Αξιότιμε κ. Πρόεδρε
Ο Σύλλογος Ελλήνων γεωλόγων επιθυμεί κατ’ αρχήν να σας ευχαριστήσει για την υιοθέτηση από το Παράρτημα Δ. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ των πάγιων θέσεων του Συλλόγου μας στο ζήτημα της διαδικασίας ανανέωσης των αδειών χρήσης νερού, στην επιστολή που αποστείλατε στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Θεωρούμε δε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η απόφαση του Παραρτήματος για τη σύνταξη και αποστολή της σχετικής επιστολής ήταν ομόφωνη, κάτι που δείχνει υψηλό επίπεδο λειτουργίας του Επιμελητηρίου, χωρίς συντεχνιακές αντιπαλότητες.
Φαίνεται όμως ότι κάποια από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Παραρτήματος έκαναν και δεύτερες σκέψεις σχετικά, τις οποίες δεν κοινοποίησαν στο όργανο, αλλά σε άλλους φορείς.
Έτσι με έκπληξη διαβάσαμε την επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης προς το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου που είναι και μέλος της Διοικούσας (έστειλε δηλ επιστολή στον εαυτό του που διαμαρτύρεται για την απόφαση που ο ίδιος ψήφισε).
Στη συγκεκριμένη επιστολή ο Σύλλογος Γεωπόνων επικαλείται το ορθό της διαδικασίας ανανέωσης αδειών χρήσεων νερού χωρίς τη συμμετοχή μελετητών γεωλόγων, θεωρώντας ότι οι μόνοι απαραίτητοι να συμβουλεύσουν τους αγρότες είναι οι γεωπόνοι.
Προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι ένας σύλλογος επιστημόνων μελών του ΓΕΩΤΕΕ αμφισβητεί ευθέως τα θεσμικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα μιας άλλης ειδικότητας μέλους του Επιμελητηρίου, ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί τους αμφισβητούμενους για συντεχνιακή συμπεριφορά!
Έτσι, ενώ αμφισβητείται ευθέως η αναγκαιότητα εμπλοκής μελετητών γεωλόγων στις διαδικασίες έκδοσης της ανανέωσης άδειας χρήσης νερού, τονίζεται το αναγκαίο της παρουσίας γεωπόνου για τον προσδιορισμό των αναγκών σε νερό των καλλιεργειών. Σε αυτό το σημείο θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι ανάγκες σε νερό μπορούν να υπολογιστούν από τον ίδιο τον δικαιούχο, σύμφωνα με την ΚΥΑ Φ.16/6631/89: «Προσδιορισμός κατωτάτων και ανωτάτων ορίων των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού στην άρδευση», η οποία απ’ όσο γνωρίζουμε συνεχίζει να ισχύει.
Επομένως, επεκτείνοντας τη λογική της επιστολής του Συλλόγου γεωπόνων, αφού το δικαίωμα χρήσης νερού έχει θεμελιωθεί και ο αιτών μπορεί να αντιγράψει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γεώτρησης από την παλιά άδεια, για να μειώσει και άλλο το κόστος, μπορεί να υπολογίσει και τις αρδευτικές ανάγκες μόνος του, με βάση την ανωτέρω ΚΥΑ, ή όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΚΑ Στην εγκύκλιο της οικ. 150977/4/10/2011: «… Κατά την υποβολή της αίτησης-δήλωσης του παραρτήματος ΙΙ της α) σχετικής ΚΥΑ και των απαιτουμένων δικαιολογητικών, για τις υφιστάμενες αρδευτικές γεωτρήσεις - πηγάδια με ετήσια αντλούμενη ποσότητα ≤ 100.000 μ3, (παρ Α8 της β σχετ), δεν απαιτείται η συμμετοχή ή σύμπραξη ανθρώπων κατόχων ειδικού πτυχίου κλπ. Η συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων γίνεται με ευθύνη του ενδιαφερόμενου ο οποίος, εφόσον χρειασθεί βοήθεια, έχει την ευχέρεια να συμβουλευθεί όποιον κρίνει κατάλληλο.»
Ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων θεώρησε από την πρώτη στιγμή ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ (οικ. 150559/10-6-2011 - ΦΕΚ 1440 Β΄: «Διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού») θίγει τα δικαιώματα όλων των γεωτεχνικών αλλά και υπονομεύει την προσπάθεια συλλογής αξιόπιστων στοιχείων για το υδατικό δυναμικό. Για αυτό το λόγο κινητοποιήθηκε άμεσα για την αναίρεσή της όχι με γνώμονα στενά συντεχνιακά κριτήρια, αλλά θέλοντας να διασφαλίσει την επιστημονική εγκυρότητα της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης του υδατικού δυναμικού και της εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης των Περιφερειών.
Εδώ πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια χρήσης νερού ακόμη και έργα υδροληψίας που ποτέ δεν είχαν αδειοδοτηθεί (με απλή προσκόμιση βεβαίωσης από «αρμόδια αρχή») και επομένως ποτέ δεν είχαν καταγραφεί τα τεχνικά στοιχεία τους, ενώ για τις γεωτρήσεις πριν το 1989 έτσι κι αλλιώς δεν είχαν ποτέ ζητηθεί τα στοιχεία αυτά από τις υπηρεσίες.
Κύριε πρόεδρε, η διαδικασία συλλογής στοιχείων και καταγραφής των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα εθνικής σημασίας και δεν επιτρέπει προχειρότητες ούτε προσφέρεται για συντεχνιακές αντιπαραθέσεις. Οι γεωτεχνικοί συνολικά τις όποιες αστοχίες συμβούν σήμερα θα τις βρούμε μπροστά μας αύριο, για αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και επιστημονική σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα σχετικά θέματα, όπως αναφέραμε και στην αρχή της επιστολής μας.
Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη, προσβλέποντας κοντόφθαλμα σε άμεσα συντεχνιακά οφέλη και υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα το εργασιακό περιβάλλον των γεωτεχνικών.
Κύριε πρόεδρε, σας καλούμε να μαζέψετε τις ακρότητες των «ασυμμάζευτων», που οδηγούν στη διάλυση του επιμελητηρίου.