VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Παρουσίαση, από τον Ν.Κοντό, του βιβλίου με τίτλο «Το Μικρόκαστρο»


Πριν από ένα (1) μήνα περίπου, έπεσε πολύ καθυστερημένα, ???? μέσω της κ. Ναούμας Παπαδήμου – Τζιάστα, ένα βιβλίο με τίτλο «ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΑΣΤΡΟ», έκδοσης Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Μικροκάστρου, και έτος έκδοσης 2001. Την επιμέλεια της έκδοσης επιμελήθηκαν, με αλφαβητική σειρά οι: Νικόλαος Καραγκούνης (Δάσκαλος), Γεώργιος Νιανιάκας (Συνταξιούχος Ε.Γ.Σ. Κοζάνης) και η κ. Ναούμα Παπαδήμου – Τζιάστα (δασκάλα).
­
Η δαπάνη έγινε από τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Μικροκάστρου και με την οικονομική ενίσχυση του κ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου. Πριν σχολιάσω το περιεχόμενο του παραπάνω βιβλίου, θα ήθελα, έστω καθυστερημένα, να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που έκαναν τόσο κόπο, να συγκεντρώσουν τόσα πολλά στοιχεία και να τα παρουσιάσουν πρώτα στο κοινό του χωριού τους και μετά στο ευρύτερο κοινό του τόπου μας. Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη, εάν μέσα σ’ αυτά τα λίγα σχόλιά μου να μη συγχαρώ κι όλους εκείνους που είχαν την καλή διάθεση να διηγηθούν, έστω προφορικά, τα όσα έζησαν ή βίωσαν κατά την παιδική τους ηλικία, ώστε να είναι έτοιμα, σ’ εκείνους που μπορούν να ασχοληθούν με την τοπική και γενικότερα την ιστορία του τόπου μας.
Τα περιεχόμενα, όπως αυτά αναφέρονται στις σελίδες 195, 196, 197 και 198 έχουν επιγραμματικά ως εξής:
  1. Γεωγραφική θέση του χωριού και οι ασχολίες των κατοίκων του χωριού.
  2. Έθιμα του χωριού.
  3. Κοινωνική ζωή.
  4. Γιορτές.
  5. Παιχνίδια.
  6. Αινίγματα.
  7. Παροιμίες.
  8. Λαϊκά ρητά του χωριού.
  9. Όρκοι.
  10. Ευχές.
  11. Κατάρες.
  12. Προλήψεις.
  13. Τα γιατροσόφια.
  14. Μάτιασμα – Ξεμάτιασμα.
  15. Παιδικά τραγούδια.
  16. Παιδικά λογοπαίγνια.
  17. Οι πρώτες λέξεις των παιδιών.
  18. Πως προβλέπουν το γένος του παιδιού.
  19. Τα Νανουρίσματα.
  20. Λέξεις ή φράσεις που λέγονταν και πάνε να εξαφανιστούν.
  21. Τραγούδια για όλες τις εποχές καθώς και για τα ευχάριστα ή δυσάρεστα γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας (Αρραβώνα, του Γάμου, της παρέας και τέλος τα μοιρολόγια).
Αναφέρω κατά σειρά τα περιεχόμενα, για να γνωρίσει ο αναγνώστης την πληθώρα των θεμάτων αφ’ ενός και αφετέρου να υπάρξει κάποιο κίνητρο σ’ όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τα κοινά και περισσότερο αυτοί που κατέχουν γραφή και ανάγνωση. Παρένθεση, φανταστήκατε να υπάρξουν σ’ όλα τα χωριά, άνθρωποι που να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία, τι παρακαταθήκη θ’ άφηναν στις μελλοντικές γενεές; Αξίζει, νομίζω τον κόπο, να καταγραφούν όχι μόνο πράγματα σαν την παραπάνω προσπάθεια, αλλά και με άλλα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος. Και να είμαστε βέβαιοι, ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα δικαιώσουν άριστα αυτούς τους ανθρώπους.
Κλείνω με αυτά τα λίγα και να συγχαρώ για άλλη μια φορά όλους τους παραπάνω για το υλικό που μας έδωσαν να γνωρίσουμε από πρώτο χέρι τα του Μικροκάστρου.
Ναπολέων Γρ. Κοντός
Κοζάνη 5-6-2017
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top