Δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων
Ορισμένοι βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Πρίνστον χρησιμοποίησαν την τεχνολογία τρισδιάστατων εκτυπώσεων για να δημιουργήσουν ένα βιονικό αυτί ικανό να ανιχνεύει συχνότητες ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες από αυτές που ακούει ένα φυσιολογικό αυτί.Για να δημιουργήσουν το βιονικό όργανο, ο εκτυπωτής καθοδηγήθηκε από ένα μοντέλο αυτιού, μέσα στο οποίο οι επιστήμονες είχαν προσθέσει μια εσωτερική κεραία συνδεδεμένη με ένα εξωτερικό ηλεκτρόδιο.
Ο εκτυπωτής χρησιμοποίησε τρία «μελάνια» για να κατασκευάσει το αυτί: «ένα μείγμα από κύτταρα αγελάδας μέσα σε μια κολλώδη ζελατινώδη ουσία, ένα αιώρημα από ασημένια νανοσωματίδια ως πρώτη ύλη για το πηνίο και σιλικόνη για να περιβάλει τα ηλεκτρονικά μέρη».
Το αυτί επελέγη σαν μοντέλο επειδή το σχήμα του είναι δύσκολο να αντιγραφεί με τους παραδοσιακούς τρόπους της ιστομηχανικής, και, αφού είναι φτιαγμένο από χόνδρο, το βάρος της δημιουργίας συνθετικών αρτηριών δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ερευνητές.
Πέραν του ότι επιτρέπει στους βιολογικούς ιστούς να ενσωματώσουν υλικά με μοναδικές ιδιότητες, η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να δώσει λύση και σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της ιστομηχανικής: τη δημιουργία οργάνων με αρτηρίες.
«Τα αγγειακά δίκτυα έχουν εξαιρετικά περίπλοκο σχήμα» λέει ο καθηγητής ΜακΆλπιν. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει στην εκτύπωση οργάνων με αρτηρίες, όπως το συκώτι, τα νεφρά και η καρδιά