπολογισμός ειναι προσαρμοσμένος στα δεδομένα της εποχής και ανέρχεται σε περίπου 93 εκ. Ευρώ.

Περισσότερα »

Άμεση εφαρμογή της κάρτας μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία

Ο Νομαρχιακός Σύλλογος Α.μεΑ. Νομού Κοζάνης αγωνίζεται για την ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, μόρφωσης, εργασίας, ποιότητας ζωής των Ατόμων με Αναπηρία, ιδρύθηκε το 1985 και αριθμεί 2200 μέλη και στον Νομό μας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος που εκπροσωπεί τα ίδια τα Α.μεΑ..

Είναι μέλος Εθνικής Συνομοσπονδίας Α.μεΑ. και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών ότι έχει δοθεί τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία των δικαιούχων καρτών μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία και από τις 17 Μαρτίου 2011 οι κάτοχοι των καρτών θα μεταφέρονται δωρεάν, δυστυχώς στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης κάτι τέτοιο δεν ισχύει αναγκάζοντας τους επιβάτες με αναπηρία να πληρώσουν το ανάλογο εισιτήριο ή άρνηση επιβίβασης.

Παρακαλούμε για την άμεση επίλυση του χρόνιου προβλήματος που απασχολεί κάθε χρόνο τα Άτομα με Αναπηρία. Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αθετούν τις συμφωνίες τους και δεν θα παίζεται «πινγκ πονγκ» εις βάρος των Ατόμων με Αναπηρία.

Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι τα Άτομα με Αναπηρία. Το αναπηρικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίζει τους αγώνες του για την προάσπιση των δικαιωμάτων του.

Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε εδώ και τώρα λύση.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Μήγγος Μιχάλης

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συμεωνίδης Μάριος

Περισσότερα »

Ενδεχόμενη μείωση των διοδίων πριν το Πάσχα

Την επόμενη εβδομάδα γνωστοποιεί η κυβέρνηση τις προτάσεις της

Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των διοδίων ακόμη και πριν από το Πάσχα άφησε σήμερα ανοιχτό ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης. «Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει σήμερα τις ανακοινώσεις, αν και η πλευρά των τραπεζών το ήθελε. Εμείς, την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιοποιήσουμε το σύνολο των προτάσεών μας.

Συνεχίζω να πιστεύω ότι την άλλη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει και συμφωνία», δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης. Όπως είπε ο κ. Μαγκριώτης, το ελληνικό Δημόσιο έχει λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα, που ετέθησαν. Επιπλέον, επιταχύνθηκαν οι απαλλοτριώσεις, λύθηκαν προβλήματα χρηματοδότησης του δημοσίου και της ΕΕ και θεσπίσθηκαν ρυθμίσεις για το θέμα των διοδίων, όσον αφορά την καταβολή τους. «Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των παραχωρησιούχων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των διοδίων και τη λύση των τεχνικών προβλημάτων», σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι οι εργασίες στα εργοτάξια σταματούν, επειδή «οι τράπεζες διακόπτουν τη χρηματοδότηση των έργων και αυτό δεν είναι ευθύνη του δημοσίου».

newsbeast.gr

Περισσότερα »

Το ψέμα διευκολύνει και ωραιοποιεί σύμφωνα με τους ειδικούς

Το ψέμα είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αφού αρκετές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλοι λίγο-πολύ αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ψέμα για να αποφύγουν τη δυσάρεστη κατάσταση που θα προκαλούσε η ωμή αλήθεια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Ρόμπερτ Φέλντμαν, ο οποίος για 25 χρόνια ερευνούσε την ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν στο ψέμα, πολλές φορές μάλιστα με ευκολία, «το ψέμα διευκολύνει τη συμβίωση με τους άλλους ανθρώπους». Για τους ψυχολόγους, μάλιστα, το ψέμα δεν θεωρείται κάτι αρνητικό, επειδή προδίδει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του... ψεύτη. Αυτό επισημαίνει ο Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγώντας ότι: «Το ψέμα έχει μεγαλύτερη σχέση με την αλήθεια από όση ένα ουδέτερο γεγονός διότι είναι η αντιστροφή της αλήθειας ή εσκεμμένη απόκρυψη μέρους αυτής». Βρετανική έρευνα με δείγμα τρεις χιλιάδες ανθρώπους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άντρες κρατούν τα σκήπτρα του ψέματος και ταυτόχρονα νιώθουν λιγότερες τύψεις. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένας Βρετανός λέει τρία ψέματα την ημέρα, δηλαδή 1.092 τον χρόνο. Πιο ειλικρινής εμφανίζεται η μέση Βρετανίδα η οποία λέει σύμφωνα με την έρευνα 728 ψέματα τον χρόνο, περίπου δύο ψέματα την ημέρα. Σχεδόν το 92% των ερωτικών συντρόφων ψεύδονται κατά συνθήκη ή κατά συρροή, υποστηρίζει ο Ευστράτιος Παπάνης έπειτα από μελέτη του. Τα ψέματα απαιτούν περισσότερη πνευματική ενάργεια σε σύγκριση με την αλήθεια, επισημαίνει στα Νέα, ο κ. Παπάνης, συσχετίζονται με το επίπεδο ευφυΐας, αποτελούν καλύτερο προγνωστικό δείκτη της. «Οι άντρες καταφεύγουν σε αυτήν την τακτική συχνά, ειδικά εάν πρόκειται να κερδίσουν βραχυπρόθεσμα οφέλη, ενώ οι γυναίκες πολύ πιο εύκολα αποκρύπτουν τα συναισθήματά τους, προσποιούνται και σκηνοθετούν πειστικότερα και περιπλοκότερα τις αποκλίσεις τους από την αλήθεια». *newsbeast.gr
Περισσότερα »

Απολιθωμένο δοντι γιγάντιου καρχαρία στα Γρεβενά

Το απολιθωμενο δόντι εντόπισε ο δάσκαλος Α. Καραλιόλος Όχι, δεν πρόκειται για αστείο. Περπατώντας στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος Γρεβενών, σε μια περιοχή όπου μπορεί κανείς να βρει πάρα πολλά απολιθωμένα κοχύλια, διέκρινα κάτι διαφορετικό. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι πρόκειται για απολιθωμένο δόντι. Αυτό που δεν μπορούσα να καταλάβω είναι από τι ζώο προερχόταν.

Το σχήμα του και κυρίως τα άκρα του που ήταν σαν πριόνι, μ' έκαναν να σκεφτώ πως επρόκειτο για κάποιο είδος καρχαρία. Και πραγματικά έτσι ήταν. Μετά από λίγο καιρό το έδωσα στους ειδικούς του Παλαιοντολογικού Μουσείου της Μηλιάς και μου το επιβεβαίωσαν. Ήταν πραγματικά δόντι καρχαρία που έζησε πριν μερικά εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή. Αύριο Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 θα παραδώσω το δόντι αυτό, μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεών, στο Παλαιοντολογικό Μουσείου της Μηλιάς για να μπορούν να το δουν όλοι οι επισκέπτες του Μουσείου. απο το starfm Γρεβενών

Περισσότερα »

Κοζάνη: κινητοποίηση εργαζομένων της ΔΕΗ

deh-795809Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα εργαζόμενοι της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, με κύριο αίτημα την πρόσληψη προσωπικού στην Επιχείρηση...Συγκεκριμένα, μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος» προέβησαν σε 4ωρη συμβολική κατάληψη του Διοικητηρίου του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη προσωπικού και το πάγωμα των προσλήψεων. «Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των εγκαταστάσεων της Επιχείρησης», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος», Γιώργος Αδαμίδης. Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο μεγαλύτερος ατμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου), συνολικής ισχύος 1.550 μεγαβάτ (MW), λειτουργεί με λιγότερους από 590 εργαζόμενους, όταν οι οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 850, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να ελλοχεύει καθημερινά ο κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων. Ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» έκανε ειδική αναφορά σε ένα σημερινό «παραλίγο» σοβαρό εργατικό ατύχημα, λέγοντας ότι χωρίς να ειδοποιηθούν οι υπεύθυνοι, τέθηκε σε λειτουργία ένας μύλος της ΔΕΗ, ο οποίος βρισκόταν σε συντήρηση. «Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα ήταν αποκλειστικά θέμα τύχης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης. real.gr

Περισσότερα »

Κάλεσμα – Στήριξη του Εορδαϊκού από την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου

Η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, όπως ανέφερε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 28ης Μαρτίου 2011, κάλεσε πολίτες της Πτολεμαΐδας και γενικότερα του Δήμου Εορδαίας στο Δημαρχείο για να οργανώσει, με επικεφαλής το Δήμο, μια εκστρατεία στήριξης του Εορδαϊκού.

Στο κάλεσμα ανέφερε πως η συνοχή των πολιτών και η αποφασιστική στήριξη του καθένα και όλων μαζί στην ομάδα και σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια της περιοχής είναι η μόνη Ισχυρή Δύναμη που θα ξεπεράσει τα αδιέξοδα και θα βοηθήσει τον τόπο να ορθοποδήσει.

Η Εορδαία είναι δυνατή και η ομάδα με την ηθική συμπαράσταση όλων θα παραμείνει δυνατή.

Το Σάββατο 02-04-2011 στις 11:00’ το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πτολεμαΐδα θα επαναληφθεί συνάντηση όλων όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην συντονισμένη εκστρατεία στήριξης της ομάδας του Εορδαϊκού.

