΄Εχουμε επανειλημμένα διατυπώσει την θέση ότι η περιφέρειά μας και ειδικώτερα ο Δήμος της Κοζάνης πλήττεται περισσότερο κάθε άλλης στην δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε και η θέση μας αυτή επιβεβαιώθηκε δυστυχώς από το ποσοστό ανεργίας, που καταγράφει πανελλήνιο ρεκόρ.
Αντί λοιπόν η κυβέρνηση της ακυβερνησίας να λάβει δέσμη μέτρων για να ανακόψει τις δυσμενείς εξελίξεις ανακοινώνει συνεχώς και νέα πλήγματα (νοσοκομείο, ΔΕΗ, συγχωνεύσεις κ.λ.π.).
Γι αυτούς τους λόγους ζητήσαμε ως δημοτική παράταξη την σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με την συμμετοχή των πολιτικών, εκπαιδευτικών και παραγωγικών φορέων προκειμένου να ξεκινήσουν αγώνες διεκδίκησης και να διατρανωθεί η κοινή θέση άμεσης αναθεώρησης της απόφασης για την δραματική μείωση των εισακτέων στα καλύτερα τμήματα των ΤΕΙ μας τώρα πριν παγιωθεί για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς η δημοτική πλειοψηφία δεν συγκέντρωσε κόσμο .
Εμείς πιστεύουμε ότι : 1) Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ενισχύσει αριθμητικά και να αναβαθμίσει ποιοτικά τα ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας που ήταν από τα καλύτερα της χώρας , μειώνοντας εισακτέους σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Αλλως εάν θέλει να αφανίσει την ελληνική περιφέρεια να μας το δηλώσει να την εγκαταλείψουμε και εμείς.
2) Η παράδοσή μας στα γράμματα και τον πολιτισμό, η ιστορία της περιοχής μας και η ενεργειακή προσφορά της για 55 χρόνια στο πανελλήνιο οφείλουν να λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν από τους κυβερνώντες, όταν μάλιστα κατάγονται και από τον τόπο μας.
3) Εάν το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί αναδιάρθρωση τότε να την κάνει καταργώντας τμήματα χαμηλής ζήτησης και ενισχύοντας δραστικά όσα έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας και δημιουργώντας νέα στην ελληνική περιφέρεια , περιορίζοντας το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών.
Εάν πιέζεται για περικοπές να τις κάνει σε περιοχές που διαθέτουν και άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες .
Για την Δυτική Μακεδονία και για τον Νομό Κοζάνης η επένδυση στην γνώση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον πολιτισμό είναι μονόδρομος, διότι π.χ. Εάν σ ένα νησί κλείσει ένα ΤΕΙ υπάρχει πάντα η διέξοδος του τουρισμού. Εδώ μετά και τις αρνητικές εξελίξεις της ΔΕΗ , να μας πουν τι υπάρχει.
4) Εμείς θεωρούμε ότι σχετικά με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας υπάρχουν και διαχρονικές ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης για το πρόχειρο στήσιμο και την τάση πολιτικής εκμετάλλευσης χωρίς ουσιαστική στήριξη, όμως δεν είναι ώρα καταλογισμού ευθυνών, είναι ώρα κοινής δράσης και ενιαίου μετώπου.
5) Οι επιταγές και οι απαιτήσεις της τρόϊκας δεν μπορούν να απενεργοποιούν όλους τους τομείς άσκησης διοίκησης και δεν πρέπει να αφήσουμε να συντελεστούν εγκληματικά λάθη σε βάρος της περιοχής μας.
Τέλος προτείνουμε το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς και η εκπαιδευτική κοινότητα να συνεργαστούν και να κατεβάσουμε όλοι μαζί μια ομόφωνη πρόταση- μελέτη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα απαντά στα ζητούμενα :
Βιωσιμότητα, υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης, ανταπόκριση στην αγορά εργασίας, διασύνδεση με τα ενεργειακά χαρακτηριστικά μας, προσβασιμότητα λόγω Εγνατίας , υποδομές και θα αποδεικνύει , θα τεκμηριώνει και θα επιβάλει μ αυτόν τον τρόπο στην Πολιτεία την αναγκαιότητα ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας.