VIDEO:LIVE-AVLES.TV

Αλλαγές - εξπρές στα ΑΕΙ

Με διαδικασίες-εξπρές ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος καταθέτει σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η επεξεργασία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με στόχο έως την Τρίτη η Ολομέλεια να έχει ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, οι προτάσεις Αρβανιτόπουλου συζητήθηκαν χθες στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τροποποιήσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ετσι, μεταξύ των αλλαγών, περιλαμβάνεται η παράταση της θητείας των νυν διοικήσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι το τέλος του χρόνου, τη στιγμή που βάσει του νόμου θα έπρεπε να παραδώσουν τη θέση τους έως τις 31 Αυγούστου. Η ΔΗΜΑΡ πάντως, ζήτησε να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι στα ιδρύματα που αναδείχθηκαν νέες πρυτανικές αρχές με εκλογές και η θητεία τους λήγει μετά το τέλος του χρόνου, αυτή η θητεία θα εξαντληθεί. Παράλληλα, οι πρυτανικές αρχές αναλαμβάνουν την ευθύνη να διενεργήσουν εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης μέσα στο φθινόπωρο - τους δίνεται δε, η δυνατότητα επιστολικής ψήφου, με στόχο να αποφεύγονται τυχόν ματαιώσεις σε περιπτώσεις επεισοδίων. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, εάν δεν πραγματοποιηθούν εκλογές, οι αρμόδιοι θα διώκονται για παράβαση καθήκοντος. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται και οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, η οποία πλέον θα είναι υπεύθυνη για όλα τα ακαδημαϊκά θέματα, ενώ τα Συμβούλια Διοίκησης θα διατηρήσουν τα οικονομικά και διοικητικά θέματα.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ». Σε δεύτερο χρόνο, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, το υπουργείο βάζει μπροστά το σχέδιο «Αθηνά» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την ανασυγκρότηση δηλαδή του ακαδημαϊκού χάρτη με συγχωνεύσεις και συνενώσεις τμημάτων.
«Για μας είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και για οικονομικούς λόγους αλλά και ακαδημαϊκούς. Για παράδειγμα, εάν ένα ΤΕΙ έχει εγκαταστάσεις σε πέντε διαφορετικές πόλεις, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει πέντε κτίρια, άρα περίπου 40 φύλακες. Εάν υπάρχει μετά τις συνενώσεις ένας χώρος, αυτόματα το κόστος πέφτει. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η σχολή θα γίνει πιο αποτελεσματική και δεν θα έχουμε πια φοιτητές σε σχολές "φαντάσματα"», υποστηρίζει ο πρόεδρος ΤΕΙ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συνόδου των ΤΕΙ, Γρηγόρης Γκίκας.
Το υπουργείο προσανατολίζεται και στην αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2013-2014), μέτρο που φαίνεται πως δεν βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την πανεπιστημιακή κοινότητα. *tanea
Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top