Το
Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
αναφορικά με όσα έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα περί «ευθυνών
του» για την παρακολούθηση του πόσιμου νερού και για να μην
δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες της περιοχής παρέχει
τις ακόλουθες διευκρινίσεις:
- Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ΚΕ.ΠΕ προς αποφυγή της σύγχυση που υπάρχει γύρω από το θέμα αυτό. Σημειώνεται λοιπόν ότι το ΚΕ.ΠΕ. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς με σκοπό την ενίσχυση περιβαλλοντικών δράσεων στη περιοχή (π.χ. παρακολούθηση ποιότητας αέρα). Το χημικό εργαστήριο του ΚΕ.ΠΕ. πραγματοποιεί αναλύσεις ποιότητας υδάτων οι οποίες του ανατίθενται από τους εκάστοτε υπευθύνους ύδρευσης (ΔΕΥΑ, Δήμοι κτλ) οι οποίοι καθορίζονται σαφώς από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να προβεί αυτοβούλως σε επιπλέον αναλύσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων. Εάν κάποιο χημικό εργαστήριο δεν πραγματοποιήσει τις αναλύσεις πόσιμου νερού οι οποίες του έχουν ανατεθεί τότε απλά ο υπεύθυνος ύδρευσης πρέπει να καταγγείλει την σύμβαση και να αναθέσει τις αναλύσεις σε άλλον ανάδοχο.
- Η ποιότητα του πόσιμου νερού των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής του Νομού Κοζάνης παρακολουθήθηκε συστηματικά από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με εκατοντάδες σημεία δειγματοληψίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή με δοκιμαστικές και ελεγκτικές παρακολουθήσεις σύμφωνα με σχετικές προγραμματικές συμβάσεις. Εφόσον οι υπεύθυνοι ύδρευσης ήθελαν να καλύψουν σημεία με συγκεκριμένες αναλύσεις οι οποίες δεν προβλέπονταν από τις σχετικές συμβάσεις, τότε ζητούσαν επιπλέον τη διενέργεια αναλύσεων (εκτός σύμβασης) με το ανάλογο αντίτιμο. Επίσης, οι υπεύθυνοι ύδρευσης είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αναλύσεις ποιότητας υδάτων όχι κατ’ αποκλειστικότητα στο ΚΕ.ΠΕ. αλλά και σε άλλα χημικά εργαστήρια.
- Το ΚΕ.ΠΕ. για όλες τις αναλύσεις πόσιμου νερού που πραγματοποιήθηκαν επί σειρά ετών απέστειλε τα σχετικά πιστοποιητικά στους δήμους και ΔΕΥΑ και ενημέρωσε άμεσα στις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε πρόβλημα με στόχο την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών. Το ΚΕΠΕ διατηρεί πλήρες αρχείο με αντίγραφα των απεσταλμένων πιστοποιητικών αναλύσεων τα οποία βρίσκονται στην διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών.
- Από καμία νομοθεσία και καμία προγραμματική σύμβαση δεν προκύπτει ότι το ΚΕ.ΠΕ. είχε την υποχρέωση και την ευθύνη να πραγματοποιεί αναλύσεις χρωμίου στα συγκεκριμένα σημεία όπου ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αλλά ούτε και να αντικαθιστά τους υπεύθυνους ύδρευσης ως προς τις αρμοδιότητές τους. Επίσης, δεν είναι εντός των αρμοδιοτήτων του ΚΕ.ΠΕ. ο έλεγχος κάθε παλαιάς ή νέας γεώτρησης και λοιπών πηγών υδροληψίας χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου αιτήματος από τους καθ΄ύλην εμπλεκόμενους (π.χ. Δήμους).
- Τον Ιούνιο του 2011 με σχετική εγκύκλιο υπήρξε ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου προς τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους της χώρας σχετικά με την παρακολούθηση εξασθενούς χρωμίου. Υπήρξαν φορείς της περιοχής μας οι οποίοι έσπευσαν να πραγματοποιήσουν αναλύσεις εξασθενούς χρωμίου στο ΚΕ.ΠΕ. επιπλέον οποιασδήποτε υφιστάμενης σύμβασης, η οποία δεν προέβλεπε τη συγκεκριμένη ανάλυση, με το ανάλογο χρηματικό κόστος.
- Στις 16/01/2013 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια αξιολόγηση του Εργαστηρίου φυσικοχημικών αναλύσεων του Κέντρου Περιβάλλοντος από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005. Το ΚΕ.ΠΕ. συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους νέους «Καλλικρατικούς» φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την αξιοπιστία η οποία πρέπει να διέπει διαπιστευμένους φορείς.
Η Πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος
Κυριακή Αποστολίδου