Στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση των σκανδάλων από τη Βουλή. Η άποψη για κλείσιμο των φακέλων κυριαρχεί στις συσκέψεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Ο Γ. Παπανδρέου θα κληθεί, τελικά, να σταματήσει την κίνηση του εκκρεμούς που σχηματίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι απόψεις γύρω από τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens και εξεταστικής για την οικονομία.
Η σύγκλιση, που επιτεύχθηκε εύκολα μεταξύ των κοινοβουλευτικών παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος, υπέρ της παραγραφής του σκανδάλου των ομολόγων, στη βάση της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου για το Βατοπέδι, δεν διαφαίνεται στην περίπτωση της Siemens και των Greek Statistics. Και, ενώ το πόρισμα της εξεταστικής για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων μέσω των δομημένων ομολόγων αναμένεται να οδηγηθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια, με προειλημμένη την πρόταση-απόφαση, να πάει -από πλευράς Βουλής- στο ράφι, η τύχη των άλλων δυο σκανδάλων παραμένει αδιευκρίνιστη. Αν και πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσουν -με διαφοροποιημένο σκεπτικό- την ίδια πορεία.
Σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, με τη συμμετοχή των Χ. Καστανίδη, Β. Βενιζέλου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, Β. Εξάρχου, Χρ. Πρωτόπαπα, Μ. Παπαϊωάννου, Ν. Αθανασάκη και του προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου, τα θέματα αυτά έμειναν σε εκκρεμότητα, παρ' ότι η κυρίαρχη άποψη ήταν υπέρ του κλεισίματος και των δυο φακέλων.
Τα περιθώρια για τη λήψη απόφασης, όμως, έχουν στενέψει. Ο πρωθυπουργός πρέπει να βιαστεί, αν προτίθεται να ανάψει το «πράσινο φως» συνέχισης της έρευνας για το σκάνδαλο Siemens από προκαταρκτική επιτροπή και ανοίγματος του φακέλου για την οικονομία. Ως το Πάσχα απομένουν τρεις εβδομάδες συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου. Οι εργασίες θα επαναληφθούν στις 2 Μαΐου, αλλά, κατά τα ειωθότα, η ολομέλεια, μετά τις 15 Ιουνίου, θα δώσει τη θέση της στο θερινό τμήμα. Σύμφωνα δε με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή οφείλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία παραπομπής πολιτικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Τούτο σημαίνει ότι απομένει ενάμισης μήνας, το πολύ. Εκτός και αν αποφασίσει η κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή την ολομέλεια όλο το καλοκαίρι.
Ως προς την εξεταστική για την οικονομία, η κυρίαρχη άποψη είναι να μην προχωρήσει, για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση με τη Ν.Δ. Μεγαλύτερο «αγκάθι» θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη, την απόφαση για το σκάνδαλο Siemens. Προεξοφλούν βέβαια ότι το πόρισμα της εξεταστικής θα συζητηθεί στην ολομέλεια πριν ή μετά το Πάσχα, αλλά δεν εκτιμούν ως πιθανό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει αίτημα, με υπογραφή 30 βουλευτών, για προκαταρκτική.
Τέτοια διάθεση δεν διαφαίνεται ούτε στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης, ούτε μεταξύ των βουλευτών. Εκείνοι που πιέζουν για περαιτέρω έρευνα είναι οι βουλευτές που μετείχαν στην εξεταστική, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν μη παραγεγραμμένα αδικήματα και δεν πρέπει να συνεχιστεί η ατιμωρησία.
Στην κατηγορία των μη παραγεγραμμένων, ωστόσο, περιλαμβάνονται μόνο αυτά για το C4Ι και, πιο συγκεκριμένα, τα αναφερόμενα στην κυβερνητική περίοδο της Ν.Δ. μετά το 2007, καθώς και οι «χορηγίες» του Τ. Μαντέλη. Ολα τα άλλα που διαπράχθηκαν την τελευταία εικοσαετία με πρωταγωνιστή τον γερμανικό οικονομικό κολοσσό, αν δεν αποκαλυφθούν οι λογαριασμοί διακίνησης του μαύρου χρήματος σε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, παραπέμπονται -από πλευράς Βουλής- στις ελληνικές καλένδες enet