Μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς βαδίζει προς το τέλος της και οι εταιρείες του κλάδου έχουν αρχίσει πλέον να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για το 2012, το οποίο αναμένεται εξίσου δύσκολο με το 2011, ιδίως αν δεν υπάρξουν έστω και κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
Καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις στον κλάδο το 2012 θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των συζητήσεων μεταξύ των μετόχων της Vodafone και της Wind Ελλάς. Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το Καλοκαίρι και παρά τις πληροφορίες ότι υπάρχει συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, δεν είναι άλλο από τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία. Ακόμη και αν ο σχετικός φάκελος κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου, απάντηση από τις Βρυξέλλες δύσκολα θα υπάρξει πριν από τις αρχές του Καλοκαιριού. Οι πιθανότητες να εγκριθεί μία συμφωνία που θα οδηγήσει σε μία αγορά με δύο μεγάλους «παίκτες» (σ.σ. εκτιμάται ότι το νέο σχήμα θα έχει το 40% της συνολικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς με τον ΟΤΕ στο 54%) είναι 50-50, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, και αυτό επειδή η Ε.Ε. βλέπει με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.
Σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί τότε αναμένεται να υπάρχει ένα ντόμινο εξελίξεων, καθώς δεν αποκλείεται να τεθεί προς πώληση ο τομέας σταθερής τηλεφωνίας και Internet της Wind (σ.σ. ουσιαστικά πρόκειται για την «παλιά» Tellas) με τη Forthnet αλλά και τη Hellas online να φέρονται ως ενδιαφερόμενοι. Γενικότερα, υπάρχει μία αίσθηση ότι επίκειται ένας γύρος συγκέντρωσης σε ολόκληρη την τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθώς η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τη ρευστότητα των εταιρειών.
Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία, η Forthnet και η Hellas online, είναι σε διαδικασία αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου της.
Η Hellas online ολοκλήρωσε πρόσφατα μία αύξηση από την οποία άντλησε περίπου 28 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση για νέα αύξηση 10 εκατ. ευρώ με κεφαλοποίηση υποχρεώσεων προς τις Intracom Holdings και Intrakat. Από την πλευρά της, η Forthnet έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ. Όμως, η έκτακτη γενική συνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές και έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιανουαρίου, καθώς ο βασικός μέτοχος, η αραβική Emirates International Telecommuni-cations, θέλει να εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Αναχρηματοδότηση Στον ΟΤΕ μία βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας καθώς καλείται να αναχρηματοδοτήσει τις δανειακές υποχρεώσεις του χωρίς τη βοήθεια της Deutsche Telekom. Αυτός είναι ο λόγος που προχωρεί στην πώληση του 20% της Telekom Srbija έναντι ενός ποσού που αναμένεται ότι θα είναι στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ, ενώ αναζητεί αγοραστή και για τον Hellas Sat, μία πώληση που εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν τα έσοδα αυτά θα είναι αρκετά, δεδομένου πως το 2012 λήγουν ομόλογα 769 εκατ. ευρώ και το 2013 τα δάνεια που λήγουν είναι στο 1,85 δισ. ευρώ.
VDSL Το έτερο μέτωπο του ΟΤΕ είναι το VDSL. Πρόκειται για τη «διάδοχο» τεχνολογία του ADSL όσον αφορά στη γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο με τις ταχύτητες λήψης δεδομένων να φθάνουν στα 50 Mbps. Οι τιμές χονδρικής του ΟΤΕ εγκρίθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου από την ΕΕΤΤ, αλλά ο Οργανισμός πρέπει να περιμένει να εγκριθούν οι τιμές λιανικής προκειμένου να ξεκινήσει την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
Σημειωτέον πως η Cyta ξεκίνησε ήδη τη διάθεση συνδέσεων VDSL, αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.
Η Cyta είναι, πάντως, από τους «παίκτες», οι κινήσεις των οποίων αναμένονται με ενδιαφέρον. Το 2011 ήταν ο πάροχος σταθερής τηλεφωνίας με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε νέες συνδέσεις και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και το 2012, ιδίως από τη στιγμή που παρατηρείται μία «κόπωση» στην αγορά της ευρυζωνικότητας.
Νέα πτώση εσόδων Πέραν της συγχώνευσης Vodafone- Wind, το μεγάλο ερώτημα για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας παραμένει ο ρυθμός πτώσης των εσόδων από υπηρεσίες. Ο κλάδος εκτιμάται ότι θα κλείσει με μία νέα πτώση της τάξεως του 13%-14% το 2011, ποσοστό που είναι σαφώς χαμηλότερο από το 17%-20% που ήταν η μείωση το 2010.
Τα στελέχη του κλάδου κάνουν λόγο για τάσεις επιβράδυνσης και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ρυθμός πτώσης -κατά τη διάρκεια του 2011- είναι χαμηλότερος από τρίμηνο σε τρίμηνο καθώς από -22% το πρώτο, έπεσε στο -14% στο δεύτερο και ήταν -7% στο τρίτο.
Το έτερο «μέτωπο» που αναμένονται εξελίξεις στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας είναι αυτό του πλαισίου αδειοδότησης για τις κεραίες και τους σταθμούς βάσης. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προωθεί νομοσχέδιο που θα απλοποιεί σε κάποιο βαθμό τη σχετική διαδικασία, η οποία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα και αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις σε υποδομές. Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, το Καλοκαίρι η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί, δίνοντας «ανάσα» στον κλάδο.
imerisia