«Το παράδειγμα της Ανάβρας» και άλλες καινοτόμες πρακτικές
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες πρακτικές για την πόλη και το σπίτι» που διοργάνωσε η δημοτική κίνηση «Κοζάνη: Τόπος να ζεις» το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Αίθουσα «Φίλιππος». Στην εποχή που τα αρνητικά υπερισχύουν των θετικών, το παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας ήρθε να υπενθυμίσει ότι όλα είναι θέμα ανθρώπων.
Η ιστορία της Ανάβρας ξετυλίχθηκε μέσα από την εμπνευσμένη ομιλία του Δημήτρη Τσουκαλά, πρώην προέδρου του ορεινού χωριού και αποδεικνύει ότι υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που πάνε κόντρα στην διαφθορά και ενδιαφέρονται πραγματικά για τον τόπο τους. Ο κ. Τσουκαλάς έκανε μια αναδρομή στο λαμπρό παράδειγμα της Ανάβρας και στην ανέλπιστη ανάπτυξη αυτής της απομακρυσμένης κοινότητας που αποτελεί παράδειγμα για την ελληνική επαρχία και τους πολιτικούς της παράγοντες, καθώς και για κάθε πολιτικό, στέλνοντας σαφή μηνύματα.
Για όσους δε γνώριζαν την Ανάβρα, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι η Ανάβρα έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και πρόκειται για ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση. Μεταξύ άλλων οι κάτοικοι της Ανάβρας έχουν στην διάθεσή τους σύγχρονο σχολείο, γυμναστήριο, περιαυτολογικό πάρκο και λαογραφικό μουσείο. Ίσως το πιο σημαντικό αυτή την εποχή είναι ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημα είναι 30 - 150000 Ευρώ(!) και ο μέσος όρος ηλικίας τα 40.
Η Ανάβρα αποτελεί ολοζώντανη απόδειξη ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και ευημερία χωρίς να ξεσκίσουμε τον τόπο μας και χωρίς να καταστρέψουμε τις όμορφες περιοχές της Ελλάδας.
Για τους λαχανόκηπους και τα τοπικά δίκτυα μίλησε ο Γ. Δαουτόπουλος τ. Καθηγητής Πανεπιστήμιου (ΑΠΘ), ο οποίος έκανε αναφορά στη δυνατότητα δημιουργίας λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων, ενώ η κ. Μ. Πυροβέτση, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε στην ανακύκλωση φυτικών απορριμμάτων στο σπίτι και στις δυνατότητες να παράγουμε στο σπίτι μας κομπόστ (λίπασμα) από τα υπολείμματα τροφών/φυτών. Επίσης, η κ. Πυροβέτση επισήμανε το πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας στο θέμα των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, εισπράττοντας πρόστιμα χιλιάδων ευρώ ημερησίως για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Σωκράτης Μουτίδης - kozani.tv