Αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία και νομολογία για τον Πανελλήνιο Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) να απαγορευθεί η εξαγωγή και ενδοκοινοτική διακίνηση 28 φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Ζητά από το Συμβούλιο της Επικρατείας να την ακυρώσει.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων υποστηρίζει ότι αναρμοδίως εκδόθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ η απόφαση απαγόρευσης των φαρμάκων, καθώς αποκλειστικά αρμόδιος για την έκδοση είναι ο υπουργός Υγείας και σε κάθε περίπτωση έπρεπε να εκδοθεί από τον πρόεδρο του ΕΟΦ και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Στην προσφυγή του ο Σύλλογος, υπογραμμίζει ότι με την απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι οικονομική ελευθερία των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών, όπως αυτή κατοχυρώνεται από το άρθρο 5 του Συντάγματος, ενώ επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Για την απαγόρευση εξαγωγής των φαρμάκων, ο ΕΟΦ επικαλέστηκε την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω ελλείψεως στην αγορά συγκεκριμένων φαρμάκων, χωρίς ωστόσο να καθορίζει το χρόνο της απαγόρευσης.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων επισημαίνει ότι η δημόσια υγεία δεν μπορεί να κινδυνεύει, καθώς υπάρχουν και τα "γενόσημα" φάρμακα, τα οποία είναι νόμιμα αδειοδοτηθέντα φάρμακα και φθηνότερα των επωνύμων. "Από πουθενά δεν προκύπτει η έλλειψη στην ελληνική αγορά των 28 φαρμακοσκευασμάτων, ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στα συγκεκριμένα φάρμακα. Εξάλλου, οι ελλείψεις αυτές μπορούσαν να αναπληρωθούν με εισαγωγές κατόπιν πρωτοβουλίας του ΕΟΦ", επισημαίνει ο σύλλογος και κάνει λόγο για παραβίαση των διατάξεων περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών, της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. enet