Σε παράταση της διαδικασίας για την υπαγωγή στη ρύθμιση τακτοποίησης των κλειστών ημιυπαίθριων, έως τις 30 Nοεμβρίου, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Mε τον τρόπο αυτό, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με το τέλος της προθεσμίας που έχει δοθεί για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.
Πηγή:imerisia.gr
Tο Υπουργείο προχώρησε στην παράταση, μια εργάσιμη ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους επικαλούμενο τη σημαντική προσέλευση των πολιτών στις τελευταίες ημέρες στις πολεοδομίες, καθώς και την ανάγκη να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες εξαιτίας των απεργιών και των καταλήψεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα.
Πάντως, το πρώτο επιχείρημα δεν προκύπτει από την πορεία των αιτήσεων που έδωσε το Υπουργείο στη δημοσιότητα, αφού από τον Iούνιο έως σήμερα έγιναν περίπου 28.000 αιτήσεις σε σύνολο περίπου 655.000 δηλώσεων και έχουν εισπραχθεί περίπου 650 εκατ. ευρώ.
Nα σημειωθεί ότι οι κλειστοί ημιυπαίθριοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο σε όλη τη χώρα. Eπίσης, στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος για να γίνει παράταση λόγω της χαμηλής προσέλευσης.
Tην παράταση, πάντως, είχαν ζητήσει το TEE, άλλα και οι τράπεζες, καθώς υπάρχουν ακόμα ημιυπαίθριοι που δεν έχουν τακτοποιηθεί (μεταξύ των οποίων και σε υποθηκευμένα ή προσημειωμένα ακίνητα) και αν ενταχθούν στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν αφού βάσει του νέου νόμου για τα αυθαίρετα απαιτείται πλέον για οποιαδήποτε μεταβίβαση βεβαίωση μηχανικού, που θα δηλώνει υπεύθυνα ότι το ακίνητο δεν έχει οποιαδήποτε πολεοδομική παράβαση.
Οι ιδιοκτήτες βρίσκονται με το «μαχαίρι στο λαιμό», καθώς, αν δεν ενταχθούν τώρα στη ρύθμιση τακτοποίησης, δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους. Την ίδια στιγμή, το απόλυτα δυσμενές οικονομικό κλίμα και οι φόροι που αφορούν την κατοικία και θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των ιδιοκτητών. Γι' αυτό το λόγο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά παράταση της διαδικασίας για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής «τρέχει με ρυθμούς χελώνας».
Ένα μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας και ένα μήνα πριν αυτή τελειώσει, έχουν κατατεθεί λίγο περισσότερες από 30.000 αιτήσεις τακτοποίησης. Πολύ μακριά από το στόχο αν υπολογίσει κανείς ότι τα αυθαίρετα στη χώρα αγγίζουν και ίσως ξεπερνούν και το ένα εκατομμύριο. Η μέχρι τώρα «απόδοση» είναι και πολύ μακριά κι από τον εισπρακτικό στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση η οποία φιλοδοξεί να βάλει στα κρατικά ταμεία περίπου 600-700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς ενώ έως τώρα έχει εισπράξει περίου 6 εκατ. ευρώ μόνο.
Επίσης από μια πρόχειρη ανάλυση των έως τώρα δηλώσεων που έχουν γίνει προκύπτει ότι η πλειονότητα αυτών αφορούν επαγγελματικά αυθαίρετα και «ακριβές» αυθαίρετες κατοικίες.
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Την ίδια στιγμή πάντως, είναι πιθανό κι όσοι ενταχθούν στην ρύθμιση τακτοποίησης να βρεθούν στον αέρα πληρώνοντας ένα πρόστιμο που ουσιαστικά δεν θα τους νομιμοποιήσει το σπίτι. Κι αυτό είναι ανοιχτό να συμβεί, καθώς η τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα ώστε το 95% των εσόδων του Πράσινου Ταμείου (οι πόροι του προέρχονται από τα πρόστιμα ημιυπαιθρίων, αυθαιρέτων, από το εμπόριο ρύπων κι από τα περιβαλλοντικά πρόστιμα) να καταλήγουν στον τακτικό προυπολογισμό.
Σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ τα πρόστιμα από αυθαίρετα και ημιυπαίθριους πρέπει να πάνε για έργα ανάπλασης που θα αποκαταστήσουν την περιβαλλοντική ζημιά που έχει προκληθεί από τις αυθαίρετες κατασκευές. Αυτό τώρα αλλάζει κι έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί νομικά η ρύθμιση τακτοποίησης.
Πάντως ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό λέγοντας ουσιαστικά ότι «το ΣτΕ αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της χώρας», στέλνοντας έτσι κι ένα μήνυμα προς τους δικαστές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το περιβάλλον και η προστασία του περνάει σε δεύτερη μοίρα λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας αν κι ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στα μέσα της εβδομάδας ότι θα ενταχθούν άμεσα έργα αξίας 37 εκατ. σε 14 περιοχές (απαλλοτριώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.ά.) και άλλα έργα αξίας 58 εκατ. σε 32 περιοχές που θεωρούνται ώριμα να υλοποιηθούν. Επιπλέον θα χρηματοδοτηθούν έως το τέλος του έτους με ένα εκατ. οι 28 φορείς διαχείρισης.