Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφονται στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης οδήγησαν την κυβέρνηση στην επιβολή πλαφόν σε δεκατρείς νομούς της χώρας, όπου οι χρεώσεις χαρακτηρίζονται, πλέον, ως ακραίες.
Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει στη σχετική γνωμοδότηση.
Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης η επιβολή ανώτατης τιμής διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης σε δεκατρείς συνολικά νομούς της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η επιβολή ανώτατων τιμών πώλησης πετρελαιοειδών στους νομούς Δωδεκανήσου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Γρεβενών, Έβρου, Ευρυτανίας, Κερκύρας, Κεφαλονιάς, Κυκλάδων, Λέσβου, Φωκίδος, Σάμου και Χίου. Πρόκειται για τις περιοχές εκείνες της χώρας, όπου η τιμή της αμόλυβδης έχει κυμανθεί σε πάνω από 1,7 ευρώ/ λίτρο και όπου παρουσιάστηκαν φαινόμενα τιμών ακόμα και κοντά στο 1,9 ευρώ/ λίτρο. Επίσης, προβλέπεται και ηεπιβολή ανώτατης τιμής χονδρικής τιμής σε 5 νομούςτης χώρας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
Η επιβολή πλαφόν σε όλη την επικράτεια δεν κρίνεται αναγκαία αυτή τη στιγμή, όπως σημείωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ωστόσο η ανάλυση της αγοράς θα συνεχιστεί. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να επιβάλλει ανώτατες τιμές σε μεμονωμένους πρατηριούχους και εταιρείες. Παράλληλα και σε ότι αφορά στις σημερινές ανακοινώσεις ο υπουργός άφησεανοικτό το ενδεχόμενονα επιβληθεί πλαφόν και στις τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια που λειτουργούν στις «κλειστές αγορές» όπως στις Εθνικές Οδούς.
Της ανακοίνωσης, αρμοδιότητα για την οποία έχει ο υφυπουργός κ. Ντίνος Ρόβλιας, έχει προηγηθεί η απαιτούμενη, βάσει του νόμου, γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία ήταν θετική για την επιβολή πλαφόν “λόγω των δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας της αυξητικής πορείας των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών εντός του εγχώριου ανταγωνισμού. Η απόφαση αυτή, θα ισχύσει για τουλάχιστον δύο μήνες ενώ κατόπιν θα επανεξεταστεί”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γνωμοδότηση της Αρχής.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο αδικαιολόγητης αύξησης των περιθωρίων κερδών στη λιανική ενώ για την λήψη της συγκεκριμένης απόφασης επισημαίνεται ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε και η μεγάλη απόκλιση που διαπιστώθηκε από τους μέσους όρους μεταξύ των επίμαχων νομών και της Αττικής – Θεσσαλονίκης. Ακόμη η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού των σχετικών στοιχείων ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν υπάρξει περιπτώσεις εναρμονισμένων ανά περιοχή πρακτικών ή στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Η τιμή του πλαφόν που εισηγήθηκε η ΡΑΕ προκύπτει από μαθηματικό τύπο, ο οποίος μεταξύ άλλων βασίζεται και στον μέσο όρο της τιμής διάθεσης του καυσίμου από τα εγχώρια διυλιστήρια κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πριν την λήψη της απόφασης.
energia.gr