VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Απεργία πείνας μαθητών στην Τσαριτσάνη Λάρισας

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Με απεργία πείνας, 15 μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Τσαριτσάνης, του μοναδικού λυκείου στο νομό που καταργείται,

αντιδρούν από χθες στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις σχολείων. Η πρωτοφανής για τα εκπαιδευτικά χρονικά του νομού και επικίνδυνη παράλληλα για την υγεία των μαθητών απόφαση, δημιουργεί νέα δεδομένα στις αντιδράσεις που κλιμακώνονται σε όλη τη Θεσσαλία.

Την ώρα που η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με δήλωσή της απηύθυνε χθες «έκκληση σε ορισμένους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, να μην εμπλέκουν τα παιδιά σε αντιπαραθέσεις, που αφορούν στη διοικητική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης», την ίδια ώρα μαθητές του Λυκείου Τσαριτσάνης, αρνήθηκαν να λάβουν τροφή, παραμένοντας στο προαύλιο του σχολείου, έχοντας την ηθική στήριξη των γονέων τους που δεν κρύβουν παράλληλα την αγωνία τους για την απόφαση των παιδιών τους να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

Νωρίτερα, εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στη Λάρισα ενώ πολυμελής αντιπροσωπεία έθεσε με έντονο ύφος στην περιφερειακή διευθύντρια Κων. Πράντζου το αίτημα να ανακληθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας και να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, σε μηδενική βάση.

Μόνο στη Θεσσαλία, πρόκειται να κλείσουν 140 δημοτικά και νηπιαγωγεία με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να υποχρεωθούν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε καθημερινή μετακίνηση στα πλησιέστερα σχολεία. Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που διακρίνεται και για εξόφθαλμες περιπτώσεις όπου κάθε άλλο παρά τα παιδαγωγικά κριτήρια είναι αυτά που κυριάρχησαν, έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση κατά εκατοντάδες των οργανικών θέσεων που αποτελούν και το βασικότερο λόγο των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αφού θα μειωθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετατεθεί ή αποσπασθεί όπως και των νέων διορισμών.

Σύλλογοι Δασκάλων αλλά και ΕΛΜΕ της Θεσσαλίας ανταποκρινόμενοι στην απόφαση των Ομοσπονδιών τους, συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Μαζί τους, μαθητές και γονείς των σχολείων της Τσαριτσάνης, του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Απ. Νάνος, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΕΟΑΣΝΛ, εκπρόσωποι σχολείων των Καναλίων, του Κεραμιδίου, του Πτελεού και άλλων περιοχών της Μαγνησίας όπως και εκπαιδευτικοί, τόνισαν προς την κ. Πράντζου τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συγχωνεύσεις. Θίγοντας διαστάσεις όπως η ασφάλεια των μετακινήσεων των μαθητών, της ερήμωσης των χωριών, των ελλείψεων υποδομών στα σχολεία που θα φιλοξενήσουν από το Σεπτέμβριο τα παιδιά, της μείωσης κ.λπ. για να επιμείνουν στην ανάγκη ανάκλησης της απόφασης και του πραγματικού διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Σε πολιτικό επίπεδο τονίσθηκε ότι η απόφαση του υπουργείου Παιδείας προκύπτει από τις επιταγές του Μνημονίου και στοχεύει στη μείωση των πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα αφενός και αφετέρου στον περιορισμό των προσλήψεων. Η κ. Πράντζου υπεραμύνθηκε της απόφασης του υπουργείου Παιδείας ενώ διευκρίνισε στην «Ε» ότι οι όποιες «διορθωτικές παρεμβάσεις στην αρχική απόφαση του υπουργείου Παιδείας θα είναι μικρής έκτασης». Συγκινητική ήταν τέλος η παρέμβαση του 86χρονου καθηγητή Αθανάσιου Γκαβαρντίνα, του ανθρώπου που το 1962 με χρήματα που συγκέντρωσε από έρανο, έφτιαξε το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο Καναλίων, σχολείο που κλείνει και οι μαθητές του θα μεταφερθούν στο Γυμνάσιο Βελεστίνου.

ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΙΝΑΣ

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στους 15 μαθητές του Λυκείου Τσαριτσάνης που έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας, ως έσχατη λύση προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν το υπουργείο Παιδείας. Αναλυτικότερα στο ψήφισμα των μαθητών του Λυκείου Τσαριτσάνης τονίζεται πως «η πλειοψηφία των μαθητών του Λυκείου Τσαριτσάνης αποφάσισε από σήμερα 18 Μαρτίου (σ.σ. χθες) και μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, και συγκεκριμένα η ανάκληση της απόφασης για την κατάργηση του Λυκείου Τσαριτσάνης, να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Πιστεύουμε πως είναι η έσχατη λύση, αλλά και η μοναδική που θεωρούμε πως θα σας κάνει να ευαισθητοποιηθείτε. Θεωρώντας χρέος μας να κρατήσουμε την Οικονόμειο Σχολή ανοιχτή, είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο μας. Σας ενημερώνουμε ότι θα παραμείνουμε στο χώρο της Οικονομείου Σχολής για όσο χρειαστεί, ακόμη και με κίνδυνο της σωματικής μας υγείας. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσετε με κατανόηση και ευαισθησία την απεγνωσμένη αυτή κίνηση μας, που πηγάζει μόνο από αγνή αγάπη για το σχολείο και τον τόπο μας» καταλήγει το ψήφισμα των μαθητών του Λυκείου Τσαριτσάνης και των απεργών πείνας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΓΟΝΕΩΝ

Στο θέμα των συγχωνεύσεων αναφέρθηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΛ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών ν. Λάρισας Ζήσης Γκαραλιάκος. Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «εμείς οι γονείς που ζούμε μέσα στην ανασφάλεια, που είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, απλήρωτοι, που βιώνουμε καθημερινά την πιο βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς που ζούμε με το άγχος να φροντίσουμε τα παιδιά μας, για να τους εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μορφωτικά εφόδια, για να μπορέσουν στο μέλλον να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους. Εμείς που κάθε χρόνο πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά για τη μόρφωσή τους καταγγέλλουμε τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση.

Η Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να ‘ρθει σε επαφή με όλους τους Συλλόγους και τους γονείς και όχι μόνο μ’ αυτούς που συνενώνονται ή καταργούνται τα σχολεία τους. Να οργανώσουμε την αντίστασή μας σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε σχολείο. Θα ανοίξουμε έναν κύκλο ενημέρωσης σε όλα τα σχολεία γιατί τα σχέδιά τους δεν τελειώνουν, η μοίρα όλων των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειες είναι κοινή. Η Ομοσπονδία θέτει τα ερωτήματα: «Με την κατάσταση της Παιδείας και τον αριθμό των μαθητών που έχουν σήμερα οι σχολικές τάξεις μαθαίνουν τα παιδιά μας γράμματα; Αν αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του ο δάσκαλος, θα ασχολείται πιο πολύ με το καθένα και θα τους βοηθάει πιο συγκεκριμένα ή δεν θα θυμάται ούτε καν τ' όνομά τους; Αν κλείσουν τα επαρχιακά σχολεία και ταλαιπωρούνται τα 6χρονα στα βουνά και στα λαγκάδια, θα σωθεί η οικονομία και θα προοδεύσει η Παιδεία...;».

«Με τις αλλαγές που γίνονται, σε δομή και περιεχόμενο, ο καθένας θα πληρώνει και θα αγοράζει ό,τι μπορεί. Θα οδηγηθούμε στην πλήρη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, αφού, όπως λέει το υπουργείο, τα σχολεία-μαμούθ γίνονται για να εφαρμοστούν τα νέα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών, δηλ. τα προγράμματα των χορηγών! Αυτοί που κλέβουν τον ιδρώτα μας θα κανονίζουν τα προγράμματα του σχολείου, θα διαμορφώνουν την προσωπικότητα των παιδιών μας, για να τα κάνουν πιο βολικά και πειθήνια για την εκμετάλλευσή τους.

Εργαζόμενοι γονείς, αγωνιζόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητές , μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, από σήμερα κιόλας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οργανώνουμε τους αγώνες μας, ενάντια στο «καλλικρατικό σχολείο», αγώνες για πραγματικά ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους».

ΟΓΕ

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) με καταγγελία της, μεταξύ άλλων «καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του Υπ. Παιδείας για συγχώνευση και κατάργηση σχολείων.

