VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Πτολεμαϊδα: Κυκλώματα και οικονομικά συμφέροντα λυμαίνονται την Λαϊκή Αγορά

Σοβαρές καταγγελίες για τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Πτολεμαίδας έκανε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας ο Αντιδήμαρχος Σοφοκλής Σιδηρόπουλος μιλώντας για κυκλώματα και οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο, γι αντίσταση εκθετών στους ελέγχους της δημοτικής Αστυνομίας ακόμη και γι απειλές με μαχαίρια. Τόνισε ότι πρωτίστως θα πρέπει να περιέλθουν όλες οι αρμοδιότητες από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον δήμο Εορδαίας, να γίνει σωστή χωροθέτηση ώστε να εξυπηρετηθούν και οι παραγωγοί της περιοχής

και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι τις 30 Ιουνίου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την « εξυγίανση» της Λαϊκής Αγοράς. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν ποινικές και νομικές κυρώσεις.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μαίρη Κεσκιλίδου

Περισσότερα »

Συνάντηση της υποψήφιας Βουλευτή Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Εύας Αμπάζη με τους πολίτες της Κοζάνης

Η Εύα Αμπάζη υποψήφια βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Π.Ε. Κοζάνης θα συναντηθεί την Τετάρτη 2 Μαϊου 2012 και ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο ΑΛΙΑΚΜΩΝ με τους πολίτες της Κοζάνης.

Περισσότερα »

Βάζουν... χέρι στο εφάπαξ!

Πρόταση-βόμβα του ΤΠΔΥ

Πρόταση-βόμβα για μείωση έως και 30% στο εφάπαξ κάνει η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, σε εμπιστευτική της μελέτη για τη βιωσιμότητα του φορέα. Είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση του ΤΠΔΥ διατυπώνει εγγράφως σε οικονομικό της σχέδιο προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ταμείου, ενόψει μάλιστα των κρίσιμων αποφάσεων που αναμένονται από την τρόικα αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, ως προς τη διάσωση του Ταμείου από μια βέβαιη χρεοκοπία. Πληροφορίες και στοιχεία της πρότασης δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διοίκηση του ταμείου προτείνει: Να επιβληθεί εισφορά στο σύνολο των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Σήμερα επιβάλλεται 4% στο βασικό μισθό και εξαιρούνται τα επιδόματα, υπερωρίες και λοιπές αποζημιώσεις. Να μειωθεί το ποσό που θα παίρνουν όσοι αποχωρούν, σε ποσοστό έως και 30%. Το κούρεμα του εφάπαξ θα συνεπάγεται απώλειες έως και 20.000 για τους υπαλλήλους που δικαιούνται το ανώτερο ποσό. newbeast.gr
Περισσότερα »

Ακατάσχετη η αιμορραγία στα νοσοκομεία

Ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η σπατάλη των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι διοικητές εξακολουθούν να αγοράζουν υλικά με απευθείας αναθέσεις και παρατάσεις συμβάσεων εν γνώσει μάλιστα των αρμοδίων.

Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί, με συνέπεια να αγοράζονται, με διαδικασίες εξπρές, υλικά σε πολύ υψηλότερες τιμές (ακόμη και 20 φορές) από αυτές που θα μπορούσαν να εξασφαλισθούν μέσω των διαγωνισμών.

Το φαινόμενο της σπατάλης είναι γνωστό στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος δεσμεύεται να το εξαλείψει εντός του 2011. Οπως δηλώνει στην «Κ.Ε.» «υπάρχουν περιπτώσεις όπου για λόγους κακοδιοίκησης και ανεπαρκειών στα νοσοκομεία ή και σε υγειονομικές περιφέρειες συνεχίζεται το παλαιό καθεστώς των εξωσυμβατικών προμηθειών, το οποίο διαστρέφει την αγορά και σε ορισμένες περιπτώσεις διατηρεί τιμές υψηλότερες από αυτές που έχουμε ορίσει στο "Παρατηρητήριο τιμών". Προσπαθούμε να εξαλείψουμε αυτήν την πρακτική και μέσα στο 2011 θα τα καταφέρουμε».

Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν έχουν καλά καλά ολοκληρωθεί ούτε οι μεγάλοι διαγωνισμοί για την αγορά των ακριβών προϊόντων όπως είναι τα καρδιολογικά υλικά και τα ορθοπεδικά. Από τις επτά κατηγορίες των ακριβών υλικών οι τρεις έχουν μπλοκαριστεί έπειτα από ενστάσεις εταιρειών στο ΣτΕ, ενώ αυτός που αφορά ορθοπεδικό υλικό επαναπροκηρύχθηκε. Οπως επισημαίνει η επικεφαλής της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) Κατερίνα Καστανιώτη «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα στείλουμε τις παραγγελίες στις εταιρείες για 3 είδη: συστήματα περιτοναϊκής κάθαρσης (αιμοκάθαρση), βελόνες τεχνητού νεφρού και στεντ, με βάση και τις ανάγκες που έχουν τα νοσοκομεία. Σε άλλες τρεις κατηγορίες υλικών περιμένουμε την τελική απόφαση του ΣτΕ, ενώ στα ορθοπεδικά υλικά ανοίγουν τώρα οι προσφορές, καθότι τροποποιήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού μετά από ενστάσεις που έγιναν». Η πρόεδρος της ΕΠΥ παραδέχεται πάντως ότι «συνεχίζονται οι απ' ευθείας αναθέσεις και παρατάσεις των συμβάσεων στα νοσοκομεία αλλά πλέον με διαφορετικές τιμές».

Την ίδια στιγμή η ανεξάρτητη ομάδα εργασίας ειδικών εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας με επικεφαλής τον καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις σπατάλες στις προμήθειες, καθώς, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της: «Δεν επετεύχθη μείωση δαπάνης στις υπηρεσίες που ανατίθενται σε τρίτους (outsourcing) και τις υπόλοιπες κατηγορίες... κυρίως λόγω αδυναμίας άμεσης διενέργειας διαγωνισμών και μεταφοράς υποχρεώσεων... Συνεπώς, η αιτία για αυτή την εξέλιξη οφείλεται στο μεγάλο αριθμό αναθέσεων και παρατάσεων συμβάσεων που έγιναν το 2010».

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ, καθώς η ομάδα των εμπειρογνωμόνων τονίζει πως το ποσοστό των απευθείας αναθέσεων για την προμήθεια υλικών είναι και εκεί διπλάσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες συμβάσεις.

Οπως δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο κ. Μόσιαλος, «είμαστε σε πιο οργανωμένη πορεία σε σχέση με το παρελθόν αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς τις δυσκαμψίες και τις δυσλειτουργίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στο να διεκπεραιώνει μεγάλους διαγωνισμούς και προμήθειες.

Η αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στον τομέα των προμηθειών είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη μείωση της δαπάνης, χωρίς να επηρεαστεί το επίπεδο υγείας των ασθενών. Εκτός αυτού πρέπει να υπάρξει σύστημα αποτύπωσης των αποτελεσμάτων όλων των διαγωνισμών των νοσοκομείων στο Διαδίκτυο».

Μια ακόμη πιο δαπανηρή και σπάταλη διάσταση αγοράς των υλικών στα νοσοκομεία δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας. Επειτα από έρευνα διαπίστωσε ότι ακόμη και οι επίσημες ανώτατες τιμές των υλικών των νοσοκομείων που ορίζονται από το υπουργείο Υγείας μέσω του λεγόμενου «Παρατηρητηρίου τιμών» είναι συχνά 20 φορές υψηλότερες από τις ισχύουσες στην αγορά!

Οπως λέει χαρακτηριστικά, «οι σημαντικότατες αποκλίσεις των τιμών μεταξύ του "Παρατηρητηρίου" του υπουργείου Υγείας και της αγοράς εντυπωσιάζουν, θέτοντας εύλογα αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του "Παρατηρητηρίου" όπως και τους χειριστές του! Αναλυτικότερα, σε απευθείας αναθέσεις -μια συνηθέστατη πρακτική, λόγω υπολειτουργίας της ΕΠΥ- με ποιες τιμές αγοράζουν τα νοσοκομεία; Μπούσουλας των αποφάσεών τους είναι φυσικά το εν λόγω "Παρατηρητήριο". Οπότε, εφόσον αγοράζουν στις ανώτατες τιμές του "Παρατηρητηρίου", αυτές εξακολουθούν να είναι δύο, τρεις ή ακόμη δέκα έως είκοσι (!!!) φορές μεγαλύτερες της αγοράς»!

enet.gr

Περισσότερα »

Κρίση, κρίση και επιστροφή...στη φύση

Χιλιάδες νέοι επενδύουν επαγγελματικά σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία

Η μεγάλη πορεία των νέων που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν πίσω στην επαρχία και τις αγροτικές καλλιέργειες, γνωρίζει πλέον μαζικές διαστάσεις, καθώς η ανεργία, η διαβίωση ανάμεσα στο τσιμέντο και η ακρίβεια, δεν τους αφήνον πολλά περιθώρια. Η «άφιξή» τους είχε αρχικά τον χαρακτήρα μεμονωμένου φαινομένου, αλλά στη συνέχεια αιφνιδίασε ευχάριστα ακόμη κι αυτούς τους υπέρμαχους της επιστροφής στο χωριό. Άφησαν γραφεία, εταιρείες και επιχειρήσεις, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους και με μόνα εφόδια μεταπτυχιακούς τίτλους και το internet, στράφηκαν σε παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Realnews, οι πρώτες ενδείξεις για εσωτερική μετανάστευση εμφανίστηκαν το 2008, ενώ το 2009 η τάση ήταν συνεχώς ανοδική. Μάλιστα το 2010 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 8%, που σημαίνει πως 60.000 νέοι εντάχθηκαν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του 2011, κάνουν λόγο για αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει και το 10%. Έτσι ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια. newbeast.gr
Περισσότερα »

Το κυβερνητικό όχημα... ρετάρει

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΝΤ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«Υπάρχει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα». Η διαπίστωση είναι κοινή για όσους συνομίλησαν με στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα, τα οποία αμφισβητούν ευθέως πλέον την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και να προχωρήσει δυναμικά σε πρωτοβουλίες που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Με αυτό το δεδομένο και τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης να διχάζει την Ε.Ε., με τους Γερμανούς να την επιθυμούν και τους υπόλοιπους να το διαψεύδουν, το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται και πολλοί στην κυβέρνηση μιλούν για την ανάγκη μιας νέας επανεκκίνησης.

Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο γραμμές για τον χρόνο στον οποίο πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (το ότι θα γίνει, θεωρείται δεδομένο, παρά τις διαψεύσεις). Η πλειοψηφία (περιλαμβανομένων των Γάλλων, οι τράπεζες των οποίων είναι και οι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα) τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης μετά το 2013, όταν θα είναι έτοιμος ο Μόνιμος Μηχανισμός και αφού θα έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του συστημικού ρίσκου. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση με τη μορφή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής όλου του δανείου με πιο χαμηλό επιτόκιο (με αυτό τον τρόπο θα γίνει και το «κούρεμα») πρέπει να προχωρήσει τώρα. Κι αυτό για δύο λόγους:

α) Ο βασικός είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, το χρέος από τα χέρια των ιδιωτών περνάει στα κράτη. Το 2012 τα 110 δισ. ευρώ θα τα έχουν ξεφορτωθεί οι τράπεζες και τα διάφορα funds και θα τα οφείλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, ενώ γύρω στα 40 δισ. βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ποσόν που θα οφείλει η Ελλάδα στο Μηχανισμό (άρα στα ευρωπαϊκά κράτη) το 2013 θα γίνει αρκετά μεγαλύτερο, αφού είναι πολύ δύσκολο μέχρι τότε η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι ένα «κούρεμα» μετά το 2013 θα κληθούν να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι των χωρών που μας έχουν δανείσει, πράγμα δύσκολα διαχειρίσιμο πολιτικά σε μια Ε.Ε. στην οποία αυξάνει ο ευρωσκεπτικισμός. «Οι Γερμανοί δεν θα 'θελαν να 'χουν συνεχώς την Ελλάδα να τους ζητάει λεφτά» τονίζει οικονομικός παράγοντας, που βρισκόταν πρόσφατα στο Βερολίνο και είχε συναντήσεις με γερμανούς ειδικούς.

Στη Γερμανία το 2013 θα γίνουν εκλογές για την καγκελαρία και η Αγκελα Μέρκελ δεν θα επιθυμούσε στην αναμέτρηση ένα από τα κύρια ζητήματα να είναι το ελληνικό πρόβλημα. Γι' αυτό και ακούμε συνεχώς δηλώσεις για αναδιάρθρωση μετά τον Ιούνιο, όταν θα έχει συνταχθεί η έκθεση για την ελληνική οικονομία για την οποία μίλησε ο Β. Σόιμπλε και θα έχουν γίνει τα stress tests των τραπεζών (εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρξει κάποιος αιφνιδιασμός). Οι γερμανικές τράπεζες πάντως, στην περίπτωση επιμήκυνσης της αποπληρωμής με πιο χαμηλό επιτόκιο δεν θα υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά αφού τον Σεπτέμβριο του 2010 είχαν περιορίσει την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα περίπου 27 δισ. ευρώ, από τα 50 δισ. που κατείχαν στην αρχή της κρίσης (τώρα το ποσόν είναι ακόμη μικρότερο). Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και πιο θετικές για την αναδιάρθρωση στις συζητήσεις που με μυστικότητα έχουν ξεκινήσει με την ελληνική πλευρά.

β) Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο δεν λαμβάνεται κάποια σοβαρή απόφαση σε επίπεδο Ε.Ε. και παρατείνεται η αβεβαιότητα, τόσο τα όποια μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα δεν έχουν αποτέλεσμα και παράλληλα συνεχίζεται η αναταραχή και επεκτείνεται η κρίση στην περιφέρεια της ευρωζώνης, επηρεάζοντας σημαντικά και τις χώρες του Βορρά.

Η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα, μεγαλύτερης διάρκειας και πιο χαμηλού επιτοκίου, τα οποία όμως θα έχουν την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ένα είδος ευρωπαϊκών Brady Bonds, τα οποία εκδόθηκαν το 1989 με αμερικανική εγγύηση για τη διαχείριση του χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής), ώστε οι κάτοχοί τους να είναι βέβαιοι ότι δεν θα μπουν σε νέες περιπέτειες. Αυτό επιτρέπει στις τράπεζες να διατηρήσουν τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους και να υποστούν κάποιες ζημιές, λόγω των πιο χαμηλών επιτοκίων.

Με τη λύση αυτή το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, όμως θα υπάρχει ελάφρυνση για τις δόσεις των επόμενων χρόνων που θα είναι τα πιο δύσκολα, ενώ οι μειωμένοι τόκοι θα βοηθήσουν το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα που, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα συμβάλει σταδιακά στη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει όμως με επιτήρηση διαρκείας και «συνεχή μνημόνια».

Η προώθηση των παραπάνω προϋποθέτει διαφορετική πολιτική διαχείριση και η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δείχνει πελαγωμένη, δίχως κατεύθυνση και χαμένη σε εσωτερικές διαμάχες. Τι θα μπορούσε να συνιστά «επανεκκίνηση», όπως ζητούν πολλοί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον αλλά και στο εσωτερικό της χώρας;

- Κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει σαρωτικός ανασχηματισμός με μικρότερο σχήμα, αλλαγή του οικονομικού επιτελείου με μετάθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου σε άλλο υπουργείο, απομάκρυνση «κολλητών» του πρωθυπουργού και αξιοποίηση τεχνοκρατών. Να θυμίσουμε ότι στελέχη του ΔΝΤ («Κ.Ε.» 17/4) μιλούσαν για «κυβέρνηση 15-16 μελών ώστε να προχωρήσει η δουλειά» ενώ στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος εξομολογιόταν σε έλληνα συνομιλητή του το πόσο απογοητευμένος είναι από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων υπουργών.

- Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται, είτε με τη μορφή του διλήμματος του Γ. Παπανδρέου στους βουλευτές για στήριξη, είτε ακόμη και με τη μορφή τού να ζητηθεί η ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές. Με δεδομένη την κατηγορηματική άρνηση του Α. Σαμαρά (συνέντευξη στην «Κ.Ε.» στις 17 Απριλίου), αυτό σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κάλπες, από τις οποίες όμως είναι πολύ δύσκολο να προκύψει αυτοδυναμία, όπως εκτιμούν οι δημοσκόποι. Η επιλογή της κάλπης θα σήμαινε για τον Γ. Παπανδρέου ότι επιθυμεί να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται καλώντας τον ελληνικό λαό να αποφασίσει.

Ο «τρίτος δρόμος» είναι η συνέχιση της σημερινής πορείας, δίχως αλλαγές, που ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί συμφωνούν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο.

enet.gr

Περισσότερα »

Συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά

Συγκεντρώσεις και πορείες προγραμματίζουν τα συνδικάτα των εργαζομένων για την Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι το "ραντεβού" των εργαζομένων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ενώ μια ώρα νωρίτερα από το σύνταγμα θα ξεκινήσει το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Από τις 8 το πρωί θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία, γύρω από την πλατεία Κλαυθμώνος και την πλατεία Συντάγματος.

Δυο θα είναι οι συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη, με την πρώτη να ξεκινάει στις 10 το πρωί,στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑ.ΜΕ.). Μισή ώρα αργότερα, στις 10:30 στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η πορεία από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης .

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Όλο το 24ωρο θα παραμείνουν ακινητοποιημένα ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το τραμ και ο προαστιακός, ενώ οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί και από τις 10 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό αποφάσισαν να εργαστούν κανονικά, ενώ το σωματείο των ηλεκτροδηγών του μετρό, αποφάσισε να συμμετάσχει στην εργατική Πρωτομαγιά με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα λεωφορεία.

Στη Θεσσαλονίκη έχει κη
Περισσότερα »

Εμείς, αυτοί και τα ελλείμματα

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που το επίπεδο ζωής των ελλήνων πολιτών έχει γυρίσει πέντε χρόνια πίσω

Ενα χρόνο μετά την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται ακόμη στην αρχή του δρόμου μιας μεγάλης προσπάθειας, στην οποία διαρκώς προκύπτουν ανάγκες λήψης νέων μέτρων.

Σ' αυτό το διάστημα αναιρέθηκαν κατακτήσεις δεκαετιών και οι «συνήθεις ύποπτοι» σήκωσαν ξανά το βάρος. Με τη γλώσσα των αριθμών, τα δύο τρίτα της συνολικής προσαρμογής στηρίχθηκαν στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι εργαζόμενοι είδαν πρώτη φορά να μειώνεται ο μισθός τους.

Στον ιδιωτικό τομέα μέσω της σύναψης ατομικών συμβάσεων ή μερικής απασχόλησης, ενώ πλέον μπορούν να απολύονται με τη μισή ή ακόμη και χωρίς αποζημίωση. Στο Δημόσιο είδαν να ψαλιδίζονται οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα, όπως και να καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας, παράλληλα με την αύξηση των ωρών εργασίας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είδαν να «γράφουν» μικρότερο τζίρο, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκαν να καταβάλουν περισσότερους φόρους για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, υπό την απειλή φορολογικών ελέγχων. Οι συνταξιούχοι δεν έμειναν εκτός του χορού των μειώσεων...

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι αριθμοί, απ' όποια πλευρά κι αν τους δει κανείς, δεν «βγαίνουν». Παράδειγμα; Θεσπίστηκαν μέτρα αξίας 38 δισ. ευρώ, που μείωσαν το έλλειμμα μόλις κατά 12 δισ. ευρώ. Και έπονται νέα μέτρα 26 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα κατά... 20 δισ. ευρώ. Η ανεργία εκτοξεύθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ο πληθωρισμός καλπάζει, ενώ το κατά κεφαλήν διάθεσιμο εισόδημα βαίνει μειούμενο. Πέραν των αριθμών αυτό που χαρακτηρίζει την εποχή του μνημονίου είναι η αρνητική ψυχολογία στους πολίτες.

