VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Ο κύβος ερρίφθη στο Παρίσι, οι βόμβες στη Λιβύη

Την ώρα που χθες το απόγευμα στο Παρίσι ο Νικολά Σαρκοζί έδινε συνέντευξη τύπου για τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη, 20 πολεμικά αεροσκάφη της Γαλλίας επιχειρούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης. Η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την προστασία των αμάχων με κάθε πρόσφορο μέσο» ξεκίνησε περί τις 18.30 από 6 γαλικά Ραφαλ κατά στρατιωτικών οχημάτων έξω από τη Βεγγάζη.

Ταυτόχρονα τα αμερικανικά πλοία που περιπολούν έξω από τον κόλπο της Σύρτης στη Μεσόγειο, δέχτηκαν εντολή να είναι έτοιμα για εκτόξευση πυραύλων κατά των αντιαεροπορικών συστημάτων και ραντάρ της Λιβύης.
Στη συμμαχία των προθύμων που ανέλαβαν παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να εφαρμόσουν την απόφαση του διεθνούς οργανισμού, συμμετέχουν αρχικά οι 22 χώρες που διαβουλεύτηκαν το Σάββατο στο Παρίσι.
Την πρωτοβουλία για τη σύνοδο είχαν η Βρετανία και η Γαλλία, που είχαν κρατήσει και την πιό αποφασιστική στάση κατά του Καντάφι και υποστήριξαν εξ αρχής την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. Στο πλευρό τους τάχθηκαν πολλοί Ευρωπαίοι (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βέλγιο, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, κ.α), οι Αμερικανοί και οι Καναδοί, αλλά και χώρες από τον μουσουλμανικό κόσμο. Εκεί ήταν ο Αμρ Μούσα, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου και μνηστήρας της νέας εξουσίας στην Αίγυπτο καθώς και ηγέτες από το Ιράκ, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
Αυτή η στρατιωτική και πολιτική συμμαχία αραβικών κρατών με τη Δύση που στρέφεται τόσο παρεμβατικά κατά ενός άραβα δεσπότη αποτελεί ίσως σημάδι μιάς νέας εποχής με ανεξερεύνητες ακόμη επιπτώσεις. Πάντως, όσο ενδεικτικές είναι αυτές οι νέες συμμαχίες, άλλο τόσο σημαντικές είναι και οι απουσίες, καθώς από όλους σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία της Γερμανίας. Η Καγκελάριος Μέρκελ μέτρησε το πολιτικό κόστος που θα είχε στην κουρασμένη από την διακυβέρνησή της γερμανική κοινή γνώμη (η οποία επιπροσθέτως είναι κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν) και δεν τόλμησε να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι επερχόμενες εκλογές και η πιθανότατες απώλειες που θα υποστεί την έχουν πρακτικά παραλύσει. Με άλλα λόγια, η κ. Μέρκελ κάνει αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορεί τους άσωτους Νοτιο-ευρωπαίους. Πάντως, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τις εντυπώσεις, το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια, δεν θα έχει όμως άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Η Γερμανία, μαζί με τις χώρες της ομάδας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) απείχε από την υπερψήφιση της ιστορικής απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν ωστόσο παρούσα στη σύνοδο στο Παρίσι.
Κομβικό ρόλο στην επίθεση κατά του Καντάφι διεκδικούν οι Ιταλοί καθώς έχουν και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στη Λιβύη. Η Ιταλία φιλοξενεί το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο της Νάπολης καθώς και σημαντικές αεροπορικές βάσεις όπως το Αβιάνο και τη Σιγκονέλα.
Βάσεις θα διαθέσει και η Γαλλία, καθώς και η Μάλτα που λόγω γεωγραφικής θέσης έχει πολύ σημαντικό ρόλο.
Ετοιμο να πάρει μέρος στην επιχείρηση κατά της Λιβύης δηλώνει και το ΝΑΤΟ, με τη Συμμαχία να ολοκληρώνει επιχειρησιακά σχέδια και να δέχεται προσφορά δυνάμεων από τα κράτη μέλη σε πυρετώδεις συσκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο. Αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ιπτάμενα ραντάρ AWAKS προσέφεραν ήδη η Νορβηγία, η Δανία και το Βέλγιο. Καταδιωκτικά αεροσκάφη και 200 άνδρες υποστήριξης έστειλε ήδη στην Ευρώπη και ο Καναδάς.
Τόσο η Συμμαχία, όσο και ο Λευκός Οίκος αποκλείουν κατηγορηματικά να υπάρξει εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη.
Την στρατιωτική απάντηση στον Καντάφι αμέσως μετά την ψήφιση της απόφασης του ΟΗΕ πυροδότησε η επίθεση κατά της Βεγγάζης που εξαπέλυσαν το πρωί του Σαββάτου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης. Οι επαναστάτες κατήγγειλαν ότι χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι προωθήθηκαν έως τα περίχωρα της πόλης και εισήλθαν στα προάστια. Η πόλη δέχτηκε επίσης βολές πυροβολικού και μία τουλάχιστον αεροπορική επίθεση. Χθες, σε μια προσπάθεια ελιγμού, ο υπουργός εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, υποστήριξε ότι θα σεβαστεί την απόφαση και θα εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός και κάλεσε διεθνείς παρατηρητές από την Τουρκία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Κίνα να εποπτεύσουν την εκεχειρία. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ο μόνος υπεύθυνος για ότι συμβαίνει είναι ο Καντάφι. Τελικά, στο παρά ένα λίγο πριν πέσει η Βεγγάζη στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων ήρθαν για τους εξεγερμένους λίβυους οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ως απομηχανής θεός που θα δώσει τη λύση.
T.S
Ειδήσεις
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top