Απάντηση ΥπΑΑΤ σε ερώτηση του Γ. Κασαπίδη, σχετικά με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων της Δυτικής Μακεδονίας για τις απώλειες αμνοεριφίων και τη μείωση στην παραγωγή γάλακτος εξαιτίας του παγετού.
Σας επισυνάπτουμε το περιεχόμενο της απάντησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ερώτηση(Αρ. Πρωτ.:5189/31.01.2011) που κατέθεσε στη βουλή ο κ. Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης, σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας στο ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή γάλακτος εξαιτίας του παγετού. Σημειώνεται ότι ενώ ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο για αμνοερίφια μικρότερα των 7 ημερών, ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει όταν το ποσοστό απώλειας αμνών και εριφίων αντιστοιχεί στο 20% και άνω του συνολικού αριθμού των ζώων άνω του έτους κατά αυτοτελή εκτροφή.
Επίσης, παρόλο που και η μείωση στην παραγωγή γάλακτος δεν καλύπτεται ασφαλιστικά, οι παραγωγοί δύναται να ενισχυθούν από το πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων όταν:
α) Τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι οι ζημιές στην παραγωγή οφείλονται σε συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες.
β) Τα μετεωρολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών (σε σχέση με μια ιστορική περίοδο αναφοράς).
γ) Το επίπεδο της ζημιάς φθάνει ένα κατώτατο όριο ίσο με το 30% της κανονικής παραγωγής του Νομού/ΠΕ(σύγκριση με τη μέση παραγωγή της, πριν από το έτος ζημιάς, τριετίας).
δ) Αποδεικνύεται η εγκυρότητα του ποσοστού ζημιάς από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
ε) Συνάδει με το πνεύμα των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τη γεωργία.