VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Μια σπουδαία πρωτοβουλία: Συμπόσιο Λογοτεχνίας στην Κοζάνη (26-28/2)


του Αντώνη Κάλφα
slog16223Με πολιτιστικό οργανωτή την μαχητική «Παρέμβαση», πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης, συνεπικουρούμενη από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και με ηθικούς συμπαραστάτες...
...τον Δήμο Κοζάνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,  τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και την Εταιρεία Συγγραφέων οργανώνεται ένα σημαντικό λογοτεχνικό συμπόσιο -με 35 εισηγητές-  στην λογιότερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για μια ουσιαστική συμβολή στη λογοτεχνική αποτίμηση προσώπων, ρευμάτων και λογοτεχνικών ειδών τα οποία συγκροτούν το πρόσωπο όχι μόνο της κοζανίτικης γραμματείας αλλά και της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής. Με πυρήνα βεβαίως το εντόπιο αποτύπωμα της λογοτεχνικής Κοζάνης οι ειδικοί μελετητές Αγνή Παπακώστα, Μιχάλης Πιτένης,  Αντώνης Παπαβασιλείου, Ελένη Σαββίδου, Γιώργος Δελιόπουλος, Γιάννης Τσιομπάνος, Δήμητρα Καραγιάννη, Μάριος Μώρος, Κώστας Παυλός κ.ά. φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στον διάλογο που διεξάγεται γύρω από διαρκείς θεματικές όπως είναι ο ποιητικός λόγος (Ηλίας Κεφάλας), η βιογραφία και αυτοβιογραφία (Μάκης Καραγιάννης), η μεταφρασμένη ποίηση (Δημήτρης Κόκκορης), η σύγχρονη διηγηματογραφία (Ηλίας Παπαμόσχος, Γιάννης Παλαβός, Θανάσης Βαλτινός).
Το εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν παρενέβαινε το σπουδαίο περιοδικό «Παρέμβαση» και ο καθ΄ ύλην και πνεύμα υπεύθυνός του Βασίλης Καραγιάννης, ένα αεικίνητο είδος συλλογικού διανοούμενου που υπηρετεί εδώ και δεκαετίες με συνέπεια πολλά είδη του λόγου (χρονογράφημα, τοπική ιστορία, μελέτη, εκδοτική τέχνη, προλογύδρια, ποίηση και εκλεκτή διηγηματογραφία). Στο μέγα Πανελλήνιον ο Βασίλης Καραγιάννης είναι γνωστός για την ολόθερμη στήριξη της Παρέμβασης, ενός περιοδικού με σημαντική όραση και ανάλογη εμβέλεια στα της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Η «Παρέμβαση» ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια σαν περιοδικό πολιτικής και πολιτισμικής ευρύτερα παρέμβασης στα κοζανίτικα συμφραζόμενα, λίγα χρόνια μετά την μεταπολίτευση. Εξετάζοντας τη διαδρομή της Παρέμβασης δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει θαμπωμένος από αυτό το μικρό θαύμα που συντελέστηκε από το πείσμα και το πάθος μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι στοιχήθηκαν στην υπόθεση της υπεράσπισης του καλού γούστου (αισθητικού και πολιτικού).
Τι μετρά αυτή η τριακονταετία; Μόνιμες στήλες κριτικής αποτίμησης των ιθαγενών συμπεριφορών στο χώρο του πολιτισμού αλλά και της τρέχουσας τοπικοαυτοδιοικητικής συγκυρίας, προσωπικές καραγιάννειες περιδιαβάσεις (Ενδόδημα και αποικιακά), δοκίμια και κριτικές για βιβλία μικρά και μεγάλα, συγκριτολογικές και φιλολογικές μελέτες από κοζανίτικα χέρια (Μάκης Καραγιάννης, Αγνή Παπακώστα), άφθονη κοζανίτικη γραμματεία με εκπροσώπους από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, ποιητές, πεζογράφους και καλλιεργημένους λόγιους από τον μακεδονικό χώρο αλλά και από την όλη επαρχία που ενίοτε συνιστά το νεοελληνικό πνευματικό φέρεσθαι (Σάκης Παπαδημητρίου, Κώστας  Ριζάκης, Ηλίας Κεφάλας, Νίκη Μαραγκού κ.ά).
Το περιοδικό φιλοξένησε ακόμη δραστήριους ιστορικούς, ευπατρίδηδες ιστοριοδίφες και φιλίστορες οι οποίοι αναδιφούν στα της πόλεως και της περιοχής τής κεντροδυτικής Μακεδονίας εδάφη, φιλολόγους νεοελληνιστές που αγαπούν και αναλύουν πλευρές της μακεδονικής και νεοελληνικής ταυτότητας κλπ.
Το συμπόσιο λογοτεχνίας λοιπόν στην Κοζάνη δεν αποτελεί παρά το αθόρυβο επιστέγασμα της προσπάθειας όλων εκείνων που με τραμβαγέρη τον Βασίλη Καραγιάννη επιμένουν, ακόμη και σε κρίσιμους καιρούς, να υπηρετούν, στη λογιότερη πόλη της δυτικής Μακεδονίας, τη λογοτεχνική γραφή και τους ακάματους δημιουργούς της.
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top