VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Κοζάνης και του Ομίλου Ρόταρακτ Κοζάνης για τον σακχαρώδη διαβήτη

Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Κοζάνης και του Ομίλου Ροταράκτ με ομιλητές τους κυρίους Βασιλακόπουλο Βασίλειο, καρδιολόγο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και Λεωνίδα Πελτέκη, ειδικό παθολόγο. Το θέμα που ανέπτυξαν οι δύο ιατροί ήταν «Καρδιαγγειακός κίνδυνος και σακχαρώδης διαβήτης», ένα θέμα πολύ σοβαρό καθώς ο διαβήτης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα ιατρο-κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα μία «μάστιγα».

Την αρχή της ομιλίας έκανε ο Λεωνίδας Πελτέκης κάνοντας μία εισαγωγή από την σκοπιά του παθολόγου. Όπως αναφέρθηκε, ο σακχαρώδης διαβήτης αφορά μία αρκετά συχνή διαταραχή του μεταβολισμού η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και είναι χρόνια πάθηση η οποία μπορεί να παραμένει «σιωπηλή» για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης τόνισε την σημασία της πρόληψης καθώς η τέλεια ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στόχο έχει την πρόληψη τόσο των οξέων άλλα και των χρόνιων επιπλοκών της νόσου. Τα στατιστικά δεδομένα που ανέφερε ο κ. Πελτέκης δυστυχώς δεν είναι ενθαρρυντικά, στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους τύπους διαβήτη. Στον τύπο 1 ο οποίος παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2 όταν το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται είτε η ινσουλίνη που παράγεται έχει μειωμένη δράση.

Σειρά μετά τον κ. Πελτέκη είχε ο κ. Βασιλακόπουλος να πάρει τον λόγο, ο οποίος ανέπτυξε τις επιπτώσεις που έχει ο διαβήτης στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο εισηγητής σημείωσε πως η επίτευξη επιμήκυνσης του χρόνου επιβίωσης των διαβητικών λόγω της φαρμακευτικής παρέμβασης είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση χρόνιων επιπλοκών κυρίως από το αγγειακό δίκτυο, και η διαβητική αγγειακή νόσος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τη μικροαγγειοπάθεια και τη μακροαγγειοπάθεια. Ο εισηγητής για να καταδείξει την σοβαρότητα της μακροαγγειοπάθειας, σημείωσε πως αυτή είναι ο λόγος της αυξημένης επίπτωσης καρδιακών εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαλείπουσας χωλότητας, γάγγραινας κάτω άκρων. Καταλήγοντας, ο Κ. Βασιλακόπουλος, ανέφερε επίσης πως είναι γνωστό ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς και όσοι κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Στο τέλος της ομιλίας ακολούθησαν ερωτήσεις και έγιναν αποσαφηνίσεις και διευκρινίσεις όσον αφορά αυτήν την σοβαρή ασθένεια.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι η συνεστίαση της επόμενης Δευτέρας 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 μμ στο εστιατόριο «Νερόμυλος» στο Βελβεντό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Στοιχεία επικοινωνίας Ροταριανού Ομίλου Κοζάνης:

Website: www.rotarykozani.gr

e-mail: rotarykozani@gmail.com

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

Γεώργιος Σίσκος Μαρία Σπυρίδου

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top