Σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ, κάθε χρόνο περίπου γίνονται στόχος χάκερ οι χρεωστικές κάρτες του 7% των Αμερικανών, ενώ το 10% έχουν πέσει θύματα απάτης με πιστωτικές. Αποτέλεσμα; Πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια αποδίδονται σε κλοπές και απάτες μέσω καρτών.
Ενα από τα «σωσίβια» ανάμεσα στους επίδοξους κλέφτες και του τραπεζικού λογαριασμού είναι τέσσερις μικροί αριθμοί, το γνωστό PIN.
Η επιλογή των αριθμών αυτών είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των λογαριασμών, ωστόσο αυτό ανατρέπεται, όταν πολλοί από τους κατόχους χρησιμοποιούν κοινότυπους κωδικούς, που τους καθιστούν ευάλωτους στους χάκερ.
Μία νέα μελέτη της DataGenetics αποδεικνύει ότι οι κλέφτες χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι ικανοί να μαντεύουν με ποσοτό επιτυχίας άνω του 25% το ΡΙΝ από τις κλεμμένες κάρτες μέσα σε 20 προσπάθειες.
Και γιατί είναι τόσο εύκολο να «σπάσουν» τον κωδικό ασφαλείας με 20 μαντεψιές σε 10.000 πιθανούς συνδυασμούς; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές έκαναν φύλλο και φτερό το διαδίκτυο για αριθμούς λογαριασμών και ΡΙΝ που έχουν εκτεθεί σε παραβιάσεις και μελέτησαν τους αριθμούς που ο κόσμος διαλέγει περισσότερο για κωδικούς ασφαλείας.
Οπως προέκυψε, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συνδυασμούς όπως «1234» ή «1111» για PIN, τα οποία, αν και μπορούν εύκολα να απομνημονευθούν, το ίδιο εύκολα παραβιάζονται.
Αλλες δημοφιλείς επιλογές για ΡΙΝ είναι η χρονολογία γέννησης ή χρονολογίες που έχουν γίνει διάσημες από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012».
Σύμφωνα με τη μελέτη της DataGenetics οι δέκα πιο δημοφιλείς, αλλά και λιγότερο ασφαλείς κωδικοί είναι οι εξής:
1. 1234
2. 1111
3. 0000
4. 1212
5. 7777
6. 1004
7. 2000
8. 4444
9. 2222
10. 6969
Η μελέτη επισημαίνει ότι τα καλύτερα ΡΙΝ είναι τυχαίοι αριθμοί που δεν έχουν κάποια σημειολογική αναφορά για τον κάτοχο του λογαριασμού. Για του λόγου το αληθές, η DataGenetics ανακάλυψε ότι το ΡΙΝ που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές είναι το «8068», αν και ο αριθμός των κατόχων που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον αριθμό πιθανώς να αυξηθεί από τη στιγμή της δημοσίευσης της μελέτης αυτής...
Πηγή: ΕΘΝΟΣ On Line