Σε πολιτικό επίπεδο το μνημόνιο προκάλεσε μικρές ανακατατάξεις. Η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή προκάλεσε τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία προχώρησε στη δημιουργία νέου κόμματος. Νέο κόμμα ίδρυσαν πρόσφατα και οι Γ. Δημαράς - Β. Οικονόμου, που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν κατά του μνημονίου. Ωστόσο, οι μεγάλες ανακατατάξεις φαίνεται ότι συμβαίνουν σε επίπεδο κοινωνίας, καθώς οι πολίτες αφμισβητούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά το πολιτικό σύστημα και δείχνουν να μην εμπιστεύονται ιδιαίτερα τα σημερινά κόμματα ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Και είμαστε μόλις στην αρχή...

enet.gr

Περισσότερα »

Δεν είναι αργία, είναι ανεργία!

«Η πρώτη του Μάη δεν είναι αργία, είναι... ανεργία». Η παράφραση του γνωστού συνθήματος δυστυχώς αποτυπώνει τη σημερινή πραγματικότητα.

Η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά μετά την επιβολή του μνημονίου βρίσκει τη χώρα να πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα ανεργίας. Οι 750.000 πολίτες που διαβιούν χωρίς εργασία, και οι 340.000 μερικώς απασχολούμενοι βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη απόλυτης αβεβαιότητας.

Μπροστά σ' αυτή την τεράστια μάζα των ανέργων που συνεχώς διογκώνεται, η ΓΣΕΕ δείχνει αιφνιδιασμένη και ανέτοιμη. Οταν απευθυνθήκαμε σε στελέχη της για να μάθουμε ποιες δράσεις και πρωτοβουλίες σχεδιάζει, μας απάντησαν ότι το πρόβλημα της ανεργίας μελετάται από το επιστημονικό φορέα της, το Ινστιτούτο Εργασίας, το οποίο επεξεργάζεται στοιχεία και συνθέτει προτάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν στην ετήσια έκθεση του Αυγούστου.

Από την άλλη πλευρά, απέναντι στην εκπεφρασμένη αμφισβήτηση της κοινωνίας προς τις υπάρχουσες συνδικαλιστικές δομές και τον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει το μνημόνιο, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες που ανοίγουν κάποια παράθυρα αισιοδοξίας.

Σε εργασιακά περιβάλλοντα, όπου πριν από μερικά χρόνια οι όροι «συνδικαλισμός» και «απεργία» ήταν άγνωστες λέξεις, δημιουργήθηκαν σωματεία εργαζομένων. Στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, η εταιρική κουλτούρα, που προέβλεπε υπερωρίες χωρίς αμοιβή, και δουλειά για αρκετούς τα Σαββατοκύριακα, έδωσε τη θέση της στη συλλογική διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων:

«Το σωματείο έδωσε αρκετές μάχες. Κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Και μέσα σ' αυτές, είναι η υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης», λέει ο πρώτος πρόεδρος του και σημερινό μέλος του δ.σ. Μανόλης Μιχαηλάκης.

Δημιουργήθηκε το 2005: «Η σπίθα προϋπήρχε από το νόμο για το ασφαλιστικό που προσπάθησε να περάσει ο Γιαννίτσης. Στις τελευταίες εκλογές συμμετείχαν 300 εργαζόμενοι. Είναι αλήθεια πως αρκετοί είναι διστακτικοί. Ακόμη και από αυτούς όμως έχουμε τη σιωπηρή συναίνεσή τους στις κινητοποιήσεις μας».

Πρόεδρος του σωματείου Nokia Siemens Networks, το οποίο συστάθηκε το 2009, είναι ο Παντελής Στακιάς: «Οι περισσότεροι ήμασταν άπειροι στα συνδικαλιστικά και αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες: Για παράδειγμα η προσέγγιση των συναδέλφων, οι τρόποι διεκδικήσεων, η διαπραγμάτευση με τη διοίκηση. Σήμερα στο σωματείο συμμετέχουν περισσότεροι από το 50% των εργαζομένων και παίρνουμε μέρος σε όλες τις γενικές απεργίες και πορείες».

«Αρχικά», προσθέτει, «η διοίκηση δεν μας "υπολόγιζε" ως επίσημο όργανο με το οποίο έπρεπε να συζητάει. Το επιχείρημα "είμαστε πολυεθνική εταιρεία και δεν μπορούμε τοπικά να καθορίζουμε μισθούς, αυξήσεις και πολιτική της εταιρείας" δυσκολεύει πολύ την αποτελεσματική διαπραγμάτευση».

Διεργασίες για τη δημιουργία συνδικαλιστικού οργάνου πραγματοποιούνται και στο χώρο της διαφήμισης: «Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο», μας λέει εργαζόμενος του χώρου, όταν η Ελλάδα έμπαινε επίσημα στο μηχανισμό στήριξης. «Μαζευτήκαμε πάνω από 50 άνθρωποι, από τον ευρύτερο χώρο της διαφήμισης. Κάτι που δεν έγινε τυχαία. Σε ένα χώρο κατεξοχήν μη πολιτικοποιημένο, όπου ο συνδικαλισμός θεωρούνταν αναχρονιστική δομή πριν από πέντε χρόνια, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα γίνονταν συζητήσεις για τη δημιουργία συνδικαλιστικού σωματείου. Το τοπίο όμως έχει αλλάξει. Οι μαζικές απολύσεις, το κόψιμο των μισθών, οι γυναίκες που επιστρέφουν στις δουλειές τους ύστερα από άδεια λοχείας και απολύονται, έσπειραν το μικρόβιο μιας άλλης αντίληψης, πιο συλλογικής», επισημαίνει.

enet.gr

Περισσότερα »

Ως τις 16 Μαΐου η Προθεσμία για το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

- Τι Προβλέπουν οι Νέες Ρυθμίσεις....

Την υιοθέτηση πιο ελαστικών κριτηρίων για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αποφάσισε πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής.

Μετά την παράταση που δόθηκε, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 16 Μαΐου, συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν αν επιθυμούν την αναβάθμιση του ακινήτου τους.

Στις επιδοτούμενες παρεμβάσεις εντάσσονται οι δαπάνες για την κατασκευή σωληνώσεων, για αποξηλώσεις και αποκομιδή παλιών εγκαταστάσεων καθώς και για την τοποθέτηση σητών στα κουφώματα. Επίσης, στα κτίρια με κακές ενεργειακές επιδόσεις δεν είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται η αναβάθμισή τους κατά μια κατηγορία αλλά εξετάζεται το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας συνολικά. Ρυθμίζονται, επίσης, περιπτώσεις που τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί μεν πριν από το 1979 (είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής) αλλά δεν υπάρχει η οικονομική άδεια. Αναλυτικά, με τις νέες ρυθμίσεις: 1. Η χρήση του ακινήτου ως "κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία" μπορεί εναλλακτικά να πιστοποιηθεί από τη διεύθυνση κατοικίας του Ε1. 2. Στην περίπτωση που το κτήριο έχει κατασκευαστεί πριν τις 31.12.1979 αλλά ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, μπορεί να προσκομίσει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό εκδόθηκε (π.χ. περιπτώσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση). 3. Στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια ή το σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορούν να προσκομιστούν στη τράπεζα πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. 4. Η προσκόμιση των προσφορών στην τράπεζα δεν είναι υποχρεωτική. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται βάσει της αίτησης του πολίτη. 5. Είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες που αφορούν στα εξής: σήτες, αποξηλώσεις / καθαιρέσεις και αποκομιδή, δίκτυο διανομής για τη θέρμανση των χώρων. 6. Η πρόταση του ενεργειακού επιθεωρητή πρέπει να περιλαμβάνει υλικά/ συστήματα με ενεργειακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ. 7. Μοναδική απαίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση κατά μια ενεργειακή κατηγορία (δεν εξετάζεται η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 80%). Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση κατάταξης της κατοικίας στην κατηγορία Η, εάν δεν επιτυγχάνεται αναβάθμιση κατά μία κατηγορία, αρκεί η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 50% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).

energia.gr

Περισσότερα »

Γιάννης Παπαϊορδανίδης: Έκκληση στα ΚΤΕΛ...

... για την μεταφορά των μαθητών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τη Δευτέρα 2-5-11 τα ΚΤΕΛ θα απέχουν από την εκτέλεση των μαθητικών δρομολογίων. Αιτία αυτής της αποχής είναι η καθυστέρηση πληρωμής για τα συμφωνηθέντα μισθώματα. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη οδήγησε τους μετόχους σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Η παράταξή μας αντιλαμβάνεται απόλυτα το δίκαιο των αιτημάτων τους. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα τους να απέχουν από την εκτέλεση των δρομολογίων, αφού αναιτιολόγητα καθυστερεί η πληρωμή τους. Παρόλα αυτά κάνουμε έκκληση, να συνεχίσετε το λειτούργημά σας. Στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης που σας διακρίνει και με δεδομένη την έναρξη των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στην έκκλησή μας.
Περισσότερα »

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν την Πρωτομαγιά

Κατά το φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις: Στην Κοζάνη το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης συνδιοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 10:30, ενώ το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10:00.
Ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνει το ΠΑΜΕ στον κεντρικό πεζόδρομο της Κοζάνης στις 10:30 , ενώ στην Πτολεμαΐδα και πάλι το ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στο παλαιό πάρκο.
Περισσότερα »

55 εκθέτες στην 6η Ανθοκομική Έκθεση και Ειδών Κήπου

και την 4η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Ν. Κοζάνης
55 εκθέτες θα συμμετέχουν στην 6η Ανθοκομική Έκθεση και Ειδών Κήπου και 4η Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Ν. Κοζάνης που "ανοίγει" την Τετάρτη 11 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης.
Στο πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ έχουν προβλεφθεί διάφορες δραστηριότητες και για τους μικρούς φίλους με Λούνα Παρκ, κατασκευές και χορευτικά. Η έκθεση θα διαρκέσει ως την Κυριακή 15/05.
Περισσότερα »

Γ.Α.Δ.Π. Δυτικής Μακεδονίας: Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση

OΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΗ Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις μετακινήσεις των πολιτών ενόψει της Πρωτομαγιάς και των Βουλευτικών εκλογών, υπενθυμίζει στους οδηγούς, ότι:

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:

Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα, φορώ πάντα κράνος
Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω.
Περισσότερα »

Συμμετοχή της Ε.Λ.Μ.Ε. Κοζάνης στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς, Τρίτη 1η Μάη - 9:30π.μ.- Κεντρική Πλατεία Κοζάνης

« Όλοι/ες στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς»

Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τα δύο χρόνια που ο Ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης, ακραία αντιλαϊκής πολιτικής, που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Τρόικα, που κατεδαφίζει τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της εργασίας. Ακυρώνει το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια και καταδικάζει το μέλλον και των επόμενων γενεών.

Πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρους εξόντωσης των αντοχών της κοινωνίας που δεν αφορά τη σωτηρία της χώρας και του λαού της, αλλά τη διασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών, του μεγάλου ληστρικού κεφαλαίου.

Σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των νόμων που τα συνοδεύουν.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να γίνει η 1η Μάη μέρα αντίστασης και κλιμάκωσης σε όλη την Ελλάδα. Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι να βροντοφωνάξουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος. Να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα!

Όλοι στους δρόμους να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά!

Περισσότερα »

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τιμά την εργατική πρωτομαγιά

Εργατική Πρωτομαγιά 2012. Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής, ημέρα όπου εντείνουμε την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, λίγες μόνο ώρες πριν αποτίσουμε φόρο τιμής στους εργάτες όλου του κόσμου και σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα εργασιακά δικαιώματα, κάποιοι εξακολουθούν την προσπάθεια της εξαθλίωσης και αποδυνάμωσής μας. Κι όμως ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΑΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ.

Σήμερα, περισσότερο δυναμικά από ποτέ, λέμε ΟΧΙ στα καταστροφικά τους σχέδια.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε την ενότητα και να συνεχίσουμε τον ενιαίο αγώνα. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ παραμένουμε στις επάλξεις και συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Μέχρις εσχάτων.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τιμά την εργατική πρωτομαγιά, τους αγώνες, τις θυσίες και συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ συνεχίζει τον αγώνα προσδοκώντας μια νικηφόρα πορεία:

Για να είμαστε εργαζόμενοι με αξιοπρέπεια.

Για να είμαστε εργαζόμενοι σε μια υγιή επιχείρηση.

Για να είμαστε εργαζόμενοι σε έναν τόπο με μέλλον και προοπτική.

Περισσότερα »

Aλέκος Αθανασιάδης: «Χωρίς το μνημόνιο θα ήμασταν στις σπηλιές»

Mια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στον δημοσιογράφο Φίλιππο Δεργιαδέ και στην εφημερίδα Μακεδονία. Για κόμη μια φορά ο Βουλευτής Κοζάνης επανέλαβε την άποψή του περί μη ιδιωτικοποιήσης της ΔΕΗ, ενώ ερωτηθείς για το μνημόνιο ανέφερε ότι χωρίς αυτό θα ήμασταν στις σπηλιές. Διαβάστε τη συνέντευξη...
Κύριε Αθανασιάδη, πρόσφατα δηλώσατε ότι θα δώσετε «μάχη για να κρατηθεί το 51% της ΔΕΗ στον έλεγχο του κράτους». Ποια είναι η σημασία της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για το ελληνικό δημόσιο και τη Δυτική Μακεδονία, και ιδίως για την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης; Σήμερα, όταν μιλάμε για ΔΕΗ, εννοούμε Κοζάνη-Φλώρινα. Βεβαίως και είπα ότι θα δώσω μάχη και αυτό το έκανα για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι ο τομέας της ενέργειας είναι ο νευραλγικότερος μιας χώρας για λόγους στρατηγικούς και οικονομικούς και, δεύτερον, γιατί το μέλλον του νομού Κοζάνης και Φλώρινας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύπαρξη της ΔΕΗ. Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε αυτή τη χρονική στιγμή θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα του αναπτυξιακού προγράμματος που μετά από πέντε χρόνια «ακινησίας» ξεκίνησε η νέα διοίκησή της. Αυτό λοιπόν το νέο πρόγραμμα αφορά την 5η μονάδα της Πτολεμαΐδας 630 MW σε αντικατάσταση των παλαιών μονάδων 1-3, καθώς και το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 200 MW, που θα εγκατασταθεί στα εξαντλημένα πεδία των ορυχείων Πτολεμαΐδας σε συνδυασμό με την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής και κατασκευής panels. Ακόμη στο πενταετές πρόγραμμα εντάσσεται και η μονάδα 2 της Μελίτης Φλώρινας 430 MW. Με τη αντίθεσή σας στην παραπέρα μετοχοποίηση της ΔΕΗ έχετε ταράξει τα «νερά» της κυβέρνησης. Η θέση σας αυτή πηγάζει από μία αντίληψη που αφορά το σύνολο των ΔΕΚΟ ή επικεντρώνεται μόνο στη ΔΕΗ; Δεν γνωρίζω, αν έχω ταράξει, όπως λέτε, τα νερά της κυβέρνησης και ούτε έχω καμία τέτοια φιλοδοξία. Το μόνο που θέλω είναι να ανοίξω ένα διάλογο, όπου θα συζητηθούν όλες οι παράμετροι, που αφορούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ. Μίλησα για τη ΔΕΗ, γιατί έχει σχέση με το κορυφαίο θέμα της ενέργειας και φυσικά της ανάπτυξης, που τόσο αναγκαία είναι για την πατρίδα μας. Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι αυτό που με τρομάζει είναι να εφαρμοστεί το σενάριο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με τη γνωστή μέθοδο που εφαρμόστηκε από τους «στρατηγικούς επενδυτές» για τον ΟΤΕ. Ο τότε έλληνας επενδυτής αγόρασε το 11% των μετοχών του από το χρηματιστήριο και εν συνέχεια τις πούλησε στην Deutsche telecom, η οποία στο μεταξύ είχε αγοράσει το πακέτο των μετοχών και ανέλαβε τη διοίκηση του οργανισμού. Κάτι παρόμοιο διαφαίνεται και στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου ένας μεγάλος επενδυτής θα αγοράσει το 17% του πακέτου μετοχών είτε απευθείας είτε μέσω χρηματιστηρίου και στη συνέχεια θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, για να αυξήσει τη συμμετοχή του και να αναλάβει και το management. Κάποιοι συνάδελφοί σας, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι η θέση σας είναι ακραία και θέτει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Επί παραδείγματι, ο κ. Εκ. Νασιώκας σας κατηγόρησε για λαϊκισμό. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που δηλώνουν αντίθετοι, όπως η κ. Μπιρμπίλη. Πώς ερμηνεύετε αυτήν την ποικιλία των απόψεων και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο; Η ποικιλία απόψεων, που λέτε εσείς, εγώ θα έλεγα πλουραλισμός, είναι υγεία για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. Τώρα όσον αφορά προσωπικές αιχμές, ετικέτες και χαρακτηρισμούς, με αφήνουν αδιάφορο, γιατί θεωρώ πως δεν αφορούν την πολιτική αλλά την παραπολιτική και στη χώρα μας το έχουμε ζήσει και το έχουμε πληρώσει ακριβά αυτό το «παρά» (παραοικονομία, παραπαιδεία, παραπολιτική κτλ.). Όσο για την κυρία Μπιρμπίλη, πιστεύω ότι και ξέρει και κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά της και, παρότι ανέλαβε ένα δύσκολο υπουργείο, σε μια κρίσιμη περίοδο, με εξέπληξε θετικά! Πώς βλέπετε όλα αυτά ζητήματα που έχουν προκύψει με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ (χρηματοδοτήσεις, αγωγές κ.ά.); Τελικά τα σωματεία πού έχουν δίκαιο και πού άδικο; Οι παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος είναι γνωστές από χρόνια, άλλωστε πολύ πρώιμα αλλοτριώθηκε και απαξιώθηκε. Πολύ πιο πριν από την πολιτική και τους πολιτικούς. Αυτό όμως είναι μια μεγάλη συζήτηση, που δεν είναι της παρούσης. Όπως σε όλους τους χώρους υπάρχουν «καλοί» και «κακοί», έτσι και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν τους τσουβαλιάζουμε όλους! Πάντως θα είναι άδικο να απαξιωθούν πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης. Μπορεί η φθορά που έχει υποστεί η ΓΕΝΟΠ, μετά τις αποκαλύψεις Ρακιντζή, να είναι μεγάλη, ωστόσο για το γεγονός αυτό δεν πρέπει να πληρώσει ο εργαζόμενος στα ορυχεία και στις μονάδες παραγωγής. Είναι μονόδρομος το μνημόνιο; Αυτό το «μαζί τα φάγαμε» δεν είναι προσβλητικό, όταν η φοροδιαφυγή εξακολουθεί και κάνει «πάρτι»; Το μνημόνιο είναι μονόδρομος, διότι χωρίς αυτό, θα ήμασταν μάλλον στις «σπηλιές». Όσο για το αν «μαζί τα φάγαμε», ρωτήστε τον κύριο Πάγκαλο. Εγώ πάντως διαπιστώνω ότι το είπε με άλλη εννοιολογική σημασία και είχε δίκιο. Η φοροδιαφυγή δυστυχώς παραμένει μια μεγάλη πληγή της χώρας μας, αλλά πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε να την ελέγξουμε. Έχω εμπιστοσύνη στον κύριο Παπακωνσταντίνου. Υπάρχει δυνατότητα ελιγμών, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους ή η εφαρμογή άλλων μέτρων (σχετικές προτάσεις έχουν καταθέσει άλλα κόμματα), που θα ελαφρώσουν τα βάρη που καλείται να πληρώσει η ελληνική κοινωνία; Πιστεύω ακριβώς το αντίθετο. Ότι, δηλαδή, μπορεί να πληρώσει περισσότερα η ελληνική κοινωνία σε περίπτωση αναδιάρθρωσης και γι’ αυτό και είμαι αντίθετος. Πολλοί κάνουν λόγο για έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι ένας ευρύς ανασχηματισμός θα έδινε μία νέα ώθηση στην κυβέρνηση. Άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει πολιτικό αδιέξοδο και πως η λύση θα δοθεί από την κάλπη. Επικαλούνται δε και τις δημοσκοπήσεις. Εσείς τι λέτε; Η κυβέρνηση, κατά τη γνώμη μου, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και εγώ δεν βλέπω καμιά έλλειψη συντονισμού ή τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου με τον τρόπο που το εννοείτε. Προβλήματα βεβαίως και υπάρχουν, αλλά αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Η μαγεία της πολιτικής είναι ότι γίνεται «in vivo» στη ζωή και όχι «in vitro» στο εργοστάσιο, γι’ αυτό έχει και δυσκολίες και διαφορετικές προσεγγίσεις και θεμιτές διαφορετικές απόψεις. Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και εκείνος ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο αν και πότε θα ασκήσει αυτήν τη δυνατότητα. Όσο για τις εκλογές, γνώμη μου είναι πως είναι το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή την ώρα η χώρα. Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο.
Περισσότερα »

