VIDEO:LIVE-AVLES.TV

ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας: Προβλήματα από ελλείψεις προσωπικού στην Κτηνιατρική Υπηρεσία ΠΕ Κοζάνης


geoteeΑξιότιμοι κύριοι,
Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας επισημάνουμε την ιδιαίτερα δυσχερή θέση, στην οποία έχει περιέλθει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης αναφορικά με την στελέχωσή της σε προσωπικό.
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης, το οποίο ανήκει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, όπως γνωρίζετε είναι επιφορτισμένο με αρμοδιότητες όπως: εφαρμογή προγραμμάτων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου (εμβολιασμοί – αιμοληψίες), πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας, κρεοσκοπικοί έλεγχοι στα σφαγεία, λήψη και αποστολή παθολογικών υλικών για εργαστηριακές εξετάσεις, διερεύνηση επιζωοτιών, λήψεις μέτρων για πρόληψη επέκτασης των ασθενειών, έκδοση υγειονομικών πιστοποιητικών διακίνησης ζώων, τεχνητή σπερματέγχυση, χορήγηση βεβαιώσεων, γνωματεύσεων και διενέργεια αυτοψιών, καταχώρηση μεταβολών του ζωικού κεφαλαίου στη βάση δεδομένων του ΥΠΑΠΕΝ , διενέργεια προγράμματος ΟΣΔΕ.
Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν ολόκληρη την Π.Ε. Κοζάνης, η οποία έχει μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου και είναι φανερό ότι δημιουργούν καθημερινά τεράστιο όγκο εργασίας στην υπηρεσία η οποία πλέον αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Το τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κοζάνης απασχολεί συνολικά τρεις κτηνιάτρους, δύο στην Κοζάνη και έναν στην Εορδαία, οι οποίοι πέρα από τις αρμοδιότητές τους καλούνται να
καλύψουν τα κενά και στα κτηνιατρεία Σερβίων, Σιάτιστας και Τσοτυλίου. Να σημειωθεί ότι λειτουργούν σφαγεία στην Κοζάνη και στην Εορδαία και προσφάτως ξεκίνησε τη λειτουργία του και νέο σφαγείο στα Σέρβια χωρίς όμως να υπάρχει κρεοσκόπος κτηνίατρος στην περιοχή όπου αναγκαστικά μεταβαίνουν οι κτηνίατροι από την Κοζάνη.
Η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επίσης υποστελεχωμένη, με τρεις κτηνιάτρους, καλείται να καλύψει ολόκληρη την Περιφέρεια στα αντικείμενα των αρμοδιοτήτων της και να συνδράμει κατά το δυνατό και στους κρεοσκοπικούς ελέγχους της Π.Ε. Κοζάνης.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η παράλληλη έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κοζάνη, όπου εδρεύει και το Τμήμα Κτηνιατρικής, δεν υπάρχει κανένας διοικητικός υπάλληλος με αποτέλεσμα να έχουν περάσει όλες οι διοικητικές εργασίες στους δύο κτηνιάτρους οι οποίοι πλέον δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τον όγκο των συσσωρευμένων εγγράφων προς διεκπεραίωση και όλα αυτά γίνονται εις βάρος των υπολοίπων αμιγώς επιστημονικών αρμοδιοτήτων τους.
Το πρόβλημα αγγίζει φυσικά και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πάντοτε άμεσα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθυστερήσεις και προβλήματα. Κτηνοτρόφοι από τα Σέρβια και το Βόιο αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά στην Κοζάνη για να πάρουν ένα χαρτί το οποίο απαιτεί υπογραφή κτηνιάτρου.
Περιττό να αναφερθεί η απειλή της δημόσιας υγείας που γεννάται μέσα από την υπολειτουργία τόσο νευραλγικών υπηρεσιών. Η ανεπαρκής εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου είναι σε θέση να δημιουργήσει κίνδυνο για τα παραγόμενα τρόφιμα ζωικής προέλευσης απειλώντας την ασφάλειά τους. Το επίπεδο εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας κινδυνεύει να υποβαθμιστεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, για την ποιότητα των κτηνοτροφικών μας προϊόντων και για τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για εύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που διαρκώς μεγεθύνεται και έχει πολύπλευρες επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή της περιοχής μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση ή βοήθεια επί του θέματος και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Π.Δ.Μ.
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top