O κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στην επιχείρηση να καταργήσει τις παροχές προς τους εργαζομένους της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
M πορεί η παρατεταμένη ύφεση της εγχώριας οικονομίας να έχει οδηγήσει χιλιάδες Ελληνες στην ανεργία και χιλιάδες ακόμη εργαζομένους σε σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους, μπορεί η αύξηση των φόρων να έχει οδηγήσει πολύ κόσμο σε αδιέξοδο, μπορεί η καθίζηση της ζήτησης να έχει πλήξει όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Αυτή τη φορά η μεσοσταθμική αύξηση είναι της τάξης του 9,2% -δηλαδή πολύ υψηλότερες για το μέσο νοικοκυριό- και θα ισχύσει από αύριο. Πρόκειται για την... 11η αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος μέσα σε διάστημα δύο ετών! Σημειώνεται δε πως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη ΡΑΕ μια αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ που επιβαρύνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ κατά περίπου 3%.
Τη σχετική εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο έκανε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου «ψαλιδίζοντας» ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για μεσοσταθμική αύξηση 20% και τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για 16%.
Kατάργηση παροχών Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στην επιχείρηση να καταργήσει τις παροχές προς τους πρώην και νυν εργαζομένους της, όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχεδόν δωρεάν ρεύμα απολαμβάνουν περίπου 55.000 άτομα και το ετήσιο κόστος στην εταιρεία είναι 40 εκατ. ευρώ.
Εξάλλου, ο υπουργός πρότεινε στην κυβέρνηση να μειωθεί το τέλος της ΕΡΤ στα τιμολόγια ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στους καταναλωτές. Παράλληλα ζήτησε από τη ΔΕΗ να μην... αγγίξει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και το τιμολόγιο για τους πολύτεκνους. Οι δικαιούχοι τους είναι περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ αιτιολόγησε την απόφασή του να απορρίψει τα αιτήματα της ΔΕΗ και τη γνώμη της ΡΑΕ για τις τεράστιες αυξήσεις λέγοντας ότι «μια τέτοια μεγάλη αύξηση της επιβάρυνσης του καταναλωτή είναι αδιανόητη» και πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ έχει κι άλλα περιθώρια να μειώσει το κόστος της και να βελτιώσει τα αποτελέσματά της». Αναγνώρισε δε την προσπάθεια που έχει γίνει μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους, μέσα από περικοπές μισθών και επιδομάτων, η οποία αναμένεται να φθάσει το 2012 σε 692 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (στα 464 εκατ. μέχρι το τέλος του 2011).
Ζήτησε τέλος από τη ΔΕΗ ως προς την εφαρμογή των αυξήσεων να υπάρξει προοδευτική μεταβολή ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί περισσότερο συγκριτικά με τη χαμηλή αλλά και λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων ειδικά των μικρομεσαίων.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό, μπορεί να μειώσει το συνολικό χρέος της μέσω της αξιοποίησης των παγίων στοιχείων, ενώ συνέστησε την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της κατά 10%-15% και την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους.
ethnos.gr