Αγώνας δρόμου για την ένταξη της πανεπιστημιούπολης στο ΕΣΠΑ

Με επτά ολόκληρα χρόνια καθυστέρησης παραχωρήθηκε από το δημόσιο στο Πανεπιστήμιο η έκταση 746 στρεμμάτων για την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης. Πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία από μόνη της δεν διασφαλίζει την ανέγερση της πανεπιστημιούπολης. Συγχρόνως απαιτείται η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου – που μόνο δεδομένη δεν θεωρείται - και ο συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Η πρωτοφανής ολιγωρία πήγε πίσω πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά «κάλιο αργά παρά ποτέ». Η προχτεσινή απόφαση παραχώρησης της έκτασης για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χαιρετίστηκε από τους βουλευτές Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ με κοινή δήλωσή τους και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο ο δρόμος για την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης, είναι μακρύς με πολλά «αγκάθια». Αν δεν υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες και κυρίως αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, η πανεπιστημιούπολη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το βέβαιο είναι ότι η παραχώρηση της έκτασης είναι ένα θετικό βήμα που άργησε πολύ, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι «σφιχτά». Η παραχώρηση της έκτασης για την ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης ζητήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2004. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο μύλο της ολιγωρίας, της γραφειοκρατίας και των πολιτικών σκοπιμοτήτων με την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού του δήμου Κοζάνης από τον πρώην περιφερειάρχη Ανδρέα Λεούδη. Σε κάθε περίπτωση «τέλος καλό όλα καλά», ως προς το θέμα της παραχώρησης, αλλά τώρα Διοικούσα του Πανεπιστημίου και φορείς βρίσκονται μπροστά σε έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν, διαφορετικά η Πανεπιστημιούπολη θα χαθεί οριστικά. Ειδικότερα, αν δεν υπάρξει πλήρης ετοιμότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ώστε να υποβληθεί η πρόταση στο ΕΣΠΑ και να ενταχθεί το έργο, τότε χάνονται τα πάντα. Είναι θετικό ότι εγκρίθηκε το Τοπικό Ρυμοτομικό από το κεντρικό ΣΧΟΠ του ΥΠΕΚΑ για τα 100 στρέμματα και την πρώτη φάση του έργου των κτιριακών υποδομών. Όμως, για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος απαιτείται αρκετός χρόνος. Ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος, που όπως είπε «παρακολουθεί από κοντά την διαδικασία», τόνισε ότι «με τις πιο σφικτές διαδικασίες απαιτούνται τουλάχιστον 6-8 μήνες», χρονικό διάστημα που θεωρείται «ανελαστικό». Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν κάτι «στραβώσει» θα είμαστε εκπρόθεσμοι. Ένα άλλο θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρξει ωριμότητα από πλευράς μελετών, ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2012. Η ΑΝΚΟ έχει έτοιμη την προμελέτη. Τώρα το Τμήμα Μελετών ξεκινά με πυρετώδεις ρυθμούς τις εργασίες για την εκπόνηση και ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής. Εάν όλα τα παραπάνω πάνε κατ’ ευχήν, τότε μπορεί το έργο να ενταχθεί στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ το καλοκαίρι του 2012. Στη συνέχεια θα πρέπει να δημοπρατηθούν τα κτιριακά έργα έως τα τέλη του ίδιου έτους και να κατασκευαστεί η πρώτη φάση της πανεπιστημιούπολης στη διετία 2013-2014. Η πρώτη φάση των έργων θα γίνει σε μία έκταση 100 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθούν κτίρια 15.200 τ.μ. Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται σε 48,5 εκ. ευρώ. Η χρηματοδότηση από το αναθεωρημένο ΕΣΠΑ θεωρείται δεδομένη, καθώς αυτή είναι η εκφρασμένη βούληση τόσο του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή όσο και όλων των φορέων. Το κτιριολογικό συγκρότημα της πρώτης φάσης προβλέπει ανέγερση κτιρίων για τα δύο υπάρχοντα τμήματα, δηλαδή Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και κτίριο διοίκησης, βιβλιοθήκη κ.λ.π. Στη δεύτερη φάση θα αναπτυχθεί περαιτέρω το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπει η ομιχλώδης πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για την τύχη των περιφερειακών πανεπιστημίων. ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ - ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ
Περισσότερα »

Δύο Έλληνες αυτοκτονούν κάθε μέρα από τα χρέη!

Αυξάνονται τα περιστατικά αυτοχειρίας

Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, με κύρια αιτία τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που πνίγουν χιλιάδες Έλληνες. Η οικονομική κρίση είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κύριος παράγοντας εκτίναξης των αυτοκτονιών τον τελευταίο χρόνο σε αριθμούς πρωτόγνωρους για τα Ελληνικά δεδομένα.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια αύξηση που ξεπερνάει το 25% μέσα σε μια χρονιά, με τις μισές περιπτώσεις αυτοκτονιών να σχετίζονται με την ανεργία, την φτώχεια και τα χρέη. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πρόβλημα. Το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες. Το 2008 ο αριθμός των δηλωθέντων αυτοκτονιών ανήλθε σε 366, ενώ το 2009 έφτασαν τις 391. Ο απολογισμός για το 2010 δείχνει ότι ο αριθμός των αυτοχείρων έφτασε τους 500, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε ολόκληρη τη χώρα. Αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε στο τέλος του χρόνου θα μιλάμε για δύο αυτοκτονίες Ελλήνων κάθε μέρα.

newsbeast.gr

Περισσότερα »

Αύξηση 25% στις εκτρώσεις

Η κρίση διώχνει τον πελαργό

Η κρίση ανέκοψε και την έλευση του πελαργού στη χώρα μας. Το τελευταίο έτος καταγράφεται μείωση 20% στον αριθμό των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση στον αριθμό των εκτρώσεων, έως και 25% καθώς πολλά ζευγάρια μεταθέτουν για τα επόμενα έτη την απόκτηση παιδιού.

Στο μαιευτήριο «Ιασώ» ο αριθμός των γυναικών που έχουν υποβληθε΄θι από την αρχή του έτους σε τεχνητή διακοπή κύησης εμφανίζεται αυξημένος κατά 25%-30% σε σύγκριση με εκείνον του περασμένου έτους. Ανάλογη είναι η τάση και στο μαιευτήριο «Μητέρα», όπου το ποσοστό κυμαίνεται στο 15%-20%. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό οι διακοπές της κύησης, τότε ο ετήσιος απολογισμός θα είναι δραματικός, καθώς η αύξηση της τάξεως του 30% μεταφράζεται σε 24.000 περισσότερες εκτρώσεις για το 2011

newsbeast.gr

Περισσότερα »

Σύλληψη ατόμου για απόπειρα κλοπής και κλοπή

Μεσημβρινές ώρες της 29-04-2011 από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης συνελήφθη στην Κοζάνη 30χρονος Έλληνας, για απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της ιδίας αποπειράθηκε να διαρρήξει οικία 81χρονης Ελληνίδας, πλην όμως έγινε αντιληπτός από την ίδια και τράπηκε σε φυγή. Αναζητηθείς από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση ο ανωτέρω είχε διαπράξει πρωινές ώρες της 29-04-2011 κλοπή οικίας στην Κοζάνη, κατά την οποία είχε αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.

Από την Υπηρεσία μας ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες περιπτώσεις κλοπών.

Με την δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Κοζάνης.

Περισσότερα »

Να γίνει στην Κοζάνη το εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών ΔΕΗ & Sinovel

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη -Τόπος να ζεις»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα η ΔΕΗ ΑΕ και η Κινεζική εταιρία Sinovel Wind Energy Group Co Ltd υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Η συνεργασία προβλέπει :

  1. την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο διασυνδεδεμένο σύστημα (ενδεικτικά αναφέρεται μια μονάδα 200-300 MW), καθώς και θαλάσσιου αιολικού πάρκου.
  2. την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ανεμογεννητριών.

Η συμφωνία αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία της ΔΕΗ και κυρίως της Sinovel Wind Energy, η οποία είναι η 2η στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών. Βασικοί στόχοι της συνεργασίας είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, η επενδυτική ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή ανεμογεννητριών.

