VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Η εμπορευματοποίηση της πολιτικής καταργεί την ελευθερία του πολίτη τόνισε ο Χρ. Γιανναράς σε εκδήλωση στο ΤΕΙ

Για την πολιτική, την ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα μίλησε το πρωί της Κυριακής στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Σπύρος Αρσένης» του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 35 χρόνια του ιδρύματος.

Μιλώντας για την ελευθερία και το πόσο απαραίτητη είναι σήμερα, ο κ. Γιανναράς αναφέρθηκε στη γέννηση της πολιτικής ως ενός άλλου τρόπου συνύπαρξης

και συλλογικότητας, επισημαίνοντας ότι η πολιτική προηγείται των ατομικών δικαιωμάτων ως επίτευγμα προ-πολιτικό.

Ο καθηγητής στηλίτευσε την αντίληψη τύπου σούπερ- μάρκετ για την ελευθερία, θέτοντας το ερώτημα σχετικά με το πόσο αδέσμευτη είναι μια επιλογή σχεδόν προκαθορισμένη. Τόνισε δε ότι η εμπορευματοποίηση της πολιτικής μοιάζει να καταργεί την ελευθερία του πολίτη και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει σήμερα διαφοροποίηση μεταξύ των κομμάτων εξουσίας, τα οποία «καυχώνται ότι είναι πολυσυλλεκτικά δηλαδή ότι δεν πιστεύουν σε τίποτα και ότι δεν έχουν καμία πρόταση, θέλοντας να προκαλέσουν μόνο εντυπώσεις».

Για να μιλήσουμε για ελευθερία πρέπει να είμαστε απαλλαγμένοι απο κάθε προκατάληψη τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιανναράς, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική με όρους μάρκετινγκ, λέγοντας πως οι πολιτικοί είναι τέκνα της επικοινωνίας. «Το κάθε κόμμα είναι ένα είδος επιχείρησης που παράγει ένα προϊόν, ορισμένες δηλαδή επαγγελίες-υποσχέσεις που πρέπει να επιβληθούν με όρους ψυχολογικούς, με βάση τις απαιτήσεις της διαφήμισης» είπε ο κ. Γιανναράς και πρόσθεσε πως ο υποψήφιος που εκλέγεται είναι αυτός που μπορεί να ανταποκριθεί στο τεράστιο κόστος μιας προεκλογικής εκστρατείας.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ιστορία που μοιράστηκε ο καθηγητής με το κοινό σχετικά με το ερώτημα που έθεσε στους φοιτητές του αν προτιμούν πόλεμο για την ελευθερία ή ειρήνη με δουλεία και του απάντησαν στην συντριπτική τους πλειονότητα το δεύτερο. Επίσης, έκανε τη διάκριση μεταξύ εθνικιστικής ιδεολογίας και πατριωτισμού. «Για εκείνη την πατρίδα που ήταν συνδεδεμένη με πολιτιστικές προτεραιότητας και όχι ιδεολογικό εθνικισμό μπορούσες να πολεμήσεις, να ρισκάρεις και να θυσιαστείς, σήμερα το κράτος είναι αντίπαλος, είναι εχθρός, για τον οποίο δεν θα θυσιαστείς».

Ο κ. Γιανναράς έκανε λόγο επίσης για ένα απόλυτα προσωποκεντρικό σύστημα διοίκησης των κομμάτων σε μια κατ’ επίφαση δημοκρατία, όπου οι διαμαρτυρίες επιτρέπονται ως μέσο εκτόνωσης για να λειτουργεί το σύστημα και ο διάλογος ο οποίος γίνεται δεν έχει στόχο την εξεύρεση κοινής θέσης.

Τέλος ο κ. Γιανναράς απάντησε σε πάρα πολλές ερωτήσεις του κοινού που αποτελούσαν άνθρωποι απο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά απουσίαζαν για άλλη μια φορά οι φοιτητές.

Σωκράτης Μουτίδης- www.kozani.tv

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7HWoePckfYMBIDIjUBGOBzFjq5_MiMLYigfVL-BgBFm-Y4CTJN6Q-YNeOFe8sqE3wEpJiW6Pqe4vK2FLBWKKoWcSMhQq0SUFPwB6HllvrmJfFbxmDFBeQYhS7iS7LpZMtfDGndFFBN4Q/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtVFtkKcTGsYfauqZphZ8t49x9w2goSgzJDA3rWfLyxaSdpkarglT1QcpYBvlG-31fATexlg3cpeb86qLV5SX0A6mqeZ8fjTafsEj3DfhTDkLJl0jgIWip4XuB8u55rMVCQAt2HkA6zao/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ3tHnSMfZMzbEhoWjUEHMcUnGIjmmZjQcfGce6dGRxtQlB52ITvN4PjYmOGhMlyymvn2Zyy1MtX2QRsU3rBImiVvFFy1NHiFLGBU1gKHYmCntajvwSaI2K8e7HzVsFOn-60usmF22KV4/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijVR1Bx6blnKsjXd5I0LEI_V2xp3jmr-JNVmPS1XUMw-jY-pxdpRV_BtffxeMGdinbshoOYgIfSIVLR_KxpoUJBCum3O1SQh8LfEpljyPQGGhGj1sAncLDvBm4WATVEa0-Hd0f9BojsKE/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGlx9iyvBhk3_OQS35jb8UcnPRMlqWYlkFd3REuMWxSJdQ4-AxdZ7BnIRkS0GGagi_W1UusXgH8Pgn9iS1_nhK2cU_uy-eJr_Zx1yHAuQrY05zHXP7mkJap_YdXPXT-YUUTz6v_xGJFeA/s200/sss.gif


back to top