VIDEO:LIVE-AVLES.TV

«Καπνός» τα μέτρα για την απαγόρευση του τσιγάρου

Ελάχιστες από τις 26.705 καταγγελίες που έχουν γίνει από τον Σεπτέμβριο έχουν ελεγχθεί. Συνεχίζεται το κάπνισμα ακόμα και στα νοσοκομεία και στις υπηρεσίας Υγείας

«Καπνός» τα μέτρα για την απαγόρευση του τσιγάρου

Στον... πατριωτισμό των Ελλήνων καπνιστών επαφίεται η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων. Πολύ λίγες από τις χιλιάδες καταγγελίες που γίνονται στην τηλεφωνική γραμμή "1142", ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα. Η μείωση κατά 10% του ποσοστού των καπνιστών στην Ελλάδα έχει επιτευχθεί επειδή ο μέσος καπνιστής αντιλαμβάνεται πλέον τους κινδύνους για την υγεία του και όχι επειδή εφαρμόζεται ο νόμος.

Στη μάχη, όμως, που δίνει για απεξάρτηση από τη νικοτίνη συναντά παντού εμπόδια: ο καπνός του τσιγάρου κατακλύζει όλους τους δημόσιους χώρους, ενώ στο "1142" γίνονται κάθε μήνα καταγγελίες για κάπνισμα ακόμη και σε νοσοκομεία και ιδιωτικά ιατρεία!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Σεπτέμβριο (που άρχισε η εφαρμογή του νόμου), έως την περασμένη Τετάρτη, έχουν γίνει 26.705 καταγγελίες για κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Στοιχεία Σε μηνιαία βάση, γίνονται στο "1142" έως και 4.000 καταγγελίες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι η βελτίωση του καιρού δεν συνοδεύτηκε με μείωσή τους, όπως θα ήταν φυσικό, λόγω της δυνατότητας για ψυχαγωγία σε ανοιχτούς χώρους. Τον περασμένο Μάιο έγιναν 2.826 καταγγελίες, έναντι 2.317 τον Απρίλιο.

«Καπνός» τα μέτρα για την απαγόρευση του τσιγάρου

Το 88% αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τις μισές να αναφέρουν ότι πελάτες καπνίζουν μέσα στα καταστήματα και τις υπόλοιπες ότι υπάρχουν σταχτοδοχεία στα τραπέζια. Το υπόλοιπο 12% των καταγγελιών (1.830), αφορούν κλειστούς χώρους του δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα και άλλους δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια και σταθμούς. Οι 781 αφορούν δημόσιες υπηρεσίες, οι 286 δημόσια σχολεία (γραφείο καθηγητών, προαύλιο).

Ο καπνός του τσιγάρου δεν είναι άγνωστος ούτε στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 316 αφορούν δημόσια νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου τομέα και οι 36 ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία.

Π. Μπεχράκης: Απουσία ελέγχων Η μείωση οφείλεται στον φόβο

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους δεν έχουν ενεργοποιηθεί, σημειώνει στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα εξαιρετικά αποτελέσματα που καταγράφονται στην Ελλάδα ως προς τη μείωση της καπνιστικής συνήθειας έχουν επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια των ελεγκτικών μηχανισμών: "Μόνος του ο Ελληνας καπνιστής έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και εφαρμόζει τον νόμο. Παρά το πλήθος των καταγγελιών που φτάνουν στη γραμμή 1142, έλεγχοι ουσιαστικά δεν υφίστανται".

Ενεργοποίηση Ο κ. Μπεχράκης επισημαίνει ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα στους καπνιστές για την προσπάθεια που καταβάλλουν και να ζητηθεί παράλληλα η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

ethnos.gr

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top