VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Εκδηλώσεις τιμής για τα 70 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή του Μεσοβούνου

ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΥ70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη μεγάλη σφαγή των κατοίκων του Μεσοβούνου από τα Ναζιστικά στρατεύματα, στις 23 Οκτωβρίου του 1941.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι κάτοικοι του μαρτυρικού αυτού χωριού της Εορδαίας, τίμησαν τις 157 ψυχές που εκτελέσθηκαν από τη Βέρμαχτ την ημέρα εκείνη, τους τρεις Σοβιετικούς στρατιώτες που έκαναν ότι μπορούσαν για να προστατεύσουν το χωριό και τα 108 γυναικόπαιδα που σφαγιάστηκαν από τους Ναζί στις 21-22 Απριλίου του 1944.

Πηγή:kozani.tv

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής στο Μεσόβουνο με αρχιερατική θεία λειτουργία και συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων, το οποίο στήθηκε στο σημείο που εκτελέσθηκαν οι αθώες ψυχές.
«Δόθηκαν αγώνες για την ελευθερία αυτού του τόπου και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ελευθερίες μας» τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, να δηλώνει «σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή, όλοι μας με όρους ενότητας μια γροθιά πρέπει να αντισταθούμε σε πολιτικές πρακτικές και νοοτροπίες που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνία μας».
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Μεσόβουνο, παραβρέθηκαν και φέτος για δεύτερη χρονιά εκπρόσωποι του Ρωσικού και Γερμανικού κράτους. Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη των δυο Σοβιετικών στρατιωτών, δώρισε στην εκκλησία του χωριού που κατασκευάζεται δυο εικόνες και ο εκπρόσωπος της Αρμένικης κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, δώρισε άλλη μια εικόνα στη μνήμη του τρίτου Αρμένιου στρατιώτη. Μάλιστα ο Γενικός Πρόξενος παρέδωσε εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ένα μετάλλιο στον πρώην δήμαρχο Βερμίου, Σοφοκλή Σιδηρόπουλο, για την προσπάθειά του να εντοπίσει και να μεταφέρει τα οστά των τριών στρατιωτών.
Από τη μεριά του ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε τους νέους της περιοχής να παραβρεθούν στη διάσκεψη νέων στη Θεσσαλονίκη στις 5-6 Νοεμβρίου στην οποία θα συμμετέχουν νέοι και αυτοδιοικητικοί από τη Γερμανία και την Ελλάδα με στόχο την ανταλλαγή νέων και τη συνεργασία των δυο λαών σε πολλά επίπεδα.
«Η Ελλάδα σήμερα περνάει και πάλι δύσκολα σήμερα και έχει μπροστά της και πάλι τους Γερμανούς με μια άλλη …έκδοση» δήλωσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης. Ο βουλευτής ΝΔ Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, δήλωσε πως «οφείλουμε να διεκδικήσουμε από αυτούς που δάνεισαν τη χώρα μας και με τη συμπεριφορά τους θέλουν να ισοπεδώσουν τις αξίες μας». Τέλος ο βουλευτής ΝΔ Κοζάνης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε πως «όλοι μαζί ενωμένοι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι οποίες έχουν ονοματεπώνυμο για την κρίση που περνάμε»
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top