VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Εκδηλωση χορευτικού από το σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης

Ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης “Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ” ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της Φιλοπρόοδης Κίνησης Κοσμηράς Ιωαννίνων με έτος ιδρύσεως το 1977, συμμετείχε με το χορευτικό τμήμα στη γιορτή παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2001.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου 2012 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοσμηρά με συνδιοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννίνων. Οι νοικοκυρές από τα Κοσμηρά κι από τα γύρω χωριά παρουσίασαν τις εύγεστες παραδοσιακές πίτες. Δεν έλειψαν και οι πίτες του συλλόγου μας καμωμένες από την Κατερίνα Κ., Μαίρη Τ., Βάσω Κ. μιας οι πίτες αποτέλεσαν κι αποτελούν και στην περιοχή μας τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Στα δύσκολα χρόνια τα υλικά παρασκευής πίτας, το αλεύρι, το λίπος, το γάλα, το τυρί, τα λαχανικά στον τόπο μας ήταν άφθονα. Ήταν το έδεσμα που κατά κανόνα ψηνόταν κάθε Σάββατο στο φούρνο ή στη γάστρα. Το ψήσιμο της πίτας, το αντάμωμα της οικογένειας γύρω από το “σοφρά” για να απολαύσουν το γευστικότερο έδεσμα αποτελούσε για πολλές αγροτικές περιοχές του τόπου μας μία ιεροτελεστία που όλοι μας το θυμόμαστε πάντα ευχάριστα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής, η διάσωση παραδοσιακών συνταγών και η ευαισθητοποίηση των νεότερων στη σπιτική γεύση, μακριά από τα τυποποιημένα τρόφιμα. Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Φτιάξτε την πίτα της αρεσκείας σας και φέρτε τη να μοιραστούμε τη γεύση της».

Στην εκδήλωση έπαιξαν οι μουσικοί Ντούλιας Χρήστος (κλαρίνο), Κατσούρας Σωτήρης (βιολί), Παπαζήκος Φώτιος (λαούτο), Παπαναστασίου Διαμαντής (κρουστά), Γκούβας Γεώργιος (τραγούδι).

Την εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό του συλλόγου μας με τα παρακάτω τραγούδια: ΜΠΕΡΑΤΙ (Μπαίνω μες στ’ αμπέλι), (Μια μικρή κοντούλα). ΑΣ ΠΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ (Τραγούδι). ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΙ. ΣΤΡΩΤΟ (Κοντούλα Βλάχα).ΤΣΑΜΙΚΟ (Εσείς βουνά των Γρεβενών). ΑΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΑ. ΣΥΓΚΑΘΙΣΤΑ (Ακούς τ΄αηδόνι πώς λαλεί), (Ποια ήταν αυτή που πέρασε), (Βάζω φωτιά στην καλαμιά). Ακολούθησαν χορευτικά από το Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Ηλιόκαλης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λακκωμάτων Ιωαννίνων, από τη Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύλλογο για τη φιλοξενία που μας προσέφερε, για τα αναμνηστικά δώρα και να τους επαινέσουμε για τις πλούσιες δραστηριότητες, για τη διατήρηση της παράδοσης, για την ενεργή συμμετοχή τους για τον εξωραϊσμό, για την πρόοδο του χωριού.

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top