VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Καστοριά: SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Μπορεί στην ακριτική περιοχή της Καστοριάς ο βαρύς χειμώνας να μην είναι σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως το δριμύ κρύο που επικράτησε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, είχαν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής και της τοπικής οικονομίας.

Πηγή:neakastoria.gr

Η πρόσφατη παγωνιά που...συνεχίζει να υφίσταται και οι αρνητικές θερμοκρασίες προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και στους ντόπιους κτηνοτρόφους, καθώς κατά την περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιούνται οι γέννες των αιγοπροβάτων.

Δυστυχώς όμως, λόγω ψύχους υπάρχουν απώλειες σε συντριπτικό ποσοστό στα νεογέννητα αμνοερίφια.

Αποζημίωση των κτηνοτρόφων λόγω ψύχους

Η δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών που έχουν απώλειες του ζωϊκού τους κεφαλαίου, στην παραγωγή γάλακτος και κατά συνέπεια στη μείωση του εισοδήματος τους, είναι το ζήτημα που απασχόλησε και τους τοπικούς μας φορείς. Μάλιστα, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Πασχάλης Χαρούμενος απέστειλαν επιστολή στους αρμόδιους για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ερώτηση στη Βουλή για αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο έκανε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας.

«Από τις 12-1-2012 και μέχρι σήμερα, η θερμοκρασία έχει πέσει στους -15 έως και -20 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να έχουν οι κτηνοτρόφοι του νομού μας απώλειες στα νεογέννητα αμνοερίφια, καθώς οι γέννες πραγματοποιούνται στο σύνολο τους, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο και μείωση στην παραγωγή γάλακτος, λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ Δημήτρης Σαββόπουλος.

Να επισημανθεί ότι στο νομό μας υπάρχουν περί τις 750 εκμεταλλεύσεις ζωϊκής παραγωγής και εκτρέφονται περίπου 98.000 αιγοπρόβατα.

«Ο φετινός χειμώνας στο νομό Καστοριάς είναι ίσως ο πιο βαρύς της τελευταίας δεκαετίας. Οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας, έχουν προκαλέσει πλήθος ζημιών και καταστροφών» δήλωσε από την μεριά του ο κ. Τζηκαλάγιας, για να προσθέσει ότι κατά την περίοδο που διανύουμε, πραγματοποιούνται οι γέννες των αιγοπροβάτων. Δυστυχώς όμως, λόγω ψύχους υπάρχουν απώλειες σε ποσοστό συντριπτικό στα νεογέννητα αμνοερίφια.

Συμπληρωματικά, η επιστολή από την περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, απεστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Ροντούλη καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Θ. Σαρρή.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Καστοριάς, κ. Φ. Πετσάλνικο, στο Βουλευτή Καστοριάς, κ. Ζ. Τζηκαλάγια, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γ. Δακή, και στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ Κοζάνης.
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top