Η σύσταση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας έχει ως στόχο να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική οικονομία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας στη EurActiv.
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης είναι περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία του δικού της Ταμείου Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Ο κ. Καρυπίδης μίλησε στο Διευθυντή της EurActiv, Νίκο Λαμπρόπουλο.
Είστε η πρώτη ελληνική περιφέρεια που αξιοποιεί τη δυνατότητα χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας; Τι σας ώθησε να πάρετε την πρωτοβουλία αυτή;
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή είναι η ώρα να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. H Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καινοτομεί και πρωτοπορεί σε μια σειρά από τομείς με επίκεντρο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε μέσα από δουλειά, ενότητα και τεκμηρίωση να προχωρούμε και να κατακτούμε όλο και περισσότερους στόχους.
Με αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πολλά χρόνια, οπότε η σκέψη μας ήταν μέσα από τη δημιουργία αυτού του Ταμείου που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία και θα δώσει πρόσβαση σε κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος, να στηρίξουμε έμπρακτα την ανάπτυξη. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να βρει μιμητές και να αξιοποιηθεί έτσι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η εξειδικευμένη γνώση της Δυτικής Μακεδονίας στη χάραξη της επενδυτικής πολιτικής.
Είχατε υποστήριξη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας; Ποια ήταν τα σημαντικότερα βήματα και τι δυσκολίες συναντήσατε στην πορεία; Πώς ήταν η συνεργασία σας με το ΕΤΕΑΝ;
Η πρότασή μας έτυχε από την αρχή ιδιαίτερα θερμής αποδοχής, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκης, αλλά και το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδας αγκάλιασαν από την αρχή και χωρίς δισταγμούς την προσπάθεια μας αυτή και έδειξαν εμπιστοσύνη στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Ταμείου. Επίσης, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με το ΕΤΕΑΝ και τον πρόεδρό του κ. Γαλιάτσο σε όλες τις κρίσιμες φάσεις της προετοιμασίας.
Τίποτα δεν είναι εύκολο και δεν χαρίζεται. Όλα προχωρούν με τη σωστή τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία.
Πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία στην ανακοίνωση του έργου; Πώς πείσατε τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν σε αυτή την προσπάθεια;
Η τοπική κοινωνία αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά, καθώς η ιδέα του Ταμείου προέρχεται από την ίδια την κοινωνία και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, αφού διατυπώθηκε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2016 στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» της Δυτικής Μακεδονίας που διοργανώθηκε από το ΕΒΕ Κοζάνης.
Αυτό είναι και το νόημα της δημιουργίας ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, όπως το ΤΑΔΥΜ, να προέρχεται από την κοινωνία και να απευθύνεται στην κοινωνία, μέσα από σχεδιασμό και πλήρη συνέπεια και διαφάνεια στη διαχείριση.
Τι προσδοκάτε από το συγκεκριμένο εγχείρημα; Πώς και πόσο μπορεί πρακτικά να ωφεληθεί μια ΜΜΕ της περιφέρειάς σας από αυτό;
Σκοπός σύστασης του ΤΑΔΥΜ είναι η βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, η ενθάρρυνση των επενδύσεων και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, το Ταμείο θα μπορεί να παρέχει εγγυήσεις με εναλλακτικούς ευνοϊκούς όρους και προς όφελος των επιχειρήσεων για δάνεια, μικροδάνεια (για πολύ μικρές επιχειρήσεις), εγγυητικές προκαταβολής και καλής εκτέλεσης, ρύθμιση οφειλών υπό προϋποθέσεις. Θα δώσει με απλά λόγια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, στοχεύοντας σε μια μόχλευση.
Πώς αντιμετωπίζετε γενικότερα τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων στην υλοποίηση αναπτυξιακών έργων υποδομών;
Το ζητούμενο για μας είναι να αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι πόροι με πλήρη διαφάνεια. Χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται για την υλοποίηση αναπτυξιακών υποδομών, είναι σημαντικό να αναζητούνται. Αρκεί να πιάνουν τόπο και να κατευθύνονται στην ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών.