Με κατάργηση σχολών και των παραρτημάτων και συγχώνευση τμημάτων απειλείται το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αφού στο πλαίσιο της Δημόσιας διαβούλευσης για την Εθνική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ της διοίκησης και των καθηγητών του ιδρύματος για το ποιες σχολές και τμήματα μπορούν να περικοπούν ή να συγχωνευτούν.
Κι ενώ την ώρα που η συζήτηση στο ΤΕΙ αγριεύει και άρχισαν να κατατίθενται προτάσεις κλείσιμο σχολών και συρρίκνωση τμημάτων και να εκδηλώνονται ήδη σοβαρές κόντρες μεταξύ του εκπαιδευτικού προσωπικού, οι σπουδαστές του ιδρύματος και η τοπική κοινωνία φαίνεται ότι έχουν μεσάνυχτα ακόμα για τα σενάρια που εξυφαίνονται ερήμην τους.
Από όλη τη συζήτηση μάλιστα προκύπτει ότι η πρόταση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννη Μανωλόπουλου περί συγχώνευσης σχολών του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μόνο προσωπική άποψη δεν απηχούσε, αλλά ρίχτηκε στη δημοσιότητα ως προπομπός του σχεδιασμού που υπάρχει για την ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία, αφού ακούγεται ότι οι πολιτικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες της περιοχής μας προτιμούν να θυσιάσουν σχολές και τμήματα του ΤΕΙ, με χιλιάδες σπουδαστές, διότι προτάσσουν τη διατήρηση του Πανεπιστημίου θεωρώντας ότι προσδίδει αίγλη και κύρος στην περιφέρειά μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», κυρίαρχη αντίληψη αυτή τη στιγμή στο ΤΕΙ είναι να κλείσουν τα παραρτήματα του ΤΕΙ σε Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά και να συγχωνευτούν τμήματα του ιδρύματος ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για να πάει το Πανεπιστήμιο στο κτίριο του ΤΕΙ στην Κοζάνη και να λυθεί το πρόβλημα στέγασης, αφού λόγω μνημονίου δεν προβλέπεται η ανέγερση κτιρίου για το Πανεπιστήμιο.
Ειδικότερα προτείνεται η σταδιακή συγχώνευση των τμημάτων Μηχανολογίας και Ηλεκτρολογίας της ΣΤΕΦ (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών) στο Πανεπιστήμιο και η συγχώνευση των τμημάτων Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης.
Η συγχώνευση των δύο τμημάτων του παραρτήματος Γρεβενών και συγκεκριμένα του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία και Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και Επιχειρησιακής Πληροφορικής και συγχώνευση του τμήματος Logistics- που έχει ελάχιστους σπουδαστές- με το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοζάνης.
Για το παράρτημα του ΤΕΙ Φλώρινας προβλέπεται αρχικά η συγχώνευση των τμημάτων της σχολής Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων) και σταδιακή κατάργηση της σχολής Γεωπονίας, ενώ αντίστοιχη συγχώνευση προτείνεται και για τμήματα του παραρτήματος της Καστοριάς (Διεθνούς Εμπορίου και Δημοσίων Σχέσεων, τμήμα Επικοινωνίας και τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών).
Για να μην κακοκαρδιστεί η Καστοριά ωστόσο προτείνεται να μεταφερθεί στην Καστοριά μια από τις μεγαλύτερες σχολές του ΤΕΙ Κοζάνης, η ΣΔΟ (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας) με περισσότερους από 5.000 ενεργούς σπουδαστές, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία να στεγαστεί στην Καστοριά ένας τόσο μεγάλος αριθμός σπουδαστών.
Το ζητούμενο από τον παραπάνω σχεδιασμό και τις προτάσεις που κατατίθενται είναι να εξοικονομηθούν κονδύλια για τη λειτουργία του ιδρύματος, ενώ από την μετακόμιση της ΣΔΟ στην Καστοριά να εξοικονομηθεί χώρος στο ΤΕΙ Κοζάνης ώστε να μεταφερθεί το Πανεπιστήμιο στο κτίριο του ΤΕΙ.
Στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδιασμού προβλέπεται επίσης η κατάργηση του νεοϊδρυθέντος Τμήματος Μαιευτικής που φιλοξενείται στην Πτολεμαΐδα (μάλλον πάει Θεσσαλονίκη) και φυσικά να μην ιδρυθεί το Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας που ιδρύθηκε το 2009 με πρώτο τμήμα το τμήμα το Τμήμα Μαιευτικής.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός και κλείσουν τα παρατήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, θα έχουν πάει στο βρόντο τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί για την ανέγερση κτιρίων και τον εξοπλισμό των παραρτημάτων του ΤΕΙ.