Περισσότερα »

Από την Αγροτική Τράπεζα σύνταξη και δώρο για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Αφορά όσους δεν έχουν απογραφεί

Έως τις 10 Απριλίου και από οποιοδήποτε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας θα μπορέσουν να εισπράξουν τη σύνταξη Απριλίου και το Δώρο του Πάσχα σε οι 15.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα απογραφεί. Για την πληρωμή τους στην Τράπεζα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους:

α) την αστυνομική τους ταυτότητα και β) απόκομμα ταχυδρομικής επιταγής πληρωμής της σύνταξής τους προηγούμενου μήνα ή το βιβλιάριο υγείας, στα οποία αναγράφεται ο Αριθμός Μητρώου Συνταξιούχου. Για την πληρωμή των συντάξεων επιζώντων μελών (χηρείας-ορφανικές), υποχρεωτικά θα προσκομιστεί από τους δικαιούχους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Για τους υπόλοιπους 808.588 συνταξιούχους του ΟΓΑ το Δώρο μαζί με τη σύνταξη θα καταβληθούν την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011 με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛΤΑ, που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων. Σύμφωνα με τον ΟΓΑ όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί πρέπει να φροντίσουν άμεσα να απογραφούν, με άνοιγμα λογαριασμού σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή ΕΛΤΑ για την πληρωμή της σύνταξής τους, μέχρι τις 11 Απριλίου 2011, διότι από το μήνα Μάιο 2011 η καταβολή των συντάξεών του ΟΓΑ, θα γίνεται με το νέο σύστημα πληρωμής, αποκλειστικά και μόνο με πίστωση Τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού ΕΛΤΑ. Για την απογραφή απαιτούνται το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ. Η δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Απριλίου 2011 και του Δώρου Πάσχα 2010 ανέρχεται σε 532.723.048,76 ευρώ, ενώ οι οφειλές προς τον ΟΓΑ από αγρότες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους, ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα »

Εικόνες μέσα από μια άλλη ματιά σε μια ασύμβατη πραγματικότητα

Μορφές, πλάσματα και πτυχές του υποσυνείδητου 05 – 14 Απριλίου

Δυο νέοι καλλιτέχνες, η Αλεξία Τσιμήκα και ο Κώστας Γρηγοριάδης ενώνουν τις δημιουργίες τους και τις παρουσιάζουν στο πλαίσιο της Εικαστικής Άνοιξης που διοργανώνει ο Δήμος Κοζάνης στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου απέναντι από την Μητρόπολη. Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής (μελάνι, αερογραφία , ακρυλικά, λάδια και μεικτές τεχνικές), τρισδιάστατες κατασκευές και ψηφιακές φωτογραφικές εκτυπώσεις.

Το ένστικτο, η φαντασία , η οπτασία, το όνειρο, το άγνωστο ενέπνευσαν τους δυο καλλιτέχνες που δημιούργησαν εικόνες, τις οποίες ο καθένας ερμηνεύει με τον δικό του κώδικα αντίληψης και τις παρουσιάζουν μέσα από τη ματιά μιας ασύμβατης πραγματικότητας, την οποία πολλοί αγνοούμε.

Παράξενες μορφές και πλάσματα, εικόνες που πηγάζουν σε μια εποχή εκφυλισμού των αισθήσεων και των συναισθημάτων, των ίδιων των ενστίκτων. Δεν ακούμε, δεν μυρίζουμε, δεν βλέπουμε, δεν αγγίζουμε, δεν αισθανόμαστε! Ή μήπως μας συμβαίνει και το αγνοούμε;

Τ.Α. Μια σειρά έργων που ξεκίνησε μέσα από σκίτσα με επιμονή στην έρευνα της γραφής. Η σειρά αποτελείται από μορφές εξωπραγματικές με σουρεαλιστικό χαρακτήρα. Σχέδια με έμφαση στη λεπτομέρεια και με διακοσμητικά στοιχεία δίνουν την δικιά τους πνοή στον καμβά.

Γ.Κ. Bασισμένα κυρίως στην αυτόματη γραφή, χρησιμοποιώντας τυχαία αφηρημένες γραμμές και πειραματισμό με διάφορα υλικά, τα έργα που εκτίθενται ζωντανεύουν εικόνες από το υποσυνείδητο , προερχόμενες από τον κόσμο των ονείρων, της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης του σήμερα και ενός αβέβαιου μέλλοντος.

«Μορφές, πλάσματα και πτυχές του υποσυνείδητου» των Αλεξία Τσιμήκα και Κώστα Γρηγοριάδη»

Εγκαίνια: Τρίτη 5 Απριλίου 2011, στις 8 το βράδυ, στον εκθεσιακό χώρο του Δήμου Κοζάνης, απέναντι από την Μητρόπολη. Ώρες λειτουργίας 12.00 – 15.00 και 17.00 – 22.00.
Περισσότερα »

Η κρίση μείωσε και τα τροχαία

Κατά 11,2% μειώθηκαν τροχαία ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους τον Ιανουάριο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα 966 τροχαία που σημειώθηκαν, τα 67 από αυτά ήταν θανατηφόρα και στα 114 υπήρξαν βαρείς τραυματισμοί έναντι 81 νεκρών και 110 βαριά τραυματιών τον Ιανουάριο του 2010.

Τα περισσότερα τροχαία σημειώθηκαν σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Περισσότερα »

Νέα μεγάλη πτώση των λιανικών πωλήσεων

Υποχώρησαν κατά 16%(!) τον Ιανουάριο

Νέα μεγάλη πτώση κατά 16% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, στο λιανικό εμπόριο της χώρας, τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Αντίθετα, κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009, ο δείκτης του όγκου των πωλήσεων είχε σημειώσει άνοδο κατά 6%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η «καθίζηση» των πωλήσεων προήλθε κυρίως από τη μείωση του όγκου των πωλήσεων σε καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (-25,5%), φαρμακευτικά- καλλυντικά (-22,9%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (-20,6%), μεγάλα καταστήματα τροφίμων (-9%) και βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη (- 7,2%). Εξάλλου, ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, μειώθηκε κατά 10,5% τον Ιανουάριο εφέτος, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2010, έναντι αύξησης 8,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009. newsbeast.gr

Περισσότερα »

ΕΣΠΑ & Απασχόληση : Ποιες οι άμεσες προοπτικές με βάση τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις για την περιφέρεια δυτ. Μακεδονίας;

Ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που με την υλοποίηση του ενδιαφέρει άμεσα ανέργους και νέους επαγγελματίες, είναι αυτό της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, που υλοποιείται με τον συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης.

Πέραν όμως των δράσεων ενίσχυσης που υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ και τυγχάνουν ποικιλόμορφης προβολής, δυστυχώς η διακινούμενη πληροφορία (μέσω και του δημοσίου διαλόγου), για τις δράσεις του Προγράμματος είναι ισχνή.

Ίσως λοιπόν για όποιον ενδιαφέρεται να αξίζει τον κόπο να μνημονεύσουμε μερικές επισημάνσεις :

Ποια τα ασφαλή δεδομένα για την υλοποίηση σημαντικών σχετικών δράσεων ?

1. Το Πρόγραμμα αλλά & οι ανακοινώσεις του Υπουργείου διαπιστώνουν & καταγράφουν πως :

Α. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει την πλέον προβληματική περιφερειακή αγορά εργασίας της χώρας

Β. Έμφαση θα δοθεί σε δράσεις κατάρτισης – επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων

Γ. Έχει προβλεφθεί ανασχεδιασμός και ποιοτική αναβάθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Οι πολιτικές αυτές θα έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί για κατηγορίες πολιτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στην απασχόληση, καθώς και για την επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται στις περιφερειακές αγορές εργασίας.

Δ. Αποτελεί στόχο η προώθηση των τοπικών ολοκληρωμένων δράσεων στην κατεύθυνση της καινοτόμου, της εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας ως σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Ε. Αναμένεται στους επόμενους μήνες η προκήρυξη των σχετικών πράξεων για τη δημιουργία Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Απασχόλησης ως αρμοδιότητα των Περιφερειών της χώρας.

Ποια τα πιθανά εμπόδια για την συντομότερη και ποιοτικότερη δυνατή αξιοποίηση των σχετικών δράσεων ?

1. Πρόσφατα και κυρίως ασφαλή στοιχεία που να πηγάζουν από κατά το δυνατόν επίκαιρες μελέτες ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια δεν υπάρχουν. Επομένως και δεδομένων των διαμορφωμένων συνθηκών στην αγορά , οι κατευθύνσεις των χρηματοδοτήσεων πιθανά να στηρίζονται σε εκτιμήσεις και όχι ασφαλή στοιχεία.

2. Η οικονομική συγκυρία και οι συνθήκες που δημιουργεί αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την ασφαλή εξειδίκευση στρατηγικής και στοχοθεσίας.

3. Πολλά από τα νέα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί να ενισχύουν την προετοιμασία των ενδιαφερομένων είτε για να αυταπασχοληθούν είτε για να προσληφθούν. Η σύζευξη όμως με τις συνεχώς μειούμενες ανάγκες της αγοράς φαίνεται να αποτελεί μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων.

4. Φορείς, κοινωνικοί εταίροι και ιδιωτικός τομέας, όλοι εμπλεκόμενοι με τις δράσεις του ΕΚΤ στο 3ο ΠΕΠ, βρίσκονται σε αδράνεια ως προς την συμμετοχή τους σε σχετικές δράσεις, λόγω της έλλειψης κινητικότητας τα τελευταία 3 χρόνια.

Αποτελεί πρόταση η άμεση ενημέρωση από τις σχετικές ιστοσελίδες αλλά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Πολιτείας στην περιφέρεια και κυρίως την ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της ταχύτερης αξιοποίησης των προγραμματισμένων πόρων από το ΕΠ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ.

