VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Εκδήλωση για τον ερχομό του Μάρτη: «Όπου έχει κόρην ακριβή, το Μάρτη ήλιος μην τη δει…»

Εκδήλωση: «Όπου έχει κόρην ακριβή, το Μάρτη ήλιος μην τη δει…»

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012, 6 μμ. Κινηματογράφος Φίλιππος

Συνδιοργάνωση:

Δημοτικά: 10ο, Χαρισίου Μεγδάνη, Χαρισίου Μούκα

Νηπιαγωγεία: 8ο, 13ο, 21ο- Χατζηκώστα

Λάκκος του Μάγγανη

Με την υποστήριξη του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης

Έρχεται ο Πενταγιόματος, ο Φουσκοδεντρίτης, ο Δίγαμος… Έρχεται ο Μάρτης! Ο μήνας της εαρινής ισημερίας, ο μήνας που σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης και συνδέεται με πλήθος παραδόσεων, εθίμων και λαϊκών δοξασιών.

Όλοι εμείς που οργανώσαμε την εκδήλωση σας καλούμε την Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 6 μμ. στον κινηματογράφο Φίλιππο να γιορτάσουμε τον ερχομό του Μάρτη και της Άνοιξης συντροφιά με τους μικρούς μαθητές. Η εκδήλωση οργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και έχει στόχο να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους με τα λαογραφικά συμφραζόμενα του Μάρτη και την ειδική σημασία που έχει ο μήνας στα έθιμα και τις δοξασίες της Κοζάνης.

Θα παρακολουθήσετε μια ιστορική αναδρομή στην ιδιότητα του Μάρτη ως πρώτου μήνα του χρόνου στην αρχαιότητα και το Μεσαίωνα και μια προσέγγιση του πλούσιου και πολύ ενδιαφέροντος λαογραφικού υλικού που αφορά το μήνα και προέρχεται από την Κοζάνη, με αναφορές σε άλλες περιοχές της χώρας και τα Βαλκάνια. Θα ακούσετε και, αν θέλετε, θα συνοδεύσετε τα παιδιά στα παραδοσιακά χελιδονίσματα, ένα μελωδικό καλωσόρισμα της άνοιξης, θα παρακολουθήσετε δραματοποιήσεις παροιμιών σχετικών με το Μάρτη και θα δείτε παιδικές ζωγραφιές εμπνευσμένες από αυτές. Θα ακούσετε μερικά από τα ωραιότερα ποιήματα και τραγούδια γραμμένα για το Μάρτη δια στόματος των μικρών μαθητών της πόλης. Θα σας «γελάσουν» αλλά και θα «γελάσετε» για να προστατευτείτε από τις κακές δυνάμεις, θα φορέσετε Μάρτη στον καρπό για να μη σας κάψει ο ήλιος και θα μάθετε όλα όσα δεν πρέπει να κάνετε για να μην κακοπάθετε τον Μάρτη – μην κόψετε ξύλα, μην πλύνετε ρούχα, μη λουστείτε!

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top