Βίκυ Καρακλάνη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος Α.Τ.Ε.Ι Θεσ /νίκης
Η παχυσαρκία από το 1985 χαρακτηρίζεται διεθνώς ως νόσος η οποία προσβάλλει όλο και περισσότερα άτομα , παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα των οποίων το σωματικό βάρος τους υπερβαίνει κατά 20% το φυσιολογικό βάρος τους. Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό πρόβλημα υγείας με σοβαρές οικονομικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία 30 χρόνια ο αριθμός των παχύσαρκων ενηλίκων διπλασιάστηκε , ενώ οι έφηβοι και τα παιδιά με αυξημένο σωματικό βάρος τριπλασιάστηκαν.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος προφασίζονται συχνά ότι “ αφού είμαι και νοιώθω καλά , γιατί να μπω στην διαδικασία να χάσω βάρος;” ή “ οι αιματολογικές εξετάσεις μου είναι τέλειες , άρα δεν έχω ανάγκη...”. Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό , γιατί σε πολύ μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων, οι τιμές που αναγράφονται στις αιματολογικές εξετάσεις είναι πολύ κοντά στα ανώτερα επιτρεπτά όρια , που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να τα ξεπεράσουν.
Η παχυσαρκία σκοτώνει , γιατί είναι συνδεδεμένη με ένα ευρύτερο νοσολογικό φάσμα, αφού παχύσαρκα άτομα θα εκδηλώσουν διαβήτη, υπερλιπιδαιμία , υπέρταση , καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια , παραμόρφωση των αρθρώσεων και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Έτσι όσο αυξάνεται η περίμετρος της μέσης τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση των σχετιζόμενων, με την παχυσαρκία, παθήσεων.
Οι συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στην οικονομία μπορούν να χωριστούν στις άμεσες και στις έμμεσες .
-
Άμεσες συνέπειες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα έξοδα αυτά που σχετίζονται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών που αναφέρθηκαν παραπάνω και σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος ( διαβήτης , καρδιοπάθειες κτλ), τα έξοδα νοσηλείας , τα φάρμακα . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η παχυσαρκία χρησιμοποιεί το 7% των συνολικών δαπανών για την υγεία σε όλο τον κόσμο και αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω , λόγω των αυξανόμενων τάσεων που παρουσιάζει η παχυσαρκία.
-
Έμμεσες συνέπειες είναι η νοσηρότητα και η αυξημένη θνησιμότητα που έχουν τα παχύσαρκα άτομα και έχουν ως αντίκτυπο στις “χαμένες” μέρες δουλειάς λόγω ασθένειας ή σε ακραίες καταστάσεις η αδυναμία εργασίας λόγω του βάρους και η απώλεια μελλοντικών κερδών λόγω πρόωρου θανάτου.
Εκτιμάται πως εάν η παχυσαρκία συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια με αυτούς τους ρυθμούς ,το ποσοστό παχυσαρκίας στην Ευρώπη θα φτάσει το 50% μέχρι το 2030 , πράγμα που σημαίνει περαιτέρω διόγκωση των δαπανών ( νοσηλείες , αναπηρικές συντάξεις κτλ).
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος , αλλά έχει μεγάλη σημασία να μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή ζωή που δεν θα την περνά μπαινοβγαίνοντας σε νοσοκομεία και να εξαρτάται σε όλη του τη ζωή από γιατρούς και φάρμακα.
Το σώμα μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό μας και πρέπει να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την απίστευτη οργάνωση και λειτουργία του έτσι ώστε να μας χαρίζει καλή υγεία για πάρα πολλά χρόνια .Από τη στιγμή που επιτρέψουμε να συμβεί το παραμικρό θα είμαστε συνεχώς με το χέρι στην τσέπη γι΄ αυτό η αλλαγή του τρόπου ζωής πρέπει να είναι εφ' όρου ζωής και όχι ένας προσωρινός σταθμός .
kozani.tv