Καραμάρκος Κωνσταντίνος

Σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης Φορέων & Επιχειρήσεων

31/3/2011

Περισσότερα »

Θαυμασμός και πικρία για την Κοζάνη

Η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στην Κοζάνη, που παρά την τρομερή εμφάνιση και τη σπουδαία προσπάθεια που κατέβαλε, γνώρισε τελικά οδυνηρή ήττα με 3-4 από την Καλλονή.

Τρεις φορές προηγήθηκε η ομάδα της Λέσβου, τρεις φορές ισοφάρισε η Κοζάνη, μάλιστα αν και έπαιζε με δέκα παίκτες για μια ώρα, λόγω της αυστηρής αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 40΄ του Κάλφα. Τα «λιοντάρια» του Βασίλη Παπαδόπουλου πάλεψαν ως ίσος προς ίσο με την Καλλονή, σε ένα δεύτερο ημίχρονο όπου έσπασαν κυριολεκτικά καρδιές, αφού στο 87΄ ισοφάρισαν για τρίτη φορά, πίεσαν στη συνέχεια για να πάρουν ακόμα και τη νίκη, αλλά στο 90΄ η Καλλονή με αντεπίθεση πήρε το τρίποντο.

Σε άλλο ένα παιχνίδι το νεανικό συγκρότημα της Κοζάνης απέδειξε ότι δεν της αξίζει η θέση που έχει στη βαθμολογία, άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στις δηλώσεις του ο προπονητής των φιλοξενουμένων, Προκόπης Καρτάλης, επισήμανε με ειλικρίνεια ότι «ο αντίπαλος ήταν η καλύτερη ομάδα που αντιμετωπίσαμε εκτός έδρας». Δυστυχώς, όμως, σε άλλο ένα τόσο κρίσιμο ματς ο κόσμος δεν ήρθε στο γήπεδο και η προσέλευση ήταν χαμηλή. Αυτοί, όμως, που είδαν το ματς, συνειδητοποίησαν την προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες του Βασίλη Παπαδόπουλου, μένοντας όμως με τη μεγάλη πικρία, αφού η ομάδα απέχει πλέον 4 βαθμούς από τη γραμμή σωτηρίας. «Θα προσπαθήσουμε ως το τέλος εξαντλώντας όλες τις πιθανότητες που έχουμε», δήλωσε ο έμπειρος προπονητής της Κοζάνης, δίνοντας ταυτόχρονα και τα συγχαρητήρια στους παίκτες του για την μπάλα που έπαιξαν κόντρα σε τόσο δυνατό αντίπαλο. Πλέον οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να τα δώσουν όλα στο παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής μέσα στην Ηράκλεια την προσεχή Τετάρτη. Πρόκειται για αγώνα που πιθανότατα θα κρίνει μια κατηγορία. Δεδομένο είναι ότι θα επιστρέψει ο Μικρτσιάν, επίσης θα λείψει ο Κάλφας.

gazzetta.gr

Περισσότερα »

Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή επισκέφθηκε η Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας δέχθηκε τον Πρόεδρο Μανόλη Καρακάση και τη Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Ο κ. Δακής καλωσόρισε τη Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου χαρακτηρίζοντάς την στενό συνεργάτη της Αυτοδιοίκησης ενώ τόνισε πως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ειδικότερα,

το Οικονομικό Επιμελητήριο αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο για τη χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής για την ανάπτυξη του τόπου.

Ευχαριστώντας για τη διαχρονική αυτή συνεργασία τη Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ουσιαστική γνώση που διαθέτουν τα μέλη της σε θέματα οικονομίας με την οποία μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση της οικονομικής ύφεσης αλλά και στην αντιμετώπιση της οικονομικής πίεσης που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι της περιοχής.

Περισσότερα »

Πριν το Πάσχα οι πληρωμές για ποιοτικά πριμ

«Καταβάλλεται προσπάθεια από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι να γίνει πριν από το Πάσχα»

Δεσμεύτηκε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Μόσχος Κορασίδης στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Λάρισας Βασίλη Έξαρχο, με τον οποίο συναντήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του larisanet.gr, στη συνάντησή τους, ο κ. Έξαρχος ενημερώθηκε σχετικά με την πορεία πληρωμών της συνδεδεμένης ενίσχυσης βαμβακιού, της εξισωτικής αποζημίωσης 2010, τις ειδικές στηρίξεις βόειου και αιγοπρόβειου κρέατος και της ειδικής ενίσχυσης για το σκληρό σιτάρι.

Εξισωτική

Ο κ. Έξαρχος επεσήμανε στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Οργανισμό με αποτέλεσμα η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης να καθυστερήσει.

Από την πλευρά του ο κ. Κορασίδης αναφορικά με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν να γίνει η πληρωμή πριν από το Πάσχα δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε την πληρωμή για Μάιο – Ιούνιο 2011. Ο στόχος αυτός, όμως, είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή τη στιγμή μόνο το 45% των δικαιούχων κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα έχει καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δικαιολογητικών και τον απαιτούμενο διοικητικό έλεγχο, το ποσό που θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους για την ειδική στήριξη βόειου κρέατος ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ και για την ειδική στήριξη αιγοπρόβειου κρέατος στα 26 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το βαμβάκι, σύμφωνα με τον κ. Κορασίδη, στη Λάρισα έχουν γίνει πληρωμές συνδεδεμένης ενίσχυσης συνολικού ύψους 31,3 εκατ. ευρώ. Για έναν μικρό αριθμό παραγωγών που είτε οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις δεν έχουν καταχωρήσει σωστά τις ποσότητες πιστοποιημένου σπόρου (228 παραγωγοί), είτε υπάρχουν ευρήματα από την τηλεπισκόπηση (150 παραγωγοί) και δεν τους καταβλήθηκε το σύνολο ή τμήμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης, είτε υπάρχουν ευρήματα από τους ειδικούς ελέγχους, αυτή τη στιγμή γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να γίνει δυνατή η πληρωμή τους.

Τέλος, σημειώνει ο κ. Κορασίδης, ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για εκκαθάριση εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών ενιαίας ενίσχυσης, εξισωτικής αποζημίωσης και ειδικών καθεστώτων στήριξης.

Περισσότερα »

Σύλλογος πτυχιούχων εργοληπτών δημοσιών έργων δυτ. Μακεδονίας

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί πανελλήνια από τη Συντονιστική Επιτροπή των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ στη συνεδρίαση της Τρίτης, 22-3-2011, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποχή των εργοληπτικών επιχειρήσεων όλης της χώρας από τις Δημοπρασίες από Δευτέρα 28 Μαρτίου έως και την Τρίτη 12 Απριλίου 2011,

οπότε και θα επανεξετασθεί η στάση της με πιθανότητα μετατροπής της αποχής σε διαρκείας , έως ότου επιλυθούν τα επείγοντα αιτήματα του κλάδου, που τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Η αποχή αφορά τόσο τις τακτικές, όσο και τις επαναληπτικές Δημοπρασίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αποφάσισε τα παρακάτω:

Α) Να συμμετέχει στην αποχή από τις Δημοπρασίες τόσο τις τακτικές, όσο και τις επαναληπτικές, από την Δευτέρα 28 Μαρτίου έως και τη Τρίτη 12 Απριλίου 2011.

Β) Να πραγματοποιηθεί κατάληψη την Τρίτη 5 Απριλίου 2011 της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Γ)Να παραχωρήσει ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στις 5 Απριλίου 2011 και ώρα 11.00π.μ.

Δ) Να καλέσει τους Συνδέσμους Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ε) Να καλέσει σε συμπαράσταση το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας.

Ζ) Να καλέσει σε συμπαράσταση την ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι τα προβλήματα του κλάδου διογκώνονται συνεχώς κυρίως από το γεγονός ότι το Δημόσιο και ο Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας δεν πληρώνει τις οφειλές προς τις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται σε δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση. Δεδομένου ότι τα Δημόσια Έργα αποτελούν σοβαρή αναπτυξιακή παραγωγική διαδικασία, που δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και συναφή επαγγέλματα,

ΖΗΤΑΜΕ

● Την άμεση εξόφληση οφειλών του Δημοσίου και του Ευρύτερου Τομέα.

● Την αύξηση του Π.Δ.Ε. με πρόνοια σε μικρά έργα στην Περιφέρεια που θα τονώσουν την τοπική αγορά και θα δράσουν ανασχετικά στην ανεργία.

● Την λήψη ανακουφιστικών φορολογικών μέτρων (ρύθμιση ΦΠΑ μη εξοφληθέντων Τιμολογίων, συμψηφισμός χρεών Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα).

● Tην επιτάχυνση των ρυθμών του ΕΣΠΑ και ένταξη σ΄ αυτό έργα μικρού προϋπολογισμού.

● Την ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά η υπολειτουργούν.

● Επιβολή αποδοχής εκχώρησης εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από τις Τράπεζες, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές εξασφαλίσεις».

● Την ενεργοποίηση του τοπικού πόρου ανάπτυξης.

● Την απόσυρση του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου για το Θεσμικό πλαίσιο, που προάγει την αδιαφάνεια και ενισχύει την γραφειοκρατία στα Δημόσια Έργα.

Καλούμε τους υπευθύνους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα να μη χρησιμοποιήσουν την αποχή των εργοληπτών ως άλλοθι για να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις έργων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΑΚΟΣ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ

Περισσότερα »

Κόβονται οι φοροαπαλλαγές για τα δάνεια πρώτης κατοικίας

Το «κόψιμο» των φοροαπαλλαγών σχεδιάζει η κυβέρνηση με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015 για τους τόκους δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.

