Αφιέρωμα στον ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΝΤΑ και στον γιο του ΧΑΡΙΣΙΟ
Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην «Αίθουσα Τέχνης», 8 μ.μ.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης την τελευταία πενταετία παρουσιάζει, στο πλαίσιο της δράσης του «Αγάλματα της πόλης» παραστάσεις – θεατροποιημένα αναλόγια αφιερωμένα σε μία πνευματική φυσιογνωμία του τόπου μας, συμβάλλοντας, έτσι, και στη διάδοση της τοπικής μας ιστορίας.
Φέτος, θα παρουσιάσει σε επανάληψη την παράσταση- αφιέρωμα στον Ιωάννη Τράντα και στον γιο του Χαρίσιο, ιδρυτή της πόλης μας.
Πως γεννιέται μια πόλη; Και στη συνέχεια πως μετατρέπεται σε πατρίδα;
Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σκοντάφτεις σε έννοιες όπως η τόλμη, η ανάγκη, η σοφία, η απελπισία, η ματαιοδοξία. Αναλογίζεσαι τον Ποσειδώνα και την Αθηνά να φιλονικούν πάνω σε ένα βράχο για το ποιος θα γίνει ανάδοχος της Αττικής γης. Φέρνεις στο νου σου το Σαρωνικό με τα γαλανά τροφοφόρα νερά, τις πλαγιές του Αιγάλεω όρους με τα φορτωμένα αμπέλια, να συνδιαλέγεται με τον κατάφυτο με ελιές Υμηττό, τους ζωοδότες Κηφισό και Ιλισό και καταλαβαίνεις την αιτία της φιλονικίας.
Ωστόσο είναι αδύνατο να καταλάβεις ποια δύναμη οδήγησε τον Ιωάννη Τράντα, να κάνει πατρίδα του μια «Σκ΄ρκα», δηλαδή έναν βραχότοπο. Και ακόμη πιο δύσκολο να κατανοήσεις γιατί ο γιος του Χαρίσιος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να καταφέρει για αυτόν τον βραχότοπο το παράδοξο, «να ιδρύσουν οι Οθωμανοί μια πόλη στην οποία απαγορευόταν στους μουσουλμάνους να την κατοικούν».
Με δύο φυσιογνωμίες ταυτόσημες με την ίδια την πόλη, τον Ιωάννη (πατέρας) και τον Χαρίσιο (γιος) Τράντα, ασχολείται το φετινό αφιέρωμα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στα «Αγάλματα της πόλης.» Μια παράσταση όπου η θεατρική δράση συνδιαλέγεται με την τέχνη του βίντεο. Ξεκινά 400 χρονια πριν, το 1611, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, στους διωγμούς των Ελλήνων από τους Τουρκαλβανούς, διατρέχει τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, και την Τσαρική Ρωσία, για να καταλήξει στην Μεγάλη Πύλη και το διάταγμα του Μεχμέτ του Δ΄που ορίζει την Κόζιανη ως Μαλικανέ.
Η Κοζάνη δεν ευτύχησε να έχει Μυθικούς ιδρυτές. Δεν την διεκδίκησαν Θεοί. Ωστόσο ουδέποτε υψώθηκε μιναρές στις γειτονιές της και οι ιδρυτές της σήμερα σκεπάζονται από την αχλή του Μύθου.
Συντελεστές
Κείμενα-Σκηνοθεσία: Νίκος Κέφαλος
Αφήγηση: Νικόλαος Κέφαλος – Σύσση Ζυμάρα
Φωνή Μουράτ Δ΄: Γιάννης Καραχισαρίδης
Κοστούμια: Βενετία Νάση
Φωτισμοί: Άρης Χαραλαμπίδης
Περούκες: Τάσος Κατσημίχας
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Καραμάνη
Φωτογραφίες: Θεόδωρος Χλιάπας
Παίζουν: Βαγγέλης Τζιμόπουλος, Λουκιανός Κυρατσός, Σωφρόνης Ευθυμιάδης, Μαρία Γκουζιώτη, Γιάννης Δαδαμόγιας, Αντώνης Μουράτογλου, Χριστίνα Παλέντζα, Δημήτρης Συνδουκάς, Γιώτης Βασιλειάδης, Γιώργος Παφίλης, Μάκης Δαβιδόπουλος, Σύσση Ζυμάρα, Ηλίας Ελευθεριάδης, Φωτεινή Χατζάρα, Αγγελική Δήμου-Ρούση, Στέργιος Λαβαντσιώτης, Ιωάννα Μουράτογλου.
Το εισιτήριο της παράστασης θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι.
Γενική είσοδος: 5 €
Ισχύουν εισιτήρια του Ο.Γ.Α
Πληροφορίες στο τηλ. 24610- 24062