VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Μορφωτικός Όμιλος Σερβίων «Τα Κάστρα»: Θεατρική Παράσταση


Το Σάββατο 28 Ιουνίου αρχίζουν οι εκδηλώσεις μας με θεατρική παράσταση στο Υπαίθριο θέατρο στις 9.30΄ μ.μ. Θα παρουσιαστούν δύο μονόπρακτα, του Λ. Πιραντέλλο, «Τσετσέ», και των Σ.κ΄Ι. Κιντέρο, «ένα ηλιόλουστο πρωϊνό».

Ο Λουίτζι Πιραντέλλο (28 Ιουνίου 1867 - 10 Δεκεμβρίου 1936), ήταν Ιταλός δραματουργός, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.
Γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα. Προερχόταν από αστική οικογένεια του Risorgimento, που ήταν ιδιοκτήτρια κτημάτων και ορυχείων θείου. Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά, δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο.
Το έργο του Πιραντέλλο «Τσε-Τσε» είναι μια δυναμική φαρσοκωμωδία, όπου η απάτη είναι το μέσο της προώθησης των συμφερόντων. Διαδραματίζεται στην Ιταλία.  Ένα τρίγωνο: Δύο άνδρες βάζουν στη μέση μία γυναίκα με σκοπό να την εξαπατήσουν. Ο Τσετσέ, αριστουργηματικά πλασμένος από τον Πιραντέλο, αριστοκράτης γνωστός και με… διασυνδέσεις σε όλη την Ιταλία, θέλει να πάρει πίσω επιταγές που έδωσε σε μια γυναίκα. Δεν ενδιαφέρεται για λεφτά, που πιθανό θα χάσει. Είναι το γόητρο του καρδιοκατακτητή που θέλει να διατηρήσει. Το γόητρο που καταρρακώθηκε από την πληρωμή μιας γυναίκας. Στήνει ένα κόλπο για να κερδίσει το παιχνίδι, να διατηρήσει τη φήμη του.
Ο Σκουαντρίλια είναι εργολάβος που έχει εξυπηρετηθεί από τον Τσετσέ και θέλει να βγάλει την υποχρέωση. Μπλέκεται στην ιστορία χωρίς να το θέλει. Τελικά όμως παίζει με μαεστρία το παιγνίδι του φίλου του και καταφέρνει να μπλέξει στο δόκανο την κακόμοιρη Νάντα. Η Νάντα, εντυπωσιακή ως γυναίκα αλλά αφελής, ανάμεσα σε δύο πανούργους άνδρες, που την ξεγελούν αριστοτεχνικά, δεν έχει καμία πιθανότητα να ξεφύγει. Πέφτει στην παγίδα όχι εύκολα βέβαια, ώστε να στηθεί η δομή μιας εξαιρετικής κωμωδίας με θαυμάσια εμπνευσμένα στοιχεία.
Το άλλο μονόπρακτο, «Ένα ηλιόλουστο πρωϊνό», είναι ένα αριστούργημα. Αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της κεφάτης τέχνης των αδελφών Σεραφείμ (1871-1938) και Ιωακείμ (1873-1944) Κιντέρο, που γεννήθηκαν στην Ανδαλουσία. Υπήρξαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι της συνδιαλλαγής «του ρομαντισμού με την πραγματικότητα» και πέτυχαν να δώσουν στο θέατρο ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό τόνο. Αντίκρισαν τη ζωή της χώρας τους με ένα αίσθημα ανοχής και ευγένειας και ανέβασαν στη σκηνή την πραγματικότητα με κέφι. Έγραψαν μικρές ζωηρές φάρσες με άψογο στυλ και άφθονο τοπικό χρώμα, αρκετές κωμωδίες, που μερικές θεωρούνται αριστουργήματα καθώς και μερικά δραματικά έργα. Το στοιχείο που πλεονάζει στο έργο τους είναι ότι κοιτάζουν τον άνθρωπο με πραότητα και αγάπη. Οι κριτικοί και οι μεγάλοι δραματολόγοι βάφτισαν το θεατρικό έργο των Κιντέρο «Καλόκαρδο θέατρο» Για τους συγγραφείς αυτούς η ευτυχία είναι πολύ πιο κοντά στην ανθρωπιά και στην απλότητα παρά οπουδήποτε αλλού. Ευτυχία είναι να κάνεις τους άλλους να γελάσουν με την καρδιά τους και με πολύ απλά πράγματα. Αυτό είναι το μυστικό της τέχνης τους.
Το μονόπρακτο, «Ένα ηλιόλουστο πρωϊνό», διακρίνεται για την ποιητική έμπνευση και το χιούμορ, με τα οποία πραγματεύεται τη μοίρα της ανθρώπινης ζωής. Αποτελεί για τους κριτικούς του θεάτρου ένα σπάνιο θεατρικό εύρημα, σαν αναγεννησιακό κόσμημα». Θέμα μια τυχαία συνάντηση στην τρίτη ηλικία. Αριθμητής οι καταστροφικές συνέπειες  του χρόνου, παρονομαστής οι αναμνήσεις. Αποτέλεσμα, ο φόβος μην αποκαλυφθεί η αλήθεια, η μοίρα της φθαρτής ανθρώπινης ομορφιάς. Ο καθημερινός φόβος και μάλιστα τοποθετημένος στην πιο ευαίσθητη ηλικία είναι το θέμα. Στοιχειοθετημένο με ελαφρύ ρομαντισμό και σύνθετο χιούμορ, με κέφι, δροσιά και κομψότητα, το έργο αφήνει μια πικρή γεύση της αλήθειας να κυκλοφορήσει στο αίμα και των δύο πρωταγωνιστών. Το χιούμορ όμως είναι και το ισχυρότερο αντίδοτο στο συναίσθημα του φόβου.
Τα δύο Μονόπρακτα θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Δήμου Λαγκαδά σε σκηνοθεσία του διευθυντή της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη.
H είσοδος ελεύθερη.
Καλή θέαση σε όλους.
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top