Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών συνιστά ένα πανάρχαιο φαινόμενο, το οποίο είχε πάντα ένα ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτιστικό νόημα.
Ήταν όμως πάντα η κοινωνία που καθόριζε ποιος και σε ποια στιγμή είχε το δικαίωμα να κάνει χρήση.
Σήμερα όμως παράλληλα με τις τεράστιες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές των δυο τελευταίων δεκαετιών, τα πράγματα έχουν αλλάξει όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
Δεν πρόκειται απλά για μια επανάληψη του παλιού μέσα στο καινούργιο, αλλά για μια πλήρη αλλαγή του τρόπου, των συνθηκών, αλλά και των αιτιών της χρήσης που εκφράζεται με ραγδαία εξάπλωση, αύξηση της χρήσης ουσιών και μείωση του ορίου ηλικίας έναρξης.
Από την άλλη, η πρόληψη ως μια σειρά ενεργειών και κοινωνικών μέτρων έχει ως στόχο αφενός να ενδυναμώσουν την προσωπικότητα του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις εν δυνάμει δυσκολίες της ζωής και αφετέρου να αποτρέψουν γεγονότα με αρνητικές συνέπειες.
ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. Απευθύνεται κυρίως στον πληθυσμό που δεν έχει μπει στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών, με στόχο τη μείωση της ζήτησης αυτών και τη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας με θετική στάση απέναντι στη ζωή. Σε αυτή τη συνάντηση, η πρόληψη παρεμβαίνει μέσα από τα εμπεριστατωμένα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.
Η ΠΡΟΛΗΨΗ δεν είναι ένα σύνολο αποσπασματικών ενεργειών. Είναι μια δυναμική εξελικτική διαδικασία, μια δια βίου εκπαίδευση, που αφυπνίζει συνειδήσεις, κινητοποιεί μαζικά, οχυρώνει ψυχικά, απελευθερώνει σωματικά και πνευματικά. Στοχεύει στην προαγωγή της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας του ανθρώπου, στην προσωπική ελευθερία και στην αγωγή υγείας της κοινότητας, για μια ζωή χωρίς υποκατάστατα και ουσίες, για μια ζωή με νόημα.
H Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης ΚΟΝΤΟΓΟΥΝΗ ΙΩΑΝΝΑ