Αυτό το τελευταίο ενδιαφέρει σφόδρα την περιοχή μας, αφού θα πρέπει να καλύψει τις μαύρες τρύπες στην τοπική απασχόληση, οι οποίες θα προκύψουν από τη δραστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός είχε θετική στάση σε σχετική Επιστολή που απέστειλαν το 2009 οικολογικοί φορείς και ζητούσαν τη δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. Εξάλλου αυτή είναι και η διεθνής πρακτική: να παρέχονται δηλαδή γενναία κίνητρα και ανταλλάγματα στις ανθρακοπαραγωγές περιοχές που φθίνουν λόγω ριζικής μείωσης των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δίπλα στα παλιά ορυχεία και τις σταματημένες ανθρακικές μονάδες το κράτος χωροθέτησε ανάλογες πράσινες βιομηχανίες και δραστηριότητες και δημιούργησε 220.000 θέσεις εργασίας σε οκτώ μόλις χρόνια !

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη-Τόπος να ζεις», στο πρόγραμμα της υποστήριξε μια τέτοια τοπική διέξοδο, η οποία δείχνει το δρόμο και το στίγμα της μεταλιγνιτικής περιόδου. Προωθώντας τη λογική αυτή υποβάλουμε σήμερα σχετικό Υπόμνημα στον κ. Ζερβό προκειμένου να θέσουμε και επισήμως το αίτημα εγκατάστασης της εν λόγω μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στο Ν. Κοζάνης. Το αίτημα αυτό πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα στη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Sinovel Ltd.

Ας σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή εξετάζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια οι χωροθετήσεις αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. Οι εγκαταστάσεις αυτές δημιουργούν σημαντικές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά μετά, κατά τη λειτουργία, οι θέσεις είναι ελάχιστες. Τη μερίδα του λέοντος στις μόνιμες θέσεις εργασίας την κατέχουν οι προηγμένες χώρες που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό (Δανία, Ισπανία, Γερμανια κλπ), οι οποίες στη συνέχεια τον εξάγουν στις «καθυστερημένες» χώρες που δεν επένδυσαν έγκαιρα στην πράσινη ενέργεια. Αν θέλουμε λοιπόν να αναστρέψουμε αυτή την «εξαγωγή θέσεων εργασίας», αν δεν μας ικανοποιεί ο ρόλος του φτωχού συγγενή που μοντάρει απλά τον εισαγόμενο εξοπλισμό και «νοικιάζει» την απαιτούμενη γη, τότε πρέπει να πιέζουμε συνεχώς για τέτοιες, καθετοποιημένες λύσεις.

Η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, πέραν των νέων μόνιμων θέσεων εργασίας που δημιουργεί, έχει και σημαντικά πρόσθετα οφέλη:

  1. μειώνει την εκροή συναλλάγματος, που δαπανάται για την αγορά πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού από άλλες χώρες
  2. έχει εξαγωγικές δυνατότητες και βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο με τις γειτονικές χώρες
  3. μεταφέρει και αφομοιώνει τεχνολογία και τεχνογνωσία
  4. δημιουργεί πρόσθετες (έμμεσες) θέσεις απασχόλησης (έρευνα, υποστηρικτικές βιοτεχνίες κλπ).

Όσοι πιστεύουν ότι η προοπτική της περιοχής μας έχει κι άλλο χρώμα εκτός από το μαύρο του λιγνίτη, ας στηρίξουν στην πράξη μια τέτοια πράσινη πρόταση. Πίσω από τα αδιέξοδα υπάρχει πάντα μια διέξοδος.

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη -Τόπος να ζεις»

Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Περισσότερα »

Tα έθιμα της Πρωτομαγιάς

H Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης.

Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν "ροσύλλια" τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων. Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος. Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα , ευτυχία και υγεία. Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές ( περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι). Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας. ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών. Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων. Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου. Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε "ανοιχτομάτη" και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός. Το αμίλητο νερό Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό. Η Πρωτομαγιά των αγροτών Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό. Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια. Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα "δαιμοναριά", άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί. Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο. Το Μαγιόξυλο Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά. Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη. Το Πήδημα της φωτιάς Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά. Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά. Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ.

Περισσότερα »

Δ.Ε.ΤΗ.Π.: Eνημέρωση για τις νέες συνδέσεις...

ΔΕΤΗΠΜε την υπ’αριθμ. 51/2011 Απόφαση Δ.Σ. της Δ.Ε.ΤΗ.Π., η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίθηκαν οι όροι και τα τέλη σύνδεσης που θα ισχύσουν από 1ης Μαΐου 2011 για κάθε νέα σύνδεση με την Τηλεθέρμανση.

Το τέλος σύνδεσης υπολογίστηκε :

1. με σαφή κοστολογικά κριτήρια, όπως προβλέπεται στη σχετική Νομοθεσία,

2. με χρέωση ΜΟΝΟΝ της ιδίας συμμετοχής της Δ.Ε.ΤΗ.Π., δηλαδή οι συνδεόμενοι επιβαρύνονται με το 37,38 % της δαπάνης και ΟΧΙ με το συνολικό κόστος σύνδεσης.

Στο Τέλος Σύνδεσης των οικοδομών περιλαμβάνεται η πλήρης σύνδεση των οικοδομών για τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης, δηλαδή όλα τα απαιτούμενα υλικά, ο εξοπλισμός, οι εργασίες και αποκαταστάσεις, από το κεντρικό δίκτυο μέχρι ΚΑΙ το λεβητοστάσιο, καθώς και οι τροποποιήσεις στα λεβητοστάσια των κτηρίων.

Οι συνδεόμενοι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

Ειδικότερα στις νέες συνδέσεις περιλαμβάνονται:
- Η Παροχή από τους Κεντρικούς αγωγούς ως το πεζοδρόμιο,
- Οι Αγωγοί Διασύνδεσης από το πεζοδρόμιο ως το λεβητοστάσιο της οικοδομής με προμονωμένους αγωγούς,
- Οι Μετασκευές Λεβητοστασίων,
- Η πλήρης εγκατάσταση του Θερμικού Υποσταθμού,
- Όλες οι οικοδομικές εργασίες, δηλαδή εκσκαφές, αποκαταστάσεις, πλακοστρώσεις, σκυροδετήσεις κλπ. στις περιοχές που εκτελούνται τα έργα επέκτασης της τηλεθέρμανσης.

Υπενθυμίζουμε ότι :
1. για τις συνδέσεις στην Α’ Ζώνη οι καταναλωτές εκτός από τα τέλη σύνδεσης επιβαρύνονταν ΚΑΙ με το κόστος υλικών και εργασιών από την παροχή ως το Λεβητοστάσιο, διότι οι συνδετήριοι αγωγοί δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εκτελούμενο έργο,
2. για τις συνδέσεις στην Β’ Ζώνη συμπεριλήφθηκαν οι συνδετήριοι αγωγοί στο τέλος σύνδεσης, που είχε μικρή αναπροσαρμογή, διότι τα έργα Β’ Φάσης συγχρηματοδοτήθηκαν με υψηλά ποσοστά, μεταξύ άλλων και από πιστώσεις του Προγράμματος λόγω σεισμού (ΟΠΑΓΚ).

Επίσης διευκρινίζουμε ότι ο καταμερισμός του κόστους σύνδεσης ανά μονάδα επιφανείας (μικτό τετραγωνικό μέτρο) και όχι ανά κτήριο αποτελεί επιλογή της Δ.Ε.ΤΗ.Π., διότι θεωρείται δικαιότερη και διευκολύνει την σύνδεση των πολυάριθμων μικρών κατοικιών της πόλης μας, που διαφορετικά θα ήταν ανέφικτη, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η ΔΕΤΗΠ, στα 18 χρόνια λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης στην πόλη μας , επιτυγχάνει να διατηρεί τα κόστη σύνδεσης και την τιμή της θερμότητας που βαρύνουν τους πολίτες στα χαμηλότερα επίπεδα στη χώρα μας και των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης.

Οι λεπτομέρειες που αφορούν τις νέες συνδέσεις περιλαμβάνονται στο ειδικό Φυλλάδιο Οδηγιών Σύνδεσης της ΔΕΤΗΠ, το οποίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

Παρακαλούμε τους ενδιαφερομένους να ενημερώνονται από το υπεύθυνο προσωπικό των Υπηρεσιών της ΔΕΤΗΠ στο:
Τμήμα Συμβολαίων της Δ.Ε.ΤΗ.Π. [αρμόδιοι κ. Ανδρεάδης Δ., κα. Λαζαρίδου Ε., κ. Κυδώνας Γ., τηλ. 54420-54421-54422 εσ.23]
Περισσότερα »

Αναβρασμός στα Καμβούνια για τις προσλήψεις στην Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

ΑΝΑΣΚΑΦΕΣΑνύπαρκτο το κριτήριο εντοπιότητας!
Ανακοινώθηκαν από τη Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Λ' ΕΠΚΑ-Αιανή Κοζάνης) οι πίνακες μοριοδότησης πρόσληψης ωρομίσθιου προσωπικού για τις ανάγκες εργασιών της Αρχαιολογίας στη λεκάνη της υπό δημιουργίας λίμνης Ιλαρίωνα –Λογγάς, Κτιό-Παναγιά, Αγ.Κωνσταντίνος.
Πηγή:mikrovalto.gr
Οι προσλήψεις για τους κατοίκους των Καμβουνίων είναι και πάλι μηδαμινές, αφού δεν υφίσταται στη μοριοδότηση το κριτήριο της εντοπιότητος.
Αυτό, όπως ήταν επακόλουθο, δημιουργεί αναβρασμό στις τοπικές κοινωνίες των Καμβουνίων που θεωρούν ότι τουλάχιστον για το κύριο μέτωπο του έργου Λογγάς- Ελάτης έπρεπε να προσλαμβάνονται εργάτες από την περιοχή που πλήττεται από την ανεργία.
Κατόπιν των παραπάνω –σύμφωνα με πληροφορίες- προσανατολίζονται σε δυναμική διαμαρτυρία τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2011 –ημέρα έναρξης των εργασιών- με αποκλεισμό του χώρου ανασκαφών, απόφαση που αναμένεται να οριστικοποιηθεί άμεσα και με τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων.
Περισσότερα »

