Περιβάλλον και Πολιτισμός, που έχει καθιερώσει από το 2008.
Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, ενώ σε όλη τη διάρκειά τους η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη.
Η φετινή δράση έχει ως κεντρικό θέμα τον «αέρα» και τίτλο «Πνοές ανέμων», επιδιώκοντας να ολοκληρωθεί ο κύκλος προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης και του δεσμού τους με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά. Ο αέρας αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας, ως εκ τούτου και της φύσης, και δομικό στοιχείο της ίδιας της ζωής, ενώ η συμβολή του στην εξέλιξη του πολιτισμού υπήρξε καθοριστική.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία. Η κίνησή του συνδέθηκε και επηρέασε την α
ρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, την καθημερινή ζωή και τις τέχνες, τη λατρεία , τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις. Η κινητήριος δύναμή του έθεσε σε λειτουργία ανεμόμυλους, δίνοντας ώθηση σε πολλές τοπικές οικονομίες, ενώ ως ανεξάντλητη πηγή ενέργειας μπορεί και σήμερα να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει με το θέμα:
«Η συμβολή του αέρα στην κεραμική»
Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 και κατά τις ώρες 10:00-14:00, οι αρχαιολόγοι, οι συντηρητές και το εργατοτεχνικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης θα πραγματοποιήσουν στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, πειραματική κατασκευή και ψήσιμο πήλινων αγγείων, συγκεκριμένα ενός ιδιαίτερου τύπου αγγείων της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής περιόδου, που φέρουν δίχρωμη ή τρίχρωμη διακόσμηση, την οποία σύμφωνα με τους μελετητές επιτύγχαναν οι νεολιθικοί κεραμείς με τον έλεγχο του αέρα.
Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Κοζάνης, προς την οποία απευθύναμε ήδη σχετική πρόσκληση και τους ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκρισή τους. Καθώς όμως οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις αναμενόμενες και προκειμένου οι μαθητές να λάβουν ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε ότι η Εφορεία μας προτίθεται θα επαναλάβει τη δράση, υπό μορφή Εκπαιδευτικού Προγράμματος, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαθητές του νομού να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο κατασκευής πήλινων χειροποίητων αγγείων, η διάρκεια ζωής των οποίων προσεγγίζει στην περιοχή μας τα 6.000 χρόνια, με έναρξη από την αρχαιότερη νεολιθική περίοδο (6500 π.Χ.).
Σημειώνουμε πως η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή και για το κοινό