-Kουκουναρόσποροι:Αν και είναι ξηροί καρποί, δεν καταναλώνονται σκέτοι, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και μάλιστα στη γέμιση της γαλοπούλας. Παρέχουν πολλές θερμίδες, αλλά είναι υγιεινοί γιατί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τους προσθέσετε στα γεμιστά, στις πράσινες σαλάτες, στο χαλβά και απολαύστε τους χωρίς τύψεις, αρκεί να μην το παρακάνετε.
-Κάστανο :H υφή και η σύνθεσή τους είναι τέτοια, ώστε να γεμίζουν το στομάχι και να μας χορταίνουν γρήγορα. Τα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και σε κάλιο. Μπορούν να συνδυαστούν θαυμάσια σε ριζότο και σε σαλάτες.
-Σταφίδες, πλούσιες σε σίδηρο :Πρόκειται για αποξηραμένα φρούτα και όχι για ξηρούς καρπούς, όπως πολλοί νομίζουν. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία. Προσφέρουν «καύσιμα» στον οργανισμό, χωρίς να μας προσδίδουν λιπαρά. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Μαύρες ή ξανθές, αποτελούν βασικό υλικό στη γέμιση της γαλοπούλας. Μπορούν όμως να νοστιμίσουν το ριζότο, σαλάτες, αλλά και γλυκά.
-Κουβερτούρα : Ωφελεί την καρδιά μας, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες Αν και έχει αρκετές θερμίδες ,όπως και η σοκολάτα γάλακτος, αλλά περιέχει λιγότερη ζάχαρη και δεν βλάπτει την καρδιά, αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε. Αποτελεί σίγουρα υγιεινότερη λύση για το χριστουγεννιάτικο κορμό σας και για τα γλυκά που συνήθως φτιάχνετε.
-Σαμπάνια, χαμηλή σε αλκοόλ: Έχει ήπια περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η αφρώδης υφή της δεν μας αφήνει συνήθως να παρεκτραπούμε καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα.
-Κανέλα, κατά του κρυολογήματος: Έχει υπέροχο άρωμα .H κανέλα είναι ιδανική για τα γλυκά, καθώς επίσης βοηθάει στη χώνεψη και μειώνει τον τυμπανισμό και τη δυσπεψία στο στομάχι. Υπάρχει όμως και κάτι που πιθανόν δεν γνωρίζετε: είναι πλούσια σε βιταμίνη C
-Ρόδι, ότι πρέπει για αποτοξίνωση: Άμεσα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη. Το ρόδι είναι ένα ζουμερό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος B και σε ιχνοστοιχεία. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Οι σπόροι του βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Απολαύστε το και σε χυμό!
-Ανανάς :Φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, σε βιταμίνη B1 και σε μαγγάνιο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαρινάρισμα του κρέατος, κάνοντάς το πιο μαλακό και ζουμερό.
Βίκυ Καρακλάνη, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος , Μπουσίου & Εστίας 3, Τηλ 2461035974