Το όριο εισοδήματος αναμένεται να είναι 60.000 ευρώ , αλλά ενδέχεται να κατέβει και στα 50.000 όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ». Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει μέτρα τουλάχιστον 22 δις., με τις πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ να ανεβάζουν τα συνολικά μέτρα στα 24 δις. ευρώ. Ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη:

- Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων µε βάση εισοδηµατικά κριτήρια,

- µειώσεις αµοιβών δηµοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο του ενιαίου µισθολογίου, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και περαιτέρω µείωση σε υψηλούς µισθούς εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ.

Ειδικότερα, από τις ∆ΕΚΟ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να εξοικονοµηθούν 2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-15, κυρίως χάρη στην αναδιοργάνωσή τους, τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων τους και τον περιορισµό των προσλήψεών τους. Νέα γενική µείωση µισθών δεν σχεδιάζεται, αλλά – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες – είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω µειώσεις σε κάποιους πολύ υψηλόµισθους που έχουν αποµείνει. Αντίθετα, το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα στηρίζει πολλές ελπίδες στην καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής, προβλέποντας αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταµείων κατά 4 δισ. ευρώ περίπου την προσεχή τετραετία, σύµφωνα µε τη φιλόδοξη πρόταση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η δεύτερη βασική πηγή εξοικονόµησης του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος είναι η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, µε νέα συγκεκριµένα µέτρα, από την οποία εκτιµάται ότι θα µπορέσουν να αντληθούν άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου την ίδια περίοδο.

Επίσης, το σχέδιο για την κατάργηση δηµόσιων φορέων που δεν χρειάζονται επανέρχεται στο προσκήνιο µε το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα, παρότι τίποτα δεν έχει γίνει µέχρι στιγµής.

Πηγή: TA NEA

Περισσότερα »

ΔΗΠΑΙΘΕ Εορδαίας:Το Μυστικό της Βασιλοπούλας από την Κυριακή 03/04

Το ΔΗμοτικό ΠΑΙδικό Θεατρικό Εργαστήρι της Δ.Ε.Π.Ε.ΚΟ.Π.Π. του Δήμου Εορδαίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου διοργανώνει μια διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση. Την Κυριακή 3 Απριλίου στις 12:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαίδας η θεατρική ομάδα ενηλίκων του ΔΗ.ΠΑΙ.Θ.Ε με το ευφάνταστο όνομα ΔΗ.Θ.Ε.Ν. έβαλε στόχο να μας αποδείξει πως δεν είναι καθόλου….δήθεν.
Μόλις 3 μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση ανεβαίνουν στη σκηνή και μας παρουσιάζουν το βιβλίο: Το Μυστικό της Βασιλοπούλας της Φωτεινής Βασιλείου Πρόκειται για ένα όμορφο παραμύθι γραμμένο σε στιχάκια, γεγονός που το καθιστά πολύ αγαπητό στα παιδιά από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Το βιβλίο επεξεργάστηκε δραματουργικά η υπεύθυνη του ΔΗ.ΠΑΙ.Θ.Ε. κ. Μάρθα Μαυρίδου και μαζί με τις ΔΗ.Θ.Ε.Ν. θα μας παρουσιάσουν μια διαφορετική παράσταση. Πρόκειται για μια αντισυμβατική βιβλιοπαρουσίαση, αφού οι παραβρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το βιβλίο, ολοζώντανο μπροστά τους καθώς επίσης και την ευκαιρία να παίξουν δημιουργικά παιχνίδια με την συγγραφέα κα. Φωτεινή Βασιλείου η οποία θα παραβρεθεί στην εκδήλωση. Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι: Επεξεργασία κειμένου-Σκηνοθεσία: Μάρθα Μαυρίδου Σκηνικά- Αφίσα εκδήλωσης: Σακουλέβας Αντώνης Παίζουν: Κετσετσίδου Λευκή, Κουδούνα Αθηνά, Μαυρίδου Μάρθα, Παπαδοπούλου Νατάσα, Παπουλίδου Λίτσα, Σακουλέβα Μαρία
Περισσότερα »

Ναρκωτικά και ο ρόλος της Οικογένειας

Η Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ προσκαλεί όλους τους γονείς την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, στις 18:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης Βοΐου να συμμετέχουν στην ενημέρωση-συζήτηση που διοργανώνεται σχετικά με τα ναρκωτικά, την οικογένεια , το ρόλο της στην υποστήριξη των νέων και κατ΄επέκταση τη συνολική αντιμετώπιση της μάστιγας αυτής.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες κ. Τσακμάκης Νικόλαος.
Ο πρόεδρος
της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης Βοΐου
Κολιός Ιωάννης
Περισσότερα »

Πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Η πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια υπό την προεδρία του Δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου.
Παρόντες οι εκπρόσωποι φορέων, οργανώσεων, συλλόγων, ενώσεων, απλοί πολίτες που συγκροτούν την 45μελη επιτροπή, ένα νέο θεσμό που ουσιαστικά ενισχύει και προωθεί τη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων.
Βασικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2011 ενώ συζητήθηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα αναφέρθηκε και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία ο κ. Κωνσταντόπουλος κάνοντας λόγο για έναν προϋπολογισμό αξιόπιστο και ρεαλιστικό ενώ επεσήμανε τις αναπτυξιακές πτυχές του Τεχνικού Προγράμματος.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Σερβίων - Βελβεντού παρουσίασε στοιχεία της απογραφής που ολοκληρώθηκε ενώ προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικές με την λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή στη λειτουργία του νέου θεσμού με δεδομένο, όπως είπε, την εμπειρία και τη γνώση των μελών της σε εξειδικευμένα θέματα τα οποία θα έρχονται προς συζήτηση.
Προτάσεις για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θεσμού κατέθεσαν από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ενεργοποίηση του νέου θεσμού.
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι αποφάσεις της θα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα για θέματα που θα συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Περισσότερα »

Στην Κοζάνη ημερίδα με θέμα: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Στην Κοζάνη Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Καραμανλή & Λυγερής ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:00 – 11:30 Εγγραφή στην ημερίδα

11:30 – 11:45 Χαιρετισμός του κ. Κων/ντίνου Ντίνα, Καθηγητή

Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών,

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ

11:45 – 12:30 Μαθητές με δυσκολίες στη μάθηση: Ένα σχολείο για όλους

Ελένη Ζυγούρη, Διδάκτωρ Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/Θμιας και Δ/Θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Α΄ ΜΕΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συντονίστρια: Αγγελική Τσαπακίδου

Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12:30 – 12:45 Κοινωνικές αναπαραστάσεις ατόμων με αναπηρία στον κινηματογράφο

Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αν. Καθηγήτρια, Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας

12:45 – 13:15 Νοητική αναπηρία και γενετικά σύνδρομα: Αναπτυξιακή προσέγγιση και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις

Αναστασία Αλευριάδου, Αν. Καθηγήτρια

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

13:15 – 13:45 Ο χορός-κίνηση ως μέσο επικοινωνίας σε παιδιά με

ειδικές ανάγκες

Ελένη Τσομπανάκη, PhD in Dance Education

13:45 – 14:15 Διάλειμμα – Καφές

Β΄ ΜΕΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συντονίστρια: Αναστασία Αλευριάδου

Αν. Καθηγήτρια, Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας

14:15 – 14:45 Η επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμεΑ στην Ελλάδα. Συγκριτική παρουσίαση με τη Δανία

Κατερίνα Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος, MSc Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση

14:45 – 15:15 Διερευνώντας τα προβλήματα συμπεριφοράς με τη συστημική οπτική

Έλενα Καρκαζή, Κλινική ψυχολόγος, DEA Paris VIII & X Οικογενειακή θεραπεύτρια, Συστημική επόπτρια & εκπαιδεύτρια

15:15 – 15:45 Εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Νίκος Φαχαντίδης, Επ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Γ΄ ΜΕΡΟΣ - ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Συντονίστρια: Ιφιγένεια Βαμβακίδου

Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

15:45 – 16:15 Γεώργιος Ματθαίου Εξαρχόπουλος : «Η αειθαλής Γαλλία»

Μίμης Σουλιώτης, Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

16:15 – 16:30 Συμπεράσματα και Λήξη της Ημερίδας

16:30 – 17:30 Συνάντηση Εισηγητών – Γεύμα εργασίας – Συζήτηση

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αλευριάδου Αναστασία, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ειρήνη Σιβροπούλου, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Αγγελική Τσαπακίδου, Aν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

  • ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μαρίνα Βέζου, Υποψ. Διδάκτωρ, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ηλίας Μιχαηλίδης, MSc Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτικές Δομές και Πρακτικές

Λάζαρος Παπουτζής, MSc Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτικές Δομές και Πρακτικές

Χριστίνα Τζιαμτζή, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Έλενα Σωτηροπούλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Δήμητρα Ψύχα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Πάρης Τσενεκλίδης, Ειδικός Παιδαγωγός

Περισσότερα »

Πρωταπριλιά: Εσείς…είπατε ψέματα;;

Της Κατερίνας Μ. Μάτσου

Ο βαρόνος Μινχάουζεν ήταν ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών. Με περιπετειώδη ζωή -συμμετείχε σχεδόν σε όλους τους πολέμους των Ρώσων εναντίον των Τούρκων κατά τον 18ο αιώνα- μετά την απόσυρσή του στα κτήματά του το 1760, έγινε διάσημος ως αφηγητής απίθανων ιστοριών για τη ζωή του ως στρατιώτη, κυνηγού και αθλητή. Ιστορίες που αποτέλεσαν το υλικό για το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειες του του Ρούντολφ Έριχ Ράσπε το 1785.

