Πρότεινα στον Δήμο Κοζάνης να εκδώσει Λεύκωμα για την Εκατονταετηρίδα απελευθέρωσης της Κοζάνης από τον οθωμανικό ζυγό, και προτείνω το ίδιο και στην Ι. Mητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Nα εκδόσει δηλαδή Λεύκωμα, που θα αναφέρεται στους μητροπολίτες που εποίμαναν τη μητρόπολη.
Mητροπολίτες στην περιοχή από το 1900, διετέλεσαν ο Κωνστάντιος ο Κοζανίτης, ο Φώτιος Μανιάτης, που ήταν μαζί του ως βοηθός επίσκοπος, ο επίσκοπος Ειρηνουπόλεως, ανιψιός του, Φώτιος Μανιάτης και μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Φώτιος Β,΄ ο αγωνιστής Ιωακείμ Αποστολίδης, ο Κωνσταντίνος Πλατής, ο σοφός Διονύσιος Ψαριανός, ο Αμβρόσιος Γιακαλής και ο νυν μητρ. Παύλος. Επίσης να αναφερθεί και ο Κοζανίτης Ευγένιος Παπαθωμάς που ήταν μητροπολίτης Σηλυβρίας και τοποθετήθηκε το 1926, αλλά δεν ανέλαβε καθήκοντα, διότι επανήλθε ο Ιωακείμ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας , αλλά τελικά δεν πήγε. Όπως και ο μητροπολίτης Ιωακείμ Σμυρνιοτόπουλος, που ήταν μητροπολίτης Ξάνθης και τοποθετήθηκε ως έξαρχος 1943-44. Nα αναφερθούν ακόμη ο Εθνομάρτυρας αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Λιούλιας από τον Κρόκο, που τον εκτέλεσαν οι ναζί το 1943,ο ιερέας Ιωάννης Παπασιώπης, που ήταν μέλος της Εθνικής Άμυνας στο Μακεδονικό αγώνα, με μεγάλη προσφορά. Αρχιμανδρίτες και θεολόγοι ιερείς που δίδαξαν και στα γυμνάσια ως καθηγητές, αρχιμανδρίτες που υπηρέτησαν στη μητρόπολη Κοζάνης και εξελέγησαν μητροπολίτες, όπως ο μακαριστός Απόστολος Παπακωνσταντίνου, Ζακύνθου και Κιλκίς ο Ιερόθεος Γαρύφαλος, νυν Λήμνου, και ο Νικόλαος Δρόσος, νυν Καρπενησίου.
Να αναφερθεί η επίσκεψη του μεγάλου οικουμενικού Πατριάρχη μακαριστού Αθηναγόρα στην Κοζάνη το 1963.
Επίσης, να αναφερθούν τα έργα που επιτέλεσε η τοπική εκκλησία, πνευματικό και υλικό, όπως η ανέγερση νέων ναών και οικοτροφείων. Iδιαίτερα να τονιστεί η μεγάλη προσφορά του αρχιμ. Αυγουστίνου Kαντιώτη (μετέπειτα μητροπολίτη Φλωρίνης) στη διάρκεια της κατοχής με τη δημιουργία των συσσιτίων. Παίρναμε κι εμείς ρόφημα που έδιναν σε παιδιά, μαθητές και ηλικιωμένους από την «Εστία» που λειτουργούσε στο γκαράζ του Τέγου, πλησίον του Βαλταδωρείου γυμνασίου. Είναι πλούσια η ιστορία της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και πρέπει να καταγραφεί μαζί με φωτογραφίες των σπουδαίων έργων, αλλά να τονισθεί και η ευσέβεια του λαού της, που είναι αφοσιωμένος στις χριστιανικές παραδόσεις και τη λατρεία. Επίσης σπουδαίο ρόλο έπαιξε η ΧΕΝ, οι «Σαράντα Μάρτυρες», η ΓΕΧΑ, η Στέγη παιδιού Άγιος Στυλιανός, οι ψαλτάδες, οι επίτροποι, που φρόντιζα με ιδιαίτερο μεράκι τα εξωκκλήσια που ίδρυσαν και, οι εκκλησιαστικές χορωδίες.
Aκόμη, να αναφερθούν τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, το Οικοτροφείο Αρρένων Αγίων Αναργύρων, το Τιάλειο εκκλησιαστικό Γηροκομείο, με τη μεγάλη του προσφορά στους ηλικιωμένους, το Γκέρτσειο εκκλησιαστικό ίδρυμα και το Μπλούρειο εκκλησιαστικό ίδρυμα, όπως και οι ευεργέτες και οι δωρητές της εκκλησίας, τα μοναστήρια, η προστασία της Παντάνασσας Ζιδανείου και του Οσίου Νικάνορος, και τέλος η αναπαλαίωση του επισκοπείου (που είναι περίπου 300 ετών) με πρωτοβουλία του νυν μητροπολίτη Παύλου.
H εκκλησιαστική ιστορία της μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης είναι σημαντική και θα πρέπει να αποτυπωθεί σε Λεύκωμα, και να δοθεί σε εκκλησίες, σχολεία, βιβλιοθήκες, συλλόγους εσωτερικού και εξωτερικού και στους απογόνους μητροπολιτών, ιερέων και όλων των στελεχών της μητροπόλεως και των απογόνων των ευεργετών και των δωρητών. Γένοιτο με την ευλογία του παππού Αϊ-Νικόλα.