VIDEO:LIVE-AVLES.TV

«Ψαλιδίζει» την πρόταση της ΔΕΗ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια η ΡΑΕ, και προσανατολίζεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση χαμηλότερες αυξήσεις για το 2011 από εκείνες που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο.

Η εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση στην ολομέλεια της Αρχής, η οποία συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι, θα περικόπτει κατά ένα μέρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκείνα τα ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης έως 800 κιλοβατώρες/ 4μηνο, θα κάνει λόγο για αυξήσεις 11%, αντί για 13,7% που προέβλεπε η τότε απόφαση της υπουργού ΠΕΚΑ (πλην φυσικά όσων θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). Και αυτό καθώς τις τελευταίες ημέρες, οι υπηρεσίες της ανεξάρτητης αρχής προέβησαν σε μια σειρά παρεμβάσεων, αφενός διατηρώντας στα περυσινά επίπεδα τις ρυθμιστικές χρεώσεις (τέλη δικτύου- συστήματος) αφετέρου μειώνοντας δραστικά το Τέλος ΑΠΕ, ανά κατηγορία καταναλωτών, ώστε να περιορισθούν όσο είναι δυνατόν οι επιβαρύνσεις για το 2011.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, η εισήγηση για το Τέλος ΑΠΕ κινείται στην κατεύθυνση να μειωθεί για όλες τις κατηγορίες, και μάλιστα στην Υψηλή Τάση, από τα 5,57 ευρώ/ MWh να πέσει στο 1 ευρώ / MWh. Επίσης στον οικιακό τομέα, αντί για 5,57 ευρώ/ MWh, μειώνεται σε κάτω των 2 ευρώ / MWh.

Εντός των ημερών η απόφαση της υπουργού

Και εφόσον η ολομέλεια εγκρίνει την εισήγηση της Αρχής, αυτή θα αποσταλεί στην υπουργό ΠΕΚΑ, ώστε μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα εκείνη να εκδώσει την οριστική της απόφαση σχετικά με τις αυξομειώσεις που θα ισχύσουν στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, από την 1η/1/2011. Υπενθυμίζουμε ότι μπορεί τον Οκτώβριο η υπουργός να είχε ανακοινώσει τα μεσοσταθμικά ποσοστά, ωστόσο τα οριστικά ποσοστά είχαν παραπεμφθεί για το Δεκέμβριο, και αφού προηγουμένως η ΡΑΕ θα γνωμοδοτούσε για τα ακριβή ποσά των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και του Τέλους ΑΠΕ για κάθε μια από τις κατηγορίες των καταναλωτών.

"Τσεκάρει" το μέσο ανταγωνιστικό έσοδο

Ουσιαστικά στη σημερινή της συνεδρίαση η ΡΑΕ θα κληθεί να ελέγξει αν στη πρόταση που της έστειλε πρόσφατα η ΔΕΗ (εξιδεικεύοντας τα ποσοστά του Οκτωβρίου), προκύπτει για κάθε μια από τις κατηγορίες τιμολογίων ένα μέσο ανταγωνιστικό έσοδο για την επιχείρηση, σύμφωνο με εκείνο που είχε ορίσει η ίδια η Αρχή το Σεπτέμβριο. Δηλαδή τα 69,8 ευρώ έναντι 73,2 ευρώ/ MWh που είχε αρχικώς προτείνει η ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Energypress», στις 15 από τις 18 συνολικά υποκατηγορίες των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, οι προτάσεις της επιχείρησης είναι «εντός γραμμής», πλην τριών μόνο οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ελαφρές αποκλίσεις. Επειδή ωστόσο οι αποκλίσεις αυτές είναι προς τα κάτω, προς όφελος δηλαδή του καταναλωτή, η ΡΑΕ έχει αποφασίσει να τις κάνει δεκτές.

Κερδισμένοι – χαμένοι από τα νέα τιμολόγια

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η ΡΑΕ, αφού είχε μειώσει τις απαιτήσεις της ΔΕΗ για το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδό της, το είχε εν συνεχεία επιμερίσει σε κάθε μια από τις κατηγορίες των τιμολογίων της. Είχε επίσης καλέσει τη ΔΕΗ να καταρτίσει ένα νέο τιμοκατάλογο για το ανταγωνιστικό σκέλος των νέων της τιμολογίων στη βάση του εύλογου μέσου επιτρεπόμενου εσόδου, και να το κοινοποιήσει στην Αρχή, όπως και έγινε. Μερικές ημέρες μετά το ΥΠΕΚΑ αποδέχθηκε την εισήγηση της ΡΑΕ μειώνοντας το έσοδο της ΔΕΗ και περιορίζοντας κατά 100 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ενώ στις 7 Οκτωβρίου ανακοίνωσε τις μέσες μεταβολές των συνολικών τιμών για τις σημαντικότερες από τις 9 νέες κατηγορίες τιμολογίων της επιχείρησης, σε σχέση με τις αντίστοιχες σημερινές, δίνοντας μάλιστα κάποια παραδείγματα.

Τι προέκυπτε από την ανακοίνωση εκείνη του υπουργείου ; Ότι, καταρχήν οι μικρές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο που δεν εντάσσονται στο Kοινωνικό Oικιακό Tιμολόγιο (KOT) και αριθμούν περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές θα έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 1η/1/2011 η οποία είχε προσδιοριστεί στο 13,7%. Από εκεί και πέρα, για τον μέσο καταναλωτή (1.001-1.600 KWh/ 4μηνο) προέκυπταν επιβαρύνσεις της τάξης του 2,7%, για καταναλώσεις από 801-1.000 KWh/ 4μηνο αυξήσεις 2,6% και για καταναλώσεις 1.601-2.000 KWh/4μηνο αυξήσεις μόνο 1,6%. Από εκεί και πάνω προέκυπταν μειώσεις από 4,4%- 13,8%.

Από τα νέα τιμολόγια θα επωφεληθούν και περίπου 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις με μειώσεις της τάξης του 5-18%. Αντιθέτως οι βιομηχανίες θα πληρώσουν ακριβότερα την συνολική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 5,1% έως 8,7%, ενώ κατά 5% θα αυξηθεί και το ρεύμα που προορίζεται για αγροτική χρήση.

Live-Avlesinfo.blogspot.com
Live-Avles : Ρεπορτάζ! - Γεγονότα! - Επικαιρότητα! >> Διαβάστε περισσότερα... Live-Avles : Σπορά σκληρού Σιταριού 2016 στα Σέρβια (Video www.Live-Avles.tv) ...

http://4.bp.blogspot.com/-J95PRO6MFfc/TmYlQkY9Y9I/AAAAAAAAH24/IdH5F_-2CqQ/s1600/hhhhhh33.pnghttp://2.bp.blogspot.com/-K6_b-dZYA84/TmYlf8xClNI/AAAAAAAAH3I/BA2nUQ2l2-M/s1600/icon_media.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-f23u5S6_638/TmYlZqJe4pI/AAAAAAAAH3A/55-Jy5L3BG0/s200/icon_economy.gifhttp://1.bp.blogspot.com/-70EBwKL7F3o/TmYllv3y3dI/AAAAAAAAH3Q/Wgf4n4OXzHc/s200/icon_reportage.gifhttp://2.bp.blogspot.com/-dP29VokSRz4/TmYlrL_tzEI/AAAAAAAAH3Y/C6NpHT8zzbI/s200/sss.gif


back to top