Πράσινη ενέργεια και όχι φυσικό αέριο είναι η πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για να αντικαταστήσει τις γηρασμένες λιγνιτικές μονάδες ισχύος 3.500 MW της ΔΕΗ, που έχουν προγραμματιστεί να κλείσoυν σταδιακά μέχρι το 2020.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του ελληνικού συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, που παρουσίασε ο πρόεδρός....
Πηγή:tanea.gr
...του, Γιώργος Περιστέρης, σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ για την «ενέργεια και τις επενδύσεις στην Ελλάδα» σχετικά με την κάλυψη του μεγάλου ελλείμματος που θα προκύψει στην τροφοδοσία της χώρας τα επόμενα χρόνια από το κλείσιμο πολλών πεπαλαιωμένων μονάδων της ΔΕΗ.
Η έρευνα εξέτασε δύο σενάρια: το ένα αφορά την κατασκευή κι άλλων μονάδων φυσικού αερίου παράλληλα με τα μέχρι σήμερα προγραμματισμένα έργα ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη δρομολογημένη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V μαζί όμως με την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αντλησιοταμιευτικών έργων.
Η σύγκριση των δύο σεναρίων έδειξε ότι αν υιοθετηθεί το πρώτο, τότε για να καλυφθεί το έλλειμμα των 3.500 MW λιγνιτικής ισχύος θα χρειαστούν νέες μονάδες φυσικού αερίου ισχύος 2.800 MW και για την κατασκευή τους θα απαιτηθούν κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ.
Με σημερινές τιμές, η έρευνα εκτιμά ότι θα φύγουν από την Ελλάδα ως συνάλλαγμα περίπου 11,5 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως, εφόσον επιλεγεί το δεύτερο σενάριο (ΑΠΕ μαζί με αντλησιοταμιευτικά έργα ισχύος 4.000 MW), θα δαπανηθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων άνω των 2,5 δισ. ευρώ θα αφορούν εγχώρια προστιθέμενη αξία