Ο σύλλογος«Σέρβια Εν Δράσει» συμμετείχε στην δράση Let’s do it Greece! Βίντεο

lets_doit_greece654Ο σύλλογος «Σέρβια Εν Δράσει» συμμετείχε στην δράση Let's do it Greece, που γίνεται για 1η φορά στη χώρα μας με τον καθαρισμό των περιπατητικών διαδρόμων της γέφυρας Σερβίων, και την περιοχή γύρω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Δείτε το βίντεο του Live-Avles.gr

Περισσότερα »

Το πρόγραμμα των υποψήφιων βουλευτών νομού Κοζάνης του ΚΚΕ για την Δευτέρα 30/4/2012

Το πρόγραμμα των υποψήφιων βουλευτών νομού Κοζάνης του ΚΚΕ για την Δευτέρα 30/4/2012 είναι το παρακάτω:

Πρωινές ώρες
08:00 πμ ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου: Νόντας Στολτίδης
10:00 πμ Επίσκεψη στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης: Κώστας Σταμπολίδης και Κατερίνα Λιάκου
12:30 – 13:30 Περιοδεία σε Βιοτεχνίες στην Κοζάνη: Νόντας Στολτίδης

Απόγευμα

04:00 μμ Επίσκεψη σε βιοτεχνία επεξεργασίας δερμάτων στο Βόιο: Κατερίνα Λιάκου

08:00 μμ Ομιλία σε συνοικιακό καφενείο στην Κοζάνη: Νόντας Στολτίδης

08:00 μμ Βελβεντό: (κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Βελβεντού): Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κώστας Σταμπολίδης και χαιρετισμό θα κάνει η Έφη Τσίγκα

Περισσότερα »

Εκδήλωση του Τομέα Ηλεκτρολόγων στο 1ο ΣΕΚ, 1ο ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. Κοζάνης

kozani_zografiaΣτο πλαίσιο δραστηριοτήτων που προγραμματίστηκαν από το 1ο ΣΕΚ, 1ο ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. Κοζάνης με στόχο την εναρμόνιση της παρεχόμενης γνώσης με τα σύγχρονα δεδομένα της επιστήμης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Τομέα Ηλεκτρολόγων την Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012, από τις 11:45 π.μ. έως τις 14:10 μ.μ., στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κοζάνης. Το θέμα που θα αναπτυχθεί στην εκδήλωση είναι: «Οι Εξελίξεις της τεχνολογίας στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Φωτοβολταΐκά Συστημάτα». Ομιλητές θα είναι οι: 1. κ. Γαύρος Κωνσταντίνος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, επίκουρος καθηγητής τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, 2. κ. Στημονιάρης Δημήτριος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, καθηγητής Εφαρμογών τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, 3. κ. Τσιαμήτρος Δημήτριος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θ., επιστημονικός συνεργάτης τμήματος Ηλεκτρολογίας ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας. Η εκδήλωση οργανώνεται και συντονίζεται από τον Τομέα Ηλεκτρολόγων του 1ου ΣΕΚ, του 1ου ΕΠΑΛ Κοζάνης και της ΕΠΑΣ Κοζάνης, με έγκριση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης. Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν οι μαθητές της Α΄ τάξης, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Β΄και Γ΄ τάξης του τομέα Ηλεκτρολόγων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κοζάνης και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Α΄και Β΄ τάξης του τομέα Ηλεκτρολόγων της ΕΠΑΣ Κοζάνης.

Περισσότερα »

Π. Κουκουλόπουλος: «10 προτάσεις για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση»

koukoulopoulos_paris65467ujΔέκα προτάσεις, οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, τόσο προς όφελος των πολιτών όσο και όφελος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, κατέθεσε ο Υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Π.Ε. Κοζάνης, στη συνάντηση και τη συζήτηση που είχε με δημοσίους υπαλλήλους του τόπου μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουκουλόπουλος πρότεινε τα εξής: 1. Δημιουργία επιτελικού κράτους 2. Ισχυροποίηση των αποκεντρωμένων θεσμών και υπηρεσιών 3. Σοβαρή και σύγχρονη πολιτική στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης 4. Ταχεία εισαγωγή των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες 5. Εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια στον καθορισμό της ιεραρχίας και της εξέλιξης του προσωπικού 6. Διαρκής επιμόρφωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση 7. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας 8. Διαρκής αξιολόγηση των υπηρεσιών και των ανθρώπων που τις στελεχώνουν με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια 9. Διαρκής και ρυθμισμένη εναλλαγή των προσώπων που στελεχώνουν τις διάφορες επιτροπές και τις διαδικασίες οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με οικονομικά αντικείμενα 10. Απλούστευση των διαδικασιών. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του αυτές ο κ. Κουκουλόπουλος επεσήμανε πως «το θέμα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, δεν είναι θέμα μόνο των πολιτικών, αλλά και των ίδιων των ανθρώπων που τη στελεχώνουν, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί στο τι χρειάζεται και τι πρέπει να κάνουμε για να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος στη χώρα μας. Ένα κράτος που θα είναι αποτελεσματικό και φιλικό προς τους πολίτες και θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους εσάς να προσφέρετε στο βαθμό που πραγματικά μπορείτε. Δεν έχει νόημα να συζητάμε για το αν ο δημόσιος τομέας είναι μικρός ή μεγάλος στην Ελλάδα, αν πρώτα δεν οριοθετήσουμε και δεν ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να λειτουργήσει για να γίνει πιο παραγωγικός». Ο υποψήφιος βουλευτής έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «όλοι γνωρίζουμε πως οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρεθούν οι Έλληνες πετυχαίνουν και διαπρέπουν. Και ξέρουμε και το λόγο. Γιατί καλούνται να εργαστούν σε κοινωνίες που έχουν συγκεκριμένους και σταθερούς κανόνες. Είναι καιρός λοιπόν να βάλουμε και στην πατρίδα μας ανάλογους κανόνες, για να μπορούν όλοι οι Έλληνες να πετυχαίνουν και στον τόπο τους».

Περισσότερα »

Σέρβια εν Δράσει: Καθαρίζουμε τη Γέφυρα σε μία μέρα!

Σήμερα, μετά το κάλεσμα του συλλόγου μας, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εθελοντών για τον καθαρισμό της γέφυρας Σερβίων, γεγονός που μας εμψυχώνει και μας δίνει κουράγιο για να συνεχίσουμε με νέες δράσεις.
Η ομάδα περισυνέλεξε τα σκουπίδια στην περιοχή της λίμνης, κάτω από την Αγία Βαρβάρα, και στη συνέχεια στους δύο περιπατητικούς διαδρόμους επάνω στη γέφυρα. Εντυπωσιακός ήταν ο όγκος των σκουπιδιών που συλλέχθηκαν!
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα τα παιδιά. Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της ενέργειας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Στογιάννη Κων/νο, που παραχώρησε το λεωφορείο του δωρεάν, καθώς και τον οδηγό του κ. Βασίλη Μπελαή για την εθελοντική συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή.
Τέλος, ευχαριστούμε τον Δήμο Σερβίων - Βελβεντού για την παραχώρηση αγροτικού οχήματος καθώς και του υπαλλήλου του δήμου κ. Θόδωρου Καραγιάννη για την μεταφορά των συλλεγέντων σκουπιδιών
Μετά το πέρας της προσπάθειας αυτής, τα μέλη μετέβησαν στην περιοχή της Αγίας Άννας για δεντροφύτευση, αίτημα που είχε θέσει στο σύλλογο ο κ. Κυριάκος Μαστορόπουλος.
Πριν την έναρξη της δράσης στον αύλιο χώρο της Αγίας Βαρβάρας
Συλλογή απορριμμάτων κάτω από την Αγία Βαρβάρα.
Καθαρισμός των περιπατητικών διαδρόμων της γέφυρας
Στο τέλος της δράσης, αναμνηστική φωτογραφία.
Στο τέλος της δράσης, αναμνηστική φωτογραφία.
Δενδροφύτευση στην περιοχή της Αγίας Άννα
Δενδροφύτευση στην περιοχή της Αγίας Άννα
Περισσότερα »

Συμμετοχή της Ε.Λ.Μ.Ε. Κοζάνης στην κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς

elme_kozanis_se_poreia34534Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με τα δύο χρόνια που ο Ελληνικός λαός υφίσταται τις συνέπειες μιας πρωτόγνωρης, ακραία αντιλαϊκής πολιτικής, που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με την Τρόικα, που κατεδαφίζει τα δημόσια αγαθά της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας και της εργασίας. Ακυρώνει το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια και καταδικάζει το μέλλον και των επόμενων γενεών. Πρόκειται για ένα σχέδιο πλήρους εξόντωσης των αντοχών της κοινωνίας που δεν αφορά τη σωτηρία της χώρας και του λαού της, αλλά τη διασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών, του μεγάλου ληστρικού κεφαλαίου. Σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενους πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της αδιέξοδης νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των νόμων που τα συνοδεύουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να γίνει η 1η Μάη μέρα αντίστασης και κλιμάκωσης σε όλη την Ελλάδα. Απέναντι στη λαίλαπα που ήρθε και συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι να βροντοφωνάξουμε πως υπάρχει άλλος δρόμος. Να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα! Όλοι στους δρόμους να τιμήσουμε την Εργατική Πρωτομαγιά!

Περισσότερα »

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: 1η Μαΐου- Ημέρα Μνήμης, Τιμής & Αγώνα

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΩΡΑ: 9.30 Π.Μ.

Το Εργατικό κέντρο Ν. Κοζάνης, το Ν. Τ. της ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα απευθύνουν προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους, καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στη πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση.

Η 1η Μάη 2012 βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους αντιμέτωπους με μια σφοδρή επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα.

Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, ΣΣΕ έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.

Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι πολίτες της χώρας μας μαζί με τους πολίτες σ’ όλο τον κόσμο που βιώνουν τις ίδιες σκληρές και αδιέξοδες πολιτικές ενώνουν τις δυνάμεις τους και αγωνίζονται για την απόκρουση και ακύρωση των μονεταριστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες στο βωμό του κέρδους και των αγορών καταπατούν και περιφρονούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς, κάθε εργατικό δικαίωμα.
Περισσότερα »

Δε θα μας κάνει τη χάρη ο καιρός!

