VIDEO:LIVE-AVLES.TV

16ο Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής – Ένας «Μουσικός Αύγουστος» στην πόλη της Κοζάνης,19-31 Αυγούστου


 Ιδιαίτερα «μουσικός» αναμένεται να είναι ο Αύγουστος στην πόλη μας, αφού διοργανώνεται φέτος για 16η φορά το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής Κοζάνης, ένας θεσμός που μετεξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την περιοχή.
     Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Θ» ο υπεύθυνος του Σεμιναρίου κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, ο βασικός άξονας του Σεμιναρίου είναι τα μαθήματα, τα οποία απευθύνονται σε κάθε ικανότητα, σε κάθε επίπεδο σπουδών, από έναν αρχάριο μαθητή μέχρι έναν διπλωματούχο.
     Στο φεστιβάλ θα διδάξουν γύρω στους 20 καθηγητές. «Οι περισσότεροι έχουν κάποια σχέση με την περιοχή. Θέλουμε να είμαστε λίγο ‘τοπικιστές’» σημειώνει ο κ. Δημόπουλος. «Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που θα αποκτήσουν τώρα σχέση με την πόλη. Και οι 20 καθηγητές είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι, υπάρχουν όμως και δύο διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες που συμμετέχουν, και είναι  ο Murray McLachlan στο πιάνο και η Michala Petri στο φλάουτο με ράμφος».
     Ταυτόχρονα με το εκπαιδευτικό κομμάτι του Σεμιναρίου, θα υπάρχει και ένα παράλληλο Φεστιβάλ με συναυλίες. «Κάθε μέρα του Σεμιναρίου θα ολοκληρώνεται με μία συναυλία για να βλέπουν οι μαθητές, να παρουσιάζουν οι καθηγητές, να «ανοίγονται» στο ακροατήριο», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
     Το φετινό Σεμινάριο περιλαμβάνει επίσης ένα Διεθνές Συνέδριο (στα αγγλικά και τα ελληνικά) με το οποίο θα κάνει την εκκίνησή του, θα έχει ως θέμα του την «Σημειογραφία» και θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό μουσείο Αιανής.
    Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο διαγωνισμοί: Ένας διαγωνισμός σύνθεσης, που θα είναι ανοιχτός  διεθνώς, και ένας διαγωνισμός ερμηνείας μόνο για τους μαθητές του σεμιναρίου.
     Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα είναι 14, και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από αυτές: Παρουσίαση της Ιστορίας του Στρατιώτη του Igor Stravinsky, συναυλίες με σύγχρονα έργα, βραδιά παλαιάς μουσικής, παρουσίαση της Michala Petri με μια μικρή ορχήστρα μουσικής μπαρόκ. Επίσης, ο Αντώνης Ανισέγκος, μία από τις γνωστές φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής αυτοσχεδιαστικής σκηνής, θα κάνει ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με ένα τρίο της Βασιλικής Ακαδημίας Λονδίνου, Ρεσιτάλ πιάνου του Απόστολου Παληού, βραβευμένου σολίστ, και πολλά άλλα.
     «Υπάρχει μια διττή προσπάθεια να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό σκέλος του σεμιναρίου, αλλά και το φεστιβάλ, και να επεκταθεί με τους όρους της αγοράς, ώστε να αναγνωριστεί διεθνώς. Αυτό είναι κάτι που σαφώς θέλει πολλή δουλειά και χρόνο για να γίνει» σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.
     Όπως  επίσης αναφέρει ο ίδιος, η ανταπόκριση του κόσμου είναι ικανοποιητική. «Σαφώς θα ήθελα να δω ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από ανθρώπους της πόλης. Οι περισσότερες συμμετοχές είναι εκτός πόλης. Το Σεμινάριο όμως είναι όμως κάτι φθηνό και προσβάσιμο για ανθρώπους που είναι εδώ και μαθαίνουν. Τα ακροατήρια στις εκδηλώσεις είναι σχετικά μεγάλα, αλλά θα μπορούσαν να είναι και μεγαλύτερα», προσθέτει.
     Σχετικά με το θέμα της οικονομικής υποστήριξης του Σεμιναρίου από φορείς, όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, οι φορείς βοηθούν σε «είδος», εξασφαλίζοντας για παράδειγμα μουσικά όργανα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λείπει η χρηματοδότηση ή έρχεται αργά χρονικά. «Θα τα καταφέρουμε τελικά, αλλά το θέμα είναι ότι μία χρηματοδότηση, αν έρθει τον Φεβρουάριο, πολλαπλασιάζεται, και μπορεί να γίνει ‘κάτι’.  Αν έρχονται την τελευταία στιγμή ως σωτήρες μικροί χορηγοί και φορείς, αυτό δείχνει μια προχειρότητα, που  αδικεί τη διοργάνωση, τους ίδιους τους φορείς, και την πόλη εν τέλει», υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος.
    Αναλυτικές πληροφορίες για το Σεμινάριο μπορεί κανείς να βρει αναρτημένες στο διαδίκτυο (http://kozanimusicseminar.gr). Υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος όλο το πακέτο των μαθημάτων και των εκδηλώσεων ή να παρακολουθήσει συγκεκριμένα μαθήματα.  Αν βέβαια οι ενδιαφερόμενοι έρθουν σε επαφή με τους διοργανωτές, θα έχουν καλύτερη κατεύθυνση για το ποιον καθηγητή να παρακολουθήσουν ανάλογα με το επ.ίπεδο σπουδών τους κ.λ.π.
     Η διαδικασία συμμετοχής είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά. Οι μαθητές θα έχουν δωρεάν κάρτα εισόδου σε όλες τις συναυλίες. Για το ακροατήριο οι τιμές είναι πολύ προσιτές. Οι συναυλίες θα έχουν μία κάρτα εισόδου που σπάει σε πενθήμερα. Μπορεί κανείς να επιλέξει όλη την κάρτα ή ένα πενθήμερο. Υπάρχουν επίσης  άλλες τιμές για ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές κλ.π.
     Όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, το σεμινάριο είναι μια καλή ευκαιρία  για δώδεκα μέρες εντατικής μουσικής σπουδής: «Θεωρώ το Σεμινάριο πολύ σημαντικό, κάτι ξεχωριστό και ελπιδοφόρο. Έχει πολύ καλές προδιαγραφές. Ο πρώτος κύκλος του μας έδωσε μία τεχνογνωσία που δεν υπάρχει σε πολλά μέρη. Υπάρχουν αξιόλογες εντόπιες δυνάμεις, έχει αναπτυχθεί μία καλή σχέση με την πόλη και υπάρχει αποδοχή από τα ακροατήρια. Όλα αυτά, όπως και οι γεωπολιτικές μας συντεταγμένες, συνθέτουν μία κατάσταση που μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Στόχος είναι να έχουμε έναν μουσικό Αύγουστο στην Κοζάνη, που θα περιλαμβάνει το σεμινάριο και κάποια άλλα πράγματα, και τα οποία δεν θα είναι απλά μια κουρασμένη σειρά από εκδηλώσεις, αλλά και κάτι μεγαλύτερο. Θα είναι ένας πόλος έλξης για ποιοτικό τουρισμό και για να δημιουργηθεί μία κατάσταση που θα μας βοηθήσει να ‘εξάγουμε’ σιγά σιγά. Αυτά όλα βέβαια χρειάζονται χρόνο, χρήμα και πολιτική αντίληψη».
Δ. Κ.
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7HWoePckfYMBIDIjUBGOBzFjq5_MiMLYigfVL-BgBFm-Y4CTJN6Q-YNeOFe8sqE3wEpJiW6Pqe4vK2FLBWKKoWcSMhQq0SUFPwB6HllvrmJfFbxmDFBeQYhS7iS7LpZMtfDGndFFBN4Q/s1600/hhhhhh33.pnghttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtVFtkKcTGsYfauqZphZ8t49x9w2goSgzJDA3rWfLyxaSdpkarglT1QcpYBvlG-31fATexlg3cpeb86qLV5SX0A6mqeZ8fjTafsEj3DfhTDkLJl0jgIWip4XuB8u55rMVCQAt2HkA6zao/s1600/icon_media.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJ3tHnSMfZMzbEhoWjUEHMcUnGIjmmZjQcfGce6dGRxtQlB52ITvN4PjYmOGhMlyymvn2Zyy1MtX2QRsU3rBImiVvFFy1NHiFLGBU1gKHYmCntajvwSaI2K8e7HzVsFOn-60usmF22KV4/s200/icon_economy.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijVR1Bx6blnKsjXd5I0LEI_V2xp3jmr-JNVmPS1XUMw-jY-pxdpRV_BtffxeMGdinbshoOYgIfSIVLR_KxpoUJBCum3O1SQh8LfEpljyPQGGhGj1sAncLDvBm4WATVEa0-Hd0f9BojsKE/s200/icon_reportage.gifhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiGlx9iyvBhk3_OQS35jb8UcnPRMlqWYlkFd3REuMWxSJdQ4-AxdZ7BnIRkS0GGagi_W1UusXgH8Pgn9iS1_nhK2cU_uy-eJr_Zx1yHAuQrY05zHXP7mkJap_YdXPXT-YUUTz6v_xGJFeA/s200/sss.gif


back to top