Αν ο βαρόνος Μινχάουζεν ζούσε σήμερα, θα ήταν πολύ χαρούμενος που από τις 365 μέρες του χρόνου υπάρχει μία αποκλειστικά αφιερωμένη στο ψέμα. Η 1η Απριλίου έχει καθιερωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ως η μέρα που λέγονται αβλαβή ψέματα, λόγω ενός εθίμου που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα κι οι παλαιότεροι θυμούνται ακόμα την αναστάτωση που είχε προκαλέσει την πρωταπριλιά του 1947 η είδηση του θανάτου του βασιλιά Γεωργίου του Β΄. Μέχρι την επίσημη επιβεβαίωση της είδησης πολλοί έλεγαν πως το νέο ήταν ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ο Γεώργιος είχε επανέλθει στον ελληνικό θρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου 1946 κι ο ξαφνικός θάνατός του έξι μήνες αργότερα αναστάτωσε την ελληνική κοινωνία.

Το έθιμο για ψέματα την πρωταπριλιά ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1564. Μέχρι τότε η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ου αποφάσισε να ακολουθήσει και η Γαλλία τη συνήθεια που είχαν όλες οι χώρες της Ευρώπης να γιορτάζουν την πρώτη μέρα του χρόνου την 1η Ιανουαρίου. Η απόφαση αυτή συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του παλιού εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την πρωταπριλιά. Οι άλλοι, που δέχτηκαν την αλλαγή, πείραζαν τους …«παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Η συνήθεια αυτή έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Σύμφωνα με άλλους μελετητές, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Venus Aprilis», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης. Κάποιοι ακόμα υποστηρίζουν ότι τα πρωταπριλιάτικα ψέματα έχουν σχέση με την Μάγια την Ινδή θεά του έρωτα.

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα, όπου απέκτησε γρήγορα μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα παρέμεινε η ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το θύμα μας. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, ενώ το θύμα θα έχει γρουσουζιά όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Στη Θράκη το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος.

Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους», όταν είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό. Στην Άνδρο λένε ψέματα την 1η του Μάρτη, όπως και στην Κοζάνη συνηθιζόταν.

Σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή», όπως είναι η αρχή του μήνα, τόσο το Μάρτη, όσο και τον Απρίλη, υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα». Επίσης και ο μεγάλος Έλληνας λαογράφος Γεώργιος Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

ΔΙΑΣΗΜΑ ΨΕΜΑΤΑ

Στο παιχνίδι του πρωταπριλιέτικου ψέματος μπήκαν από νωρίς και τα Μ.Μ.Ε., έντυπα και ηλεκτρονικά, που κάθε 1η Απριλίου «ξεγελούν» τους αναγνώστες, θεατές και ακροατές τους με μία ψεύτικη είδηση, που παρά το αθώο της πρόθεσής της, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναστατώσεις, αν δε διαψευστεί εγκαίρως.

Το πρώτο πρωταπριλιάτικο ψέμα εφημερίδας, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Evening Star» στις 31 Μαρτίου 1846. Η εφημερίδα ανήγγειλε στους αναγνώστες της ότι την επόμενη θα γινόταν μεγάλη έκθεση γαϊδάρων στην αίθουσα του Γεωργικού Ινστιτούτου Ίσλιγκτον στο Βόρειο Λονδίνο. Πολύ κόσμος, κτηνίατροι, φιλόζωοι και απλοί περίεργοι συγκεντρώθηκαν εκεί όπου πολύ αργά κατάλαβαν ότι είχαν πέσει θέματα πρωταπριλιάτικης φάρσας.

Το 1878 η εφημερίδας «Graphic» της Nέας Yόρκης ανακοινώνει πανηγυρικά ότι ο Τόμας Έντισον, ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής, πατέρας του μικροφώνου, του φωνόγραφου και του ηλεκτρικού λαμπτήρα, «έκανε και πάλι το θαύμα του»! «Μια μηχανή που μετατρέπει το χώμα σε δημητριακά και το νερό σε κρασί με μία μόνο κίνηση. Το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας λύθηκε», γράφει η είδηση, την οποία αναπαράγουν έντυπα σε ολόκληρη την Αμερική, «ευλογώντας» τον Eντισον για την πολύτιμη προσφορά του στην ανθρωπότητα. H απογοήτευση, αλλά και η ντροπή των συντηρητικών εφημερίδων που είχαν αφιερώσει εκτενείς εγκωμιαστικές στήλες στη νέα «εφεύρεση» είναι μεγάλη, όταν διαπιστώνουν πως επρόκειτο απλά για ένα πρωταπριλιάτικο ψέμα της «Graphic».

Το 1976 ο Βρετανός αστρονόμος Patrick Moore ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του B.B.C. ότι στις 09:47 εκείνης της ημέρας θα συνέβαινε ένα γεγονός το οποίο κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να ζήσει μόνο μια φορά στη ζωή του. O πλανήτης Πλούτωνας θα διερχόταν δίπλα από τον Kρόνο, προκαλώντας μια στιγμιαία ευθυγράμμιση της βαρύτητας. O Moore είπε στους ακροατές πως αν χοροπηδούσαν στον αέρα στις 22:47 ακριβώς θα αιωρούνταν για μερικά δευτερόλεπτα. Το B.B.C. δέχτηκε εκείνο το βράδυ εκατοντάδες τηλεφωνήματα από ακροατές οι οποίοι παραδέχονταν ενθουσιασμένοι ότι βίωσαν στ’ αλήθεια τη μοναδική εμπειρία!

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς στα Μ.Μ.Ε. είναι πλέον συνήθεια και στη χώρα μας. Η τήρηση του εθίμου είναι γεγονός ταυτόσημο με την έναρξη του ελληνικού Τύπου, καθώς συναντάμε πολλά τέτοια «ψέματα» στα έντυπα όλων των εποχών, γνωρίζοντας ιδιαίτερη άνθηση μετά το 1974, όταν πλέον επικράτησε άπλετη ελευθερία στον Τύπο.

Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ‘80 η ΑΥΡΙΑΝΗ έγραφε για τον αφορισμό του Αντώνη Τρίτση από την Ιερά Σύνοδο, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ βούλιαζε το «Σισμίκ» στην Τένεδο, η ΠΡΩΤΗ το έφερνε στο Τουρκολίμανο, ενώ για τη ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ η κυβέρνηση έβγαζε -επιτέλους- τη χώρα μας από το ΝΑΤΟ. Το 1987 στην κρατική τηλεόραση και στην εκπομπή ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ, που παρουσίαζε η Έλενα Ακρίτα, παρουσιάστηκε ένας τύπος ο οποίος έλεγε ότι είχε ανακαλύψει ένα φάρμακο το οποίο θεράπευε τα πάντα -και φυσικά και τον καρκίνο. Όπως είναι κατανοητό, προκλήθηκε σάλος που οδήγησε τους υπεύθυνους της εκπομπής να ζητήσουν συγγνώμη για τον πανικό που προκάλεσαν. Την ίδια ημέρα η Γενική Γραμματεία Τύπου είχε αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση για να διαψεύσει ένα χαρτί που είχε φτάσει σε όλες τις εφημερίδες, το οποίο έλεγε ότι ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρίστο Σαρτζετάκη είχε ζητήσει από τον τελευταίο τη διενέργεια εκλογών.

Όποια εκδοχή κι αν πάρουμε ως επικρατέστερη για τη δημιουργία του εθίμου εκείνο που έχει σημασία είναι ότι από το 16ο αιώνα μέχρι σήμερα το πρωταπριλιά­τικο ψέμα έχει καθιερωθεί σαν ένα δημοφιλέστατο παγκόσμιο έθιμο, που τηρούμε ευλαβικά όλοι κάθε χρόνο. Ίσως από την ανάγκη του ανθρώπου να σπάσει λίγο η ρουτίνα της ζωής του και να ξεφύγει από την καθημερινότητα, ίσως γιατί το γέλιο στον κόσμο σήμερα, μέσα στα τόσα προ­βλήματα, έχει γίνει αρκετά σπάνιο και με το έθιμο του πρω­ταπριλιάτικου ψέματος, βρίσκει την ευκαιρία να εκτονωθεί. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα παραμένει, γιατί ο κόσμος το βρίσκει διασκευαστικό και ευχάριστο και γιατί αισθάνεται την ανάγκη να γελάσει και να περιπαίξει ο ένας τον άλλον με αβλαβή, αθώα ψέματα.

Κοζάνη, Απρίλιος 2011

Περισσότερα »

Δωρεάν εργαστήρια της Διεθνούς Αμνηστίας στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καλούν τους εφήβους, τους νέους και τις νέες αλλά και κάθε ενεργό πολίτη να συμμετάσχει σε ένα από τα δύο ελεύθερα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ , το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαϊου από τις 11.00 ως τις 13.00.

Το φετινό φεστιβάλ αφήγησης έχει θέμα

«Προσφυγιά-Μετανάστευση-Διασπορά»

και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για το έργο της Αμνηστίας, να συζητήσουν αλλά και να συμμετέχουν σε έναν πρωτότυπο αγώνα αντιλογίας σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες της ρητορικής. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες και να ξεφύγουμε από την απάθεια ή την αδιέξοδη αγανάκτηση αναζητώντας τρόπους δράσης για να κάνουμε την πατρίδα μας και τον κόσμο πιο ελεύθερη και πιο ευτυχισμένη.

Τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και τους εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας αλλά είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλέφωνο του ΔΗΠΕΘΕ 24610- 24062 , εσωτ. 1, λόγω του περιορισμένου αριθμού των συμμετεχόντων και του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων. Θα πρέπει να τονίσουμε πως τα στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας που συμμετέχουν στο φεστιβάλ είναι εθελοντές που ενισχύουν συστηματικά το έργο της διεθνούς αυτής οργάνωσης. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ελάχιστα επαγγελματικά στελέχη και η δράση της στηρίζεται στους εθελοντές της. Δεν δέχεται επιχορήγηση από κανένα κρατικό ή άλλο δημόσιο οργανισμό, εκκλησιαστική η θρησκευτική οργάνωση, κόμμα ή ιδιωτική επιχείρηση ώστε να διατηρεί την ανεξαρτησία της και συντηρείται από τις συνδρομές των μελών της.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν και 4 εργαστήρια για σχολεία :

Δευτέρα 2 Μαϊου (9- 11 και 11-1) , και την Τρίτη 3 Μαϊου (9-11 και 11-1) σε συνεργασία με το τμήμα αγωγής υγείας Β΄θμιας εκπαίδευσης.

Περισσότερα »

Εργολήπτες Δημοσίων Έργων: «Κατάληψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ)

Αποχή από τις Δημοπρασίες Δημοσίων Έργων.

Κατάληψη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί πανελλήνια από τη Συντονιστική Επιτροπή των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ στη συνεδρίαση της Τρίτης, 22-3-2011, αποφασίστηκε ομόφωνα η αποχή των εργοληπτικών επιχειρήσεων όλης της χώρας από τις Δημοπρασίες από Δευτέρα 28 Μαρτίου έως και την Τρίτη 12 Απριλίου 2011, οπότε και θα επανεξετασθεί η στάση της με πιθανότητα μετατροπής της αποχής σε διαρκείας , έως ότου επιλυθούν τα επείγοντα αιτήματα του κλάδου, που τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Η αποχή αφορά τόσο τις τακτικές, όσο και τις επαναληπτικές Δημοπρασίες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας αποφάσισε τα παρακάτω:

Α) Να συμμετέχει στην αποχή από τις Δημοπρασίες τόσο τις τακτικές, όσο και τις επαναληπτικές, από την Δευτέρα 28 Μαρτίου έως και τη Τρίτη 12 Απριλίου 2011.

Β) Να πραγματοποιηθεί κατάληψη την Τρίτη 5 Απριλίου 2011 της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Γ)Να παραχωρήσει ενημερωτική συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στις 5 Απριλίου 2011 και ώρα 11.00π.μ.

Δ) Να καλέσει τους Συνδέσμους Δυτικής Μακεδονίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Ε) Να καλέσει σε συμπαράσταση το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας.

Ζ) Να καλέσει σε συμπαράσταση την ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Μακεδονίας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι τα προβλήματα του κλάδου διογκώνονται συνεχώς κυρίως από το γεγονός ότι το Δημόσιο και ο Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας δεν πληρώνει τις οφειλές προς τις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται σε δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση. Δεδομένου ότι τα Δημόσια Έργα αποτελούν σοβαρή αναπτυξιακή παραγωγική διαδικασία, που δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και συναφή επαγγέλματα,

ΖΗΤΑΜΕ

● Την άμεση εξόφληση οφειλών του Δημοσίου και του Ευρύτερου Τομέα.

● Την αύξηση του Π.Δ.Ε. με πρόνοια σε μικρά έργα στην Περιφέρεια που θα τονώσουν την τοπική αγορά και θα δράσουν ανασχετικά στην ανεργία.

● Την λήψη ανακουφιστικών φορολογικών μέτρων (ρύθμιση ΦΠΑ μη εξοφληθέντων Τιμολογίων, συμψηφισμός χρεών Δημοσίου και ευρύτερου Δημοσίου Τομέα).

● Tην επιτάχυνση των ρυθμών του ΕΣΠΑ και ένταξη σ΄ αυτό έργα μικρού προϋπολογισμού.

● Την ένταξη στο ΕΣΠΑ ανεξόφλητων έργων από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν καταστεί ανενεργά η υπολειτουργούν.

● Επιβολή αποδοχής εκχώρησης εγκεκριμένων ανεξόφλητων λογαριασμών από τις Τράπεζες, χωρίς πρόσθετες «τοκογλυφικές εξασφαλίσεις».

● Την ενεργοποίηση του τοπικού πόρου ανάπτυξης.

● Την απόσυρση του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου για το Θεσμικό πλαίσιο, που προάγει την αδιαφάνεια και ενισχύει την γραφειοκρατία στα Δημόσια Έργα.

Καλούμε τους υπευθύνους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα να μη χρησιμοποιήσουν την αποχή των εργοληπτών ως άλλοθι για να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις έργων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΙΑΚΟΣ ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΔΕ

Περισσότερα »

Η κινητή μονάδα μαστογράφου στο Τσοτύλι

Στο Τσοτύλι θα βρεθεί στις 15 και 16 Απριλίου η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών Τσοτυλίου. Για να βοηθηθούν οι γυναίκες στην ελληνική ύπαιθρο που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μια κινητή μονάδα μαστογράφου. Η μονάδα αυτή περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρίες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Στη χώρα μας το ποσοστό γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν το μαστογραφικό έλεγχο, να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2468031567 και την κα Λαμπροπούλου.

Περισσότερα »

Έκθεση Φωτογραφίας σήμερα Πέμπτη στο καφέ Παύλου Μελά

Σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου, στο καφέ «Παύλου Μελά», στην οδό Π. Μελά 6 και ώρα 21:00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης με τίτλο «Four Reasons”. Εκθέτουν οι φωτογράφοι από την Πάτρα : Ανδρέας Μιχαλόπουλος , Οδυσσέας Ξεριζωτής, Βασίλης Σπύρου, Νίκος Υφαντής. Συνδιοργάνωση : περιοδικό Παρέμβαση, Πνευματικό Επιθεώρηση Κοζάνης.
Περισσότερα »

Eκδήλωση Οικομουσείου Σερβίων την Κυριακή 03/04

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, διοργανώνουμε μια περιπατητική γνωριμία με ξεχασμένα και άγνωστα μνημεία της πόλης μας. Πιστεύουμε ότι η γνωριμία με την πόλη μας, τα μνημεία, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αγαπήσουμε τον τόπο μας και στη συνέχεια να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην ανάπτυξη και ανάδειξή του.
Παράλληλα στοχεύουμε στη μετάδοση της ζωντανής ιστορικής μνήμης από ανθρώπους που έζησαν ή γνωρίζουν και αυτοί από μαρτυρίες την πόλη μας, τα χαμένα μνημεία της και τον ξεχασμένο τρόπο ζωής των προγόνων μας. Συγκέντρωση και εκκίνηση από την κεντρική πλατεία Σερβίων στις 11:00΄ π.μ. Mε τη στήριξη του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, του Μ.Ο.Σ. του Κ.Α.Π.Η. και του Εμπορικού Συλλόγου Σερβίων Πληροφορίες: oikomouseioservion@gmail.com
Περισσότερα »

Προς Κατάργηση η Υποχρεωτική Δημοσίευση των Ισολογισμών στον Τύπο

Τροπολογία για την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο κατατίθεται στη Βουλή,

στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον βουλευτή της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών κ. Γιώργο Χαραλαμπόπουλο και ήδη από την Τρίτη συγκεντρώθηκαν αρκετές υπογραφές, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με την τροπολογία προτείνεται η εμπορική δημοσιότητα, απαραίτητη για λόγους διαφάνειας και πληροφόρησης των συναλλασσομένων να επιτυγχάνεται με την καταχώριση των σχετικών εγγράφων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), διατηρουμένων των σχετικών προθεσμιών. «Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία επισημαίνεται ότι η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο και μάλιστα σε μια ημερήσια πολιτική εφημερίδα, σε μια ημερήσια οικονομική, καθώς και σε μια νομαρχιακή ή εβδομαδιαία πανελλήνιας κυκλοφορίας που έχει την έδρα της στην έδρα της εταιρείας πρόκειται για ρύθμιση αναχρονιστική, αλλά και δαπανηρή, καθώς το κόστος δημοσίευσης κυμαίνεται από 1.500 έως 5.000 ευρώ ετησίως» αναφέρει το δημοσίευμα.

Περισσότερα »

Βιβλιοπαρουσίαση την Κυριακή 3/4 στις 18:00 στο εργατικό κέντρο Κοζάνης

Σεπτέμβρης 1913. Το Σωματείο των Ενωμένων Ανθρακωρύχων Αμερικής προκηρύσσει απεργία στα ορυχεία του Κολοράντο.

Η απεργία θα διαρκέσει 14 μήνες. Ομως, την άνοιξη του 1914, η πολιτεία δεν μπορεί να συντηρεί τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δίνει την έγκριση στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν τη σύσταση ιδιωτικής πολιτοφυλακής η οποία θα φοράει τις στολές της Εθνικής Φρουράς.

Στις 20.4.1914, τρεις φρουροί εμφανίζονται στον καταυλισμό του Λάντλοου και απαιτούν από τον αρχηγό των εργατών, Λούις Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης από το Ρέθυμνο), να τους παραδώσει δύο Ιταλούς συνδικαλιστές. Εκείνος τους ζητάει επίσημο ένταλμα, το οποίο δεν υπάρχει.

Μετά από διαπραγματεύσεις, οι «εθνοφρουροί» εισβάλλουν στον καταυλισμό. Διώχνουν τους απεργούς, σκοτώνουν 18 άτομα, εκ των οποίων 10 παιδιά από 3 μηνών έως 11 ετών, και καίνε τις σκηνές. Την κηδεία των θυμάτων, στις 27.4.1914, θα ακολουθήσουν χιλιάδες εργάτες.

Ο Απτον Σίνκλερ στήριξε το έργο του «Ο Βασιλιάς Ανθρακας», σ' αυτήν την απεργία, την απεργία των ανθρακωρύχων.

