«Ασπίδα προστασίας» για γυναίκες – θύματα σωµατικής, ψυχολογικής, οικονοµικής υστέρησης ή σεξουαλικής βίας (και των παιδιών τους), καθώς και την παροχή συµβουλευτικής στήριξης αυτών προετοιμάζει ο Δήμος Κοζάνης με τη δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας.Ο Ξενώνας που θα λειτουργήσει, θα εδρεύει στον ∆ήµο Κοζάνης, θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκηµα, θα φυλάσσεται και θα λειτουργεί ολόκληρο το 24ωρο, Σαββατοκύριακα και αργίες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους. Αναμένεται να λειτουργήσει στις 01 Σεπτεμβρίου 2012 (ημερομηνία που θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία πρόσληψης του απαιτούµενου προσωπικού), ενώ θα είναι δυναµικότητας τουλάχιστον 20 ατόµων (γυναικών θυµάτων βίας και των παιδιών τους).

Βασικός στόχος θα είναι η προσωρινή φιλοξενία των γυναικών που έχουν υποστεί οποιασδήποτε µορφής βίας σε συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς συµβουλευτικής, αλλά ακόμη και η προσωρινή φιλοξενία γυναικών οι οποίες θα επισκέπτονται µόνες τους τον ξενώνα (δηλ. χωρίς να τις έχει παραπέμψει εκεί κάποιος φορέας) για αναζήτηση βοήθειας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, που θα ορίζει η Γενική Γραµµατεία Ισότητας των Φύλων.

Ο ξενώνας θα στελεχωθεί με 5 άτομα προσωπικό (που θα προσληφθούν µε διαδικασίες ΑΣΕΠ), εκ των οποίων: α) ένα διοικητικό διοικητικό στέλεχος, β) μία ή έναν ψυχολόγο µε εµπειρία / εξειδίκευση σε θέµατα βίας ή µε επιµόρφωση σε θέµατα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συµβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυµάτων βίας, γ) μία ή έναν κοινωνική/ό Λειτουργό µε εµπειρία/ εξειδίκευση σε θέµατα βίας ή/και ψυχοκοινωνικής στήριξης ή συµβουλευτικής γυναικών / γυναικών θυµάτων βίας, ή µε επιµόρφωση σε θέµατα υποστήριξης ή/και συµβουλευτικής γυναικών θυµάτων βίας, δ) μία ή έναν ψυχολόγο µε ειδίκευση ή/και εµπειρία στην Παιδοψυχολογία ή παιδαγωγό και ε) μια θέση Γενικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Την παρακολούθηση της υλοποίησης της δράσης και την εν γένει διαχείριση του αναλαµβάνει η ∆ηµοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Πρόνοιας και Μέριµνας του ∆ήµου Κοζάνης.

kozan.gr