Περιμένουμε βροχές για το Σάββατο

Σποραδικές βροχές θα σημειωθούν το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας. Στην Αττική ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για όλες τις πόλεις της Ελλάδας εδώ.
Περισσότερα »

40 ευρώ από τους ανέργους για να βρουν δουλειά!

«Εισιτήριο» 40 ευρώ για να έχουν οι άνεργοι νέοι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και την ελπίδα του διορισμού θεσπίζεται με διάταξη που «συμπληρώθηκε» στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οδεύει ήδη για ψήφιση στη Βουλή.

Το παράβολο των 40 ευρώ θα είναι η προϋπόθεση για συμμετοχή στο τεστ δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ που μέχρι τώρα γινόταν δωρεάν για τους υποψηφίους, συγκεντρώνοντας τουλάχιστον 100.000 νέους που έψαχναν για μια θέση στον ήλιο του... ελληνικού δημοσίου.

Το τεστ δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 και συγκέντρωσε τη συμμετοχή 100.000 άνεργων νέων διότι, αν και ήταν προαιρετικό, πρακτικά λειτούργησε ως μπόνους υπέρ των υποψηφίων αφού τα μόρια που συγκέντρωνε κανείς σε αυτόν τον διαγωνισμό προσετίθεντο στη συνολική του βαθμολογία. Η ισχύς της βαθμολογίας είναι τριετής.

Η ειδοποιός διαφορά βεβαίως είναι ότι για πρώτη φορά απαιτείται το ποσόν των 40 ευρώ για συμμετοχή στο τεστ, καθώς μέχρι τώρα οι υποψήφιοι, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνεργοι, είχαν την ευκαιρία να παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό δωρεάν αφού τα επιτυχή αποτελέσματα δεν σήμαιναν κατά κανέναν τρόπο «διορισμό», απλώς αποτελούσαν μια δεξαμενή μορίων την οποία ο υποψήφιος είχε την ευκαιρία να ανασύρει και να προσθέτει σε οποιαδήποτε προκήρυξη επιθυμούσε.

Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος συγκέντρωνε 1.000 μόρια από τα αντικειμενικά κριτήρια (βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου, γνώση ξένης γλώσσας, μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών και προϋπηρεσία) και είχε 200 μόρια από το γραπτό τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων, η συνολική βαθμολογία του διαμορφωνόταν στα 1.200 μόρια. Η συμμετοχή στο τεστ ήταν προαιρετική και η βαθμολογία δημιουργούσε μια «τράπεζα μορίων», την οποία αξιοποιούσαν κατά το δοκούν οι υποψήφιοι και ορισμένες φορές ήταν καθοριστική, καθώς μόλις λίγα μόρια έβγαζαν έξω από τους πίνακες επιτυχόντων πολλούς υποψηφιους.

Το τεστ δεξιοτήτων συμπεριελήφθη στους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού και επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, όμως δεν εφαρμόστηκε το 2010 λόγω παγώματος των προσλήψεων.

Το γραπτό τεστ γνώσεων και δεξιοτήτων αφορά τους διαγωνισμούς που διενεργούνται από το ΑΣΕΠ (μόρια). Βασίζεται σε ερωτηματολόγιο το οποίο συμπληρώνεται από τους υποψηφίους με τη μέθοδο των πολλαπλών επιλογών.

Οπως υποστηρίζει το ΑΣΕΠ, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για την πρόσληψη προσωπικού, καθώς με αυτό μπορεί να γνωρίζει ο φορέας που κάνει ένα διαγωνισμό τη γενική κουλτούρα του υποψηφίου (γενική μόρφωση, βασικές γνώσεις οικονομίας, περιβάλλοντος, κοινωνικών θεμάτων, κ.ά). *

enet.gr

Περισσότερα »

Μετατίθενται 1.459 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι

Τους πίνακες με τα ονόματα των 1.459 δασκάλων και νηπιαγωγών που μετατίθενται το 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Οι σχετικοί πίνακες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.

Οι εκπαιδευτικοί που επελέγησαν μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους οφείλουν να παρουσιαστούν για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις μέχρι τις 21/06/2011. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2011.

Όσον αφορά στους διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων, καθώς και τους διευθυντές Διευθύνσεων και τους προϊστάμενους Γραφείων Εκπαίδευσης θα αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, φέτος υπέβαλαν αιτήσεις για μετάθεση 9.573 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας. Από αυτές ικανοποιήθηκε μόνο το 15,24%.

Παράλληλα, το υπουργείο τονίζει ότι "οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις, είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης".

enet.gr

Περισσότερα »

Κατεβάζει τους διακόπτες η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες περνά στην αντεπίθεση η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, "σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη λαθεμένη απόφαση της για περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ". Η εισήγηση επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ και η έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από το πότε η κυβέρνηση θα φέρει το πολυνομοσχέδιο - "σκούπα" στη Βουλή και πάντως θα είναι πολλές μέρες πριν το καταθέσει.

Η ΓΕΝΟΠ, τέλος, με ανακοίνωσή της, επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς όλους τους μαζικούς φορείς (συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, συλλόγους, κλπ.) να πάρουν θέση, αν συμφωνούν ή όχι με την περαιτέρω μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

newpost.gr

Περισσότερα »

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη-Τόπος να ζεις» Προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό:

Να γίνει στην Κοζάνη το εργοστάσιο κατασκευής ανεμογεννητριών ΔΕΗ & Sinovel
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα η ΔΕΗ ΑΕ και η Κινεζική εταιρία Sinovel Wind Energy Group Co Ltd υπέγραψαν Συμφωνία Συνεργασίας για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η συνεργασία προβλέπει :
1. την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο διασυνδεδεμένο σύστημα (ενδεικτικά αναφέρεται μια μονάδα 200-300 MW), καθώς και θαλάσσιου αιολικού πάρκου. 2. την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ανεμογεννητριών. Η συμφωνία αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία της ΔΕΗ και κυρίως της Sinovel Wind Energy, η οποία είναι η 2η στον κόσμο εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών. Βασικοί στόχοι της συνεργασίας είναι η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, η επενδυτική ανάπτυξη και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή ανεμογεννητριών. Αυτό το τελευταίο ενδιαφέρει σφόδρα την περιοχή μας, αφού θα πρέπει να καλύψει τις μαύρες τρύπες στην τοπική απασχόληση, οι οποίες θα προκύψουν από τη δραστική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ζερβός είχε θετική στάση σε σχετική Επιστολή που απέστειλαν το 2009 οικολογικοί φορείς και ζητούσαν τη δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας στο Ν. Κοζάνης στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού. Εξάλλου αυτή είναι και η διεθνής πρακτική: να παρέχονται δηλαδή γενναία κίνητρα και ανταλλάγματα στις ανθρακοπαραγωγές περιοχές που φθίνουν λόγω ριζικής μείωσης των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, δίπλα στα παλιά ορυχεία και τις σταματημένες ανθρακικές μονάδες το κράτος χωροθέτησε ανάλογες πράσινες βιομηχανίες και δραστηριότητες και δημιούργησε 220.000 θέσεις εργασίας σε οκτώ μόλις χρόνια ! Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη-Τόπος να ζεις», στο πρόγραμμα της υποστήριξε μια τέτοια τοπική διέξοδο, η οποία δείχνει το δρόμο και το στίγμα της μεταλιγνιτικής περιόδου. Προωθώντας τη λογική αυτή υποβάλουμε σήμερα σχετικό Υπόμνημα στον κ. Ζερβό προκειμένου να θέσουμε και επισήμως το αίτημα εγκατάστασης της εν λόγω μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών στο Ν. Κοζάνης. Το αίτημα αυτό πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα στη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Sinovel Ltd. Ας σημειωθεί ότι την περίοδο αυτή εξετάζονται από τα Δημοτικά Συμβούλια οι χωροθετήσεις αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. Οι εγκαταστάσεις αυτές δημιουργούν σημαντικές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά μετά, κατά τη λειτουργία, οι θέσεις είναι ελάχιστες. Τη μερίδα του λέοντος στις μόνιμες θέσεις εργασίας την κατέχουν οι προηγμένες χώρες που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό (Δανία, Ισπανία, Γερμανια κλπ), οι οποίες στη συνέχεια τον εξάγουν στις «καθυστερημένες» χώρες που δεν επένδυσαν έγκαιρα στην πράσινη ενέργεια. Αν θέλουμε λοιπόν να αναστρέψουμε αυτή την «εξαγωγή θέσεων εργασίας», αν δεν μας ικανοποιεί ο ρόλος του φτωχού συγγενή που μοντάρει απλά τον εισαγόμενο εξοπλισμό και «νοικιάζει» την απαιτούμενη γη, τότε πρέπει να πιέζουμε συνεχώς για τέτοιες, καθετοποιημένες λύσεις. Η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, πέραν των νέων μόνιμων θέσεων εργασίας που δημιουργεί, έχει και σημαντικά πρόσθετα οφέλη: 1. μειώνει την εκροή συναλλάγματος, που δαπανάται για την αγορά πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού από άλλες χώρες 2. έχει εξαγωγικές δυνατότητες και βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο με τις γειτονικές χώρες 3. μεταφέρει και αφομοιώνει τεχνολογία και τεχνογνωσία 4. δημιουργεί πρόσθετες (έμμεσες) θέσεις απασχόλησης (έρευνα, υποστηρικτικές βιοτεχνίες κλπ). Όσοι πιστεύουν ότι η προοπτική της περιοχής μας έχει κι άλλο χρώμα εκτός από το μαύρο του λιγνίτη, ας στηρίξουν στην πράξη μια τέτοια πράσινη πρόταση. Πίσω από τα αδιέξοδα υπάρχει πάντα μια διέξοδος.
Επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος
T.S
Ειδήσεις
Περισσότερα »
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top