Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών θα μειωθεί κατά 1,5% από το ψαλίδισμα της τιμής του φαρμάκου.
Επιπλέον άλλο ένα 1,5% θα μειωθεί από την κλιμακωτή μείωση των κερδών που επιβάλλεται στα φαρμακεία των οποίων ο τζίρος είναι πάνω από 40.000 ευρώ το μήνα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε ότι όλοι οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ, του νέου δηλαδή ταμείου, αρκεί να έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όποιος όμως εντοπιστεί να γράφει περισσότερα φάρμακα από αυτά που χρειάζεται ο ασθενής, θα έχει κυρώσεις, δηλαδή θα αναστέλλεται η δυνατότητα συνταγογράφησής τους.
Εξήγγειλαν απεργία Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί, μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Υγείας και Εργασίας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 2 και 3 Ιανουαρίου και επαναβεβαίωσε την απόφαση για αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου. Οι φαρμακοποιοί ζητούν «κλαδική Συμφωνία για σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς και να σταματήσει ο διωγμός των φαρμακείων». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «σε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φ.Σ. Αττικής, του Φ.Σ. Πειραιά με την συμμετοχή προέδρων μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του υπουργού Εργασίας για το Φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι:
- Δεν δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων.
- - Δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων,
- - Ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο,
- - Συνεχίζει να υποβαθμίζεται η φαρμακευτική περίθαλψη και επιπλέον οι φαρμακοποιοί «τιμωρούνται» με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους».