Τουλάχιστον 500.000 προειδοποιητικές επιστολές από τις τράπεζες έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν όσοι έχουν δάνειο που ετοιμάζεται να "κοκκινίσει". Με τις επιστολές θα καλούνται οι παραλήπτες να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους μέσα σε 15 ημέρες.
Όσοι αγνοήσουν την... πρόσκληση, θα λάβουν και δεύτερη προειδοποιητική επιστολή, με πιο αυστηρό ωστόσο μήνυμα. Αυτό θα είναι ότι αν και στις επόμενες 15 ημέρες δεν προσέλθουν οικειοθελώς, τότε θα ξεκινήσουν διαδικασίες πλειστηριασμού ακόμα και της κύριας κατοικίας τους.
Το σίγουρο είναι ότι έχει ανοίξει, πλέον, η πόρτα για την πώληση δανείων σε funds. "Πωλητήριο" δεν μπαίνει μόνο σε δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αλλά και σε εξυπηρετούμενα μαζί με τα "κόκκινα" του ίδιου δανειολήπτη.
Για να αποφύγει κάποιος την πώληση του δανείου του πρέπει να ρυθμίσει με κάποιον τρόπο τις οφειλές του μέσα σε 12 μήνες από τη στιγμή που θα λάβει τη σχετική ειδοποίηση. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει, πάντως, για όσους χαρακτηρίζονται "μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες".
Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ως τις 31 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στον "παλιό" νόμο Κατσέλη, ενώ έχουν δυνατότητα 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία.
Από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο, παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.
Με τη νέα, ωστόσο, χρονιά έρχονται κι άλλες ανατροπές στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, τα οποία συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ.
Αυτό που συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση με τους δανειστές είναι να "ανοίξει" η αγορά στα funds, που μπορούν και τυπικά, πλέον, να αποκτούν όχι μόνο μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και στεγαστικά δεύτερης και εξοχικής κατοικίας.
Το νέο "παζάρι" έχει ορόσημο τη 15η Φεβρουαρίου, οπότε αίρεται το απαγορευτικό για την πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, καταναλωτικών δανείων και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πηγή: Mega