VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Κ. Κυριακίδης: “Πραγματικά υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν θαύματα”


Συνέντευξη του κ. Κώστα Κυριακίδη, Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, στη  Mail.
Κύριε Κυριακίδη, είστε Πρόεδρος σε μια περιοχή που είναι όμορφη, έχει φυσικές ομορφιές, έχει ιστορία, ωστόσο έχει έντονη επιχειρηματικότητα. Μιλήστε μας για την πόλη σας, αλλά και για την επιχειρηματικότητα της περιοχής.
Καταρχήν να πούμε ότι ο νομός μας χαρακτηρίζεται, ή χαρακτηριζόταν ως ο ενεργειακός νομός της χώρας μας, παράγοντας το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια όμως, και με την πτώση της δραστηριότητας της ΔΕΗ και της  εξόρυξης του λιγνίτη, υπάρχει μια μεγάλη στροφή όσον αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μια επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία έκανε άλματα με τα πολύ καλά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας αλλά και με τις πολύ σωστές, σοβαρές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που προωθούν αυτά τα προϊόντα.
Κύριε Κυριακίδη, προφανώς η τοπική οικονομία είναι συνδεδεμένη εδώ και πολλά χρόνια με την ενέργεια, αλλά μιας και μιλάτε για άλματα ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι, οι οποίοι γνώρισαν άνθιση την τελευταία περίοδο;
Μια μεγάλη άνθιση έχει γνωρίσει ο τομέας των τροφίμων και των ποτών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και όχι μόνο εκεί, αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Θέλετε από ανάγκη στροφής του κλίματος όσο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής μας, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι κλάδοι των τροφίμων και των ποτών, κάτι που μας κάνει και εμάς στο Επιμελητήριο να δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους. Υπάρχει μια μεγάλη ανάπτυξη στα αρωματικά φυτά, στον κρόκο Κοζάνης, στις παραδοσιακές ζύμες, στα πολλά μπαχαρικά στα οποία είναι πλούσια η περιοχή μας, τσάι, βότανα, ρίγανη. Όπως ξέρετε στην περιοχή μας παράγονται και φτάνουν σε όλο τον κόσμο τα περίφημα φρούτα μας. Μεγάλη στροφή και επενδύσεις μεγάλες  τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει στο κομμάτι των τυροκομικών προϊόντων, γιατί όπως γνωρίζετε τα βοσκοτόπια στην περιοχή μας είναι πάρα πολλά και οι κλιματικές συνθήκες βοηθούν πάρα πολύ την ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων. Έχουν δημιουργηθεί επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν όσπρια και μεταλλικά νερά, και όπως γνωρίζετε στην περιοχή μας και σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα ιδιαίτερα κρασιά μας, τα λευκά, τα ροζέ και το περίφημο λιαστό κρασί της Σιάτιστας.
Μιλάμε ανοιχτά πλέον για εξαγωγικό εμπόριο έτσι;
Ναι, ναι σίγουρα οι επιχειρήσεις όλες αυτές, η κύρια δραστηριότητα τους είναι οι εξαγωγές για αυτό και εμείς σαν Επιμελητήριο Κοζάνης δεν χάνουμε την ευκαιρία βοηθώντας αυτές τις επιχειρήσεις να φτάνουμε σε κάθε γωνιά και της χώρας αλλά και της Ευρώπης, μέσα από σοβαρές εκθέσεις που πραγματοποιούνται.
Ποιες είναι οι βασικές αγορές μας; Δηλαδή ποιες είναι οι βασικές αγορές στις οποίες κατευθύνονται τα προϊόντα της Κοζάνης, είτε αυτό είναι το κρασί, είτε είναι τα τρόφιμα, είτε τα γαλακτοκομικά ενδεχομένως;
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε σαφώς και μια δραστηριότητα όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές χώρες. Τα δύο- τρία τελευταία χρόνια έχουμε κάνει κάποιες επαφές και προωθούμε κάποια προϊόντα μας και στα Αραβικά Εμιράτα και στην Κίνα. Το πρόβλημα εκεί είναι ότι η ζήτηση στην ποσότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και για αυτό κάποιες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα ήδη κάνουν κάποιες επενδύσεις για να αυξήσουν την ποσότητα των προϊόντων που παράγουν και να καλύψουν αυτές τις αγορές.
Για το κρασί μιλάτε τώρα περισσότερο;
Ξεκινώντας από τον κρόκο Κοζάνης, ο οποίος χαρακτηρίζεται το χρυσάφι της ελληνικής γης. Ονομάζεται και σαφράν, το οποίο έχει σπάνιες αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και μάλιστα κάποιες αγορές ζητούν, επιθυμούν να το εισάγουν ως φαρμακευτικό- ιατρικό προϊόν για να έχει μεγαλύτερη αξία μεταπώλησης στην περιοχή τους.
Κύριε Πρόεδρε, θερμά ευχαριστούμε και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία. Δώσατε ένα αισιόδοξο μήνυμα και στίγμα ότι υπάρχουν δρόμοι, υπάρχουν δυνατότητες σε δύσκολες εποχές να υπάρξει και ανάπτυξη και ευημερία.
Σίγουρα. Το μήνυμα δεν το δίνω εγώ, το μήνυμα το δίνουν κάποιες επιχειρήσεις που ακόμα είναι όρθιες παρόλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, που παράγουν, που θέλουν να κάνουν εξαγωγές, που θέλουν να βγάλουν την χώρα μας μπροστά. Αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν στήριξη από την ελληνική πολιτεία. Εμείς ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας κάνουμε ό,τι μας δίνεται η δυνατότητα να τους προσφέρουμε όσον  αφορά τη  στήριξη τους και την προώθηση των προϊόντων τους και ευελπιστούμε ότι με κάποιες ρεαλιστικές αλλαγές προς την επιχειρηματικότητα και την διαμόρφωση ενός σωστού επιχειρηματικού περιβάλλοντος  στην περιοχή μας  πραγματικά υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν θαύματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
http://www.thehellenicmail.gr/
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top