Κάθετα αντίθετη ήταν και χτες στη συνεδρίασή της η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στο θέμα της δημιουργίας χώρων υποδοχής μεταναστών σε στρατόπεδα ή άλλους χώρους της περιοχής.
Εξαίρεση σ’ αυτή τη γενικευμένη αντίθεση αποτελεί η περίπτωση της Δεσκάτης, όπου ο δήμαρχος κ. Μίγγος, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο δημιουργίας παρόμοιου κέντρου σε έκταση της περιοχής, με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας ανθρώπινης διαβίωσης των εγκλείστων και ασφάλειας στους δημότες. Η αποδοχή δημιουργίας ενός τέτοιου κέντρου εκφράστηκε και από άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Δεσκάτης. Εάν αυτή η αποδοχή εκφραστεί με επίσημη θέση του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων της περιοχής, τότε η ΠΕΔ μπορεί να είναι θετική με τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Δεσκάτη, το οποίο μπορεί να το προτείνει στο υπουργείο, υπογράμμισε η πρόεδρος Παρασκευή Βρυζίδου.
Επιπροσθέτως η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε: «Εμείς με συζήτηση που είχαμε τηλεφωνικά με όλους τους δημάρχους, συνεχίζουμε σταθερά στις θέσεις μας, οι οποίες ξεκινούν από το δεδομένο ότι τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία εάν δεν έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και τη σύμφωνη γνώμη των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων.
Ήδη στην πρώτη απόφαση που φάνηκε ότι προδιαγράφτηκε για τη Νεάπολη, προκειμένου να γίνει το στρατόπεδο χώρος φιλοξενίας μεταναστών, το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς και η δήμαρχος δήλωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει εκεί το στρατόπεδο, γιατί είναι κοντά στα σπίτια και δεύτερον δεν υπάρχει βούληση και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Επίσης χωρίς να έχουμε επίσημη ενημέρωση, είδαμε στο διαδίκτυο κάποιους χώρους, οι οποίοι από το υπουργείο φαίνεται ότι διερευνήθηκαν και πληρούν τις προϋποθέσεις. Εμείς ως ΠΕΔ δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, αλλά επαναλαμβάνουμε και στη σημερινή συνεδρίαση ότι για μας προέχουν κατ’ αρχήν οι δημοκρατικές διαδικασίες, που έχουν να κάνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Κατά δεύτερο αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό θα πάμε στο δεύτερο βήμα που έχει να κάνει με τη νομοθεσία της χώρας μας, μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας, η οποία διέπεται από κανονισμούς για την ίδρυση και κατασκευή ενός έργου συνάθροισης κοινού, έτσι ώστε να ληφθούν όλοι οι παράμετροι, οι υγειονομικοί, περιβαλλοντικοί κ.λ.π., καθώς επίσης να μην υπάρχουν προβλήματα γι’ αυτούς που πρέπει να μείνουν μέσα σ’ αυτούς τους χώρους.
Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη, την έχουμε ακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια και νομίζω ότι αυτό μας έχει προστατέψει από λάθη που θα επιβάρυναν το περιβάλλον. Σήμερα που το υπουργείο θέλει να πάρουμε αποφάσεις, θεωρώ ότι ακόμα και αν υπάρξουν ψηφισμένες τροπολογίες ή νομοθετήματα, αυτά θα έρχονται σε αντίθεση με άλλους νόμους στους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούμε.
Επίσης, να σημειωθεί ότι η δήμαρχος Βοΐου ενημέρωσε χτες την ΤΕΔΚ ότι σε έκτακτη συνεδρίαση προχτές βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο είπε ένα ομόφωνο «όχι» για δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών σε παλιό στρατόπεδο της Εράτυρας. Η Παναγιώτα Ορφανίδου είπε μάλιστα ότι συγκροτήθηκε μία Επιτροπή Αγώνα, που θα συντονίζει τη δράση όλων των Επιτροπών για το πολύκροτο θέμα των μεταναστών. Παραδέχτηκε ότι «ήταν μία Βόμβα» για την περιοχή της Εράτυρας, η υπόδειξη μιας νέας αγροτοδασικής έκτασης από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία φέρεται να ανήκει στο εν λόγω υπουργείο, η οποία εμφανίζεται ως κατάλληλη για δημιουργία χώρου υποδοχής μεταναστών. Το «μολών λαβέ» ισχύει και γι’ αυτή την περίπτωση, όπως ισχύει για τα στρατόπεδα της Νεάπολης και της Εράτυρας, τόνισε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Βοΐου.
Να σημειωθεί τέλος ότι η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ - ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