O A. Σίνκλερ είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στράτευσε την τέχνη του στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Συνειδητός σοσιαλιστής, έφερε στο φως κοινωνικές συνθήκες που προορίζονταν να μη βγουν σε κοινή θέα. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 3/4 θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση του συγκεκριμένου Βιβλίου στις 18:00 στο εργατικό κέντρο Κοζάνης. Παράλληλα θα αναδειχτεί η αναγκαιότητα για αγώνες σήμερα που η οικονομική κρίση τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα.

Περισσότερα »

«Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση»

Στην Κοζάνη Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Καραμανλή & Λυγερής

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:00 - 11:30 Εγγραφή στην ημερίδα

11:30 - 11:45 Χαιρετισμός του κ. Κων/ντίνου Ντίνα, Καθηγητή

Προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών,

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΗ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ

11:45 – 12:30 Μαθητές με δυσκολίες στη μάθηση: Ένα σχολείο για όλους

Ελένη Ζυγούρη, Διδάκτωρ Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/Θμιας και Δ/Θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας

Α΄ ΜΕΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συντονίστρια: Αγγελική Τσαπακίδου

Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

12:30 – 12:45 Κοινωνικές αναπαραστάσεις ατόμων με αναπηρία στον κινηματογράφο

Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αν. Καθηγήτρια, Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας

12:45 – 13:15 Νοητική αναπηρία και γενετικά σύνδρομα: Αναπτυξιακή προσέγγιση και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις

Αναστασία Αλευριάδου, Αν. Καθηγήτρια

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

13:15 – 13:45 Ο χορός-κίνηση ως μέσο επικοινωνίας σε παιδιά με

ειδικές ανάγκες

Ελένη Τσομπανάκη, PhD in Dance Education

13:45 – 14:15 Διάλειμμα - Καφές

Β΄ ΜΕΡΟΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συντονίστρια: Αναστασία Αλευριάδου

Αν. Καθηγήτρια, Παν/μιο Δυτ. Μακεδονίας

14:15 – 14:45 Η επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμεΑ στην Ελλάδα. Συγκριτική παρουσίαση με τη Δανία

Κατερίνα Θεοδοσιάδου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος, MSc Μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση

14:45 – 15:15 Διερευνώντας τα προβλήματα συμπεριφοράς με τη συστημική οπτική

Έλενα Καρκαζή, Κλινική ψυχολόγος, DEA Paris VIII & X Οικογενειακή θεραπεύτρια, Συστημική επόπτρια & εκπαιδεύτρια

15:15 – 15:45 Εφαρμογές των Νέων Τεχνολογιών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Νίκος Φαχαντίδης, Επ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

Γ΄ ΜΕΡΟΣ - ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Συντονίστρια: Ιφιγένεια Βαμβακίδου

Αν. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

15:45 - 16:15 Γεώργιος Ματθαίου Εξαρχόπουλος : «Η αειθαλής Γαλλία»

Μίμης Σουλιώτης, Καθηγητής

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας

16:15 – 16:30 Συμπεράσματα και Λήξη της Ημερίδας

16:30 – 17:30 Συνάντηση Εισηγητών – Γεύμα εργασίας – Συζήτηση

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Αλευριάδου Αναστασία, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ειρήνη Σιβροπούλου, Αν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Αγγελική Τσαπακίδου, Aν. Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

  • ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Μαρίνα Βέζου, Υποψ. Διδάκτωρ, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Ηλίας Μιχαηλίδης, MSc Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτικές Δομές και Πρακτικές

Λάζαρος Παπουτζής, MSc Πολιτισμικές Σπουδές: Σημειωτικές Δομές και Πρακτικές

Χριστίνα Τζιαμτζή, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Έλενα Σωτηροπούλου, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Δήμητρα Ψύχα, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας

Πάρης Τσενεκλίδης, Ειδικός Παιδαγωγός

Περισσότερα »

Μειώνονται τα μαθήματα, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας

Μείωση των μαθημάτων αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας τους.

Τέλος στη μονόωρη διδασκαλία και καθιέρωση της επιστημονικής εργασίας (ένας είδος πτυχιακής) που θα παίζει ρόλο στην βαθμολογία του απολυτηρίου, περιλαμβάνει ο «χάρτης» για το Νέο Λύκειο που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.

Στην Α΄ Λυκείου δεν θα υπάρχουν πλέον επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις. Όλοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας υποχρεωτικά για όλους. Τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε 8, ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία.

Στην Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα έχουν δυο βασικές κατευθύνσεις σπουδών, την Θετική και την Θεωρητική. Τα μαθήματα από 17 μειώνονται σε 12 και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας τους.

Στην Γ΄ Λυκείου θα εισάγεται μια τρίτη επιστημονική κατεύθυνση και θα διαχωρίζονται έτσι οι ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα μαθήματα από 16 γίνονται 10.

Το μάθημα της Ιστορίας θα είναι υποχρεωτικό και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, ενώ τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Αναφορικά με τις εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αυτές θα διεξάγονται κεντρικά σε βασικό αριθμό μαθημάτων.

Τα ΑΕΙ θα καθορίζουν συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων αυτών και θα συμμετέχουν στα κριτήρια επιλογής των φοιτητών.

Σε ερώτηση αν θα προσμετράται η βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ότι όλο το Λύκειο παίζει ρόλο.

Επίσης η υπουργός πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

Πηγή: newsbomb.gr

Περισσότερα »

Συνάντηση ελπίδας

Ένα σημαντικό βήμα για την οικονομική ενίσχυση του Εορδαϊκού έγινε την Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Εορδαίας, Παρασκευής Βρυζίδου, και ήδη μαζεύτηκαν περίπου 10.000 ευρώ.

Ανάσα για τα ταμεία των «λιγνιτωρύχων» προκύπτει τις τελευταίες ώρες, με συντονισμένες ενέργειες των τοπικών φορέων, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Σάββας Λιάμης διατεινόταν συχνά ότι είναι πολύ μόνος του και δεν μπορεί να αντέξει το βαρύ φορτίο. Την Τετάρτη στο Δημαρχείο υπήρξε συνάντηση οικονομικών παραγόντων της Πτολεμαΐδας, ώστε να δημιουργηθεί μια ομάδα 20-30 ατόμων η οποία θα πλαισιώσει την διοίκηση, με σκοπό να επιλυθούν τα όποια οικονομικά προβλήματα ή τουλάχιστον να μπουν σε μια τάξη και του χρόνου όλα να κυλήσουν ομαλά. Παρόντες ήταν οι Σάκης Γρηγοριάδης (εργολάβος), Παύλος Λαζαρίδης (γυναικολόγος), Μιλτιάδης Κύρου (ορθοπεδικός), Θόδωρος Ξυνός (εργολάβος), Ιάκωβος Παντελίδης (ξενοδόχος), Κυριάκος Πετκίδης (εργολάβος), Σίμος Σωτηριάδης, Γιώργος Θεοφιλάκης, Στράτος Καΐδης (δικηγόρος) ενώ από το δήμο, πλην της δημάρχου, το «παρών» έδωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ασπράγκαθος ο οποίος μαζί με τον κ. Καΐδη θα είναι στην προσωρινή επιτροπή που θα αναλάβει να συγκεντρώνει τα χρήματα. Από το ποσό που μαζεύτηκε αρχικά θα διακανονιστεί η οφειλή για τις προσφυγές Βλάχου-Ελευθεριάδη ενώ το Σάββατο θα γίνει νέα συνάντηση στο δήμο. Το κλίμα ήταν πολύ καλό και όλοι εξήραν την προσπάθεια της δημάρχου που θα ηγηθεί της προσπάθειας. Το πρώτο βήμα έγινε και όλοι ελπίζουν σε ένα καλύτερο «αύριο» για τον Εορδαϊκό.

Συντάκτης: Θεόφιλος Ψυχογιός

onsports.gr

Περισσότερα »

Δεν ξεχνάμε τα αδέσποτα στις 4 Απριλίου

Καθιερώθηκε από φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για αυτά τα ταλαιπωρημένα ζώα

Ξεκινώντας από φέτος, 2011, η 4η Απριλίου θα καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων με σκοπό να δοθεί ακόμα περισσότερη προσοχή στα περίπου 1 δισ. αδέσποτα ζώα σε όλο το κόσμο.

Όλοι πρέπει να μάθουν για την άθλια ζωή τους στους δρόμους, χωρίς νερό και τροφή, στο κρύο ή τη ζέστη, με εχθρικούς πολίτες ή ακόμα και κυβερνήσεις. Η 4η Απριλίου θα είναι η μέρα να δείξουμε τη συμπόνοια μας, θα διοργανώσουμε πρωτοβουλίες για την φροντίδα τους και θα δράσουμε για τα αδέσποτα ζώα σε όλο το κόσμο

Περισσότερα »

Οδηγός για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) Η δυνατότητα συνταξιοδότησης με συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και σε ηλικία 65 ετών για άνδρες και γυναίκες διατηρείται για το συγκεκριμένο Ταμείο και υπό το καθεστώς του νέου νόμου.

Μέχρι 31-12-2010 υπήρχε η δυνατότητα για απόληψη σύνταξης και σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών, ήτοι σε ηλικία 60 ετών και με 35 έτη ασφάλισης. Από 1-1-2011 ο χρόνος ασφάλισης αυξάνει κατά ένα (1) έτος, ώστε το 2015 να φτάσει τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Το συγκεκριμένο Ταμείο χορηγεί μόνο πλήρη σύνταξη. Μειωμένη σύνταξη σε μικρότερη ηλικία δεν προβλέπεται για τους παλαιούς ασφαλισμένους, όπως επίσης δεν προβλέπεται και δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης σε μητέρες ανηλίκων.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι και στα τρία (3) Ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), από 1-1-2011 ο ασφαλισμένος μπορεί να αναγνωρίσει από 4-7 χρόνια πλασματικά. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους ασφαλισμένους που είχαν κάνει έναρξη επιχείρησης χωρίς ασφάλιση (χωρίς να έχουν δηλαδή ενταχθεί στα Ταμεία του ενιαίου σήμερα ΟΑΕΕ), να αναγνωρίσουν επιπλέον μέχρι και πέντε (5) έτη ασφάλισης από την περίοδο της ανασφάλιστης δραστηριότητάς τους.

β.ΟΑΕΕ-ΤΑΕ

Το πρώην ΤΑΕ χορηγεί και σήμερα σύνταξη σε άνδρες-γυναίκες με 15 έτη ασφάλισης στο 65ο έτος, καθώς επίσης και στο 60ό έτος ηλικίας με 35 χρόνια ασφάλισης. Από 1-1-2011 και μέχρι το 2015 το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι το 60ό, αλλά με 40 έτη ασφάλισης. Για μητέρες ανηλίκων που έχουν ασφαλιστεί προ του 1993, δεν υπήρχε δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει και για τις δύο περιπτώσεις στους πίνακες στο επισυναπτόμενο αρχείο (pdf)

http://www.newscode.gr/images/sized/articles/pinakes_oaee.pdf

newscode.gr

Περισσότερα »

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Κοζάνης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2011 από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, θέμα που συζητήθηκε μαζί με την έγκριση του τεχνικού προγράμματος στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τρίτης. Μετά από συμφωνία όλων των παρατάξεων, αποφασίστηκε τα δύο θέματα να συζητηθούν στην ίδια συνεδρίαση και όχι σε ξεχωριστές όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Η συνεδρίαση όπως αναμενόταν ήταν μαραθώνια και διήρκησε περίπου επτά ώρες αφού ολοκληρώθηκε κοντά στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Κοζάνης ψήφισε η πλειοψηφία, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστα Πουτακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Ιωαννίδης ψήφισε λευκό με τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να καταψηφίζουν το τεχνικό πρόγραμμα. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό, αυτός υπερψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Πουτακίδη ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, δήλωσε πως τόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και ο προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καιρών και στη σφιχτή εισοδηματική πολιτική με τους περιορισμένους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης και την «απουσία» πολλών σωτήριων προγραμμάτων για τους δήμους. Πρόσθεσε πως στόχος της δημοτικής αρχής στο κομμάτι των οικονομικών και των έργων, είναι να μη προσθέσει νέα χρέη στο δήμο Κοζάνης και πως θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βγει πρώτος από την ύφεση και την υπανάπτυξη.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Άννα Νανοπούλου, έκανε λόγο για έναν δήμο με υποθηκευμένο μέλλον εξαπολύοντας τα βέλη της στον Καποδιστριακό δήμο Κοζάνης και στον πρώην δήμαρχο και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλο. Μίλησε για μαύρη τρύπα στα οικονομικά του δήμου προσθέτοντας πως τα χρέη του, υπονομεύουν οποιαδήποτε αναπτυξιακή του προσπάθεια. Πρότεινε στη δημοτική αρχή να πραγματοποιήσει λαϊκή συνέλευση και να εξηγήσει στην κοινωνία «πως θα εξέλθει αυτός ο δήμος από την κρίση και τα χρέη» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για αδιαφανείς διαδικασίες με τον ορκωτό λογιστή του δήμου αφού όπως τόνισε «δεν είναι δυνατόν να έχει ο δήμος Κοζάνης τον ίδιο ορκωτό λογιστή επί οκτώ χρόνια».

Για μια λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου η οποία εξυπηρετεί την κεντρική διοίκηση και κεντρική εξουσία, μίλησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Μητσιάκος ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό γιατί εμπεριέχει φόρους που επιβάλλει στους πολίτες και δεν διεκδικεί κανένα νέο κονδύλιο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης δήλωσε ότι αναδεικνύονται πολιτικές ευθύνες σε δημάρχους των πρώην Καποδιστριακών δήμων αφού «δυστυχώς κάποιοι έκαναν πολιτική με δανεικά εις βάρος των επόμενων γενεών» δήλωσε και κάλεσε τους υπεύθυνους να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους.

Σωκράτης Μουτίδης – Kozani.tv

Περισσότερα »

Ποιοι θα μας προστατέψουν από τους προστάτες ?

Την Κυριακή το απόγευμα, 27 του Μάρτη, συνέβη ένα ασυνήθιστο, για τα δεδομένα της πόλης, γεγονός.

Δύο άτομα περιφέρονταν με το αυτοκίνητο τους στους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης με περισσή αλαζονεία και αυθάδεια προκαλώντας με τη συμπεριφορά τους. Κάποια στιγμή μάλιστα, στην οδό Επισκόπου Βενιαμίν, λογομάχησαν με έναν περίοικο που τους έκανε παρατήρηση και στη συνέχεια, στην οδό Παύλου Μελά συνέχισαν το προσωπικό τους «πάρτυ» πυροβολώντας πολλές φορές στον αέρα.

Και ενώ αρχικά δόθηκε, ίσως εσκεμμένα, η εντύπωση ότι επρόκειτο για νεαρούς αλλοδαπούς, αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι ο ένας εκ των δύο «κουμπουροφόρων» είναι εν ενεργεία όργανο του αστυνομικού τμήματος Κοζάνης ! .

Είναι προφανές ότι όλοι οι πολίτες, αλλά και οι αστυνομικοί που σέβονται τη δουλειά τους, καταδικάζουν τέτοια κρούσματα αυθαίρετης οπλοχρησίας και εκφοβισμού. Ο οπλισμός των σωμάτων ασφαλείας με βάση την κείμενη νομοθεσία χρησιμοποιείται μόνο στην έσχατη ανάγκη και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μέσο επίδειξης και ανέξοδου παλικαρισμού.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την ανθρώπινη ζωή. Πόσο μάλλον ένας αστυνομικός που θεωρείται «προστάτης των πολιτών» και αμείβεται για το σκοπό αυτό από τους έλληνες φορολογούμενους.

Θέλουμε την αστυνομία στο πλευρό της κοινωνίας. Πλάι στους πολίτες (κι όχι απέναντι τους, όπου συχνά την οδηγούν οι κυβερνώντες). Απαιτούμε λοιπόν από τους αστυνομικούς να σέβονται την πόλη και τους πολίτες και να εφαρμόζουν τους νόμους πρώτα από όλα στον εαυτό τους. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών μας.

Ζητούμε:

  • Από την Αστυνομική Διεύθυνση να κινήσει την προβλεπόμενη πειθαρχική και ποινική διαδικασία με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ.
  • Από το Δημοτικό Συμβούλιο να ορίσει επιτροπή Συμβούλων που θα επισκεφτεί τη Διοίκηση της Αστυνομίας και θα ζητήσει εξηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε και ένδικα μέσα ως θιγόμενοι πολίτες, εφόσον οι προηγούμενες ενέργειες δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Πιστεύουμε ότι η Κοζάνη είναι ένας τόπος για να ζεις και όχι τόπος όπου θα φοβάσαι να κυκλοφορείς.

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – τόπος να ζεις»

Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Περισσότερα »

Παράταση ως 16 Μαΐου για το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον»…

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», μέχρι τις 16 Μαίου 2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας.

Η προθεσμία κανονικά έληγε στις 31 Μαρτίου, αλλά κατόπιν αιτήσεων τόσο από τους καταναλωτές, όσο και από τις εμπλεκόμενες τράπεζες, (ακριβώς επειδή τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρωθούν είναι πολλά), αποφασίστηκε να δοθεί παράταση.

Πάντως, όσες αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαρτίου θα προωθούνται κατά προτεραιότητα από τις τράπεζες.

Θυμίζουμε ότι στο «Εξοικονόµηση Κατ’ Οίκον», µπορούν να υπαχθούν για να πάρουν επιχορηγήσεις και χαµηλότοκα δάνεια χωρίς προσηµείωση κάτοχοι κατοικιών σε περιοχές µε τιµή ζώνης έως 1.750 ευρώ/τ.µ., έναντι του πλαφόν των 1.500 ευρώ που είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Το µέγιστο ύψος του συνόλου της ενίσχυσης δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, για να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά, διευρύνθηκε το εισοδηµατικό κριτήριο που πρέπει να πληροί κάθε δικαιούχος για να ενταχθεί σε καθεµία από τις κατηγορίες ενίσχυσης του προγράµµατος. Οι τρεις αυτές κατηγορίες είναι:

1. Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µέχρι 22.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ, προβλέπεται άτοκο δάνειο και επιχορήγηση του 30% του προϋπολογισµού των παρεµβάσεων. ∆ηλαδή, ένας πολίτης για εργασίες ύψους 10.000 ευρώ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 ευρώ και επιχορήγηση 3.000 ευρώ.

2. Για όσους το ατοµικό εισόδηµα κυµαίνεται µεταξύ 22.000-40.000 ευρώκαι το οικογενειακό µεταξύ 40.000-60.000 ευρώ, δίνεται χαµηλότοκο δάνειο µε επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασµό µε επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού προϋπολογισµού. ∆ηλαδή, κάποιος για εργασίες ύψους 10.000 ευρώ θα πάρει δάνειο 8.500 ευρώ και 1.500 ευρώ ως επιχορήγηση.

3. Για ατοµικά εισοδήµατα έως 60.000 και οικογενειακά µέχρι 75.000 ευρώ, δεν παρέχεται επιδότηση, παρά µόνο δάνειο µε 4,93% για 4 έτη.

Θυμίζουμε ότι ως προϋποθέσεις παραµένουν το ακίνητο να έχει οικοδοµική άδεια πριν από το 1980, να χρησιµοποιείται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία και να έχεικαταταγεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαµηλότερη ή ίση της «∆».

Περισσότερα »
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top