Η απόφαση αυτή έχει μελετηθεί, προαποφασισθεί, προ πολλού και εντάσσεται στο γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης για αλλαγή του σχολείου που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Το «νέο σχολείο» όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο θα γίνει πιο αντιδραστικό και πιο ταξικό. Αποφάσισαν τα 1933 σχολεία που υπάρχουν σήμερα, πανελλαδικά, να μείνουν 877. Στόχος τους να μειώσουν τις δαπάνες για την παιδεία δραματικά. Θα δημιουργηθούν οξύτατα προβλήματα στις οικογένειες για τα παιδιά τους που θα μεταφέρονται σε άλλα σχολεία. Το κόστος θα αυξηθεί και η ταλαιπωρία των μαθητών θα είναι απίστευτη. Οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα μειωθούν, το ποσοστό ανεργίας στο χώρο των εκπαιδευτικών θα αυξηθεί». «Η Ένωση Γυναικών Λάρισας συμπαραστέκεται στους μαθητές και γονείς που έχουν ξεσηκωθεί και που έχουν εναντιωθεί στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε όλοι σε αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τη γνώση, που κάνουν ακόμη πιο ακριβή την παιδεία, που διαμορφώνουν μια παιδεία κομμένη και ραμμένη στους στόχους των εργοδοτών, για φτηνό εργατικό δυναμικό. Πρέπει να αντιδράσουμε. Μια λύση υπάρχει να μην περάσουν τα μέτρα καταστροφή».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων τονίζει πως «η επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Για αυτό δεν είναι ώρα για «εθνική συναίνεση» αλλά σύγκρουση με κινητοποιήσεις και απεργίες μέχρι την απόσυρση αυτών των αντιεκπαιδευτικών μέτρων διάλυσης της δημόσιας παιδείας. Ας παγώσει η πληρωμή του χρέους και των τόκων των τραπεζιτών, ώστε να βρεθούν τα λεφτά για να λειτουργήσει η εκπαίδευση, αντί να μπει στο κρεβάτι του Προκρούστη για χάρη του «Καλλικράτη». Με συνοπτικές διαδικασίες προσπαθεί να εξαφανίσει από το νέο Καλλικρατικό χάρτη της εκπαίδευσης δεκάδες σχολεία, τόσο στην επαρχία, όσο και στα αστικά κέντρα. Συνένοχοι στο παιχνίδι οι νέοι δήμοι, που συναινούν όχι μόνο πολιτικά αλλά επιδιώκοντας και λιγότερες λειτουργικές δαπάνες στα σχολεία της περιφέρειάς τους.

Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις συνοδεύονται από μια μεγάλη τομή τόσο στη διοικητική δομή της εκπαίδευσης όσο και στο περιεχόμενο και τη διάταξη του σχολείου, ώστε να μπορεί να προωθηθεί το σχολείο της αγοράς. Το σχολείο που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό θέλουν να γίνει μια μακρινή ανάμνηση. Τη θέση του να πάρει το σχολείο που αναζητά και εξασφαλίζει το ίδιο τη χρηματοδότησή του, είτε από τους γονείς είτε από τους χορηγούς είτε και από τους δύο».

«Στόχος των συγχωνεύσεων – καταργήσεων είναι λιγότερα σχολεία, λιγότερα «έξοδα» (δηλαδή δαπάνες), μεγαλύτερα τμήματα μαθητών - περισσότερα μαθησιακά ελλείμματα, εξαφανισμένοι αντισταθμιστικοί – υποστηρικτικοί θεσμοί, λιγότεροι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτικοί σε διαρκή ομηρία και περιπλάνηση, αφού θα μειωθούν δραστικά οι οργανικές θέσεις. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Παιδείας θέλει να εντάξει τα «νέα» σχολεία στα λεγόμενα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος, τα περίφημα 800 στην Πρωτοβάθμια, ένας από τους πολλούς τύπους σχολείων που στηρίζεται στο ΕΣΠΑ, δηλαδή στα έργα συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για σχολεία των προγραμμάτων, της εντατικοποίησης των μαθητών (τα παιδιά στα 800 αυτά δημοτικά παρακολουθούν τις περισσότερες ώρες μάθημα στον κόσμο!). Όλα αυτά συνδυάζονται με το τι προβλέπει το διαβόητο μνημόνιο κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, που απαιτεί λιγότερες δαπάνες για την εκπαίδευση, μηδενικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αύξηση των ωρών εργασίας τους. Το νέο ταξικό σχολείο της αγοράς, το σχολείο των ταξικών φραγμών, το σχολείο του μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί μέσα από τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εργαζομένων».

ΓΟΝΝΟΙ

Να επανεξετάσει την απόφασή της καλούν την υπουργό Παιδείας, με επιστολή τους, οι σύλλογοι γονέων αλλά και τα μαθητικά συμβούλια του Γυμνασίου και του Λυκείου Γόννων. Με την ίδια επιστολή, μαθητές και γονείς ζητούν επίσης την παρέμβαση των βουλευτών του νομού αλλά και των αιρετών αρχόντων.

ΚΝΕ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Την αντίθεσή της τέλος στις συγχωνεύσεις, σημειώνει με ανακοίνωσή της και η οργάνωση Φαρσάλων της ΚΝΕ.

www.eleftheria.gr

Ειδήσεις
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top