κ Υπουργέ,
Η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος «Το σίγουρο είναι ότι εάν πάμε σε μια επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία Η αγελαδοτροφία, ειδικά, είναι σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η πατρίδα μας δεν παράγει τις ποσότητες από την ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος που έχει τη δυνατότητα από την ΕΕ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού για την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος «Το σίγουρο είναι ότι εάν πάμε σε μια επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία Η αγελαδοτροφία, ειδικά, είναι σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η πατρίδα μας δεν παράγει τις ποσότητες από την ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος που έχει τη δυνατότητα από την ΕΕ.
Πιστεύω ότι η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα είναι η χαριστική βολή για την ελληνική κτηνοτροφία.
«Η επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα εξοικονομήσει μόλις 1,5 ευρώ το μήνα»
Το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο από το φρέσκο
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ (για το γάλα στην Ελλάδα) έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Διαπνέεται, όμως, από την άποψη ότι εάν επεκταθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ή στις 9 ή στις 10 ημέρες, θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ ή Τρίτες Χώρες, πιο φτηνής δηλαδή πρώτης ύλης -γιατί στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής- και επομένως θα μειωθούνε οι τιμές στον καταναλωτή. Το υψηλής, όμως, παστερίωσης γάλα, το μακράς διάρκειας είναι συνήθως 20 και 30 λεπτά πιο πάνω στα σούπερ μάρκετ. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι το μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό. Στην περίπτωση, λοιπόν, του μακράς διάρκειας γάλακτος, που οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουνε εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ή εκτός, γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό;».
Άλλες οι πραγματικές αιτίες για το ακριβό γάλα στην Ελλάδα
«Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα το γάλα ακριβό. Σε χώρες, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, που έχουν αντίστοιχες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες με τις δικές μας, το γάλα είναι ακόμα πιο ακριβό απ’ ότι στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ιταλία είναι 1,47 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε στρεβλώσεις στην αγορά. Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής, των γαλακτοβιομηχανιών, δηλαδή, και των σούπερ μάρκετ. Η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στον παραγωγό και στην τελική τιμή του προϊόντος είναι κατά 35% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις».
«Η επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα εξοικονομήσει μόλις 1,5 ευρώ το μήνα»
Το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο από το φρέσκο
«Η έκθεση του ΟΟΣΑ (για το γάλα στην Ελλάδα) έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Διαπνέεται, όμως, από την άποψη ότι εάν επεκταθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ή στις 9 ή στις 10 ημέρες, θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ ή Τρίτες Χώρες, πιο φτηνής δηλαδή πρώτης ύλης -γιατί στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής- και επομένως θα μειωθούνε οι τιμές στον καταναλωτή. Το υψηλής, όμως, παστερίωσης γάλα, το μακράς διάρκειας είναι συνήθως 20 και 30 λεπτά πιο πάνω στα σούπερ μάρκετ. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι το μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό. Στην περίπτωση, λοιπόν, του μακράς διάρκειας γάλακτος, που οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουνε εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ή εκτός, γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό;».
Άλλες οι πραγματικές αιτίες για το ακριβό γάλα στην Ελλάδα
«Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα το γάλα ακριβό. Σε χώρες, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, που έχουν αντίστοιχες κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες με τις δικές μας, το γάλα είναι ακόμα πιο ακριβό απ’ ότι στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ιταλία είναι 1,47 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε στρεβλώσεις στην αγορά. Η ίδια έκθεση σημειώνει ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής, των γαλακτοβιομηχανιών, δηλαδή, και των σούπερ μάρκετ. Η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στον παραγωγό και στην τελική τιμή του προϊόντος είναι κατά 35% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις».
Κλείνοντας λοιπόν θα αναφέρω ότι η εξομοίωση του ΦΡΕΣΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ με το ΓΑΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ είναι η χαριστική βολή στη Ελληνική αγελαδοτροφία.
Με εκτίμηση
Γιώργος Τρ. Τοπαλίδης
Πολιτευτής Ν.Δ. Π.Ε. Κοζάνης . Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κοζάνης
Με εκτίμηση
Γιώργος Τρ. Τοπαλίδης
Πολιτευτής Ν.Δ. Π.Ε. Κοζάνης . Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κοζάνης