Η Ενωση Ποντίων Αργυρούπολης διοργανώνει τον Β΄ Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας, για δεύτερη φορά στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας,
του Σ.Π.Ο.Σ Νότιας Ελλάδας και Νήσων , τις Ποντιακές Ομοσπονδίες του εξωτερικού, φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και σημαντικές προσωπικότητες του Ποντιακού χώρου.
Το Παγκόσμιο αυτό γεγονός θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Απριλίου 2011 στο συνεδριακό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δήμου Αργυρούπολης [Λ. Κύπρου 68 ]και περιλαμβάνει απονομή βραβείων στις 3 καλύτερες κατασκευές, τιμητικές διακρίσεις σε κορυφαίους ανθρώπους του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής, μικρές και μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις [εκθέσεις, ποντιακά εδέσματα, συναυλία], ενώ θα προβληθεί από τα κορυφαία μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944415522 κος Ιορδανίδης Ηλίας – πρόεδρος.
Οροι τεχνικών προδιαγραφών και δικαίωμα διαγωνιζομένων στον αριθμό λυρών συμμετοχής.
6.1 Οι διαγωνιζόμενοι κατασκευαστές δικαιούνται να συμμετέχουν με μία [1] η με δύο [2] λύρες. Εφόσον θα συμμετέχουν με δύο [2] λύρες, μπορεί η μία να είναι μικρού μεγέθους [οξύφωνη-ζιλ] και η άλλη κανονική [μεσαία- γαπαν].
6.2 Οροι απαράβατοι:
A. H κατασκευαζόμενη λύρα να είναι παραδοσιακή. [προσοχή στα ερμηνευτικά στοιχεία]
Β. Να συνοδεύεται από τοξάρι-τοξάρ και θήκη.
Γ. Το τοξάρι καθώς και η θήκη να είναι χειροποίητα.
Δ. Η ράβδος του τοξαριού να έχει μήκος 61-63 cm και η δέσμη των τριχών να είναι από 155-160 και ισόπαχες.
Ε. Το τοξάρι πρέπει να είναι αχρησιμοποίητο.
6.3 Το ξύλο: Στην κατασκευή της Ποντιακής λύρας μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα εξής ξύλα : Δαμασκηνιά, Σφεντάμι, Καρυδιά, Μουριά, Ακακία ή από άλλο κατάλληλο ξύλο.
Ερμηνευτικά: Α] Να είναι το σχήμα της φιαλόσχημο. Β] Το κεφάλι-κιφάλ’-να είναι τριγωνικό.
6.4 Η χρησιμοποίηση ξύλων για την κατασκευή των άλλων μερών της λύρας:
Α. Για την κατασκευή ταστιέρας-γλώσσας-, κλειδιά-ωτία- και χορδοκράτη-παλικάρ’ από το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για το σκάφος η από έβενο η από άλλο σκληρό ξύλο.
Β. Η αρμονική πλάκα [καπάκι] από πεύκο, έλατο ή κέδρο.
Γ. Ο καβαλάρης- το γαιδίρ΄από σφεντάμι.
Δ. Η ψυχή από κατάλληλο ξύλο.
Ε. Οπές-τρυπία, τρύπες: πρέπει να υπάρχουν τέσσερις[4] στο σκάφος [δύο σε κάθε πλευρά του] και τέσσερις [4] στην αρμονική πλάκα [δύο στονχορδοκράτη δεξιά-αριστερά και λίγο πιό πάνω από το μέσον του]. Οι άλλες δύο [2] δεξιά-αριστερά της γλώσσας και στο μέσον της.
ΣΤ. Τα εφ[F] ρωθώνα-ρουθούνια, κατά προτίμηση του κατασκευαστή.
Ζ. Η μπάρα:Πολύ σπάνια έχουν χρησιμοποιήσει την μπάρα οι κατασκευαστές της Ποντιακής λύρας , ενώ είναι βασική προυπόθεση για την στήριξη της αρμονικής πλάκας σε όλο το μήκος της [εσωτερικά και στην αριστερή πλευρά και όχι στην πλευρά που τοποθετείται η ψυχή]. Αρα η μπάρα θα λειτουργήσει θετικά στην βαθμολογία.
6.5 Ορος απαράβατος για το λούστρο της λύρας, τα υλικά πού θα χρησιμοποιηθούν για το λούστρο είναι ορισμένα: α.Βερνίκι, β.Γομαλάκια
6.6. Οι χορδές της Ποντιακής λύρας :
Πρώτη χορδή : 1 ονομασία : Λα χορδισμένη στις 440=Π.Δ.
Δεύτερη χορδή : 2 ονομασία Μι
Τρίτη χορδή:3 ονομασία Σι
Σημ.:οι έντονοι αριθμοί δηλώνουν τη χορδή [1η πρώτη , 2ηδεύτερη, 3η τρίτη] τα γράμματα Π και Δ,δηλώνουν τις λέξεις παλμικές δονήσεις των μουσικών ήχων.
Στην πρώτη [1] χορδή της λύρας Λα τοποθετούμε τη δεύτερη μεταλλική χορδή Σι μιας ακουστικής κιθάρας, η οποία στο πάχος πρέπει να είναι 14αρα και η οποία χορδίζεται στις 440 =Π.Δ.
Στην δεύτερη και τρίτη χορδή [2η και 3η] τοποθετούμε τη δεύτερη χορδή του βιολιού με τα αντίστοιχα ονόματα: 2η Μι και 3η Σι.
6.7. Η διακόσμηση της Ποντιακής Λύρας.
Η διακόσμηση επιτρέπεται μόνο στα εξής μέρη της λύρας:
Α. Στο κεφάλι-κιφάλ
Β. Στη γλώσσα-ταστιέρα
Γ. Στον χορδοκράτη.
Η διακόσμηση εφόσον θα υπάρχει,να βασίζεται στην σκαλιστική τέχνη, αλλά θα είναι αποδεκτή και όποια άλλη σοβαρή και ευπρεπής διακόσμηση, που δεν θα αλλοιώνει την αισθητική του οργάνου.
Σημ.: το είδος της διακόσμησης δεν λαμβάνεται υπόψιν στη γενική βαθμολογία της αξιολόγησης της λύρας και ως εκ τούτου τίθεται στην κρίση του κάθε κατασκευαστή.
6.8 Η αρτιότητα της λύρας.
Για την αρτιότητα της κατασκευής της λύρας, λαμβάνονται υπόψιν και βαθμολογούνται: η αξιολόγηση της τεχνικής και της ακουστικής ποιότητας, με βάση τα δεδομένα της παραγράφου 6 και τους υποπαραγράφους αυτής.
6.9 Η παράβαση των όρων κατασκευής της προκήρυξης του Β΄
Παγκόσμιου Διαγωνισμού Κατασκευαστών Ποντιακής λύρας, θα αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του κατασκευαστή στον εν λόγω διαγωνισμό.